Innehållsförteckning
Gästskribent: Mia Ulin
Den hetaste matdestinationen du kan resa till just nu är Palma de Mallorca. Inte bara för att Ingrosso-krogen La Perla ligger i Palma, utan för alla fantastiska spanska råvaror och maträtter du kan smaka i denna lilla storstad mitt i Medelhavet. Följ med journalisten Mia Ulin och kocken Magnus Körnegård på några intensiva matdagar.
Om du vill åka till en storstad i Europa, men ändå ha tillgång till sol och bad, är Palma de Mallorca perfekt. Många flyger dit, men det går också att ta tåg ner till Barcelona och sedan båt över till Mallorca.
Palma är ungefär lika stort som Malmö och har en historia sedan romartiden. En period var Palma moriskt, men sedan slutet av 1400-talet, när det moderna Spanien grundades, är även Mallorca spanskt.
Livet levs ute
Man kan tycka att Mallorca är alla charterresemåls moder, den första charterresan från Sverige kom hit redan 1955, och som sådan skulle vara helt överexploaterad och besudlad av turister. Men Palma i november består mest av mallorkiner. Både ungdomar, äldre och familjer intar stadens barer och krogar alla dygnets timmar.
För man äter och umgås ute i Palma. Från frukost via förmiddagskaffe, lunch, eftermiddagsfika, la hora de vermuth (vermuttimmen) och middag till de sena kvällsdrinkarna.
Vi valde att inte ha hotellfrukost så efter morgonträningen beger vi oss ut i kvarteren närmast och väljer tre olika frukostcaféer för våra tre morgnar. Dag ett blir det rostad macka med avocado, tomat och stekt ägg på Tuduri Patisseria på gågatan nära hotellet.
Dag två väljer vi en enkel men supergod ”boqadillo con queso y jamon serrano”, det vill säga spansk baguette med spansk smakrik ost och den lokala lufttorkade serranoskinkan tillsammans med café con leche, samma som italiens café latte men ännu godare. Dessa mackor kan du få överallt, vi valde Bar Ben Davant, ett superlitet lokalt café med trevlig servering.
Caféet Indico la Primavera ligger på ett litet torg vid Basilica de Sant Miquel (St Mikaleskyrkan) och dag tre beställer vi två fantastiska avocado- tomat- och laxmackor tillsammans med café con leche.
Den vita gågatan
Vi blir förtjusta i den lilla gågatan Carrer de Blanquerna (ungefär ”vita gatan”) som går från Avinguda del Comte de Sallent upptill Plaça de Paris, ca 1 km. Här finns alltifrån finkrogar till enkla barer som du kan strosa förbi och slå dig ner för tapas eller drinkar.
Första kvällen väljer vi en liten bar med enkla tapas, El Zaguán, som vi vid resans slut valde till baren med den i särklass bästa sangrian. Mysigt med de här delarna av Palma är att inte alla talar engelska, så här fick vi använda vår skolspanska för att beställa vilket ökade känslan av autencitet.
Vår favorit blir Café och restaurang Sibil-la med riktigt god Fish Taco, tapas såväl som varmrätter och sallader, många olika cocktails, helt okej sangria, vällagade klassiska desserter som tiramisu och crème brûlée och ensaimada, ett sött och spiralformat bakverk pudrat med florsocker som härstammar från Mallorca. Här serveras det med färska jordgubbar samt vanilj- och chokladglass.
Ansett matmecka
Palma har alltmer blivit ansett som ett matmecka med lokala råvaror och viner. Inte minst är fisk och skaldjur av hög klass. Vi som bor i Sverige har säkert hört talas om La Perla, krogen i Palma hamn som ägs av paret Emilio och Åsa Ingrosso, är en fusion av italienskt och svenskt och som har fått mycket goda recensioner. Men vi vill äta spanskt och mallorcanskt.
Det finns flera saluhallar och matmarknader i Palma, saluhallarna har öppet varje dag och matmarknaderna på olika dagar.
I snart femton år har det funnits en ekologisk matmarknad vid Plaça de las Patins där lokala bönder säljer sina egenodlade frukter, grönsaker, bröd, bakverk och oljor. Den har öppet förmiddagarna på tisdagar och lördagar.
Saluhall med stort utbud
Den största saluhallen är Mercado de Santa Catalina nära hamnen men vi fastnade för Mercat de l’Olivar nära Plaça d’Espana.
Här finns ett enormt utbud av råvaror; fisk, skaldjur, frukt, grönsaker, inlagda delikatesser i lösvikt, kött, pannfärdigt, skinkor, korvar och otaliga ostar. Det mesta är lokalt från Mallorca, den mindre grannön Menorca eller något av övriga Spaniens alla matdistrikt.
Dessutom finns många barer i saluhallen där du kan äta de lokala råvarorna tillagade och dricka lokala viner, cava och öl därtill. Eller varför inte en spansk vermut, ett rött starkvin, kryddat med bland annat malört, som passar utmärkt som aperitif till tapas och som åter blivit mycket populärt i Spanien.
Vi slår oss ner vid en av de största tapasbarerna, Corner 37, med färska ostron och tillagade räkor i vitlök, pilgrimsmusslor, bläckfisk av olika sorter, tartarer och sushi. Till detta dricker vi en Cava Mistinguett från den familjeägda vingården Vallformosa i Vilobi del Penedés utanför Barcelona.
Palma har en stor hamn där enorma kryssningsfartyg lägger an en eller ett par dagar på sina turer runt världshaven. Bredvid oss sitter två par i övre medelåldern som, liksom vi, festar på havets och jordens smakliga delikatesser. De berättar att de är från Israel och har gett sig ut på en långkryssning till Karibien. ”Because there’s a war going on.” Alla har vi olika sätt att ta oss an livets utmaningar.
Exklusiva kvarter
Att vandra i de medeltida gränderna i Palmas gamla stadsdelar nära katedralen är en upplevelse som kan fortsätta timme efter timme. Förutom restauranger, barer och caféer är det boutiquer med kläder, skor, juveler, bijouterier, vin, bakverk och delikatesser.
Paseo del Borne är en av Palmas mest exklusiva avenyer kantad med varumärkesboutiquer som Louis Vuitton, Carolina Herrera, Bvlgari, Rolex och Mulberry. Har du rätt approach blir du säkert bjuden på ett glas Champagne medan du provar ett par sneakers hos Louis Vuitton för 1000 €.
Mittenstråket är ett balsalsslätt promenadstråk med många bänkar och uteserveringar som erbjuder ostron, Champagne och andra delikatesser. Att sitta ner här för eftermiddagsdrinken på Born 8, Bar Bosch, Le Siesta eller någon av de andra uteserveringarna är ett måste för att känna pulsen i Palma.
Bageri som godnattsaga
På tvärgatan runt hörnet till Paseo del Borne ligger det ljuvliga stråket Carrer Unió med en av Mallorcas mest välsorterade delikatessbutiker, Mallorca Delicatessen Mateu Pons. Där blir du bjuden på alla möjliga härliga korvsmakprover.
Vägg i vägg har du sedan bageriet El Fornet de la Soca, belägen i den historiska lokalen ”Forn de Teatre” som är en av de mest speciella bagerier vi varit i. Namnet kommer från en godnattsaga som ägaren Tomeu Arbona och hans hustru María José brukade berätta för sina barn och både den utsmyckade jugentfasaden och inredningen är som hämtad ur en saga från början av 1900-talet.
Ägarparet forskar mycket kring traditionell mallorcansk gastronomi och produkter som hittats i gamla receptböcker. Bland annat kan du dagligen köpa minst fem olika sorters bröd bakat på ursprungligt mallorcanskt mjöl och ett stort utbud av söta och salta bakverk.
Tapasbaren El Camino
Vår matresas höjdpunkt blev ändå tapasbaren El Camino på Carrer Brondo. Krogen har blivit omskriven internationellt och särskilt i Sverige, så du rekommenderas att boka bord flera veckor i förväg.
Vi har tur och lyckas få två platser vid bardisken klockan 14, där man ska sitta för maximal upplevelse. Disken rymmer cirka 25 sittplatser, och bakom den sker som ett fantastiskt skådespel när de åtta kockarna och sex servitörerna gör sitt allra bästa för att ge sina gäster en oförglömlig gastronomisk upplevelse av det spanska köket.
Vi börjar med en oemotståndligt aptitlig tonfisktartar serverad med avocadomousse och toppad med sesamfrön och olivolja.
De stora vackert röda stora djuphavsräkor som kallas Carabineros fångas med småskaligt fiske utanför Mallorca och södra Spaniens kuster. De saltas och grillas, har en distinkt smak och ett fast kött.
Små smakrika pilgrimsmusslor, så kallade zamburinas eller drottningsmusslor, serveras grillade med örter i sina skal.
Vi ackompanjerar sjömaten med grillade späda broccolistjälkar, hjärtsalladsklyftor toppade med ansjovis och små flakes av Panceta Iberica samt en vacker friterad zucchiniblomma fylld med mustig getostkräm.
Den spanska ibericogrisen
Den enda kötträtt vi beställer är Pluma Iberica, en marmorerad och smakrik styckningsdel på grisen som heter kotlettkappa på svenska och som är väldigt god att grilla. De svarta ibericogrisarna har sitt ursprung i Spanien och vissa av dem föds upp på ekollon. Det är från ibericogrisarna som den berömda lufttorkade skinkan pata negra kommer.
Till alla rätter dricker vi en organiskt odlad cava från Mallorca som heter Cava Tutumba, en ordlek som på spanska betyder ”gräv din egen grav” men som knappast ger oss en känsla av begravning, snarare tvärt om.
Vi väljer att dela på alla rätter, som är rikliga, utom räkorna som beställs per styck. Två timmar senare, efter både smaksensationer och härliga möten med andra matgäster från både Stockholm, Göteborg, Malmö och Paris, landar notan för två personer på 177 €, det vill säga drygt 2000 kronor. En av de mer kostsamma luncher jag ätit, men vi var helt överens om att det var värt varenda Euro.
Vi vet att vi bara skrapat på ytan och att det finns gott om både mat- dryck- och kulturupplevelser kvar i Palma med omnejd, och det sparar vi till i november nästa år.
Fakta om Palma
Årstid och temperatur – Vi väljer att åka till Palma i början på november, då det fortfarande är svensk sommarvärme på Mallorca. Det blir sällan kallare än plus 8 grader, i januari till mars, och både november och december är mycket behagliga. Vi satt ute och åt middag i bara skjorta och klänning varje kväll vid 20-tiden och temperaturen låg på 25 – 27 grader dagtid.
Avstånd – Eftersom vi vill bo inne i staden väljer vi ett hotell inne i de modernare delarna i närheten av knutpunkten Plaça de Espana, ca 1,5 km från havet och katedralen. Det tar ca 20 minuter att promenera ner, och vi är hela tiden mitt i centrum. Det går bussar direkt in från flygplatsen som enbart ligger 20 minuters bilväg från hotellet. En enkel bussresa kostar 5 €, taxi 20 €. Så fort du kliver utanför hotelldörrarna, finns caféer, restauranger och barer i massor, var du än går.
Boende – Kostnad per person 4 nätter på fyrstjärnigt hotell i början på november max 1,7 km från Palma centrum, vid havet eller inåt staden: Från 3 400 kr.
Resa – Flyg Arlanda – Palma ca 3,5 tim. Tåg Stockholm Barcelona 38 timmar med nattåg eller 2-3 dygn med övernattning. Båt Barcelona – Palma ca 8 tim.
Bad – Till Palma åker du inte i första hand för att sola och bada, även om det finns goda möjligheter. Välj hotell med pool. Närmaste stranden är C’an Pere ca 2 km från Palma centrum. I anslutning till stranden finns många restauranger för lunch. Playa de Illetes tar ca 1 timme med buss eller 15min med bil/taxi från centrum.
Utflykt – Stannar man lite längre i Palma rekommenderas en resa till Port de Sollér, med stop i byn Sollér, en jättemysig fiskehamn med sandstrand cirka 3 mil norrut. Du reser kollektivt med ett antikt jättefint trätåg i ca 1 tim som avgår från Plaça de Espana, med buss eller med bil i ca 40 minuter. En fantastisk resa som kostar cirka 7 € enkel biljett.
Sevärdheter –Den största sevärdheten i Palma är katedralen La Seu, som är ett pampigt landmärke nere vid havet med de gamla medeltida gränderna runt omkring. Vill du kombinera dina kulinariska upplevelser med kultur, finns bland mycket annat den surrealistiske konstnären, grafikern och skulptören Juans Mirós hem, numera utbyggd till modern konsthall av hög klass. Resa till konsthallen Funació Juan Miró Mallorca tar cirka 15 minuter med bil eller taxi, ca 13 €, eller 45 min med buss. Inträde 10 € per person.
Vinprovningar – Är man lite extra intresserad av det lokala vinet kan man med fördel boka en vinproving. Vi hann inte med det den här gången, men fick oss rekommenderat Avinae Wine & Spirits i gamla staden. På avinae.es kan du boka vinprovningar från 58 € per person. Carrer de Llums 3.