Meny Stäng

På rundresa i Georgien – frågor och svar

Annons

Vi befinner oss fortfarande på rundresa i Georgien, även om resan nu närmar sig sitt slut. ”Schemat” har varit intensivt, så vi har inte hunnit skriva så många reportage, men idag svarar vi istället på frågor som vi fått!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Frågor och svar om att resa i Georgien

Att resa i Georgien handlar framför allt om vansinnigt vackra landskap, höga berg och om viner som produceras i det land som kallas ”vinets vagga”. Sedan blev det ju så att vi råkade boka vår resa hit samtidigt som det var val i landet. Händelserna kring valet, och valutgången, har medfört att Georgien hamnat i nyheternas fokus, och även vi har följt rapporteringen förstås.

Några av er läsare har haft frågor om detta. Dessutom bad vi på Instagram om frågor kring att resa i Georgien, och då kom det också frågor om en massa andra saker. Vi presenterar frågorna, och våra svar!

Fotostopp under vår roadtrip i Georgien. På bilden: Peter och vår reskompis Hélène

# Märker ni av valet och valutgången?

Före valet pratade vi med flera georgier, som alla var noga med att de skulle gå och rösta, och flera berättade att de hoppades på en förändring. Under hela resan har vi sett många vajande EU-flaggor och många målade ukrainska flaggor, ofta bredvid en georgisk flagga. Vi har också pratat med ett flertal georgier, och alla vi pratat med har uttryckt en stark önskan om fred, en djupare delaktighet med övriga Europa samt medlemskap i EU.

På valdagen körde vi bil genom landet, från vinregionen Kachetien till bergen i Kazbegi. Längs vägen såg vi många små vallokaler där folk engagerat samlades för att rösta.

Efter valet har vi uppdaterat oss om situationen både genom nyheter och genom att prata med personer på plats i Georgien. Vi har inte sett några oroligheter eller märkt av valutgången på något annat sätt, men vi har inte rört oss i Tbilisi efter valet utan i mindre orter. Det enda vi hör upprepas är att georgierna vill ha fred samt att de vill vara en del av Europa.

Fotograf: Hélène Lundgren

# Finns det allmänna transporter?

Ja, det finns allmänna transporter. I huvudstaden Tbilisi finns både bussar och tunnelbana. Mellan olika orter kan man åka med buss eller marshrutka-van (minibussar som man delar). Vissa sträckor kan man åka med tåg, bland annat mellan Tbilisi och Batumi, som ligger vid Svarta havet. Taxi finns överallt och i många orter finns också Bolt.

En tunnelbanestation i huvudstaden Tbilisi

# Är det lätt att ta sig ut till vandringslederna?

Georgien är ett fantastiskt vackert land, och det kan vara otroligt fint att vandra här. Hur det ser ut kring vandringslederna kan förstås variera lite i landet, och vi har framför allt spanat i Kazbegi och Bordzjomi.

Det verkar som att vandringsleder inte alltid är så tydligt skyltade, men ofta finns ändå en tydlig led att följa. Om man inte hittar en karta kan man fråga på den lokala turistbyrån eller på hotellet, för att få veta var vandringslederna börjar och hur långa de är.

Man kan ta sig till vandringslederna med egen bil eller med taxi, om man inte har promenadavstånd från hotellet. På vissa orter finns även Bolt, och ibland kan det finnas buss. Vägarna kan ibland vara av dålig kvalitet, så det kan vara bra att ha i åtanke när man planerar en bilresa.

# Hur är maten?

Maten är god, och intressant eftersom den är olik mat i alla de länder vi svenskar oftast åker till. Bröd och ost är viktiga ingredienser och en typisk rätt är ”khachapuri” – ett fyllt bröd som innehåller ost, och ibland andra ingredienser såsom örter, bönor eller ägg.

På menyn finns också ofta gott om kötträtter och grönsaksrätter. Bland grönsaksrätterna märks bland annat ”pkhali” (grönsaksröra med till exempel spenat eller rödbetor) samt rätter med aubergine eller valnötter. Dessutom finns ofta soppor, grytor och dumplings på menyn.

Man beställer gärna in rätter tillsammans, som man delar på, och man dricker gärna vin. Vi kommer förstås berätta mer om maten framöver!

Khachapuri med örter

# Hur är prisläget?

Prisläget i Georgien är lägre än i Sverige, men vi har ändå inte upplevt att allt är billigt. Vissa saker är mycket prisvärda medan annat är dyrare. Vi har upplevt att taxi, matvaror i butik och mat på enklare matställen är relativt prisvärt. Som ett exempel betalade vi 35 kronor för en 15 minuter lång resa med Bolt i Tbilisi.

Vissa saker har vi upplevt som relativt dyrt, såsom färskpressad granatäppeljuice (80 kronor för en stor pappersmugg i ett stånd utomhus) och vin på restaurang. När det gäller det senare kan det dock handla om vilken restaurang man väljer och hur man beställer. Ett knep kan vara att gå dit lokalborna går och beställa ”craft wine” i en öppen kanna, snarare än en flaska.

Fantastiska dagar i Georgien

Nu när resan går mot sitt slut kan vi konstatera att vi haft fantastiska dagar i Georgien. Den vackra naturen och de dramatiska bergen har gjort avtryck, men också människorna. Här i Georgien anser man att gäster är en gåva från Gud och ja, så välkommen känner man sig!

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka? För vår del är det utan tvekan vår resa genom Georgien. Vi färdas ofta många timmar i bil per dag och vi försöker att se och uppleva så mycket som möjligt. Otroligt intressant och givande!

Din tur! Vad kan du lyfta fram som positivt från din vecka?

Peter i Kazbegi, Georgien

Veckan som kommer

Vår resa i Georgien närmar sig sitt slut, om om någon dag kommer vi börja bege oss hemåt mot Sverige. Här på FREEDOMtravel kan du vänta dig flera reportage om Georgien, nu när vi får tid att skriva!

Batumi, vid Svarta havet i Georgien

Missade du förra Happy Friday? Läs Hälsningar från fina och spännande Georgien

Översta bilden i inlägget, foto: Hélène Lundgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev