Meny Stäng

Att besöka Ólymbos på karpathos – bergsby med traditioner

Annons

Missa inte att besöka Ólymbos om du befinner dig på den grekiska ön Karpathos. Denna bergsby är otroligt pittoresk, med mysiga gränder, shopping och restauranger. Dessutom har man bevarat ett spännande kulturarv, med traditionella kläder och högtidsfester som fortfarande lever.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ólymbos på Karpathos

Ólymbos är kanske en av de allra mest intressanta platserna på ön Karpathos. Här kan man få en inblick i gamla traditioner, samtidigt som byn bjuder på vackra vyer och turistliv.

Att besöka Ólymbos på Karpathos

Ólymbos ligger i den norra änden av ön Karpathos, cirka 43 kilometer norr om huvudorten Pigadia.

Med bil till Ólymbos

Vi tog oss med hyrbil från huvudorten Pigadia. Enligt Google Maps tar bilresan cirka en timme och tio minuter, men i verkligheten får man nog räkna med längre tid. Vägarna slingrar fram längs dramatiska bergssidor och förutom att man måste köra långsamt så vill man ofta stanna för att beundra vyerna och kanske ta några foton. Vi har skrivit ännu mer om att köra bil på Karpathos här.

bergsvägar
getter

Ólymbos på Karpathos – en by full av traditioner

Ólymbos är en liten by – idag bor inte mer än drygt 200 människor permanent här – men man har varit noga med att bevara sina traditioner. Byn är känd för den traditionella klädedräkten, som för kvinnorna är mycket färgstark, och för sina firanden. Bland annat är påsken en mycket speciell och omtalad högtid här.

Att besöka Ólymbos på Karpathos

Kvinnans traditionella klädedräkt inkluderar bland annat blanka röda stövlar, som tillverkas hantverksmässigt för hand. Idag är skomakaren Yiannis Prearis, som har sitt skomakeri mitt i centrala Ólymbos, den enda som fortfarande behärskar hantverket.

Att besöka Ólymbos på Karpathos

Om man följer de vindlande centrala gatorna i Ólymbos, förbi butikerna och skomakerier, kommer man förr eller senare fram till en vacker gul kyrka med namnet ”Church of Assumption of Virgin Mary”, vars äldsta delar härstammar från tiden för det Bysantinska riket.

Att besöka Ólymbos på Karpathos
Church of Assumption of Virgin Mary

Det finns också ett litet museum i byn. Öppettiderna är begränsade, men byn är liten och alla känner alla. När vi frågade oss fram hittade vi en person som öppnade, och som entusiastiskt berättade mer om byn och dess historia för oss.

Att besöka Ólymbos på Karpathos

Mysiga gränder i Ólymbos

Det mest fascinerande i Ólymbos är kanske de charmiga gränderna. Smala stenlagda gångar vindlar sig fram, och man har ömsom utsikt mot havet och ömsom mot bergen.

Att besöka Ólymbos på Karpathos
Att besöka Ólymbos på Karpathos
Att besöka Ólymbos på Karpathos

Shopping i Ólymbos

Turisterna är viktiga för byn, och längs de centrala gatorna ligger många små butiker. Här kan man framför allt handla hantverk, kläder, tyger, accessoarer och tavlor. För vår del fick ett armband och ett halsband följa med hem.

Restauranger i Ólymbos

Det finns också gott om restauranger och små serveringar. De flesta serverar grekisk mat förstås, och man sitter ofta i en fantastiskt charmig miljö.

Att besöka Ólymbos på Karpathos

Vi åt på en restaurang som heter Blue Garden, där vi beställde in en tallrik med blandade grekiska och lokala specialiteter. Både gott och trevligt!

Blue garden

Solnedgång i Ólymbos

Ytterligare en sak som Ólymbos är känt för är dess vackra solnedgångar. När vi skulle spana in den låg en tjock dimrand över horisonten, vilket kanske hindrade den bästa vyn, men det var vackert ändå.

Att besöka Ólymbos på Karpathos

Hela byn bäddas in i ett fint ljus när solen dalar bakom bergen, så det är otroligt vackert att befinna sig här, den här tiden på dygnet.

Att besöka Ólymbos på Karpathos

Var kan man bo?

Det finns några mindre hotell i Ólymbos, men de flesta turister verkar bara komma på besök över dagen. Vi bodde två nätter i orten Diafani, som ligger en kvart från Ólymbos med bil.

Diafani

Vi kan absolut rekommendera att bo i denna ort, som är väldigt trevlig. Hotel Glaros, där vi bodde, har förvisso ett bra läge, men vi måste dock säga att vi upplevde allting på detta enkla hotell som lite rörigt.

Diafani

Diafani fungerar hur som helst som en bra utgångspunkt för båtturer till den fina ön Saria.

Diafani
Peter vid bryggan i Diafani, i väntan på båten som skulle ta oss till Saria

Mer att se och göra i närheten

Utöver att besöka Ólymbos, Diafani och ön Saria så finns det förstås mer att uppleva runt om på Karpathos. Vi kan framför allt rekommendera att besöka Karpathos stränder samt att njuta av god mat på Karpathos restauranger. I närheten av huvudorten Pigadia kan du också uppleva bergsbyn Menetes, där det bland annat finns en trevlig vingård.

Alla våra bästa tips om Grekland. Klicka på bilden!

Har du besökt Ólymbos på Karpathos?

Har du besökt Ólymbos på Karpathos? Eller kanske någon liknande plats någon annanstans i Grekland? Berätta gärna!

Fakta om Ólymbos på Karpathos

  • Land: Grekland
  • Läge: I den norra änden av ön Karpathos, cirka 43 kilometer från huvudorten Pigadia. Ön Karpathos ligger fyra timmar med båt från Rhodos.
  • Invånare: Cirka 200 bofasta
  • Högsta punkten i närheten: 575 meter över havet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev