Hur går det till att montera fast gasoltank i husbilen? Och varför ska man göra det? År 2015 reste vi ett helt år genom Europa med enbart svenska gasoltuber, men det var ett nybörjarfel. Det gör vi inte om!
Innehållsförteckning
Varför montera fast gasoltank i husbilen?
Varför ska man montera fast gasoltank i husbilen? Jo, det kan vi förklara! De flesta länder i Europa har, av någon outgrundlig anledning, ett eget system för gasol och gasoltuber.
I Sverige har man oftast svenska gasoltuber inkopplade i husbilen. När en gasoltub är slut åker man och byter den, till exempel på Bauhaus eller en bensinmack. Inga problem! Ungefär liknande fungerar det för tyskar i Tyskland och för spanjorer i Spanien. Problemet är att varje land har egna system, så en svensk tub går inte att byta i Tyskland eller Spanien, och en tysk eller spansk tub går inte att byta i Sverige. Opraktisk? Ja, extremt!
Man skulle ju tänka sig att det hela går att lösa med någon slags adapter. Eller kanske genom att man köper en tysk eller spansk gasoltub och kopplar in den. Men nja, inget av det där går smärtfritt. Att tanka med adapter till vanlig tub går oftast inte, och i de flesta länder får man inte köpa en full gasoltub om man inte har en tom gasoltub från samma land att lämna in i utbyte. Moment 22? Ja, definitivt! Men det finns en lösning, och denna stavas ”fast gasoltank”.
Vem behöver en fast gasoltank?
Om du enbart reser i Sverige, då behöver du ingen fast gasoltank. Om du enbart rullar neråt i Europa under några veckor, under den varma årstiden, då klarar du dig sannolikt också utan en fast gasoltank. Om du ska vara utomlands en längre tid, eller om du reser när det är kallt (och använder gasol för värme), ja då kan det vara mycket bra med en fast gasoltank.
Vad är en fast gasoltank?
En vanlig gasoltub är alltså en tub som man byter när den är tom. En fast gasoltank sitter istället fastmonterad. Man behöver aldrig byta den, utan istället tankar man gasol (LPG), på en bensinmack.
Att tanka en vanlig icke fastmonterad gasoltub på egen hand är för farligt och i stort sett alltid förbjudet. Den fasta installationen innebär att man aldrig ens behöver öppna luckan där gasolflaskorna står. Man tankar utifrån, genom en liten öppning, och det går inte att tanka för mycket.
Det bästa med denna lösning är att man kan tanka en fast gasoltank på väldigt många ställen runt om i Europa. För egen del har vi valt att ha en vanlig svensk gasoltub (komposit) och en ny fast gasoltub (aluminium).
Att montera fast gasoltank i husbilen
Att montera fast gasoltank i husbilen är inte nödvändigtvis jättesvårt – men med största sannolikhet relativt pilligt och knepigt. Efter att ha genomlevt hela proceduren kan vi varmt rekommendera att ta in proffshjälp. Förutom att det var trångt och puligt så handlar det hela ju dessutom om gasol. Det är med andra ord viktigt att det blir rätt!
Vi handlade alla prylar vi behövde (Alugas-tank, slangar, duo-koppling med mera) hos Torvalla Bil i Haninge. Därefter fick vi hjälp av Håkan, som både representerar Gasolfyllarna i Norrköping och Husbilsskolan (en del av Alltomhusbilen), att montera fast tank i husbilen.
Montera fast gasoltank i husbilen – så här gick det till
Håkan, som hjälpte oss att montera fast gasoltank i husbilen, började med att tömma gasolutrymmet.
Han monterade därefter en duo-regulator (så att den ena gasoltuben kan slå över till den andra när den tar slut, utan att man behöver gå upp mitt i natten) samt oljefilter och slangar. Det var lite trångt och utmanande att få plats med allt, men Håkan menade att ”det brukar vara så”. Väldigt skönt med någon som är erfaren som hjälper till!
Lite senare var det dags att göra hål i husbilsväggen med en dosfräs, för att installera luckan där man ska kunna tanka gasol.
Finliret var sedan att montera fast den runda lilla luckan, där man ska tanka, samt att ladda ner appen ”Dimes SRG”. Med hjälp av denna app kan man se när det är dags att fylla på gasol, så man slipper bli utan. Vi fick också med ett gäng olika adaptrar, så att vi utan problem ska kunna fylla gasol i olika länder runt om i Europa.
Det känns väldigt, väldigt skönt att ha detta på plats!
Har du funderat på att montera fast gasoltank i husbilen?
Har du funderat på att montera fast gasoltank i husbilen? Eller har du kanske redan gjort det? Vilka är dina erfarenheter? Berätta gärna!
JoY säger:
Det är verkligen bra med fasta flaskor så smidigt att tanka gasolen. Vi har haft en fast flaska och en lös gasolflaska nu när vi varit nere i Europa o åkt. När vi nu kom tillbaka gjorde vi ett stopp hos Anders i Karlshamn (han har agenturen för flaskorna) där monterade Jakob in ytterligare en fast flaska. Våran flaska hade blivit 10 år så det var dags att byta den. Lycka till med eran fasta flaska.
12 oktober 2024 — 15:05
Helena säger:
Intressant att höra era erfarenheter! Vi har tänkt på detta länge, men det är först nu det blivit av … och det känns väldigt bra! Tack!
13 oktober 2024 — 21:05
Maria Djurskog säger:
Vi har en fast tank och två ”lösa” och har aldrig ens behövt switcha över till de lösa. Fast ibland kan det vara lite svårt att hitta lpg. I Danmark verkar det inte finnas alls. För övrigt funkar fasta tanken utmärkt.
13 oktober 2024 — 8:06
Helena säger:
Intressant att höra dina erfarenheter! Tack för att du berättar!
13 oktober 2024 — 21:05
Elina säger:
LPG-flaska med utanpåliggande påfyllning är nästintill ett måste när man övervintrar söderut. Vi gjorde det direkt när vi köpte plåtisen 2018. Det var ju för resor ut i Europa som vi köpte bilen till att börja med, så vi visste att vi behövde LPG. Ville inte att resorna skulle reduceras till en mardröm i jakten på gasol. Förstår inte dem som fortsätter med sina lösa flaskor, är det för att de ryggar för kostnaden (runt 7.000kr)?
13 oktober 2024 — 8:28
Helena säger:
Tack för att du berättar om dina erfarenheter Elina! Håller med om att det behövs om man ska vara utomlands längre tid! Vi betalade mer än så här dock. Utrustningen vi köpte kostade 12 000 kr, men inkluderade iofs duo-regulator, vilket vi inte hade innan. Monteringen kostar cirka 2 500 kronor.
13 oktober 2024 — 21:08
Harry Carlsson säger:
Har installerat en 11 kg flaska från Alugas i våran Kabe 860. Gjorde allt själv, utan några som helst problem. Snygg o säker installation. Kan verkligen rekommendera detta. Nu har vi en fast tank och en utbytbar. Växlar mellan dessa båda, beroende var man befinner sig. Använder oftast gasoltanken, även i Sverige. Det är faktiskt billigare att tanka än att byta flaska. Har även installerat ett system så att jag i Kabes display inne i bilen, kan se gasolnivån i båda mina tankar. Superbra.
13 oktober 2024 — 9:47
Anders säger:
Dimes SRG.
Hur fungerar denna app?
Vad är det för koppling mellan appen och gasoltanken?
21 oktober 2024 — 6:43
Anders Pålsson säger:
Dimes SRG överför mätvärdet från givaren på tankflaskan till en app i en smartphone eller motsvarande med Bluetooth
givaren är densamma som används för den orginalmonterade mätaren vilken tas bort och ersätts av en elektronisk givare
installationen är enkel och görs helt på tankflaskans utsida, kan monteras i efterhand om man vill komplettera befintlig tankflaska
06 november 2024 — 12:50