Meny Stäng

”Kryssnings-Mimmi” berättar – tankar, tips och myter om kryssning

Mimmi Tysk har ibland kallats ”Kryssnings-Mimmi”, vilket hänger ihop med hennes brinnande engagemang för kryssningar. Idag driver hon en resebyrå för alla som älskar att kryssa, och vi har passat på att göra en intervju. Hur är det nu, är kryssning bara för blåhåriga damer?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En intervju med ”Kryssnings-Mimmi”

Under Resemässan på Stockholmsmässan i oktober träffade vi Mimmi Tysk, som jobbar med Kryssningar.se och Go Cruising. Förutom att Mimmi är en härlig person så kan hon också utan överdrift beskrivas som kryssningsexpert. Det finns en anledning till att hon ibland har fått smeknamnet ”Kryssnings-Mimmi”.

Våra egna erfarenheter av kryssningar begränsar sig till en Medelhavskryssning som vi gjorde med Freedom of the Seas, från Royal Caribbean, för ett gäng år sedan. Detta var förvisso en väldigt trevlig upplevelse, men vi är med andra ord långt ifrån erfarna kryssnings-resenärer, och vi valde därför att göra en intervju med Mimmi, för att få veta lite mer. En morgon, innan Resemässan öppnade, tog vi en kaffe tillsammans och pratade kryssningar.

Frida och Mimmi från Kryssningar.se, på Resemässan

En maskerad – som ledde till en kryssning

För Mimmi var det en fest som öppnade dörrarna till kryssningsvärlden. Hon blev, i och med att hon jobbade i resebranschen, inbjuden till en maskerad som arrangerades av kryssningsföretaget Royal Caribbean. Eller var det förresten en maskerad? Mimmi och hennes väninna hade gått all-in på maskeradtemat, med ansiktsfärg och allt, men när de anlände till festen insåg de att alla andra på sin höjd hade adderat någon liten diskret kryssnings-assecoar till sin i övrigt sobra klädsel.

Om de stack ut på festen? Ja, definitivt! Men det ledde till att de vann förstapriset – en kryssning i Medelhavet med fartyget Splendour of the Seas.

En första kryssningsupplevelse

Mimmi, som aldrig tidigare hade kryssat, minns att hon hade fördomar inför resan. Måste jag spela bridge ombord? Kommer alla andra passagerare vara äldre damer med blått hår?

Men inget av det där visade sig stämma. Kryssningen, som startade i Venedig, öppnade upp en helt ny värld för Mimmi: kryssningsvärlden. Hon kan fortfarande minnas hur fascinerad hon var den där första gången. Det fanns så otroligt mycket att göra ombord: restauranger, barer, dansgolv, scener, gym, klättring … Dessutom stannade fartyget på det ena spännande resmålet efter det andra.

Mykonos hamn, Grekland
Mykonos, Grekland

Från resesäljare till kryssningsexpert

Mimmi jobbade under lång tid som resesäljare på Freys Resebyrå i Norrtälje, och hon talade väldigt varmt om att hon där fick möjlighet att fritt testa nya idéer, vilket ledde till att hon utvecklades i jobbet. Vid ett tillfälle blev hon inbjuden till en studieresa för att se nybyggda Voyager of the Seas, vilket då var världens största kryssningsfartyg. För Mimmi var det en wow-upplevelse utan dess like.

På Freys Resebyrå började Mimmi skapa kryssningsresor, där man kunde anmäla sig för att kryssa i grupp, tillsammans med Mimmi. På så vis fick man en erfaren och trygg guide med sig hela vägen, ända från resans start i Sverige. Resorna annonserade hon i lokalpressen och de blev omåttligt populära. Ryktet om ”Kryssnings-Mimmi” spred sig i branschen.

Kryssningsfartyget Celebrity Apex
Eggs Benedict ombord på Celebrity Edge
En stund i solen på pooldäck
The Line and Coconut bar på Navigator of the Seas, Royal Caribbean

Klivet till egen verksamhet

Att Mimmi var en resesäljare utöver det vanliga uppmärksammades på flera sätt, och bland annat nominerades hon till ”Årets resesäljare” på Grand Travel Awards 2013. Hon trivdes visserligen bra på Freys Resebyrå, men inom sig visste hon att hon en dag behövde ta steget vidare.

När en annan person på resebyrån riskerade att bli uppsagd, enligt sist in först ut-principen, tog hon äntligen mod till sig att ta steget. Kollegan slapp bli uppsagd och Mimmi startade sin egen verksamhet.

Mimmi Tysk

Go Cruising och Kryssningar.se

Inför intervjun kikade vi in på Mimmis webbplatser: Go Cruising och Kryssningar.se. Varför finns det två och vad är skillnaden? Mimmi förklarade att företaget haft olika namn under åren. Hon startade med ”Go Cruising” och fick senare möjlighet att ta över sajten ”Kryssningar.se”.

Idag är det ”Kryssningar.se” som är den huvudsakliga (och mest lättnavigerade) sidan. I framtiden kommer Go Cruising helt och hållet ersättas av Kryssningar.se, men än så länge behöver båda sajterna finnas kvar eftersom olika kunder hittar till den ena eller den andra. Oavsett vilken hemsida du besöker hittar du förstås samma kryssningar och samma priser.

Barbados

Hur har det gått att starta eget?

Föga förvånande har det gått bra för Mimmi. Hon har den där speciella kombinationen av kunnande och ett brinnande engagemang, som ofta gör att man lyckas. Om man bortser från pandemiåret, då verksamheten hade det tufft men ändå gick med lite vinst, har det gått kontinuerligt uppåt. Idag är de sammanlagt nio anställda på företaget, och Mimmi har dessutom köpt upp resebyrån där kryssningssagan startade en gång i tiden, Freys Resebyrå i Norrtälje.

Varför köpa kryssning via Kryssningar.se?

Vi gav Mimmi möjligheten att berätta varför man ska köpa kryssning via dem, istället för att gå direkt till respektive kryssningsföretag. Detta hade Mimmi förstås svar på.

På Kryssningar.se finns i stort sett samtliga världens kryssningsbolag samlade. Du får en tydlig överblick över alla kryssningar och kan på så vis jämföra priser, rutter, aktiviteter, tidpunkter och liknande. På sajten kan du sortera via destinationer, rederier, pris eller typ av kryssning, såsom paketresor, flodkryssningar, lyxkryssningar och expeditionskryssningar. Priserna är samma som om du bokar direkt på rederierna, och på mässor och liknande kan priserna till och med vara lägre.

En annan fördel är att du kan fråga om hjälp och råd. Mimmi, och hennes åtta medarbetare, är opartiska i valet mellan olika rederier och kan hjälpa dig att hitta det som passar dig bäst. De är dessutom alla erfarna kryssare. För ja, om man jobbar hos Mimmi, då måste man åka på kryssnings-studieresor då och då, så att man kan guida kunderna i utbudet.

Inga frågor är för dumma! De anställda på Kryssningar.se älskar att prata om kryssningar.

Strand på St. Lucia, Karibien

Mimmis nästa kryssning

Vi ville förstås veta vart Mimmi själv kryssar nästa gång, och hon berättade att det blir en kryssning med Icon of the Seas, från Royal Caribbean, med familjen på höstlovet.

Den 10-årige sonen har kryssat sedan han var 6 månader gammal och han älskar att kryssa. Det bästa enligt sonen är alla aktiviteter som finns ombord, såsom minigolf, padel, basket och favoriten, fallskärmssimulation iFLY.

Vågsurfing ombord på ett kryssningsfartyg

Kryssnings-Mimmi slår hål på myter

Avslutningsvis undrade vi om Mimmi kunde hjälpa till att slå hål på några kryssningsmyter. Hon skrattade och menade att några myter är seglivade. Hur som helst, enligt Mimmi är följande myter om kryssning INTE sanna.

  • Kryssning är bara för gamla blåhåriga damer (FALSKT)
  • Man sitter ”fast” på båten och det finns inget att göra (FALSK)
  • Det enda man gör ombord är att man äter och äter (FALSKT)

Mimmi förklarade att det finns många olika kryssningar och kryssningsfartyg. Vill du ha lugn och ro eller mycket aktiviteter? Reser du med barn eller föredrar du en vuxnare stämning? Gillar du större eller mindre fartyg? Eller är du kanske intresserad av det som blivit rejält poppis på senare tid – flodkryssningar? Hör av dig till Mimmi och hennes kollegor på Kryssningar.se så kan de guida dig rätt i kryssningsdjungeln.

Utsikt från Oasis of the seas

Prenumerera på vårt nyhetsbrev