Annons

Vi listar tio fina ställplatser i Sverige som vi besökt i år. Under sommaren har vi rest med vår husbil i stora delar av landet och det har blivit ett helt gäng ställplatsbesök. Nu tipsar vi om tio platser som vi gillade lite extra.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fina ställplatser i Sverige

I denna lista presenterar vi alltså fina ställplatser i Sverige, som vi besökt under 2024. Vi startade sommaren med att resa genom Gästrikland, mot Hälsingland och Dalarna. Därefter fick vi besök av vänner från Sydafrika, och dessa tog vi med på en husbilsresa söderut och västerut, från Stockholm sett. Under dessa resor blev det många besök på ställplatser, och vi har nu valt ut tio platser som vi gillade lite extra.

Så, hur bedömer man då vad som är ”fina ställplatser i Sverige”? Det är naturligtvis en smaksak! Vi uppskattar platser som har bra service och/eller bjuder på vackra vyer. Här är tio fina ställplatser i Sverige, som vi besökt i år, och som vi gillade. Utan inbördes ordning.

1. Stocka gästhamn (Hälsingland)

Stocka Gästhamn, som ligger norr om Hudiksvall, bjuder på en fantastiskt härlig miljö vid kusten, i varje fall om du lyckas knipa någon av platserna närmast vattnet. Här trivdes vi som fisken i vattnet! Ett tips kan vara att boka på hemsidan i förväg, för att hitta en ledig plats med bra läge.

  • Service: El, toaletter och duschar, färskvatten, latrintömning, diskutrymme och tvättmaskin.
  • Pris: 240 kr/dygn (2024)

2. Gästplats Gränna (Småland)

Vi har stått i Gränna många gånger, men detta var första gången vi provade ”Gästplats Gränna”. Denna ställplats kostar lite mer, men i gengäld får man extremt fina servicehus samt en grön fejkgräsmatta (!) som man kan rulla ut utanför husbilen. Utmärkt läge för att besöka Gränna med alla polkagrisar och Grenna museum med utställning om Andrés polarexpedition.

  • Service: El, toaletter och duschar, färskvatten, latrintömning, gråvattentömning, diskutrymme och tvättmaskin.
  • Pris: 365 kr/dygn (2024)

3. Axmar Brygga (Gästrikland)

Axmar Brygga, vid kusten norr om Gävle, är ju något alldeles speciellt. Här finns riktigt fina ställplatser för husbilar, med bra service. Dessutom finns Axmar Brygga Havskrog, som både erbjuder fantastiska vyer och grymt god mat, samt en ”husbilslounge” där man kan hänga. Här har vi varit förut, och hit återvänder vi gärna!

  • Service: El, toaletter och duschar, färskvatten, latrintömning, gråvattentömning, diskutrymme och tvättmaskin.
  • Pris: 245 kr/dygn med el eller 195 kr/dygn utan el. Extraplatser längre bort utan el 99 kronor/dygn (2024)

4. Gesunda bystuga (Dalarna)

Gesunda bystuga ligger strax söder om Mora, med en fantastisk utsikt över Siljan. Vi fick väldigt trevligt och personligt bemötande när vi kom hit. En bra plats för ett stopp under rundan runt Siljan tyckte vi.

  • Service: El på vissa av platserna, toaletter och duschar samt wifi.
  • Pris: 300 kr/dygn med el och 250 kr/dygn med el (sommar 2024). Enligt webbplatsen är priset 50 kronor högre under vintersäsong.

5. Vinströmmen, Voxnabruk (Hälsingland)

Vid Vinströmmen, i Hälsingland, finns en helt magisk plats. Detta är ingen etablerad ställplats, men ryktet har spritt sig och både husbilar och andra campingfordon hittar hit. Här kan man uppleva skogen, vattnet och lugnet. Vi verkligen älskade detta ställe!

  • Service: Utedass.
  • Pris: Gratis (2024)

6. Västerås gästhamn (Västmanland)

Västerås gästhamn är en ställplats som vi besökt flera gånger förut, och den har inte blivit sämre. Man står med riktigt fin utsikt över vattnet (och ibland med underhållande vyer över wakeboard-åkarna!). Platsen har dessutom ett utmärkt läge för att besöka fina Västerås.

  • Service: El, toaletter och duschar, bastu, latrintömning, diskutrymme och tvättmaskin.
  • Pris: 275 kr/dygn med el eller 245 kr/dygn utan el (2024).

7. Mackmyra Golf i Gävle (Gästrikland)

Mackmyra Golf, som ligger i Valbo strax utanför Gävle, har ett mindre antal ställplatser för husbilar. Detta är en ganska enkel plats, men det är väldigt grönt och avslappnat, strax intill golfbanan och Mackmyra bruk. Vi trivdes bra här i två nätter!

  • Service: El, toaletter och duschar.
  • Pris: 300 kr/dygn (2024)

8. Urö gård ställplats, Hudiksvall (Hälsingland)

Om vi hade rangordnat denna lista så hade Urö gård, utanför Hudiksvall, kanske fått plats nummer 1. Vilket otroligt härligt ställe! Många platser för husbilar, fin utsikt över vattnet, utmärkt service och till och med en liten obemannad glasskiosk. En pärla helt enkelt!

  • Service: El, toaletter och duschar, färskvatten, latrintömning, gråvattentömning och diskutrymme.
  • Pris: 200 kr/dygn (2024)

9. Kosta Lodge (Småland)

Kosta Lodge är en mycket fin och prisvärd ställplats med bra service. Sedan vi var här sist har ställplatsen byggts ut och många av platserna har fina trädäck. På kort avstånd finns Kosta med glas och konst, och dessutom befinner man sig i Glasriket, med glasblåsare, älgar och naturupplevelser.

  • Service: El, toaletter och duschar, färskvatten, latrintömning, gråvattentömning och diskutrymme.
  • Pris: 285 kr/dygn (2024)

10. Trosa gästhamn (Södermanland)

Trosa gästhamn är en favorit sedan många år tillbaka. Även om man står på ganska enkla asfaltsparkeringar så har man riktigt bra service i hamnhuset. Man står också perfekt för att promenera in till charmiga Trosa. Vi fick en liten chock av priset dock … under högsäsong har de tagit i rejält!

  • Service: El, toaletter och duschar, färskvatten, latrintömning, gråvattentömning och diskutrymme.
  • Pris: 485 kr/dygn med el under högsäsong och 330 kr/dygn med el under lågsäsong. Lägre pris om man bokar utan el. (2024)

Fler fina ställplatser i Sverige

Vilka fina ställplatser i Sverige har du besökt i år? Berätta gärna! Du kan också spana in vår lista över campingar och ställplatser i Sverige, uppdelad per landskap.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev