Hemlagade köttbullar, gräddsås och potatismos har blivit en av våra absoluta favoriter. Från att ha varit en ganska intetsägande vardagsrätt har det blivit en av våra mest uppskattade helgfavoriter. Här berättar vi om ”hemligheterna”!
Innehållsförteckning
Goda hemlagade köttbullar
Goda hemlagade köttbullar kan vara mer än en vardagsrätt. Om de är bra tillagade, och serveras med goda tillbehör, kan det blir en lyxmiddag. Vad kan man sedan göra med köttbullarna som blir över? Servera på julbordet förstås! Eller lägga på en köttbullemacka kanske. Köttbullar är aldrig fel!
Peters bästa recept på hemlagade köttbullar
Peter har experimenterat med svenska maträtter ganska länge, och i somras berättade vi om 17 svenska rätter som vi bjudit våra utländska gäster på. En av de mest populära rätterna var köttbullar, med egen potatismos och egen gräddsås, lingon och inlagd gurka. Nu, lagom till jul, bjuder Peter på sitt recept!
Recept på hemlagade köttbullar
Här hittar du Peters bästa recept på hemlagade köttbullar. För att köttbullarna ska bli saftiga och möra använder han alltid blandfärs, med hälften nötkött och hälften fläskkött.
Du behöver (4 personer)
- Blandfärs 50/50 (500 gram)
- Ströbröd (0,5 dl)
- Gul lök (1 st)
- Vitlök (en klyfta)
- Ägg (1 st)
- Grädde (1 dl)
- Dijonsenap (1 msk)
- Japansk soja (1 msk)
- Salt och peppar
- Smör (lite, att steka i)
Så här gör du
- Blanda grädde och ströbröd. Låt svälla i 10 minuter.
- Riv löken och vitlöksklyftan.
- Blanda den rivna löken och vitlöken samt dijonsenap och soja i stöbrödsblandningen.
- Lägg i köttfärs och arbeta ihop färsen ordentligt, tillsammans med salt och peppar.
- Fukta händerna med kallt vatten och forma köttbullar. Om du vill kan du använda en sprits.
- Stek några köttbullar i taget i matfett, skaka pannan då och då så att köttbullarna rullar runt och håller sig runda.
Recept på potatismos
Om du frågar Peter så görs ett gott potatismos på potatis, smör och äggulor. Vi gillar när moset är lite ”stabbigt”. Om du föredrar lite lösare konsistens, som potatispuré, kan du ha i lite mjölk eller grädde.
Du behöver (4 portioner)
- Potatis, gärna mjölig (1 kg)
- Smör (50 gram)
- Äggulor (4 st)
- Salt
- Vitpeppar
Så här gör du
- Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
- Koka potatisbitarna i saltat vatten tills de är mjuka, cirka 20 minuter. Häll av kokvattnet.
- Mosa potatisen i kastrullen.
- Tillsätt smör och äggulor, och vispa ihop.
- Krydda med salt och vitpeppar.
Recept på gräddsås
En riktigt god gräddsås är ”pricken över i” när man ska äta hemlagade köttbullar. Peter lagar sin sås på soppgrönsaker, och det blir fantastiskt gott.
Du behöver (4 personer)
- Soppgrönsaker – oftast morot, palsternacka, rotselleri och purjolök (ett paket)
- Lök (1 st)
- Smör (50 gram)
- Matlagningsgrädde (7 dl)
- Vetemjöl (3 msk)
- Kalvfond (halv flaska)
- Japansk soja (3 msk)
- Salt och peppar
Så här gör du
- Skär soppgrönsakerna och löken i mindre bitar.
- Fräs soppgrönsakerna och löken i smör i en stekpanna, i cirka 5-7 minuter.
- Häll ner mjöl i koket och rör runt 1 -2 minuter.
- Tillsätt grädde, kalvfond och soja.
- Koka ihop allt, ytterligare 5-7 minuter tills grönsakerna är mjuka.
- Sila bort grönsakerna och pressa ut såsen i en kastrull.
- Tillsätt 2 dl grädde.
- Smaka av med salt och peppar.
Tillbehör till hemlagade köttbullar
Måltiden med hemlagade köttbullar blir ännu godare tillsammans med rårörda lingon och inlagd gurka. Vi valde att köpa dessa tillbehör färdiga på burk. Den som önskar kan förstås göra ävem detta på egen hand.
Video om hemlagade köttbullar, gräddsås och potatismos
Hemlagade köttbullar till julbordet
De hemlagade köttbullar som blir över passar perfekt till julbordet. Då kan du servera dem som de är, gärna uppvärmda, tillsammans med exempelvis kokt potatis och rödbetssallad. En annan variant är att spara dem till en smarrig köttbullemacka. Här kan du läsa mer om julmat och svensk mat:
Hur gör du dina bästa hemlagade köttbullar?
Hur lagar du dina bästa hemlagade köttbullar? Dela gärna med dig av dina tips och trix!
Herr Nilssons fru säger:
Håller med köttbullar är kanon. Jag gjorde ett lass igår på 1,6 kg. Vi har en tonåring här i helgen så vi hade stuvade makaroner till så frös vi ner resten som reserv till julen för de köttbullarna var redan gjorda av gubben min. Jag gillar mos men inte sås till. Jag är inte så förtjust i sås o till vissa saker bl a potatismos vill jag inte ha det.
