Meny Stäng

Att göra i Sydafrika – 30 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man se och göra i Sydafrika? Detta spännande och kontrastrika land bjuder på dramatiska landskap, vilda djur och massor av kultur. Här hittar du alla våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att göra i Sydafrika – våra bästa tips

Vi besökte Sydafrika tidigare i år, under en resa som nästan var två månader lång. Vi flög till Johannesburg, där vi har vänner, och inledde med att besöka Krugerparken tillsammans med dem. Därefter körde vi själva tvärs över stora delar av landet, och kom slutligen fram till Kapstaden. En helt fantastisk resa!

Vi har redan berättat mycket, men nu är det dags att sammanfatta alla upplevelserna, i ett reportage om vad man kan se och göra i Sydafrika.

1. Upplev safari

En av de saker som man förstås inte vill missa att göra i Sydafrika är att uppleva safari. Den största och mest kända safariparken är Krugerparken, men om du inte befinner dig i den änden av Sydafrika finns det också gott om mindre safariparker och game reserves. Safari i Sydafrika är en fantastisk möjlighet att se vilda afrikanska djur i deras naturliga miljö.

Att göra i Sydafrika - safari

2. Besök Krugerparken

Om du har möjlighet så är det en upplevelse för livet att besöka Krugerparken. Denna park är till storleken lika stor som landet Slovenien, och här finns många olika campingar och lodger. Det finns massor av vilda djur och man kan spendera många dagar med att köra runt och spana efter lejon, elefanter, zebror, gnuer, hyenor och andra djur.

Att göra i Sydafrika - Krugerparken

3. Fotografera Big Five

Många vill passa på att se ”Big Five” under besöket i Sydafrika, det vill säga elefant, lejon, buffel, leopard och noshörning. Dessa imponerande djur kan du se i Krugerparken, men också i andra mindre safariparker.

leopard

4. Fascineras av Blyde River Canyon 

Blyde River Canyon är en 26 kilometer lång och grön kanjon som ligger i den nordöstra delen av Sydafrika. Kanjonen är en av de största i världen och utgör en del av Blyde River Canyon Nature Reserve. Missa heller inte Bourke’s Luck Potholes, som bjuder på väldigt speciella bergsformationer.

Blyde River Canyon i Sydafrika

5. Upptäck storstaden Johannesburg

Johannesburg är måhända inte den charmigaste av storstäder, men det är en speciell känsla att vara här. Staden, som omsjungs i den populära låten ”Gimme Hope Jo’anna”, är bland annat i centrum för historien om Apartheid, en period i historien som inte ska glömmas bort. Här kan du besöka museer och följa med på guidade turer.

Johannesburg

6. Följ med på guidad tur i Soweto

Ett sätt att lära sig mer om Apartheid och de svartas historia i Sydafrika är att följa med på en guidad tur i Soweto, i Johannesburg. Här kan du bland annat se Soweto Towers, Nelson Mandelas hus och Hector Pietersons museum. Framför allt är det intressant att se hur vardagslivet ser ut för många svarta sydafrikaner och höra guidens berättelser.

Soweto towers

7. Lär om mänsklighetens ursprung

Strax utanför Johannesburg ligger den paleoantropologiska platsen ”Cradle of Humankind”, vilken är upptagen på Unescos världsarvslista. På platsen finns världens största koncentration av förfäderslämningar, inklusive ett komplext system av kalkstensgrottor. Här har man också hittat fossil av våra förfäder som är 3,5 miljoner år gamla.

Cradle of Humankind

8. Vandra vid bergen Drakensberg

Vi reste i stora delar av Sydafrika, men hann ändå långt ifrån se allt, eftersom detta är ett stort land. En plats som vi inte hann med att besöka, men som många pratade varmt om, är Drakensberg. Detta är de högsta bergen i Sydafrika, och här kan man både vandra och utöva bergsbestigning.

Bild från bildbank

9. Res i Boerkrigets fotspår

Boerkriget, som egentligen var två krig under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, utlöstes av en konflikt mellan boer (nederländska bönder) och britter. Guld och diamanter lockade britterna till Sydafrika, och strider utbröt mellan de två grupperna. Idag finns minnesplatser på olika ställen, bland annat i Bethulie, där du också hittar ett otroligt charmigt hotell i ”biblioteksstil”.

Att göra i Sydafrika - res i Boerkrigets fotspår

10. Gör en utflykt till Nieu-Bethesda

En annan fantastisk plats att besöka i Sydafrika är Nieu-Bethesda. Denna charmiga lilla by ligger ensligt bland bergen i Östra Kapprovinsen. Den största sevärdheten är ”The Owl House”, där konstnären Helen Martins skapat en magisk plats. Dessutom finns ett fossilcenter, konstgallerier och ett otroligt charmigt pensionat.

Att göra i Sydafrika - Nieu-Bethesda

11. Sola och bada vid Sydafrikas kust

Sydafrika har långa och otroligt vackra sandstränder. Du kan uppleva stränderna på många olika håll. I närheten av Kapstaden finns Camp’s Bay, Clifton Beaches och Muizenberg Beach. Dessutom finns massor av fina stränder längs med Garden Route, och andra platser utmed kusten. Vattnet kan vara lite svalt, men det går ändå bra att bada.

Att göra i Sydafrika - stränder

12. Få semesterkänsla vid Jeffreys Bay

Jeffreys Bay är ett charmigt ställe vid den sydafrikanska kusten. Här kan du uppleva vackra stränder, shoppa i butiker eller slå dig ner på restauranger. Missa inte restaurangen Die Walskipper, där man kan sitta med fötterna i sanden medan man ser ut över havet.

Att göra i Sydafrika - Jeffreys Bay

13. Paddla kajak i Tsitsikamma nationalpark

Tsitsikamma nationalpark är en fantastiskt fin nationalpark vid Sydafrikas kust, som bland annat är känd för sina vackra hängbroar. Härifrån startar den långa vandringsleden Otter Trail. Den som vill kan också hyra kajak och paddla i de vackra och gröna omgivningarna.

Att göra i Sydafrika - Tsitsikamma nationalpark

14. Res längs med Garden Route

Garden Route går längs den sydafrikanska kusten och sträcker sig mellan Mossel Bay i väster och Storms River i öster. Vägen är mycket populär, både bland inhemska och utländska turister, och bjuder på allt från naturupplevelser och stränder till mysiga städer, trevliga restauranger och intressanta sevärdheter. En höjdpunkt är den charmiga staden Knysna.

15. Njut av naturen vid Robberg naturreservat

En sak att göra i Sydafrika, som vi varmt kan rekommendera, är att vandra vid Robberg naturreservat. Detta fantastiska naturområde ligger på en utskjutande udde, strax utanför staden Plettenberg Bay. Här kan man göra olika långa vandringar, samtidigt som man njuter av de spektakulära vyerna.

16. Besök en strutsfarm i Oudtshoorn

Oudtshoorn, som ligger i halvökenområdet Little Karoo i Västra Kapprovinsen, är den mest strutstäta regionen i världen och staden är specialiserad på strutsuppfödning. Idag kan man besöka olika strutsfarmar, där man kan följa med på guidad visning eller köpa produkter skapade av skinn, fjädrar och ägg.

Att göra i Sydafrika - strutsfarm

17. Kliv ner i Cango Caves

Oudtshoorn är inte bara känt för strutsar utan också för sina mäktiga droppstensgrottor. Cango Caves är en stor sevärdhet, där man kan följa med på guidade turer. Under turerna får man höra om historien, samtidigt som man kan spana in alla mäktiga stalagmiter och stalagtiter. Intressant!

18. Åk på valsafari i Hermanus

Hermanus är en trevlig liten sydafrikansk ort, med många stora villor och en vacker kustremsa. Här kan man se konst, shoppa och äta på trevliga restauranger. Mest känt är Hermanus för sin fantastiska valskådning, vilken sker mellan juni och november. Vi var här en annan årstid och fick nöja oss med att besöka ortens valmuseum.

Att göra i Sydafrika - Hermanus

19. Doppa tårna vid Afrikas sydligaste udde

Cape Agulhas är en stenig udde i Västra Kapprovinsen, som utgör Afrikas sydligaste punkt. Här hittar du dessutom den traditionella skiljelinjen mellan Atlanten och Indiska Oceanen.

Cape Agulhas - Afrikas sydligaste punkt

20. Kör längs med Clarence Drive

Clarence Drive är en vägsträcka i Sydafrika som är känd för sina makalöst vackra vyer. Vägen sträcker sig mellan Rooi-Els och Gordon’s Bay. Inte långt härifrån kan du också besöka Betty’s Bay, där du kan vänta dig en stor koloni med söta pingviner.

Att göra i Sydafrika - Clarence Drive

21. Prova vin på vingårdar i Stellenbosch

En av de saker som du inte vill missa att göra i Sydafrika är att prova sydafrikanskt vin. Du hittar vingårdar på många olika ställen i landet, men ett av de bästa ställena för vingårdsbesök är Stellenbosch, som ligger strax utanför Kapstaden. Här finns runt 200 vingårdar i vackra omgivningar, och man kan göra trevliga vingårdsbesök med vinprovningar, mat och kanske övernattning.

Att göra i Sydafrika - vingårdar

22. Åk vintåget i Franschhoek

En annan sak som är härlig att göra i Sydafrika, som är relaterad till vin, är att åka med vintåget i Franschhoek. Franschhoek Wine Trame, som består av både tåg och bussar, är ett otroligt charmig sätt att resa runt mellan vingårdar i regionen. Man hoppar helt enkelt av vid en vingård, där man provar vin, och när man känner sig redo reser man vidare till nästa gård …

Att åka vintåget i Franschhoek i Sydafrika - Franschhoek wine tram

23. Se pingviner i Simon’s Town

Simon’s Town är en fantastisk pärla, som du hittar i närheten av Kapstaden. Här kan du njuta av semesterliv och stränder samt göra utflykter till fina platser såsom Kalk Bay, Muizenberg Beach och Godahoppsudden. Upplevelsen toppas dessutom av att man kan se pingviner, på riktigt nära håll, på Boulders Beach i Table Mountain National Park.

Att göra i Sydafrika - pingviner

24. Ta en selfie vid Godahoppsudden

Godahoppsudden (Cape of Good Hope) är Afrikas sydvästligaste udde, och en populär plats för selfies. När man är på plats kan man också besöka den gamla fyren vid Cape Point, som användes mellan 1860 och 1919. En fin promenadväg, med många utsiktsplatser, leder upp till fyren.

Att göra i Sydafrika - Godahoppsudden

25. Häng i härliga Kapstaden

Kapstaden är verkligen en fantastisk stad att upptäcka? Du vill förstås strosa vid hamnområdet V&A Waterfront, som bjuder på en härlig blandning av butiker, restauranger, caféer, hotell, museer och aktiviteter. Du kan också esöka stränder såsom Clifton Beach och Camps Bay, uppleva mysiga marknader och göra många olika utflykter.

Att göra i Sydafrika - Kapstaden

26. Lär om Cape Malay-kulturen i Bo-Kaap

Cape Malay-kulturen i Sydafrika inkluderar en etnisk grupp med rötter i Asien, och med Islam som relgion. Centrum för kulturen finns i det färgglada området Bo-Kaap i Kapstaden. Här kan du fotografera de vackra husen, besöka museet och äta typisk Cape Malay-mat i områdets restauranger.

Bo-Kaap

27. Ta kabinbanan till toppen av Taffelberget

En av de mest kända sevärdheterna i Kapstaden är Taffelberget (Table Mountain). De flesta väljer att ta sig upp med kabinbana, vilket gör att man snabbt kommer upp till toppen. Från toppen har du en fantastisk utsikt i alla riktningar, och här finns också restauranger och barer.

Att göra i Sydafrika - kabinbana till taffelberget

28. Besök Robben Island

Robben Island är en ö som ligger cirka 7 kilometer från det sydafrikanska fastlandet. Ön har under flera perioder fungerat som fängelseö, och många apartheidmotståndare har suttit fängslade här. Mest känd är ön för att Nelson Mandela satt fängslad här i hela 27 år. Idag arrangeras båtturer och guidade turer till ön, då man kan få lära sig mer om historien.

Robben Island

29. Prova sydafrikansk mat

Den lokala maten är ju ofta en viktig del av av en resa. I Sydafrika spelar kött ofta en huvudroll och du kan till exempel vilja testa biltong (torkat kött), droewors (korv på lufttorkat kött), braai (grillat), strutskött och olika sorters viltkött. Dessutom finns det gott om exotiska frukter och spännande restauranger.

biltong

30. Dyk med vithajar i bur

En sak som är populär att göra i Sydafrika, även om det inte lockade oss, är att dyka i bur bland vithajar. Turer arrangeras på olika ställen, bland annat i Gansbaai.

Bild från bildbank

Fler förslag på vad man kan göra i Sydafrika?

Är du nyfiken på södra Afrika? Har du kanske till och med fler förslag på vad man kan se och göra i Sydafrika? Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet!

Att göra i Sydafrika – fakta och info

  • Huvudstad: Kapstaden (legislativ), Pretoria (administrativ), Bloemfontein (juridisk)
  • Invånare: Cirka 60 miljoner (2022)
  • Språk: Afrikaans, engelska, ndebele, nordsotho, swazi, sydsotho, tsonga, tswana, venda, xhosa, zulu
  • Religion: Kristendom (cirka 80 %) med flera religioner.
  • Valuta: Rand (ZAR)
  • Nationaldag: 27 april (Frihetsdagen)
  • Prisläge: Prisläget är lågt jämfört med Sverige.
  • Tidsskillnad: Sydafrika ligger en timme före Sverige när vi har vintertid. Sommartid finns ingen tidsskillnad.
  • Säkerhet: Läs på om det aktuella säkerhetsläget, håll uppsikt över värdesaker, besök ej townships utan guide, förbeställ taxi via hotell eller liknande, fråga på ditt hotell/boende var och när det är säkert att röra sig i omgivningarna.
  • Resa hit: Du kan flyga till Johannesburg eller Kapstaden, med exempelvis Ethiopian Airlines, KLM, Air France eller Qatar Airways. Du kan resa på egen hand, eller så kan du resa på en arrangerad resa, exempelvis med Sydafrikaresor.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev