Meny Stäng

Lyxig skaldjursbuffet hemma – som på restaurang

I helgen njöt vi av en riktigt lyxig skaldjursbuffet – som på restaurang fast hemma. Eller nåja, vi var inte hemma hos oss, utan hemma hos Peters bror på ön Blidö i Stockholms skärgård.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Årets sista husbilsresa – till släkten i skärgården

Helgturen till Peters bror i skärgården fick bli årets sista husbilsresa för vår del. Att ta med sig husbilen när man ska på fest är ju perfekt. Man har sovplatser med sig, och man har smidigt tillgång till sina egna grejor. När man är borta en hel helg, som vi var den här gången, är det extra smidigt och praktiskt.

Husbilen FREEDOM
Freedom är parkerad på släktens tomt

Peters bror Micke och hans fru Nilla bor fantastiskt fint, med utsikt över vattnet från huset. Strax intill bor deras dotter Dessi med man och två barn.

Till den här helgen – då det skulle fixas lyxig skaldjursbuffet – kom dessutom Peters son Robin och hans fru Alexandra samt ett helt gäng andra släktingar, i form av kusiner och andra. Sammanlagt var vi 14 personer. Vi har inte förevigat själva festen, men vi bjuder på ett gäng foton av dukningen och maten!

Att fixa lyxig skaldjursbuffet hemma

De flesta i Peters släkt älskar skaldjur, och under flera år åt vi varje år den lyxiga skaldjursbuffén på Grand Hotel i Stockholm. Detta blev nästan lite av en tradition, men med tiden blev det svårt att få till.

Förutom att det förstås kostar en slant så är det också flera som har långt att åka, och som i så fall behöver fixa övernattning i Stockholm. Istället bestämde Peters bror Micke och hans fru Nilla att de skulle ordna en lyxig skaldjursbuffet hemma – men som om vi vore på restaurang.

Champagne

Dukning för lyxig skaldjursbuffet

Det dukades fint vid det långa bordet, med vit duk, vita linneservetter och massor av kräft- och skaldjurspynt.

Dukning för lyxig skaldjursbuffet hemma

Det hängdes kräftor i fönstren och i taket. I taket blev det också röda lampor och på bordet en lång rad små kräftor och humrar, i olika modeller. Micke hade till och med en mjuk kräfta som gjorde ett högt pip när man tryckte på den – som han kunde använda när han till exempel ville utbringa en skål eller ställa några engagerande quiz-frågor.

Färska skaldjur

Maten då? Det hade handlats hem massor av färska skaldjur, och på bordet dukades det upp:

Tillsammans med godsakerna fanns hemlagade såser i form av majonnäs, Rhode islandsås, hovmästarsås och vinegrette. Dessutom fanns citron och tabasco.

Lyxig skaldjursbuffet hemma
Lyxig skaldjursbuffet hemma
ostron

Lyxiga smårätter med fisk och skaldjur

Mickes dotter Dessi är enormt duktig på att laga mat, och framför allt är hon duktig på att skapa små lyxiga rätter som känns som att de skulle platsa på vilken exklusiv finkrog som helst.

Dessi hade bland annat skapat två olika smårätter med kammusslor. I den ena rätten serverades musslorna tillsammans med en rökt morotsmousse och i den andra tillsammans med variationer på äpple samt trattkantareller.

Lyxig skaldjursbuffet hemma
Lyxig skaldjursbuffet hemma

Dessi hade även gjort i ordning två varianter av laxmousse som serverades snyggt på små plastskedar. Den ena serverades tillsammans med rom och den andra, som var smaksatt med lingon, tillsammans med majonnäs.

Lyxig skaldjursbuffet hemma

Vi gjorde också i ordning en sats Skagenröra och en sats krabbkräm, vilka serverads på små smörstekta brödskivor eller i krustader.

Dessutom blandade vi ihop en räkcocktail med ägg och ärtor, som man kunde droppa Rhode islandsås över.

Lyxig skaldjursbuffet hemma

Tillbehör till lyxig skaldjursbuffet

Som tillbehör till denna lyxiga skaldjursbuffet serverades en västerbottenpaj, dekorerad med crème fraiche och forellrom.

Lyxig skaldjursbuffet hemma

På bordet fanns också jättegoda hemlagade parmesanchips.

parmesanchips

Ost och kex

På buffén dukades det upp ett lyxigt bord med ost och kex. Men det ska sägas, att detta orkade inte sällskapet äta så mycket av, eftersom det var så mycket mat på buffén. Men å andra sidan passade ostarna perfekt till räksoppan (som vi gjorde på räkskalen) till lunchen dagen efter.

ostar

Ett dignande bord med desserter

Dessi är inte bara duktig på att laga avancerade smårätter, utan är också en mästare på söta små efterrätter. Förutom att efterrätterna var goda, så var de också riktigt vackra. Bland annat bjöds på en chokladkaka, bakad på sötpotatis och dekorerad med hallon.

desserter

Det blev också efterrätter i små glas – en med chokladmousse och en annan med citronmousse och kaksmulor. Dessutom serverades en dekorativ mousse serverad på sked och försvinnande goda små chokladbollar.

Vilken fantastisk och lyxig skaldjursbuffet!

Vilken fantastiskt god och lyxig skaldjursbuffet! Det var med gemensamma ansträngningar, och med stor kärlek för mat, som familjen och släkten fixade denna festmåltid. Dessutom var det förstås väldigt roligt att träffas och umgås!

Gillar du också att skapa fina buffeter? Eller föredrar du kanske att äta dem på restaurang? Gillar du fisk och skaldjur? Vilka är dina favoriter på en lyxig skaldjursbuffet?

Lyxig skaldjursbuffet hemma

Prenumerera på vårt nyhetsbrev