Meny Stäng

Hemlagade köttbullar med gräddsås och potatismos

Annons

Hemlagade köttbullar, gräddsås och potatismos har blivit en av våra absoluta favoriter. Från att ha varit en ganska intetsägande vardagsrätt har det blivit en av våra mest uppskattade helgfavoriter. Här berättar vi om ”hemligheterna”!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Goda hemlagade köttbullar

Goda hemlagade köttbullar kan vara mer än en vardagsrätt. Om de är bra tillagade, och serveras med goda tillbehör, kan det blir en lyxmiddag. Vad kan man sedan göra med köttbullarna som blir över? Servera på julbordet förstås! Eller lägga på en köttbullemacka kanske. Köttbullar är aldrig fel!

Hemlagade köttbullar

Peters bästa recept på hemlagade köttbullar

Peter har experimenterat med svenska maträtter ganska länge, och i somras berättade vi om 17 svenska rätter som vi bjudit våra utländska gäster på. En av de mest populära rätterna var köttbullar, med egen potatismos och egen gräddsås, lingon och inlagd gurka. Nu, lagom till jul, bjuder Peter på sitt recept!

Ingredienser
Ingredienser för hemlagade köttbullar, potatismos och gräddsås

Recept på hemlagade köttbullar

Här hittar du Peters bästa recept på hemlagade köttbullar. För att köttbullarna ska bli saftiga och möra använder han alltid blandfärs, med hälften nötkött och hälften fläskkött.

Du behöver (4 personer)

  • Blandfärs 50/50 (500 gram)
  • Ströbröd (0,5 dl)
  • Gul lök (1 st)
  • Vitlök (en klyfta)
  • Ägg (1 st)
  • Grädde (1 dl)
  • Dijonsenap (1 msk)
  • Japansk soja (1 msk)
  • Salt och peppar
  • Smör (lite, att steka i)

Så här gör du

  1. Blanda grädde och ströbröd. Låt svälla i 10 minuter.
  2. Riv löken och vitlöksklyftan.
  3. Blanda den rivna löken och vitlöken samt dijonsenap och soja i stöbrödsblandningen.
  4. Lägg i köttfärs och arbeta ihop färsen ordentligt, tillsammans med salt och peppar.
  5. Fukta händerna med kallt vatten och forma köttbullar. Om du vill kan du använda en sprits.
  6. Stek några köttbullar i taget i matfett, skaka pannan då och då så att köttbullarna rullar runt och håller sig runda.
Hemlagade köttbullar

Recept på potatismos

Om du frågar Peter så görs ett gott potatismos på potatis, smör och äggulor. Vi gillar när moset är lite ”stabbigt”. Om du föredrar lite lösare konsistens, som potatispuré, kan du ha i lite mjölk eller grädde.

Du behöver (4 portioner)

  • Potatis, gärna mjölig (1 kg)
  • Smör (50 gram)
  • Äggulor (4 st)
  • Salt
  • Vitpeppar

Så här gör du

  1. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
  2. Koka potatisbitarna i saltat vatten tills de är mjuka, cirka 20 minuter. Häll av kokvattnet.
  3. Mosa potatisen i kastrullen.
  4. Tillsätt smör och äggulor, och vispa ihop.
  5. Krydda med salt och vitpeppar.
Potatismos

Recept på gräddsås

En riktigt god gräddsås är ”pricken över i” när man ska äta hemlagade köttbullar. Peter lagar sin sås på soppgrönsaker, och det blir fantastiskt gott.

Du behöver (4 personer)

  • Soppgrönsaker – oftast morot, palsternacka, rotselleri och purjolök (ett paket)
  • Lök (1 st)
  • Smör (50 gram)
  • Matlagningsgrädde (7 dl)
  • Vetemjöl (3 msk)
  • Kalvfond (halv flaska)
  • Japansk soja (3 msk)
  • Salt och peppar

Så här gör du

  1. Skär soppgrönsakerna och löken i mindre bitar.
  2. Fräs soppgrönsakerna och löken i smör i en stekpanna, i cirka 5-7 minuter.
  3. Häll ner mjöl i koket och rör runt 1 -2 minuter.
  4. Tillsätt grädde, kalvfond och soja.
  5. Koka ihop allt, ytterligare 5-7 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  6. Sila bort grönsakerna och pressa ut såsen i en kastrull.
  7. Tillsätt 2 dl grädde.
  8. Smaka av med salt och peppar.
Rotfrukter
gräddsås
Gräddsås

Tillbehör till hemlagade köttbullar

Måltiden med hemlagade köttbullar blir ännu godare tillsammans med rårörda lingon och inlagd gurka. Vi valde att köpa dessa tillbehör färdiga på burk. Den som önskar kan förstås göra ävem detta på egen hand.

Inlagd gurka och rårörda lingon - tillbehör till hemlagade köttbullar
Hemlagade köttbullar

Video om hemlagade köttbullar, gräddsås och potatismos

Hemlagade köttbullar till julbordet

De hemlagade köttbullar som blir över passar perfekt till julbordet. Då kan du servera dem som de är, gärna uppvärmda, tillsammans med exempelvis kokt potatis och rödbetssallad. En annan variant är att spara dem till en smarrig köttbullemacka. Här kan du läsa mer om julmat och svensk mat:

Hemlagade köttbullar

Hur gör du dina bästa hemlagade köttbullar?

Hur lagar du dina bästa hemlagade köttbullar? Dela gärna med dig av dina tips och trix!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev