I helgen njöt vi av en riktigt lyxig skaldjursbuffet – som på restaurang fast hemma. Eller nåja, vi var inte hemma hos oss, utan hemma hos Peters bror på ön Blidö i Stockholms skärgård.
Innehållsförteckning
Årets sista husbilsresa – till släkten i skärgården
Helgturen till Peters bror i skärgården fick bli årets sista husbilsresa för vår del. Att ta med sig husbilen när man ska på fest är ju perfekt. Man har sovplatser med sig, och man har smidigt tillgång till sina egna grejor. När man är borta en hel helg, som vi var den här gången, är det extra smidigt och praktiskt.
Peters bror Micke och hans fru Nilla bor fantastiskt fint, med utsikt över vattnet från huset. Strax intill bor deras dotter Dessi med man och två barn.
Till den här helgen – då det skulle fixas lyxig skaldjursbuffet – kom dessutom Peters son Robin och hans fru Alexandra samt ett helt gäng andra släktingar, i form av kusiner och andra. Sammanlagt var vi 14 personer. Vi har inte förevigat själva festen, men vi bjuder på ett gäng foton av dukningen och maten!
Att fixa lyxig skaldjursbuffet hemma
De flesta i Peters släkt älskar skaldjur, och under flera år åt vi varje år den lyxiga skaldjursbuffén på Grand Hotel i Stockholm. Detta blev nästan lite av en tradition, men med tiden blev det svårt att få till.
Förutom att det förstås kostar en slant så är det också flera som har långt att åka, och som i så fall behöver fixa övernattning i Stockholm. Istället bestämde Peters bror Micke och hans fru Nilla att de skulle ordna en lyxig skaldjursbuffet hemma – men som om vi vore på restaurang.
Dukning för lyxig skaldjursbuffet
Det dukades fint vid det långa bordet, med vit duk, vita linneservetter och massor av kräft- och skaldjurspynt.
Det hängdes kräftor i fönstren och i taket. I taket blev det också röda lampor och på bordet en lång rad små kräftor och humrar, i olika modeller. Micke hade till och med en mjuk kräfta som gjorde ett högt pip när man tryckte på den – som han kunde använda när han till exempel ville utbringa en skål eller ställa några engagerande quiz-frågor.
Färska skaldjur
Maten då? Det hade handlats hem massor av färska skaldjur, och på bordet dukades det upp:
Tillsammans med godsakerna fanns hemlagade såser i form av majonnäs, Rhode islandsås, hovmästarsås och vinegrette. Dessutom fanns citron och tabasco.
Lyxiga smårätter med fisk och skaldjur
Mickes dotter Dessi är enormt duktig på att laga mat, och framför allt är hon duktig på att skapa små lyxiga rätter som känns som att de skulle platsa på vilken exklusiv finkrog som helst.
Dessi hade bland annat skapat två olika smårätter med kammusslor. I den ena rätten serverades musslorna tillsammans med en rökt morotsmousse och i den andra tillsammans med variationer på äpple samt trattkantareller.
Dessi hade även gjort i ordning två varianter av laxmousse som serverades snyggt på små plastskedar. Den ena serverades tillsammans med rom och den andra, som var smaksatt med lingon, tillsammans med majonnäs.
Vi gjorde också i ordning en sats Skagenröra och en sats krabbkräm, vilka serverads på små smörstekta brödskivor eller i krustader.
Dessutom blandade vi ihop en räkcocktail med ägg och ärtor, som man kunde droppa Rhode islandsås över.
Tillbehör till lyxig skaldjursbuffet
Som tillbehör till denna lyxiga skaldjursbuffet serverades en västerbottenpaj, dekorerad med crème fraiche och forellrom.
På bordet fanns också jättegoda hemlagade parmesanchips.
Ost och kex
På buffén dukades det upp ett lyxigt bord med ost och kex. Men det ska sägas, att detta orkade inte sällskapet äta så mycket av, eftersom det var så mycket mat på buffén. Men å andra sidan passade ostarna perfekt till räksoppan (som vi gjorde på räkskalen) till lunchen dagen efter.
Ett dignande bord med desserter
Dessi är inte bara duktig på att laga avancerade smårätter, utan är också en mästare på söta små efterrätter. Förutom att efterrätterna var goda, så var de också riktigt vackra. Bland annat bjöds på en chokladkaka, bakad på sötpotatis och dekorerad med hallon.
Det blev också efterrätter i små glas – en med chokladmousse och en annan med citronmousse och kaksmulor. Dessutom serverades en dekorativ mousse serverad på sked och försvinnande goda små chokladbollar.
Vilken fantastisk och lyxig skaldjursbuffet!
Vilken fantastiskt god och lyxig skaldjursbuffet! Det var med gemensamma ansträngningar, och med stor kärlek för mat, som familjen och släkten fixade denna festmåltid. Dessutom var det förstås väldigt roligt att träffas och umgås!
Gillar du också att skapa fina buffeter? Eller föredrar du kanske att äta dem på restaurang? Gillar du fisk och skaldjur? Vilka är dina favoriter på en lyxig skaldjursbuffet?
bmlarsresebligg säger:
Vilken alldeles underbar skaldjursbuffé! Vi är också skaldjursfantaster och äter det nog helst på hemmaplan. Vi har ett erbjudande att få låna våra vänners hus i Kungshamn i höst och har fått tel nummer till deras hummerfiskare men vi vet inte säkert om vi kan få ihop ett par dagar och åka dit….
De här smårätterna på skedar och i koppar ser så härliga ut!
22 oktober 2024 — 10:41
Helena säger:
Visst är det fantastiskt gott med skaldjur!! Att låna det där huset i Kungshamn låter ju fantastiskt lyxigt, om ni hinner få till det!!
22 oktober 2024 — 18:20
BP säger:
Dregel, dregel! Den buffén innehöll verkligen allt en skaldjursfantast kan önska sig. Otroligt mycket och så läckert upplagd. En fröjd för ögat och magen – dregel, dregel…
22 oktober 2024 — 20:25
Monica säger:
Så otroligt mycket gott och så fint gjort allt! Vilka proffs ni är! Och en hel del jobb krävs förstås men skönt att hjälpas åt.
Vi gillar räkor, krabba, kräftor, lax och rom. Med fina tillbehör. Blev lite sugen på ost nu när jag såg dem. Räksoppan har jag gjort som förrätt till kollegor och de blev hänförda😊blir väldigt god.
Och så lite fina efterrätter som ni hade sen låter mycket gott. Tänker på att det är rätt länge sedan jag hade tygservetter men det är ju lite mer tjusigt än pappers☺️. Vilken härlig bjudning!
23 oktober 2024 — 21:56