Annons

Då var det måndag igen! Vi befinner oss på Karpathos i Grekland, men det hindrar oss förstås inte för att publicera resenyheter. Här kommer veckans utdrag ur pressmeddelanden om resor, camping och turism. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Skatten för husbilar sänks

Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår i budgetpropositionen att avskaffa malusskatten för husbilar. Propositionen lades fram för Riksdagen den 19 september och skatten tas bort från och med 1 februari 2025.

Sedan 2018, när malus för husbilar infördes, har en ny metod för att mäta fordonsutsläpp börjat användas. Regeringen och Sverigedemokraterna anser att fordonsskatten för husbilar blivit orimligt hög, samtidigt som den miljöstyrande effekten för husbilar är sämre än för andra lätta fordon. Därför föreslår regeringen att husbilar inte längre ska omfattas av malus.

Husbilsliv. Pressbild från Kabe.

Dessa städer besöker svenskarna i höst

Resandet till storstäder fortsätter att öka i popularitet bland TUIs svenska resenärer. Reseaktören ser att fler cityresor har bokats inför denna höst jämfört med samma tidpunkt förra året. Allra mest ökar Paris, dit bokningarna har fyrfaldigats jämfört med förra hösten. Dessutom ökar Lissabon och Aten. Mest bokade cityresorna hösten 2024:

  1. Barcelona
  2. Rom
  3. Aten
  4. Istanbul
  5. Prag
  6. Budapest
  7. Lissabon
  8. Paris
  9. London
  10. Nice
Barcelona ligger i topp på höstens city-lista hos TUI

Tännäskröket bjuder barn och unga på skidåkning

Familjeägda Tännäskröket i Funäsfjällen vill göra skidåkning tillgängligt för fler familjer och bjuder därför på liftkort för barn och ungdomar fram till 18-årsdagen vid bokning av boende i vinter, i form av stuga eller lägenhet under långhelg, kortvecka eller helvecka. Konceptet Fjälldrömmar består av erbjudandet Vinterdrömmar med gratis liftkort upp till 18 år under skidsäsong, samt Sommardrömmar som lanseras inför sommaren 2025 med ännu fler familjeaktiviteter.

VR tar hjälp av resenärerna att välja nytt namn på tåg

Ei saa peittää, Grönluvan eller Grodan? Nu kan resenärerna välja ett nytt namn till ett av VR:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg. Tåget hette tidigare Rödluvan, vilket passade utmärkt med det tidigare varumärket MTRX röda färg. Nu när den finska statliga tågoperatören VR köpt verksamhet är det dags för ett finskt eller grönt namn. Fram till den 25 september är det öppet för alla att rösta på ett av följande alternativ:

  • Ei saa peittää – betyder Får ej övertäckas. Vanligt förekommande på element och kanske den finska fras som flest svenskar kan.
  • Grönluvan – en uppdaterad variant av nuvarande Rödluvan.
  • Grodan – ännu ett grönt namn som kanske anspelar på Göteborgs sightseeing-båtar Paddan?

Det nya namnet offentliggörs den 10 oktober, och kommer att synas på den främre delen av tåget.

Norwegian Cruise Line lanserar unik Prince-föreställning

Norwegian Cruise Line (NCL) avslöjar nu ny exklusiv underhållning ombord på det nya kryssningsfartyget Norwegian Aqua. Huvudproduktionerna är Revolution: A Celebration of Prince som är en hyllningsshow till Prince samt en ny iscensättning av Elements: The World Expanded. Båda showerna är skapade av den prisbelönta Broadway-koreografen Patricia Wilcox och NCL:s produktionsteam. Norwegian Aqua kommer att segla i Karibien från april 2025 och är NCL:s första fartyg i den nya Prima Plus-klassen.

Norwegian Aqua theater and night club

NCL lanserar Norwegian Luna – dekorerad av gatukonstnär

Norwegian Cruise Line (NCL) avslöjar nu det senaste tillskottet till rederiets flotta – Norwegian Luna; det andra fartyget i NCL:s nya fartygsklass Prima Plus – ett systerfartyg till Norwegian Aqua. Utsmyckningen är inspirerad av månsken och tidvatten och skapad av gatukonstnären ELLE. Fartyget är fyllt med åkattraktioner och utrustat med NCL:s största sviter hittills. Det nya fartyget kommer att debutera från Miami i april 2026 med en serie sju dagars karibiska kryssningar och försäljningen av resor har precis öppnat.

Stora skillnader mellan Generation Z och Millennials resvanor

En Sifo-undersökning från resebyrån Ticket belyser intressanta skillnader i hur Generation Z (födda mellan 1995 och 2012) och Millennials (födda mellan 1981 och 1996) reser. Trots att båda åldersgrupperna lockas av sol och bad, väljer fler inom Generation Z äventyrsresor, medan Millennials prioriterar tid med familjen. Båda generationerna skulle gärna resa mer om ekonomin tillät det, men Generation Z är något mer prismedvetna.

Veckans reflektion

Sänkt husbilsskatt är förstås positivt och efterlängtat! På citylistan finns för övrigt många fina och intressanta städer. Vi har under de senaste åren besökt Istanbul två gånger och kan varmt rekommendera denna härliga och spännande stad!

Missade du förra resenyheterna? Läs Plussiffror på Elmia, flest soltimmar och udda saker folk glömt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev