Meny Stäng

Julens kryddor – Tant Anna kryddar tillvaron

Annons

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

Jodå, det är jag och min syster, 1970. Julen ligger i startgroparna, det kan väl ingen missat och det stora pepparkaksbaket uteblir eftersom jag vägrar jula. Och inte heller tänker jag sitta i belgiska bilköer för att inhandla pepparkakor på välkänt möbelföretag heller. Där går gränsen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från när och fjärran har de kommit, julens kryddor som i mångt och mycket varit hårdvaluta och endast något för de riktigt välbeställda.

Historiskt sett finns recept nedskrivna från 1300-talet och målningar som är mer än 50 000 år är funna.

KANEL är en krydda det kan fuskas med en del. Det som oftast säljs i våra butiker idag är Kassiakanel som är billigare att framställa än den äkta kanelen; Ceylonkanel.

Familjen kanelväxter är stor, 250 arter, varav tre används som krydda; kassiakanel, padangkanel och Ceylonkanel. Kanel har använts i folkmedicinen i många tusentals år. Till Europa hittade den relativt tidigt, via Sidenvägen eller till havs via Afrika.

I Sverige används kanel först och främst i bakverk, vem älskar inte kanelbullar som firas med en egen dag den 4 oktober. Naturligtvis ska tomtegröten kryddas med kanel, tror jag, jag äter inte gröt.

I den indiska kryddmixen Garam masala ingår kanel och i Mellanöstern används kryddan flitigt i både mat och dryck.

Den äkta kanelen, Ceylonkanelen kommer från Sri lanka emedan Kassia odlas i Kina. Innerbarken är den delen av trädet som används, den skalas av och rullar i hop sej vid torkning.

Kanel. Foto: Pixabay

Hur ser man då skillnad mellan kassia och Ceylonkanel? Det du köper i affären är med största säkerhet kassiakanel. Färgen är mörkt rödbrun, rullarna är tjocka med en grov struktur.

Äkta kanel har tunnare bark och tätare rullar och är mildare i smaken.

Kanelstänger. Foto: Pixabay.

Att vara på kanelen … tjaa gammalt uttryck för att vara på fyllan som grundar sig på att man förr kryddade dåligt brännvin.

KARDEMUMMA, summan av kardemumman är att det finns flera olika sorters kardemumma, den vi använder i bullarna är den gröna kardemumman. Den svarta kardemumman kommer från Indien och närliggande länder, korarima som kallas för etiopisk kardemumma hör hemma i Afrika.

Kardemumma. Foto: Pixabay

Själva växten är flerårig med långa gröna spetsiga blad och kan nå en höjd av 4 meter. Blommorna vita med rosa fläckar. Efter pollinering bildas frökapslar och inuti dessa sitter de bruna fröna, själva kardemumman alltså.

Precis som många av våra andra kryddor hittade även kardemumman vägen till Europa via Sidenvägen, i tusentals år har människan använt den.  

Hos oss används den i bakverk och som smaksättning av kaffe och te, den ingårr också i flera kryddblandningar som berbere, curry och garam masala.

INGEFÄRA är en helt klart underskattad krydda, den har många hälsosamma effekter och själv boostar jag mej på vintern med shots på riven rot och citronsaft som är enkelt att göra men också finns att köpa.

Kryddan utvinns ur en rhizom, dvs en rotbit, själva plantan är runt 150 cm hög och doftar … ingefära.

Ingefära växte från början vilt i Kina men vildväxande existerar den knappt längre.

Kina är landet där denna planta (bildligt) har sina rötter, här har den en mycket lång tradition av helande egenskaper. Kineserna förvarar sin rotbitar i sand så håller de sig länge.

I dag odlas den i tropiska länder och används dels inom olika länders matkulturer tillika traditionell medicin. Ett bra knep är att tugga en liten bit ingefära om man är åksjuk.

KRYDDPEPPAR … en peppar som inte är en peppar faktiskt.

Kryddpeppar odlas till största delen på Jamaica men också i delar av Centralamerika. Det är ett rätt stort träd med vita blommor som sedan utvecklar klasar med gröna bär som sedan jäses för att sen soltorkas.

Kärt barn har ju många namn och denna krydda kallas också all spice (för att doften påminde om muskot, kanel och nejlika), pimento och Jamaicapeppar.

Kryddpeppar. Foto: Pixabay

I Sverige har man använt kryddpeppar i många hundratals år, bland annat att gnida in kött med för att på så vis förlänga hållbarheten. I nutid är det förstås som del av pepparkakskryddorna, sillinläggningar och kalops. Och kanske är det dit vi ska åka … Dra dit pepparn växer.

Kryddpepparträd. Foto: Pixabay

Colombus hade tydligen skeppen fulla med alla möjliga exotiska kryddor, på väg till Indien stannade han till på Jamaica och hittade kryddpepparträdet och resten är ju historia.

KRYDDNEJLIKA ej att förglömmas.

När jag var barn skulle det pysslas till jul, detta var ljusår ifrån doftljusens och de eteriska oljornas tid. Vi stack kryddnejlikor i apelsiner och knöt röda sidenband om, hängde de dörröppningarna. En pomander!

Mina barnafingrar gjorde ont, nejlikorna var vassa. Och så skulle den senapsbredda skinksvålen stickas full med just kryddnejlika.

Apelsiner med kryddnejlikor. Foto: Pixabay

Kryddnejlikan är de oöppnade blomknopparna från ett träd som växer i Indonesien men också i vissa delar av Asien och Afrika, framför allt på Madagaskar.

Kryddnejlika. Foto: Pixabay.

Blomknopparna torkas, blir hårda och antar en brunsvart färg. Blad pressas till nejliksolja.

I Indonesien röker man kretek, en cigarett med tobak och kryddan. Svensken ska ha kryddnejlika i glöggen, pepparkakorna och en knivsudd i köttbullssmeten med. Har man dessutom tandvärk kan man tugga på en nejlika som har antiinflammatoriska egenskaper.

Sålunda har jag förhoppningsvis kryddat er tillvaro med lite läsbart.

Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60+ årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev