Meny Stäng

Världsrekord, resetrender och rymdinspirerad isbar

Annons

Då var det måndag igen! Vi laddar för mässan Elmia Husvagn Husbil, som öppnar nu på onsdag 11 september. I väntan på det presenterar vi, i vanlig ordning, resenyheter här på FREEDOMtravel.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kraftig ökning av nyregistrerade husbilar

Augusti månads siffror visar en kraftig ökning av nyregistrerade husbilar, upp 38,43 procent jämfört med augusti för ett år sedan, enligt Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund (HRF). Nyregistreringen av husvagnar minskar samma månad med 18,75 procent. Sett till årets första åtta månader har nyregistreringen av husbilar ökat med 4,01 procent medan nyregistreringen av husvagnar minskat med 19,68 procent.

  • Husvagnsregistreringar för augusti 2024 – 156 husvagnar, jämfört med 192 i augusti förra året.
  • Husbilsregistreringar för augusti 2024 – 355 husbilar, jämfört med 242 i augusti förra året.
Foto: Robin Pagmar

Världsrekord på Liseberg: högsta snittåldern i ett berg- och dalbaneåk

Den 3 september slogs nytt världsrekord på Liseberg i högsta snittsålder i ett berg- och dalbaneåk: 80,1 år! En av de 18 seniorerna i rekordåket, med en topphastighet på 105 km/h, var Lars Cederberg, 84 år från Falköping: ”Det var med skräckblandad förtjusning, en otrolig upplevelse. Jag har haft så många glädjefyllda dagar i den här nöjesparken, det var roligt att få ge tillbaka lite genom att komma hit och slå världsrekord”, sade han efter åket. Det tidigare rekordet slogs i Blackpool 2003, med en snittålder på 75,25 år.

Tornerspel på Kalmar Slott

Den 13–15 september är det premiär för Tornerspel på Kalmar Slott, som gästas av Sveriges äldsta och mest erkända riddarsällskap. Under tre dagar kommer besökarna kunna kliva rakt in i historien. Inne i slottet kan besökare som löser entré lyssna på presentationen ”Från krig till karuseller”, om tornerspelens historia. På yttre borggården hålls en medeltidsmarknad, med fri entré både på lördagen och söndagen. Här finns historiska hantverk samt prova-på-aktiviteter för hela familjen.

Foto: Therese Hübner

Champagne- och vinmässa på Birka Gotland

De senaste åren har svenskarnas intresse för vin och champagne ständigt ökat. För alla som vill lära sig mer – eller bara njuta av god mat och dryck till sjöss – kommer det nya fartyget Birka Gotland att erbjuda en champagne- och vinmässa i september med både världsledande champagnehus och lokala producenter. Den 13 och 14 september är det dags för mässa, master classes och provsmakningar.

Höstens resetrender – lyx och Tokyo

Svenskarnas resvanor är i ständig förändring, och hösten 2024 tyder på både nya trender och återkommande favoriter. momondo har analyserat svenskarnas resmönster och identifierat fyra trender som sätter tonen för höstens resor.

  • Nordamerika tappar mark – Flygsökningarna till New York har minskat med 20 procent jämfört med 2023.
  • Lyxigare resor på frammarsch – Sökningar efter premiumbiljetter och första klass-biljetter har stigit med 14 prespektive 13 procent.
  • Storfavoriten Tokyo fortsätter växa – En ökning på 34 procent i flygsökningar jämfört med förra året.
  • Klassiska soldestinationer består, trots minskat intresse – Spanska solfavoriter som Malaga, Alicante och Palma fortsätter locka.
Storfavoriten Tokyo fortsätter växa

Nya vätskeregler på Arlanda

Efter att Arlanda införde ny säkerhetskontroll 2023, har resenärer kunnat ta med nästan obegränsat med dryck i handbagaget. Men från den 1 september återinförs vätskebegränsning, max 100 ml, beroende på tillfälligt ändrade EU-regler. Fler kommer nu handla dryck på flygplatsen och Zmarta har undersökt priserna. Snittpriset för 50 cl mineralvatten på Arlanda, efter säkerhetskontrollen, ligger på 34 kronor för snabbköp och 38 kronor för restaurang. Billigast är Tax Free-shopen med priset 25 kronor.

Fuglesang formar rymdinspirerad Icebar på Icehotel

Världsberömda Icehotel fyller 35 år i vinter – och det firas med en helt ny tappning av Icebar i Jukkasjärvi. Här kommer du att kunna värma dig i den kristallklara kylan med en drink och samtidigt uppleva en oförglömlig rymdresa! Den nya Icebar ”In Orbit” skapas av designstudion PinPin Studio i samarbete med astronauten Christer Fuglesang, förste svensk i rymden. Icebar ”In Orbit” invigs den 8 november, med Fuglesang som specialinbjuden gäst. Den 13 december invigs sedan den säsongsöppna delen av Icehotel.

Bild: PinPin Studio / Icehotel.com

Mest bokade vinterdestinationerna

Vintern närmar sig och många svenskar ser fram emot att boka en resa till varmare breddgrader. Enligt Tickets bokningsstatistik är Kanarieöarna och Thailand mest populärt. Reseexperterna på Ticket bjuder på tre tips för att hålla kostnaderna nere när man bokar vinterresan: 1) Boka i god tid, 2) Var flexibel när det gäller avresedatum och avreseorter samt 3) Våga utforska nya resmål såsom Kap Verde, Cypern, Rhodos eller Malta. Mest bokade vinterdestinationerna just nu:

  1. Bangkok, Thailand
  2. Gran Canaria, Kanarieöarna
  3. Phuket, Thailand
  4. Teneriffa, Kanarieöarna
  5. Krabi, Thailand
Resor till Gran Canaria är fortsatt populärt bland svenskarna

Studie visar: Här hittar du den billigaste cappuccinon

Ah, cappuccino! Den underbara kombinationen av espresso, ångad mjölk och ett perfekt lager av skum. Vem älskar inte denna dryck? Men en cappuccino är inte gratis. Priset varierar kraftigt beroende på var i Europa du befinner dig. I Bosnien kan kaffeälskare glädjas åt att en cappuccino bara kostar 15,60 kr i genomsnitt medan du i Sverige behöver betala hela 43,28 kr i genomsnitt. Detta framkommer i en analys av levnadskostnadsindex utförd av språkplattformen Preply.

Veckans reflektion

Lite trist att vätskebegränsningen är tillbaka på Arlanda, men det är ju bara att acceptera. Vårt absoluta budgettips är att packa en tom vattenflaska, som man sedan kan fylla på där det passar …

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Höstens evenemang och höstlovets mest populära resmål

Prenumerera på vårt nyhetsbrev