Ser gott ut på dina bilder.
Ha en fin söndag.
Kramiz
22 december 2024 — 7:19
Helena säger:
Jag (Helena) kan vara lite som du när det kommer till sås. Vill inte att maten ska bli för ”geggig”, haha. Gillar smaken på denna sås, men när det är potatismos tar jag betydligt mindre sås, än om det skulle vara kokt potatis.
22 december 2024 — 10:12
Äventyret Framtiden säger:
Jag gillar att Peter gör allt från grunden. Även såsfonden av grönsaker. Härligt!
Vi köper inlagd gurka vi också, här får man sällan tag på lingonsylt så den hoppar vi, men jag fick tips om en kille längre västerut i stan som säljer frysta lingon så…hej hopp i galopp.
Jag lägger gärna lite curry med i köttbullssmeten eller också så blandar jag i Danablue..för att få lite extra sting i köttbullarna.
I köttbullarna här på vårt julbord i år är det curry för att våra vänner gillar just dem. Kalkon/kycklingköttbullar blir det också
Det ska vara gött att leva.
Potatismoset ska jag absolut testa..
22 december 2024 — 8:52
Helena säger:
Peter har börjat göra mer och mer från grunden, kul! (Och gott! ;)) Intressant med curry eller Danablue i köttbullarna!!
22 december 2024 — 10:13
Monica Axén säger:
Härligt att se Peter i köket. Det är också mina domäner sen alltid men jag är mera influerad av medelhavsköket efter alla år i Frankrike. Steker t ex nästan alltid i hälften smör och olivolja. Använder aldrig vitpeppar utan alltid nymalen svartpeppar från kvarn. Inget ”Falksalt” utan alltid flinghavssalt – visst, dyrare men gör all skillnad i världen. Man kan också göra gräddsås på steksky – blir lika gott och är ett moment mindre. Och använda extra saltat smör! Lingonsylt skyr jag som pesten, tycker inte det hör hemma i matlagning alls men vet hur svenska smaker är. Och skulle pröva cornichons på burk istället för de randigsskivade! Mitt mos innehåller mycket mera smör och grädde men allt det här är ju verkligen en smaksak! Gott är det sowieso. God Jul och ett fint 2025 önskar jag er. Kom gärna förbi Svalnäs när ni har vägarna förbi!
22 december 2024 — 13:30
Helena säger:
Härligt att höra dina knep Monica! 🙂 Extrasaltat smör är gott, håller med, och cornichons älskar vi också! Håller också med om att flingsalt är gott, vi använder det ibland, men det saknar ju oftast jod och vi vill gärna ha joderat salt. Det som heter ”lingonsylt” köper jag inte heller, endast råröda lingon. Det är ju inte alla som gillar sött i maträtter, men jag är ganska förtjust i det, också i det asiatiska köket där det ju också är vanligt. Önskar er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år!!! Och tack, Svalnäs alltså? Har ni flyttat?
22 december 2024 — 16:00
JoY säger:
Trots tidig morgon med den bilden, blir jag sugen på köttbullar o mos med sås lingon.
Tänkte göra köttbullar idag då jag känner mig ganska bra. Ser att Peter har soja o vitlök i sin smet, det brukar jag inte ha. Tycker om vitlök o ska kanske ta en bit i dagens smet. Brukar ha en skvätt med spad från saltgurka/smörgåsgurka i smeten och gör på bara nötfärs och hälften mjölk/grädde. Senap är alltid med. Ibland lagas dom i ugnen och när det är dags att äta, steker vi på dom i pannan. Tycker dom blir saftigare att göra så.
Många kryddar med juliga smaker, vilket går bort, inget som faller oss i smaken.
Mos som är riktigt gjort är verkligen gott.
Den såsen kan jag tänka mig blir supergod. Jakob är inte mycket för såser medans jag är tvärtom och vill alltid ha något ”blött” till. Ska göra en sådan sås vid tillfälle, då kanske även Jakob börja gilla sås. Torr mat är inget för mig, förutom, schnitzel.
Ha en trevlig 4:e Advent och roligt i köket.
22 december 2024 — 10:32
Helena säger:
Intressant med spad från inlagd gurka och senap! Alla har sina knep! 🙂 Jo, det stämmer ju att många julkryddar sina köttbullar, det är inte vår favorit så vi brukar inte göra det. Och ja, när det kommer till sås är man ju olika. Peter gillar oxå mycket sås. Jag vill bara ha lite, lite för smakens skull 😉 Önskar en fin 4:e advent!
22 december 2024 — 15:55
Enna säger:
Alltid så gott!
22 december 2024 — 12:30
Helena säger:
Eller hur!? 🙂
22 december 2024 — 15:55
Nils-Åke Hansson säger:
Köttbullar ha jag gjort och rökt Lax. Vi äter julmat hela December för på Julafton blir det trerätters. Potatismos här hemma får det inte vara några klumpar i.
Mat är gott och man ska unna sig.
22 december 2024 — 22:19
Monica säger:
Ja, vi fick efter 2o år i kö en lägenhet på Svalnäs för ett år sen! Så ytterligare en flytt innan det var för sent . PUST! Men nu är vi här – fantastisk miljö nära där vi bodde innan alla äventyren. Saknar fina Norrtälje men allt har sin tid!
23 december 2024 — 18:36