Funderar du på att köpa elbil? I så fall finns det några saker som kan vara bra att veta innan du bestämmer dig. Vi har samlat några punkter, och svarar på tio funderingar som du kanske kan ha.
Innehållsförteckning
Att köpa och köra elbil
Idag är det populärt att välja elbil, dels eftersom det är ett bättre miljöval men också till exempel för att elbilarna kan vara tysta och trevliga att köra. Vi har idag endast en bil, och det är en husbil. Husbilarna går tyvärr inte på el ännu – inte för att det inte går att utveckla, men för att de skulle bli för tunga för dagens viktkrav. I framtiden kommer vi dock säkert även se husbilar som går på el!
När vi inte kör husbil kör vi elcykel och elscooter. Om vi skulle ha en vanlig personbil skulle det gärna få vara en bil som går på el. Idag delar vi med oss av tips kring att köpa och köra elbil. Du kan läsa ännu mer om att köra elbil hos Smart. På deras sida kan du också läsa mer om läckra elektriska Smart #5.
1. Varför ska man välja en elbil?
En elbil är ett bättre miljöval än en traditionell bensin- eller dieselbil, genom att fordonets livscykel har mindre klimatpåverkan. Dessututom kan man minimera koldioxidutsläppen genom att ladda med förnybar energi. En elbil kan också vara tyst och trevlig att köra!
2. Är det dyrare att köra elbil än bensinbil?
Den initiala kostnaden för en elbil kan vara högre än en traditionell bensin- eller dieselbil, men köpet kan istället generera långsiktiga besparingar. Kostnaden för att köra en elbil kan vara mycket lägre per kilometer i jämförelse med bensindrivna fordon.
3. Vilket är bäst – elbil eller hybridbil?
Vilket som är bäst att välja, elbil eller hybridbil, beror på en mängd olika faktorer såsom vad du gillar och tillgänglighet på laddstationer. Fördelar med elbilar är att de producerar noll avgasutsläpp, har lägre driftskostnader, är mer tystgående och har lägre underhållsbehov. Fördelar med hybridbilar är att de kombinerar förbränningsmotor och elmotor.
4. Hur laddar man en elbil?
Det mest bekväma och prisvärda sättet att ladda en batteridriven bil är att ladda den hemma. Du kan också ladda elbilen på olika offentliga laddstationer och laddstationer på olika företag, hotell etc.
5. Hur laddar man en elbil hemma?
Det är fullt möjligt att ladda en elbil i ett vanligt eluttag, men det är inte det mest optimala eftersom det tar lång tid att ladda klart bilen på detta sätt. Belastningen på hemmets elledningar kan också bli hög. Därför är det betydligt bättre att installera en laddstation i hemmet.
6. Kan man installera hemmaladdaren på egen hand?
Man behöver normalt sett inte tillstånd för att installera en hemmaladdare, men allt elarbete hemma måste utföras av en kvalificerad elektriker. Det gäller alltså även när man installerar elbilsladdaren, eftersom den är ansluten till hemmets elsystem.
7. Kan man använda solceller för att ladda elbilen?
Ja, solenergi kan användas för att ladda en elbil. Du installerar helt enkelt solceller på ditt hus, vilka omvandlar solljus till elektricitet, som kan användas för att ladda elbilens batteri.
8. Hur lång tid tar det att ladda en elbil?
Hur lång tid det tar att ladda en elbil beror på en rad olka faktorer, såsom laddmetod och fordonets batterikapacitet. Nivå 1-laddning (elbilen ansluts till ett eluttag) tar cirka 8-20 timmar för en full laddning. Nivå 2-laddning (elbilen ansluts till laddstation) tar cirka 4-10 timmar för en full laddning. DC-snabbladdning (den snabbaste laddningsmetoden på offentliga platser) kan på 30 minuter ladda upp elbilen till 80 procent.
9. Hur långt kommer en elbil på en laddning?
Dagens elbilar har en räckvidd på mellan cirka 150 kilometer och 640 kilometer. I genomsnitt har de flesta elbilar en räckvidd på cirka 320 till 480 kilometer. Detta är alltså den sträcka som en elbil kan åka per laddning, från det att man börjar med ett fulladdat batteri, tills dess att det är tomt.
10. Vilken elbil ska man välja?
Vilken elbil man ska välja beror naturligtvis på personliga önskemål och behov. Här är några saker att tänka på när du ska välja elbil:
- Vilken budget har du? Det vill säga, vad får fordonet kosta? Glöm inte att tänka på kostnader för drift och underhåll.
- Vilken räckvidd behöver du? Behöver du kunna köra långa sträckor, eller kör du oftast korta sträckor och har nära till laddstationer?
- Hur och var kan du ladda? Kolla upp vilka laddstationer som finns där du bor och brukar resa. Har du möjlighet att installera en hemmaladdare?
- Vilka funktioner är viktiga för dig? Behöver du till exempel fyrhjulsdrigt, en större bil som rymmer en barnfamilj eller möjlighet att bogsera ett släp?
- Hur snabb leveranstid vill du ha? Elbilar har blivit populära och leveranstiderna kan variera. Kolla upp vad som gäller!
Funderar du på att köpa en elbil?
Funderar du på att köpa en elbil? Eller har du kanske redan en? Berätta gärna om dina erfarenheter!