Annons

Vi listar tio fina campingar i Sverige som vi besökt i år. Vi har stått ovanligt mycket på camping detta år, och därmed har vi också hittat ett helt gäng nya campingfavoriter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fina campingar i Sverige

I denna lista presenterar vi alltså fina campingar i Sverige, som vi besökt 2024. Vi står långt ifrån alltid på camping, utan varvar med ställplatser och fricamping.

När vi väljer camping beror det ofta på att vi behöver extra mycket service (till exempel tvättmaskin), att vi vill koppla av några dagar i naturskön miljö eller att det bästa alternativet på en viss plats råkar vara en camping. I år valde vi dessutom camping extra ofta eftersom vi under 2,5 vecka reste fyra vuxna i en husbil – då är det skönt med mer service på plats, samtidigt som vi var fyra som delade på kostnaden.

Så, hur bedömer man då vad som är ”fina campingar i Sverige”? Nja, det är ju en smaksak förstås. Vi uppskattar natursköna campingplatser med vackra vyer, gärna med lite avslappnad stämning. Det är ett plus om servicen är bra och om det finns något trevligt att uppleva i närheten. Här är tio fina campingar i Sverige, som vi besökt i år, och som vi gillade. Utan inbördes ordning.

1. Stenö havsbad & camping i Söderhamn (Hälsingland)

Stenö Havsbad & Camping är en naturskön camping vid kusten i Söderhamn, där vi njöt vi av lugnet och den härliga naturen. Under högsäsong är det antagligen lite mer intensivt här med fler besökare och aktiviteter såsom äventyrsgolf, kanot och barnklubb.

Denna året runt-öppna camping kändes genuin på något sätt, och det är också relativt nära för att besöka Söderhamn med caféer, flygmuseum och pittoreska Skärså. Här trivdes vi!

2. Sandviks camping vid sjön Roxen (Östergötland)

Sandviks camping är en Caravan Club-camping som ligger vid sjön Roxen, inte långt från Bergs slussar. Detta är en ganska enkel camping utan en massa extrafinesser. Här är det camping i en avslappnad miljö, och kanske bad, som gäller.

Vi gillar den här campingen eftersom den ligger naturskönt vid sjön, och eftersom prisläget är rimligt. Campingen har också ett bra läge för besök vid olika sevärdheter, såsom Vreta kloster.

3. First Camp Orsa – Dalarna (Dalarna)

First Camp Orsa – Dalarna blev också en favorit under sommarens resa. Detta är en så kallad ”First Camp Resort”, vilket innebär att det finns lite mer av allt, såsom butik, restaurang, pool, äventyrsgolf, barnklubb och annat. Vi nyttjar i och för sig sällan pool, men vi minns hur det var när vi reste med barn, och vi gillade att poolområdet här ingår i campingpriset.

För egen del trivdes vi på den här campingen eftersom den är mycket naturskön, med fina stränder, och det blev faktiskt bad för vår del! Campingen har också ett utmärkt läge för att besöka fina Orsa, med caféer och utflyktsmål såsom Storstupet och Helvetesfallet.

4. Läckö Slott camping i Lidköping (Västergötland)

Läckö Slott camping blev en positiv överraskning för oss. När man bokar måste man ange fordonets längd, och det är inte så konstigt, för alla platser är oregelbundna utrymmen bland träden i en tät skog. Helt otroligt mysigt faktiskt!

Vi trivdes mycket bra här, och våra sydafrikanska vänner uppskattade ”skogsupplevelsen”. Dessutom är det kort promenadavstånd från campingen till Läckö slott, som är både vackert och intressant att besöka.

5. Siviks camping i Lysekil (Bohuslän)

Om vi skulle ranka sommarens bästa campingar så skulle nog Siviks camping hamna på plats nummer 1. Wow, så vackert det är här! Detta var inte den billigaste campingen (och vi betalade lite extra för att få ”frontplats) men vi tyckte definitivt att det var värt att spendera två nätter här.

Vi gillade campingen eftersom vyerna är magiska, inte minst över solnedgången. Dessutom var det underhållning, med liveartister, på restaurangen på kvällarna. Trevligt! Och så kan man ju passa på att besöka härliga Lysekil och Stångehuvud naturreservat.

6. Destination Apelviken i Varberg (Halland)

Vi tar med Destination Apelviken, i Varberg, på listan eftersom denna camping har ett fantastiskt läge och utmärkt service. Om vi ska vara ärliga så var vår upplevelse dock lite kluven. Detta var den dyraste campingen vi besökte under hela säsongen, och platsen vi fick var ganska dålig – längst från havet, utan skydd mot vinden, med störande tågljud.

Så vad är då bra? Ja, det finns ju ett stort utbud av mat, aktiviteter och program. Det finns både pool och havsbad och man kan promenera längs den vackra kusten in till Varberg. Om man inte vill gå finns ett litet turisttåg.

7. Järvsö camping (Hälsingland)

Järvsö camping är en lite mindre camping som har ett extremt bra läge, mitt i centrala Järvsö. Campingen fungerar alltså som en utmärkt utgångspunkt för att utforska fina Järvsö, med restauranger, butiker, Stenegård, Lill-Babs museum, Vildriket och olika naturupplevelser.

Själva campingen är relativt enkel, men det är grönt och fint, det finns all service man behöver och personalen är trevlig och hjälpsam. Vad mer behöver man egentligen?

8. Ramsvik stugby & camping (Bohuslän)

Ramsvik Stugby & Camping ligger på det otroligt vackra Ramsvikslandet, på västkusten. Här finns kanske framför allt stugor, men man kan ju också campa här med eget campingfordon. Det finns restaurang, glassbar och olika aktiviteter, såsom möjlighet att hyra båt eller kanot.

Det vi framför allt gillade här är den vackra naturen. Vi har vandrat på Ramsvikslandet förut också, men sedan lämnat området efter vandringen. Att stanna kvar en natt på denna fina camping var ett trevligt alternativ.

9. First Camp Ånnaboda – Örebro (Närke)

First Camp Ånnaboda – Örebro ligger i Garphyttan, en bit utanför Örebro, och är ett perfekt campingalternativ för den som trivs i naturen. Vintertid är det tydligen populärt att åka längdskidor här. På sommaren kan man bada i den fina Ånnabosjön.

Vi njöt av den avslappnade atmosfären och av naturen i omgivningarna, bland annat genom en promenad runt sjön. Vi uppskattade också de mycket fina servicehusen. För oss passade campingen utmärkt för att dagen efter upptäcka Örebro, med bland annat slottet och Wadköping.

10. Tällbergs camping vid Siljan (Dalarna)

Tällbergs camping, i Leksands kommun, ligger mycket vackert vid Siljans strand. Detta är en lite enklare camping, i det lägre prissegmentet. Vi tyckte dock att man får väldigt mycket för pengarna. Förutom att man får sedvanlig campingservice så bjuds man dessutom på en magisk utsikt, samt en fin strand och badbrygga.

Vi tyckte att detta var ett perfekt övernattningsställe under vår husbilsresa runt Siljan. I närheten kan man besöka både fina Leksand och populära Rättvik, två orter med mycket att bjuda på.

Fler fina campingar i Sverige

Vilka fina campingar i Sverige har du besökt i år? Berätta gärna! Du kan också spana in vår lista över campingar och ställplatser i Sverige, uppdelad per landskap.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev