Idag presenterar vi en gästartikel

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Utöver den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen går det att få ett kompletterande skydd på resan via exempelvis ett kreditkort. Få bland annat avbeställningsskydd och ersättning om bagaget blir försenat. Ta för vana att kontrollera kortförsäkringarna inför kommande resor. 

Vid en utlandsresa nås ett ekonomiskt skydd via hemförsäkringens reseförsäkring. Ska resan ske under längre än 45 dagar, eller omfatta speciella aktiviteter, kan ett resetillägg tecknas. Men kom ihåg att det alltid finns tillfällen då reseförsäkringen inte gäller (se exempel här).

Betalas resan med ett kreditkort ingår dessutom en kompletterande reseförsäkring. Hos vissa banker ingår detta ekonomiska skydd även om resan betalas med deras bankkort eller betalning via banken.  Förbered dig inför resan genom att bland annat kontrollera de viktigaste villkoren.

Försäkringens giltighetstid

Den reseförsäkring som ingår med ett kreditkort kan ge ekonomiskt skydd olika lång tid beroende på vilken biljettyp som köps. Ett exempel är att försäkringen kan vara giltig i 35 dagar vid köp en enkelbiljett men 90 dagar vid köp av tur- och returbiljett. Den längre tidsperioden kan även gälla om två enkelbiljetter har köpts vid samma tillfälle och därmed fungerar på samma sätt som tur- och retur.

Att köpa en enkelbiljett för att sedan köpa returbiljetten vid ett senare tillfälle kan alltså innebära en förkortad tid som försäkringen kan ge ersättning.

Avbeställningsskyddet täcker belopp och personer

Samtliga så kallade resekreditkort (se exempel här) har avbeställningsskydd. Detta skydd kan ersätta resekostnaden om du, eller någon annan försäkrad, blir sjukskriven efter olycka eller sjukdom.

Ett misstag är däremot att kontrollera belopp för avbeställningsskydd per person och utgå från att kostnaden för samtliga biljetter, om flera åker tillsammans, ersätts. Det finns nämligen alltid en övre gräns både per person och per kort/sällskap. Det kan exempelvis vara 15 000 kronor per person men mest 45 000 kronor per kort.

Består resesällskapet av personer som inte ingår i hushållet bör det även kontrolleras om dessa även omfattas av kortets avbeställningsskydd eller inte. På denna punkt skiljer sig nämligen korten något mot varandra.

Bor barn, som är över 18 år, hemma och följer med på resan bör även åldersgräns för reseförsäkringen kontrolleras. Det är exempelvis vanligt med gräns på 20 eller 22 år för hemmaboende barn.

Avbeställningsskydd via kort eller resebolag

Att betala utlandsresan men ett kreditkort är ett enkelt, och gratis, sätt att få en kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd. Många väljer det alternativet istället för att betala extra för det avbeställningsskydd som kan tecknas, mot kostnad, hos resebolagen. Men det är viktigt att vara införstådd med att det är olika ekonomiska skydd som erbjuds.

Ett exempel är att med Vings av- och ombokningsskydd (se villkor här) kan ombokning ske fram till 30 dagar innan avresa oavsett orsak. Dessutom ingår avbeställningsskydd vid sjukdom eller olycka samt vid uppsägning. Ett skydd som även ger rätt till ersättning vid avbokning av resa om det skett inbrott eller brand i den egna bostaden nära inpå avresa.

Resebolagens avbeställningsskydd kan alltså ge ersättning vid fler tillfällen och kan ge mer flexibel ombokningsmöjlighet. Om det är värt den extra kostnaden beror självklart på resenärens behov. 

Ta med förköpsinformation & kontaktuppgifter

Förköpsinformation är en presentation av de olika försäkringsdelarna som kortets reseförsäkring består av. En presentation med betydligt ”enklare” text än den juridiska text som avtalet består av.

Genom att läsa igenom förköpsinformationen, inför resan, kan resenären bli medveten om vid vilka tillfällen som ersättning går att få. Allt för många missar nämligen att ansöka om ersättning eftersom de inte vetat om att de kunnat få detta efter specifika situationer på resan.

Packa även med förköpsinformationen och kontaktuppgifter till kortförsäkringens försäkringsbolag. Kom ihåg att det inte är kreditkortsföretaget som ska kontaktas utan det försäkringsbolag som kortföretaget har samarbete med.

Utnyttja försäkring utomlands och spar pengar

Kreditkortens reseförsäkring ger inte enbart ett extra ekonomiskt skydd utan kan även användas för att spara pengar under utlandsvistelsen. Hos ett flertal kreditkort ingår nämligen ”Självriskskydd på hyrbil”. Om en bil önskas hyras utomlands behöver alltså inte, det ofta ganska dyra, tillägget ”självriskeliminering” väljas hos hyrbilsföretaget. Skulle det uppstå en skada betalas istället en hög självrisk som kreditkortsförsäkringen kan ersätta.

Få ersättning för outnyttjade evenemang eller vintersport

Är det en skidresa till Alperna eller fotbollsresa till Barcelona som planeras? Genom att välja ett kort med ”vintersportförsäkring” eller ”evenemangsförsäkring” nås ett extra ekonomiskt skydd för extrakostnaderna vid dess evenemang. Kostnader för biljetter, liftkort, hyresutrustning och liknande ingår nämligen inte i den ordinarie reseförsäkringen.

Om dessa biljetter och evenemang är en stor del av resekostnaden kan det till och med vara smart att teckna ett kreditkort som har en passande försäkringslösning enbart utifrån denna punkt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev