Annons

Vad finns det för trender i campingbranschen? Igår, onsdagen den 11/9 2024, öppnade mässan Elmia Husvagn Husbil i Jönköping. I samband med detta hölls en presskonferens, då vi fick veta mer om nyheter och trender i branschen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Presskonferens på Elmia Husvagn Husbil

När Elmia Husvagn Husbil öppnade hölls en presskonferens, med nyheter och trender inom campingbranschen. Med på scen var Klas Brandt (mässansvarig, Elmia Husvagn Husbil), Mikael Blomqvist (styrelsemedlem, Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund samt VD, Kabe), Eva-Klara Blomberg Högväg (styrelsemedlem, Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund samt VD, Husbilslandet) och Bengt Spjuth (moderator).

Presskonferens på Elmia Husvagn Husbil 2024

Vi var förstås också på plats, som press, för att rapportera för resemagasinet FREEDOMtravel.

Helena och Peter från FREEDOMtravel, på väg mot Elmia Husvagn Husbil

En mässa för entusiaster – som förändrats under åren

Det som panelen verkade vara överens om var att Elmia Husvagn Husbil är en mässa för entusiasterna. Man kommer inte bara hit för att titta på nya fordon, utan också för att träffa vänner och vara social. Mässan startade 1981, och sedan dess har mässan både blivit större och bredare.

Elmia Husvagn Husbil 2024

Viktregler och Malus-system

Panelen pratade om viktregler, i och med att totalvikten för husbilar, som får köras med ett vanligt körkort, kommer höjas från 3,5 ton. Enligt panelen är detta positivt, eftersom modern kravställning medför högre vikter. De nya viktreglerna kan införas under olika långa processer, i olika länder, och mer information kommer komma under hösten.

När det gäller Malus-reglerna finns ett lagförslag om att undanta husbilarna, och detta har gått igenom lagrådet nyligen.

Ytterligare en sak som diskuterades var Tempo 100, vilket har införts i ett flertal andra länder. Detta innebär att husvagnsekipage med godkänd kombination ska kunna köra i 100 km/h istället för 80 km/h. Detta är dock än så länge bara ett förslag, och processen är relativt lång.

Husbilar i van-modell på Elmia Husvagn Husbil 2024

Trender i campingbranschen

Vad finns det då för trender i campingbranschen? Moderatorn ställde ett antal frågor till panelen, och de svarade ungefär så här …

  • Lyxigt vs enkelt – Båda kundgrupperna finns! Det finns en utveckling för enklare husbilar (vans) söderut i Europa.
  • Uppställt vs mobilt – Båda grupperna växer!
  • Camping vs outdoor – Outdoor växer i och med van-segmentet, men båda grupperna finns parallellt.
  • Förbränning vs elmotor – Husbil på elmotor ligger i framtiden, även om det kan komma versioner för nischkunder.
  • Större vs mindre – Lättare/mindre husbilar har blivit bekvämare, varför också dessa är intressanta.
  • Äga vs hyra – Svenskar vill i första hand äga sitt campingfordon. Uthyrning växer, men främst som insteg till att senare äga.
Husvagnar på Elmia Husvagn Husbil 2024
Outdoor-feeling på Elmia Husvagn Husbil 2024

Elmia Husvagn Husbil 2024

Mässan Elmia Husvagn Husbil 2024 har startat härligt med många besökare, massor av fina möten och intressanta föreläsningar. Missa inte att besöka oss på FREEDOMtravel! Du hittar nu oss, och andra utställare som representerar resmål, i Lobby Syd. Dessutom hittar du ett späckat föreläsningsprogram på Destinationsscenen. Du hittar hela programmet här.

HusbilsAnnika på scen på Elmia-mässans första dag

Missa heller inte utdelningen av priset “Årets Destination”!

  • Fredag 13/9 kl. 16:00: Årets Destination Europa
  • Lördag 14/9 kl. 16:00: Årets Destination Sverige

Vilka trender i campingbranschen ser du?

Vilka trender i campingbranschen ser du? Håller du med om trenderna som beskrivs ovan, känner du igen dem?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev