Hur är det att besöka Swarovski Kristallwelten i Österrike? Denna upplevelseattraktion, som ligger strax utanför Innsbruck, är ett mecka för alla som gillar kristall, konst och smycken. En glittrande plats helt enkelt!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Swarovski Kristallwelten i Österrike

Swarovski Kristallwelten (Swarovskis kristallvärld) är en attraktion som skapats av André Heller, för den österrikiska kristallglastillverkaren Swarovski. Här kan du vänta dig utställningar av kristall, smycken och konst samt butik, trädgård, lekplats och restaurang.

Att besöka Swarovski Kristallwelten i Österrike

Swarovski Kristallwelten ligger i staden Wattens, i distriktet Innsbruck-Land, i Tyrolen i Österrike. Attraktionen ligger drygt 20 kilometer öster om Innsbruck.

Den oväntade historien om Swarovski och Riedel

Swarovskikristallen föddes när Daniel Swarovski, som växte upp i Böhmen i Tjeckien, uppfann den automatiska slipmaskinen 1892. På så vis kunde blyglas förvandlas till en slags glittrande juveler. Företaget Swarovski bildades några år senare, när Daniel 1895 öppnade en kristallfabrik i österrikiska Wattens.

Ett annat känt företag, som också har rötterna i tjeckiska Böhmen, är vinglastillverkaren Riedel. Denna familj drev länge ett framgångsrikt glasbruk i de böhmiska skogarna, men råkade under Andra världskriget ut för extrema utmaningar.

När tyskarna stormade in valde de att spränga bruket, hellre än att låta det falla i tyskarnas händer. Senare beslagstogs företaget av det sovjetiska styret och Walter Ridel dömdes till fängelse i Ryssland.

Riedel i Tjeckien
Det enda huset som återstår av glasbruket i Tjeckien, där Riedel startade sin produktion på 1700-talet.

Walters son, Claus Riedel, blev krigsfånge i Italien, men lyckades som 16-åring fly under en tågtransport genom de österrikiska alperna. Här hade han tur och träffade … Daniel Swarovski, som haft Josef Riedel som mentor. Nu var det Swarovskis tur att hjälpa Riedel att bygga ett nytt liv.

Idag är både Riedel och Swarovski världskända märken, som både ligger i Österrike, och i Tjeckien finns istället märket Preciosa. Här kan du läsa mer om Kristalldalen i Tjeckien, där man än idag producerar kristall, glas och konstglas.

Daniel Swarovski nådde 93 års gammal, och avled år 1956. Företaget har därefter drivits av hans söner, och därefter av hans barnbarn. Huvudkontoret ligger i Wattens utanför Innsbruck, och det är också här man kan besöka upplevelseattraktionen Swarovski Kristallwelten.

Att besöka Swarovski Kristallwelten i Österrike
I Wattens, utanför Innsbruck, ligger både Swarovskis huvudkontor och attraktionen Swarovski Kristallwelten.

Att besöka Swarovski Kristallwelten

Du kan förstås ta dig till Swarovski Kristallwelten med eget fordon. Det finns parkeringsplatser både för personbilar och husbilar. En annan variant är att göra som vi och åka med den gröna shuttle-bussen, som avgår från centrala Innsbruck några gånger per dag, enligt tidtabell på Kristallweltens hemsida.

Att besöka Swarovski Kristallwelten i Österrike

Jätten – med Chambers of Wonder

Attraktionen Swarovski Kristallwelten öppnade för allmänheten 1995, och har därefter renoverats och utvecklats. Huvudattraktionen utgörs av stora utställningslokaler, som man kommer till genom att passera in via en stor grön jätte, med ett vattenfall från munnen.

I utställningslokalerna visas allt från fantastiska smycken till glittrande utstyrslar som burits av kändisar och moderna konstverk där fantastin inte har några gränser. Chambers of Wonder har bland annat tagt inspiration från de historiska kammare med kuriosa och konst, som aristokratiska familjer en gång i tiden gillade att skapa. Ett lysande exempel på denna typ av samlingar finns på slottet Ambras i Innsbruck, där du kan se den ena udda prylen efter den andra.

Historiska små underverk i Chambers of Wonder på slottet Ambras i Innsbruck.

På Swarovski Kristallwelten utbrister man också ”oj” och ”wow” väldigt ofta. Det är glittrande, vackert och överraskande. En del av utställningarna är mer eller mindre permanenta, medan andra är tillfälliga och byts ut. Vi bjuder på en liten bildbomb från vårt besök.

Ekorre
Att besöka Swarovski Kristallwelten i Österrike
Glittrande konstverk

Butik

På plats finns förstås också en butik, där den som vill kan passa på att shoppa ett halsband, ett armband eller kanske ett örhänge från Swarowski.

Smycken

Trädgård och lekplats

Det finns också en stor trädgård och en lekplats, inklusive karusell, labyrint och ”lekhus”. Höjdpunkten i trädgården är ”Crystal Cloud & Mirror Pool”, som bjöd på en verkligt läcker miljö. Vi var här en ganska molnig dag, men så fort lite solljus kikade fram kunde man börja uppleva hur det glittrade …

Restaurang Daniels

Vid Swarovski Kristallwelten finns restaurang Daniels, i härligt ljusa lokaler med stora fönster. Det är inte direkt billigt här, men maten är fantastiskt god. Vill du äta något enklare finns också en bar med det passande namnet ”Crystal Bar”.

Mer att se och göra i närheten

Swarovski Kristallwelten ligger strax intill den fina staden Innsbruck som har massor att bjuda på. Här finns pampiga historiska sevärdheter såsom kyrkan Hofkirche, palatset Hofburg, Gyllene taket, Dom St. Jakob och slottet Ambras. Du kan också besöka backhoppningsarenan Bergisel Ski Jump, samt förstås vandra eller åka skidor. Dessutom finns det gott om trevliga restauranger i Innsbruck!

Innsbruck

Har du besökt Swarovski Kristallwelten?

Att besöka Swarovski Kristallwelten är en speciell och lite annorlunda upplevelse. Vi, som är intresserade av historia, hade uppskattat ett större fokus på de historiska aspekterna av företaget och kristalltillverkningen, men vi var ändå mycket nöjda med besöket i denna överdådigt glittrande och fascinerande värld.

Har du besökt Swarovski Kristallwelten? Hur var din upplevelse? Berätta gärna i en kommentar!

Bra att veta om Swarovski Kristallwelten i Österrike

  • Namn: Swarovski Kristallwelten (engelska: Swarovski Crystal World)
  • Adress: Kristallweltenstrasse 1, Wattens, Österreich
  • Plats: Wattens i Insbruck-Land, i Tyrolen i Österrike
  • Skapad av: André Heller
  • Öppnande: 1995 (Utbyggd och renoverad 2014/2015)

Att besöka Swarovski Kristallwelten i Österrike

  • Öppettider: Dagligen 09-19:00, med entré senast klockan 18:00 (2024). Se attraktionens hemsida för aktuella tider och ändringar, samt datum då attraktionen håller stängt.
  • Pris: 23 euro/vuxen vid bokning online och 25 euro/vuxen vid bokning offline. Barn 6-17 år betalar 7 euro/person. (2024)
  • Ta sig hit: Du kan förstås ta dig till Swarovski Kristallwelten med eget fordon. Det går också shuttle-bussar från Innsbruck några gånger per dag (se hemsidan för hållplatser och aktuella tider). Pris för shuttle-buss, tur och retur, är för närvarande 11 euro/vuxen.
  • Läs mer: Du hittar mer information på attraktionens webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev