Meny Stäng

Plussiffror på Elmia, flest soltimmar och udda saker folk glömt

Annons

Den stora mässan Elmia Husvagn Husbil är precis avslutad, och vi är fulla av intryck efter fem späckad dagar. Detta kommer vi berätta mer om, men först blir det förstås resenyheter, eftersom det är måndag idag. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Starka plussiffror tyder på vändning för husbils- och husvagnsbranschen

Årets upplaga av Elmia Husvagn Husbil ger tydliga signaler om att en vändning är på gång i husvagns- och husbilsbranschen. Mässan gästades av totalt 34 100 besökare, vilken är en uppgång med 10 procent jämfört med förra året. ”Det stora intresset för mässan är självklart väldigt roligt. Vi hade närmare 10 000 människor som bodde på mässcampingen i år och det var många år sedan vi hade ett liknande bokningstryck”, säger Klas Brandt som är mässansvarig.

Mässan Elmia Husvagn Husbil. Foto: Elmia AB

Årets Destination 2024 presenterades på Elmia Husvagn Husbil

Utmärkelsen ”Årets Destination Europa 2024” och ”Årets Destination Sverige 2024” delades ut på Destinationsscenen under mässan Elmia Husvagn Husbil, den 11-15 september i Jönköping. Priset har instiftats av resemagasinet FREEDOMtravel, och syftar till att lyfta resmål som erbjuder unika upplevelser, där husbilsresenärer känner sig välkomna. En nyhet för i år var att man kunde rösta på fem nominerade svenska destinationer, för att på så sätt utse den svenska vinnardestinationen. Du kan läsa mer om priset och prisutdelningen här.

Snibbens camping. Foto: Höga Kusten.

Trycket på sensommarresor ökar – Amsterdam årets raket

Allt fler svenskar förlänger sommaren med resor utomlands, och den senaste bokningsstatistiken från resebyrån Ticket visar på ett fortsatt starkt intresse. Medelhavsdestinationer som Mallorca och Malaga är fortfarande i topp men storstäder som Amsterdam, som har utsetts till årets raket, lockar nu en växande skara. Sensommarens topp 5-destinationer:

  1. Mallorca, Spanien
  2. Malaga, Spanien
  3. Larnaca, Cypern
  4. Kreta, Grekland
  5. Rhodos, Grekland
Årets raket Amsterdam, med mer än dubbelt så många bokningar i år.

Här får du flest soltimmar för pengarna i höst

Sommaren må gå mot sitt slut i Sverige, men på många andra ställen i världen går det fortfarande att få sol och bad. Men vart ska man åka för att få mest sol för pengarna? Det har Sambla räknat på, genom att ta de 50 mest populära turistländerna i världen, och räkna på hotell- och flygpriser samt genomsnittliga soltimmar. Undersökningen visar att Polen ger mest sol för pengarna, tätt följt av Turkiet.

Ny exklusiv avsmakningsmeny på Tallink Silja Line

Tallink Silja Line lanserar en ny version av sin avsmakningsmeny, Menu Nordic. Den nya femrättersmenyn har skapats av det finska kocklandslaget, och baseras på deras guldvinnande bidrag i Culinary Olympics 2024. Från och med den 11 september 2024 till den 14 januari 2025 erbjuds menyn ombord på Silja Serenade, Silja Symphony, Victoria I och Baltic Queen. Fartygen trafikerar rutterna Stockholm–Helsingfors, Helsingfors–Tallinn samt Tallinn–Stockholm.

Liseberg lanserar barnvänlig “skräckattraktion”

Den 4 oktober öppnar årets Halloweensäsong på Liseberg och där är precis allt men ändå ingenting som vanligt. Nöjesparken byter skepnad och besökarna möts av mys & rys, fågelskrämmor, godismysterium och hela 30 000 pumpor. I år lanseras dessutom två spännande nyheter, en interaktiv upplevelse i form av Sagoskogen för de lite yngre barnen och Nattsvart på Gasten för de mer våghalsiga.

Udda saker folk har glömt på hotell

Hotels.com presenterar sin årliga Hotel Room Insights-rapport, som bland annat berättar om förbluffande föremål som glömts kvar och de mest ovanliga rumsservicebeställningarna. Några kvarglömda föremål:

  • Det dyraste: En Rolex, en Birkin-väska och en klocka värd 65 miljoner kronor.
  • Husdjur: En kyckling och en ödla.
  • Endast det nödvändigaste: Två kompletta helbensgips och tillräckligt med löständer för att förse ett helt hotell.
  • Det oförklarliga: En riskokare, ett bildäck, en mixer och byggrör.

Och några märkliga rumsservicebeställningar:

  • Ett badkar fyllt med Evian-vatten för ett barn att bada i
  • En skräddarsydd allergimeny för husdjur
  • Ett bränt rostbröd
  • En varmkorv med kaviar
  • Färsk getmjölk
  • Två kilo bananer
  • En high-five från någon ur personalen för att säkerställa att deras rumsservicebeställninge lästs.

Veckans reflektion

Väldigt roligt att Elmia Husvagn Husbil lockade så många besökare i år! Det kändes att det var mycket folk, och dessutom var stämningen härligt energirik. Det som vi reflekterade över var att många ville prata med oss om att resa i Europa med husbilen eller husvagnen. Besökarna pratade med oss om många olika resmål såsom Spanien, Italien, Portugal, Kroatien, Albanien, Tyskland och Polen.

Missade du förra resenyheterna? Läs Världsrekord, resetrender och rymdinspirerad isbar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev