Vad kan man se och göra på Karpathos i Grekland? Denna grekiska ö, som du hittar mellan Rhodos och Kreta, bjuder på fantastiska stränder, dramatiska berg och mysiga byar. Här är våra bästa tips på saker att se och göra på Karpathos.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Karpathos i Grekland

Karpathos är en riktigt fin ö för en semester i Grekland. Ön är betydligt mindre turistig jämfört med näraliggande Rhodos, samtidigt som det finns ett bra utbud av hotell, restauranger och upplevelser. Framför allt bjuds man på natursköna vyer och semesterlugn.

Att göra på Karpathos - stränder

Karpathos ligger i Egeiska havet, mitt emellan Rhodos och Kreta.

Hur reser man till Karpathos i Grekland?

Det finns möjlighet att resa med charterarrangörer till Karpathos, och då flyger man direkt till flygplatsen på ön. En annan variant är att göra som vi gjorde och flyga till Rhodos, och därefter ta färja till Karpathos. Båtresan, med Blue Star Ferries, tog cirka 4 timmar. Färjan är stor, med loungerum och flera olika serveringar där man kan köpa något enklare att äta.

Blue Star ferries
Ombord på färjan, från Rhodos till Karpathos

Vad kan man göra på Karpathos i Grekland?

Vad kan man då se och göra på Karpathos? Vi besökte den här ön under en härlig vecka i september, och vi har nu samlat våra bästa tips till ön.

1. Bekanta dig med huvudorten Pigadia

När du kommer till Karpathos vill du antagligen bekanta dig med huvudorten Pigadia, eller Karpathos stad, som orten också heter. Här finns bland annat en hamn, där färjor lägger till, samt massor av trevliga restauranger som ligger vägg i vägg med utsikt över vattnet. Dessutom hittar du många butiker som säljer kläder, accessoarer och souvenirer.

2. Upplev Karpathos stränder

Karpathos stränder är fantastiska. Ibland måste du köra en relativt lång sträcka på vindlande vägar, längs bergsväggar, men det är det värt! När du kommer fram kan du mötas av den mest magiska stranden. Några favoriter inkluderar Achata Beach, Kira Panagia, Apela Beach, Lefkos Beach och Teodoros Beach.

3. Surfa

Den som gillar att surfa kan ägna sig åt antingen vindsurfing eller kite-surfing på Karpathos. Framför allt är det populärt att vindsurfa på stränderna i den sydöstra delen av ön och att kite-surfa på stränderna i den sydvästra delen.

Kite-surfing
Detta foto är taget på Rhodos, men liknande vyer finns på Karpathos

4. Semestra i Lefkos

Lefkos är en rofylld och trevlig semesterort som ligger på den västra sidan av ön Karpathos. Här finns flera olika stränder att välja på – både en inre vindstilla strand med många turister och yttre lite blåsigare stränder där man kan hitta mer avskiljdhet. I Lefkos finns också gott om mysiga uteserveringar, där du kan äta, dricka och njuta av miljön.

5. Besök byn Mesochori

Den lugna lilla byn Mesochori ligger inte långt från det mer turisttäta Lefkos. Det finns egentligen inte jättemycket att göra här, men om du vill uppleva en bildskön by med få turister är detta en bra plats. Hela byn ligger i en brant sluttning, och du får parkera bilen strax utanför. I byn kan du beundra de vackra vyerna, och om du har tur kan du få kika in i den färgstarka kyrkan. Det finns också några caféer och matställen där du kan slå dig ner en stund.

6. Njut av grekisk mat på Karpathos

En sak som du vill göra på Karpathos är förstås att njuta av grekisk mat. Det finns massor av mysiga restauranger och tavernor, många gånger med härlig utsikt över vattnet. Passa på att frossa i sånt som grekisk sallad, moussaka, vinbladsdolmar och tzatziki. Lokala specialiteter på ön inkluderar bland annat karpathisk sallad, makarounes och karpathisk baklava.

Att göra på Karpathos - grekisk mat

7. Se grekisk-ortodoxa kyrkor

Det finns många grekisk-ortodoxa kyrkor på Karpathos. De flesta är små, och många ligger otroligt vackert, ofta högt upp med utsikt över berg eller hav. Det finns både äldre och nyare kyrkor, och det är intressant att besöka dem för att se vackra målningar och för att lära sig mer om de grekisk-ortodoxa traditionerna. Om du vill se en äldre kyrka kan du exempelvis besöka church of Agios Georgios, strax utanför Lefkos.

church of agios georgios

8. Fascineras av bergsbyn Menetes

Menetes är en fantastiskt pittoresk bergsby som ligger relativt nära huvudorten Pigadia. Här kan du beundra utsikten, spana in kyrkan, strosa i de smala och branta gränderna och kanske slå dig ner på någon mysig taverna. Du hittar också ett bageri och en vingård i byn.

Att göra på Karpathos - Menetes

9. Prova vin på vingården Scarpanto

Scarpanto Wines ligger i byn Menetes och tar sedan sommaren 2024 emot besökare som vill göra en vinprovning. För närvarande görs tre vita viner, två röda och ett rosé. Om du gillar vin kan vi varmt rekommendera ett besök här!

10. Kör bil på Karpathos

En av de saker som vi tyckte var mest fascinerande att göra på Karpathos – det var att köra bil runt ön. Vi körde runt i stort sett hela ön i en hyrbil och det var en fantastisk upplevelse. Vägarna slingrar fram, ibland längs branta bergssidor, och vyerna är helt otroliga, inte minst på den norra delen av ön.

Att göra på Karpathos

11. Upptäck bergsbyn Ólymbos

När du är på Karpathos vill du inte missa att besöka bergsbyn Ólymbos. Denna pittoreska lilla by ligger avsides i norr, och här har man bevarat sina säregna traditioner, i form av en färgstark klädedräkt och omtalade högtidsfester. I byn kan du också strosa på de charmiga gatorna, shoppa hantverk eller souvenirer och, förstås, äta god mat på alla trevliga uteserveringar.

Att göra på Karpathos - Olymbos

12. Shoppa hantverk

Att shoppa lite på resan är ju alltid kul. På Karpathos kan du handla i små butiker i turistorterna, där du hittar sånt som kläder, accessoarer, souvenirer, målningar och hantverk. I Ólymbos kan du bland annat handla handgjorda skor hos skomakaren Prearis.

skor Olymbos

13. Vandra

Gillar du att vandra? Då kan du absolut göra det på Karpathos! Det finns flera olika vandringsleder på ön, som är utmärkta med skyltar. Vi hann aldrig med att gå någon vandringsled själva, men vi pratade med svenska turister som älskar lederna där, och vi hörde bland annat att de ska vara fint att vandra vid Avlona, i den norra delen av ön.

Att göra på Karpathos

14. Gör en båttur till ön Saria

En sak som du inte vill missa att göra på Karpathos är att följa med på en båttur till den vackra ön Saria. Här kan du sola och bada vid vackra stränder, och med fördel snorkla i fantastiska grottor. Dessutom bjuder ön på historia, och du kan bland annat ströva runt i ruinerna av en gammal piratby.

Att göra på Karpathos - båttur Saria

Mer att göra på Karpathos i Grekland

Vill du ha ännu fler tips på saker att se och göra på Karpathos? Här hittar du några fler förslag.

  • Båtturer kan man göra på olika platser, till exempel Pegasus high speed båtturer till privata stränder, från Agios Nikalaos.
  • Dyka kan du göra på olika platser, och naturligtvis snorkla.
  • Finiki är en mysig liten fiskeby på den västra kusten, med tavernor och en liten strand.
  • Grottor med rester av gamla bosättningar finns strax utanför Lefkos (inte helt enkla att hitta utan guide dock).
Grottor utanför Lefkos
Grottor med gamla bosättningar, utanför Lefkos

Att göra på Karpathos – på film

Peter har klippt ihop en film från vår vistelse på Karpathos.

Var kan man bo på Karpathos?

Man kan välja olika orter för boende på Karpathos. Charterbolagen har boenden i Pigadia (Karpathos stad), Arkassa, Lefkos och Amoopi. Vi bodde största delen av tiden på Oceanis Hotel i Pigadia. Detta är ett relativt enkelt, men samtidigt trevligt, hotell med bra läge. Om man vill på på ett charterhotell med egen strand finns andra alternativ.

Mer att se och göra i närheten

Har du tid och möjlighet att se dig om mer i Grekland? Fyra timmar med båt från Karpathos ligger den populära ön Rhodos, där du bland annat kan besöka borgen i Rhodos stad och Rhodos stränder.

Alla våra bästa tips om Grekland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra på Karpathos?

Har du besökt denna fina ö i Grekland? I så fall, vilka är dina bästa tips på vad man kan se och göra på Karpathos?

Fakta om Karpathos i Grekland

  • Land: Grekland
  • Region: Sydegeiska öarna
  • Läge: Karpathos ligger mellan Rhodos och Kreta, i det Egeiska havet.
  • Folkmängd: Drygt 6 200 (2011)
  • Huvudstad: Pigadia (Kan även kallas Karpathos eller Karpathos stad)

Att göra på Karpathos – bra att veta

  • Språk: Grekiska. Man klarar sig också alldeles utmärkt på engelska.
  • Tidsskillnad: Svensk tid +1 timme.
  • Valuta: Euro
  • Religion: Grekisk-ortodox kristendom.
  • Säkerhet: Grekland är generellt ett tryggt land att resa i.

RESA TILL Karpathos

  • Flyg: Det finns en flygplats på Karpathos, och i dagsläget är det främst charterbolag som flyger direkt hit.
  • Båt: Du kan åka båt från Rhodos, med Blue Star Ferries, vilket tar cirka 4 timmar.

Historia på Karpathos

  • Antiken: Karpathos var koloniserat redan under denna tid. Fyra antika städer grundades: Poseidon (Pigadia), Arkesia (Arkassa), Vrykos (Wurgunda) och Nisyros (Ta Palatia, Nisída Sariá).
  • 431 före Kristus: Invånare på Karpathos kämpade med Sparta i Peloponnesiska kriget.
  • 400 före Kristus: Karpathos förlorade sitt oberoende till Rhodos.
  • 42 före Kristus: Ön föll i Roms händer.
  • Följande århundraden: Ön styrdes av araber, piraten Moresco från Genua, Venetianare och det Osmanska riket.
  • 1306: Karpathos hölls av venetianska adelsfamiljer som Cornari.
  • 1540: Ön kom att tillhöra turkarna och det Osmanska riket.
  • Första världskriget: Italien erövrade ön under namnet ”Scarpanto”.
  • Andra världskriget: Tyskarna regerade under slutet av detta krig.
  • 1944: Under hungersnöden detta år seglade sju fiskare från Finiki ända till Egypten, utan ljus och kompass, för att hämta hjälp. En vecka senare återvände de på ett brittiskt fartyg med proviant och medicin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev