Det är en upplevelse att prova vin i Georgien och det är mycket intressant att besöka vinregionen Kachetien. Georgien brukar kallas ”vinets vagga” och det finns en anledning till det. Många anser att detta lilla land, med sina mångtusenåriga vintraditioner, utgör vinets födelseplats.
Innehållsförteckning
Vin i Georgien – vinets vagga
I Georgien har man hittat spår av vintillverkning i krus som är 8 000 år gamla. Fortfarande idag använder man en uråldrig tradition vid tillverkning av vin, och vinet är ett viktigt inslag i kulturen.
Under den tid då Georgien var en del av Sovjetunionen utökades produktionen, men då var fokus mer på volym än kvalitet. Nu har man återgått till det Georgiens vinproducenter gör bäst: att producera kvalitetsvin enligt urgamla metoder.
Lär dig mer om vin i Georgien – på vinmuseet i Tbilisi
Redan innan vi gav oss av till vinregionen Kachetien bekantade vi oss med vinets historia på vinmuseet i Tbilisi. Detta museum ligger i en historisk byggnad, som en gång i tiden fungerade som en karavanseraj, det vill säga ett värdshus och härbärge för karavaner av köpmän längs Sidenvägen. Här fick vi lära oss om den uråldriga vinmakningsproceduren och om dryckestraditionerna, och vi fick till och med smaka georgiska viner.
Vin i Georgien – vinregioner och druvsorter
Den finns ett flertal vinregioner i Georgien, varav Kachetien (Kakheti) utan tvekan är den både mest kända och mest produktiva. Andra regioner som gör vin är bland annat Kartli och Imeretien.
När det gäller druvor så finns det mer än 500 inhemska druvsorter i Georgien, varav många är relativt okända i övriga Europa. Några börjar dock bli mer och mer berömda, såsom Rkatsiteli (grön druva som används för att göra bärnstensvin) och Saperavi (druva med rosa fruktkött som ger mörkt röda viner).
Så görs vin i Georgien – qvevri och bärnstensvin
I Georgien tillverkar man fortfarande vin med urgamla metoder – parallellt med att man producerar vin enligt modern europeisk metod. Det är de gamla, för att inte säga antika, metoderna som återigen gjort Georgien mer och mer intressant som vinland.
Qvevrimetoden
Enligt den gamla vintillverkningsmetoden använder man enorma lerkrus som kallas qvevri och som kan rymma upp till 5 000 liter vin. Vindruvorna trampas eller pressas och krukorna fylls därefter med must, druvskal och stjälkar.
Krukorna grävs ner i marken där de täcks, och vinet får jäsa i upp till 6 månader. När jäsningen är klar sjunker skalmassan till botten av kärlen, och detta används sedan för att tillverka chacha, en inhemsk spritsort som liknar grappa.
Bärnstensvin (orange vin)
Det vin som kanske är allra mest känt från Georgien är det som kallas bärnstensvin, eller orange vin. Faktum är att ”orange vin” kanske är den vanligaste benämningen, men på engelska leder ordet till förvirring, då många turister tror att vinet görs av apelsiner. I Georgien föredrar man därför bergreppet ”amber wine”, det vill säga bärnstensvin.
Bärnstensvinet har en mörkare ton än vitt vin vanligen har, och smaken är strävare och beskrivs ibland som ”oxidativ”. Vi kom att tycka om denna typ av vin, men det ska sägas att det ibland är lite mindre ”lättdrucket” än vanligt vitt vin. Smaken är intensiv, och vinet kan behöva kombineras med mat för att komma till sin rätt, tyckte vi.
Så dricker man vin i Georgien: supra och tamada
I Georgien anordnas stora fester som kallas supra. På dessa dricker man rejäla mängder vin, och det är vitt vin som dricks. Vi har inte varit med på dessa fester, men människor vi mötte berättade att vinet flödar och att det ibland är hela horn som ska tömmas, i ett enda svep.
Varför inte rött vin?, frågade vi. Nej, ”det är för tungt” eller ”det får man högt blodtryck av”, fick vi som svar. Rött vin är också populärt i Georgien, men dricks oftast vid lugnare tillfällen.
Även om det dricks stora mängder på festerna så dricker man inte hur som helst. Festen leds av en så kallad ”tamada”, en traditionell georgisk toastmaster. Denna person leder festen och introducerar varje skål, då toastmastern eller någon annan i sällskapet förväntas hålla en liten muntlig presentation.
Kachetien – Georgiens vincentrum
Kachetien, eller Kakheti som det också kan stavas, är Georgiens vincentrum. Denna vinregion ligger i den sydöstra delen av Georgien, och här tillverkas vin i både traditionell och modern stil. Här odlas bland annat druvorna saperavi, cabernet sauvignon, rkatsiteli och mtsvane.
Under vårt besök i Kachetien hann vi med att besöka tre vingårdar, samt se oss om i huvudorten Telavi och den mindre orten Sighnagi, som brukar kallas ”City of Love”.
Vingård i Georgien: Twins Wine House
Den första vingården vi besökte ligger i Napereuli och heter Twins Wine House, ett namn som gården fått eftersom ägarna är tvillingar. Här bodde vi en natt och när vi var här, i slutet av oktober, var det lugnt och rofyllt. På sommarhalvåret kan vi tänka oss att kombinationen av vingårdsbesök och bad i den stora fina utomhuspoolen lockar betydligt fler gäster.
Man har tillverkat vin länge på denna gård, och chefen visade oss in i den gamla vinkällaren, där vinet producerades förr i tiden.
Han tog också med oss till gårdens vinmuseum, och detta blev en stor överraskning. Vi har besökt flera museer i Georgien och detta, som ligger på en gård på landet, är ett av de snyggaste och mest moderna vi sett. De traditionella metoderna för vinproduktion visas upp på ett mycket pedagogiskt sätt, och vi fick många aha-upplevelser här. Ett besök på detta museum rekommenderas varmt, även om du inte bor på hotellet.
På kvällen blev det middag, och chefen undrade om det var ok att han plockade fram ”lite av varje”. Det blev en typiskt georgisk måltid med många olika smårätter i form av bröd, ost, sallader, grönsaksröror och grytor med kött eller kyckling. Både gott och trevligt!
Vi fick också chans att prova gårdens viner. De producerar fyra olika sorters viner här, både vita och röda, med traditionell georgisk metod. Det blir runt 250 000 flaskor per år, varav hälften går på export till andra länder. Det är till och med möjligt att hitta vinerna på svenska Systembolaget, om än som ordervara.
Vingård i Georgien: Shumi Winery
Nästa vingård vi besökte var Shumi Winery i Tsinandali. Detta är en riktigt stor vingård som producerar 3 miljoner vinflaskor per år, och exporterar till mer än 30 olika länder. Här har de också en enorm utställning med massor av olika druvor, både georgiska och internationella.
Gården bjuder på en fantastiskt fin miljö för besökare, med bord och stolar i den stora trädgården och massor av vackra dekorationer.
Vi bokade en provning med två röda och två vita viner, och till detta ingick en liten snacksbricka med torkade plommon och annat gott. Under provningen fick vi höra om allt från guldmedaljer till olika druvsorter.
Vingård i Georgien: Schuchmann Wines
Den tredje vingården vi besökte var Schuchmann Wines i Kisiskhevi. Denna gård har en lång historia av vinproduktion, och år 2006 togs den över av den tyske Mr Schuchmann. Idag produceras här 1,5 miljoner flaskor vin per år, både i traditionell georgisk stil och i modern europeisk stil.
Gården ligger fint, med en restaurang med härlig utsikt över vinodlingarna. Det fanns möjlighet att följa med på en guidad vingårdstur, men eftersom vi hade andra planer efter besöket valde vi att nöja oss med en vinprovning.
Det blev en otroligt trevlig vinprovning på Schuchmann Wines. Dessutom blev vinerna från denna gård våra absoluta favoriter, och besöket slutade med att vi köpte med oss några flaskor av deras goda bärnstensvin.
Telavi – huvudort i Kachetien
Telavi är huvudort i vinregionen Kachetien. Det bor knappt 20 000 människor här, så det är ingen storstad vi pratar om, men detta är ändå en knutpunkt där man hittar hotell, restauranger, butiker och en turistinformation.
Om man vill kan man spana in fästningen i Telavi, Telavis historiska museum, de fina balkongerna på Cholokashvili street och ett 900 år gammalt cederträd. I närheten av staden finns också olika historiska kloster att besöka, såsom klostret Ikalto samt gamla och nya Shuamta.
Vi bodde på hotell Holiday Inn, som har ett utmärkt läge i centrala Telavi. På hotellet finns två restauranger – en georgisk längre ner och en europeisk högre upp. Vi åt middag på den georgiska och frukost i den europeiska, som visade sig bjuda på en helt fantastisk utsikt från de stora fönstren.
Sighnaghi – City of Love
Om du vill göra ytterligare en utflykt kan vi rekommendera ett besök i Sighnaghi. Denna lilla stad är en av Georgiens allra minsta, med bara runt 1 500 invånare. Men även om detta är en liten ort så är den relativt välbesökt av turister. Vad annat kan man vänta sig av en stad som fått epitetet ”City of Love”?
Sighnaghi ligger på en bergstopp med vackra vyer ut över Alazani-dalen. En gång i tiden byggdes detta som en fästning, varför det finns gott om historiska murar och torn.
Trots att staden är så liten så finns här ett stort utbud av restauranger, barer och caféer. Dessutom finns många fina hus med vackra sirliga balkonger i trä.
Eftersom man befinner sig i vinregionen Kacheti är det förstås vanligt att njuta av ett glas vin på någon av alla mysiga serveringar. Eller varför inte en glass med vinsmak?
Mer att se och göra i Georgien
Det är intressant att prova vin i Georgien, men det finns också mycket annat spännande att uppleva i detta land. Vi kan rekommendera besök i huvudstaden Tbilisi, den historiska staden Mtscheta, bergsområdet Kazbegi, kurorten Bordzjomi, grottstaden Uplistsikhe samt i Svarta havet-destinationen Batumi. Dessutom vill du förstås uppleva georgisk mat!
Har du provat georgiskt vin?
Har du provat georgiskt vin, eller besökt vinregionen Kachetien? Eller har du kanske testat bärnstensvin (orange vin) från något annat land? Berätta gärna om dina upplevelser och erfarenheter?
Fakta om vin i Georgien
- Vinregioner: Kachetien (Kakheti), Kartli, Kvemo Svaneti, Racha-Lechkhumi, Imereti, Adzjarien med flera
- Druvsorter: Över 500 sorter. Saperavi, Rkatsiteli med flera.
- Viner: Bärnstensvin (orange vin), rött vin, rosévin och mousserande vin. Dessutom görs chacha (sprit som påminner om grappa).
Fakta om vinregionen Kachetien
- Land: Georgien
- Läge: Kachetien (Kakheti) ligger i den östra delen av landet, på gränsen mot Azerbajdzjan.
- Huvudort: Telavi
- Flod: Alazabifloden
- Ta sig hit: Det är cirka två timmar med bil från Tbilisi till Telavi. Du kan hyra bil, åka med delad van eller boka en utflykt. Läs mer om att köra bil i Georgien här.
Jonathan säger:
Roligt att läsa om hur de dricker vin där och grejerna runt vindrickande. Ett sånt där horn skulle man ju ha… En lustig grej jag tänkte var att i Sovjetunionen så verkar de ha haft olika policy i olika länder. I Uzbekistan förstörde de vinodlingarna medan tillät dem i Georgien:). Lite dubbelmoral alltså 🤭. Blev inspirerad att laga georgisk mat med georgiskt vin till .
16 november 2024 — 13:54
Helena säger:
Verkligen intressant med alla traditioner kring vindrickandet! Och ja, intressant det som du skriver om Sovjetunionen oxå. Jag tror att jag läst att man under en viss period, under Gorbatjov, försökte minska på alkoholkonsumtionen i Sovjet, och då kanske det minskades i Georgien oxå. Annars har jag framför allt läst just att produktionen ökade, men att bara ett visst antal druvor med mera var tillåtna, och att visst kunnande försvann under denna period.
16 november 2024 — 15:13
skepparn säger:
Stalin var ju Georgier…
17 november 2024 — 21:22