Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Efter att ha åkt runt och sett flera historiska platser i regionen Antalya trodde jag att jag sett det mesta. Jag var verkligen imponerad över hur välbevarade platserna är trots runt 2000 års väder, vin och jordbävningar. Men även om man besökt flera fornstäder och amfiteatrar blev ruinstaden Pinara nåt som slog hela sällskapet med häpnad. Det här är en upplevelse du inte ska missa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Pinara, en nästan bortglömd historisk plats där du vandrar ensam bland majestätiska ruiner

Pinara ligger cirka 200 kilometer från Antalya men bara 80 kilometer från Kas dit många åker och dyker. Det är en vacker bilväg runt 15 kilometer in i bergen från medelhavskusten.

Äventyr gör en hungrig så ät en ordentlig lunch innan ni besöker Pinara. Grillat lamm är ett måste att prova.

Vägen upp till Pinara var länge en temporär grusväg som ofta inte var farbar efter kraftiga regn. Det lockade inte till sig så många turister då även guiderna tyckte att vägen var besvärlig och dåligt lämpad för de lite mer bekväma besökarna. Men sedan två år tillbaka finns en riktig bilväg och sakta men säkert börjar folk hitta hit. 

Landskapet i området runt Pinara
Det är magiskt att vandra längs det som en gång var en livlig gata för 1700 år sen

Man kan söka efter Pinara Antik Kenti så hittar man det på kartan om man bilar själv. Lägg märke till att det bara finns 500 recensioner på google, det är väldigt lite med tanke på vilken häftig plats det är. Väl framme vid foten av bergen som ruinstaden ligger vid möts man av ett litet skjul där det sitter en tedrickande vakt vid parkeringen.

Pinara ligger framför berget som är fullt av gravar uthuggna för nästan 2000 år sen

Här borde ju vara ett stort turistcentrum så man blir förvånad hur ett stort historiskt mästerverk knappt får någon uppmärksamhet. Vissa dagar är det knappt några besökare och när vi besökte Pinara kunde vi vandra runt själva, vilket kändes helt magiskt. Det häftigaste är den enorma klippväggen där kanske uppemot hundra gravar är uthuggna i den kala bergväggen. Hur de kommit upp och kunna hugga ut dem är än idag en gåta. 

Ni behöver en guide som är kunnig och kan berätta om inskrifter och tecken på gravarna.
Det finns hundratals gravar i Pinara, många med inskrifter och berättelser

Guiden hade lagt detta som den sista anhalten efter tre dagars intensiv rundresa och det kändes som att Pinara slog alla andra upplevelser med hästlängder. Det var inte bara ruinerna och de otaliga klippgravarna utan även stämningen i området med de lummiga skogspartierna mellan allt som skapade en speciell stämning.

Vy över Pinara med amfiteatern i förgrunden
Känslan och stillheten i Pinara är fantastisk, att bara sitta och känna in stämningen är otroligt avslappnande

Men det kändes som att det var något mer än det som bidrog till den speciella känslan och det är svårt att sätta ord på det men besöker ni så kommer ni förstå. Vetskapen om att arkeologerna ännu inte hunnit genomsöka området ordentligt och att man fortfarande hittar föremål som spolas fram efter kraftiga regn gjorde inte saken sämre. Här vandrar man runt i det som en gång var en levande stad för 2000 år sedan. 

En av många välbevarade fristående gravar

Lykiska riket, grekisk mytologi och Trojanska kriget

Lykien eller det lykiska riket existerade i det som idag är Turkiet från bronsålder fram till 700-talet. Där dyrkades de grekiska gudarna och historien om dem berättas än idag. Det finns massor av tempel och byggnader som tillägnats dem. Men det var även en vagga för kristendomen som nämnts tidigare där St Nikolaus verkade kring fornstaden Myra.

I Pinara dyrkades krigaren Pandaros som omnämns i Homeros Illiaden i de trojanska krigen. Troja ligger i det som idag är Turkiet. Pandaros omnämns som den som krigade mot grekerna och Athena i det trojanska kriget som utspelade sig runt tusen år före vår tideräkning. Ja det finns mycket att gräva i och det är ett bra tips att läsa på om grekisk mytologi innan så blir berättelserna mer förståeliga. 

Hela regionen Antalya består av kullar och berg med mycket odlingar

Keramik och minnen från Turkiet du kan fylla resväskan med

Mitt förslag är att ni lägger besöket av Pinara som sista aktivitet på er resa och därefter beger er tillbaka till Antalya eller den ort ni reser ifrån. Då är det bara shoppingen kvar innan ni reser hem. Visst reser du alltid med plats för 5-10 kilo med souvernirer när du är på resa. Om inte, se till att du har det när du besöker Antalya. Det finns så mycket vacker keramik, tyger och mycket mer som dessutom är väldigt billigt.

Man hittar alltid nån skål som man inte visste att man behövde.

Passar du dessutom på att köpa det i de mindre städerna så kan du enkelt runda av priserna nedåt med 10-15 % och behöver inte pruta lika mycket som på de större orterna. Jag köpte med mig både skålar och hamam-badlakan men även kryddor och några flaskor turkiskt vin.

De har flera druvor men en druva som är vanlig och som de gör bra vin på sauvignon blanc som har en hög syra och utanför Frankrike ofta har lite tropiska toner av passions eller grapefrukt. 

Massor av torkad frukt
Tuborg lokalproducerar IPA och en del andra stilar, bra öl att ha med på picknick

Vinet avnjöts hemma i köket med lite turkiska oliver och ost serverat i turkiska färgglada skålar. Minnet från besöket i Pinara är fortfarande det starkaste minnet från regionen trots att vi både dök, vandrade, provade forsränning och klättring i fantastiska miljöer. Mina två avslutande tips för resan till Antalya är – missa inte Pinara och se till att ni har gott om plats i resväskan. 

Tre viner från Turkiet med druvan Sauvignon blanc att prova hemma i höstmörkret
Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev