Idag blir det recept på en av våra nya favoriträtter här hemma: kalkonfilé med apelsinsås och plommonkompott. Denna rätt tar en stund att laga, men mycket kan förberedas, och rätten passar fint vid festligare tillfällen.
Innehållsförteckning
Kalkonfilé med apelsinsås och plommonkompott
Denna maträtt, kalkonfilé med apelsinsås och plommonkompott, passar bra för dig som gillar fräsch kalkonfilé som accompanjeras av både kryddor och sötma. Vi tycker om att servera de olika tillbehören i små skålar, och grönsakerna kan varieras lite efter tycke och smak.
Kalkonfilé
Kalkonfilé är riktigt fint ljust kött, som kan bli både mört och fräscht. Vi tillagar filén i sous vide för att den ska bli så bra som möjligt. Naturligtvis går det bra att laga den i ugn också. Allra först rubbar Peter den med en kryddblandning för att den ska bli riktigt smakrik.
Du behöver (6 portioner)
- Kalkonfilé (cirka 900 gram)
- Smör att steka i
- Farinsocker (2 msk)
- Svartpeppar (1 msk)
- Salt (1 msk)
- Salvia (1 tsk)
- Vitlökspulver (1,5 tsk)
- Lökpulver (1,5 tsk)
- Cayennepeppar (1 krm)
- Chilikrydda (1,5 tsk)
- Rökt paprikakrydda (2 tsk)
- Fänkålsfrö (1 tsk)
Gör så här
- Mortla kryddorna tillsammans i en mortel.
- Rubba in kryddorna i filén.
- Stek filén i smör i en stekpanna för att få stekyta.
- Tillaga kalkonfilén i sous vide i 62 grader. Alternativt tillaga i ugnen, på 90 grader, i två timmar. Kolla av temperaturen med en sticktermometer.
- När allt annat är klart: Skär upp kalkonfilén i skivor.
Sås 1: Apelsinsås
Sås nummer 1 är en apelsinsås som smakar både syrligt och sött. Denna sås blir lite tunnare, nästan som en sky i konsistensen. Om du vill kan du förbereda den i förväg, och bara värma när det är dags.
Du behöver (6 portioner)
- Vitvinsvinäger (2 msk)
- Maizena (2 tsk)
- Färskpressad apelsinjuice (2 dl)
- Kycklingfond (0,5 dl)
- Färsk riven ingefära (0,5 msk)
- Socker (2 msk)
- Vatten (5 dl)
- Smör (2 tsk)
Gör så här
- Blanda vitvinsvinäger, fond, socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning.
- Blanda ner apelsinsaften och den rivna ingefäran.
- Låt därefter koka tills ungefär hälften av vätskan har kokat bort.
- Rör ut maizena i lite vatten och vispa ner detta i såsen.
- Rör ner smöret i såsen.
Sås 2: Plommonkompott
Sås nummer två brukar vi kalla ”plommonkompott”. Denna kan göras lite fastare eller lite såsigare, beroende på tycke och smak. Om du vill kan du förbereda den i förväg och bara värma när det är dags.
Du behöver (6 portioner)
- Färska plommon (3 st)
- Rosmarin (1 msk)
- Salvia (1 msk)
- Timjan (1 tsk)
- Honung (1 tsk)
- Rivet apelsinskal (1 tsk)
- Konjak (2 msk)
- Svartpeppar
- Salt
- Vatten
- Smör (2 msk)
Gör så här
- Skala och hacka plommonen.
- Blanda smör och plommonen i en kastrull, och koka upp.
- Mortla rosmarin, salvia, timjan, salt och peppar i en mortel. Häll ner blandningen i kastrullen.
- Häll i konjak, rivet apelsinskal, honung och lite vatten till önskad konsistens.
- Låt puttra på svag värme. Smaka av efter 15 minuter.
Picklad rödlök
Ett tillbehör som är riktigt gott till denna rätt är picklad rödlök. Denna kan du förbereda långt i förväg, och bara ta fram ur kylskåpet när det är dags.
Du behöver
- Rödlök (2 st)
- Vatten (3 dl)
- Socker (2 dl)
- Vitvinsvinäger (1 dl)
Gör så här
- Skala rödlökarna och skär dem i tunna skivor.
- Koka upp socker, vitvinsvinäger och vatten i en kastrull.
- Dra av koket från värmen och låt svalna
- Lägg ner rödlöken i lagen. Låt stå i kylskåp 4 timmar – 1 dygn.
Potatismos
Vi brukar servera potatismos till denna rätt. Du kan naturligtvis göra potatismoset som du vill. Här är Peters recept.
Du behöver (4 portioner)
- Potatis, gärna mjölig (1 kg)
- Smör (50 gram)
- Äggulor (4 st)
- Salt
- Vitpeppar
Gör så här
- Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
- Koka potatisbitarna i saltat vatten tills de är mjuka, cirka 20 minuter. Häll av kokvattnet.
- Mosa potatisen i kastrullen.
- Tillsätt smör och äggulor, och vispa ihop.
- Krydda med salt och vitpeppar.
Servera rätten så här
Vi brukar lägga upp kalkonfilén på en skärbräda och servera såserna och tillbehören i små skålar. Grönsakerna kan väljas efter tycke och smak. Vi har till exempel serverat sojabönor, hackad spenat och hackad vårlök.
JoY säger:
Jösses så sugen jag blir på kalkon, kanske man ska göra till nyårsafton? Har i i alla fall köpt pilgrimsmusslorna och ärtorna finns hemma hihihi
Trevlig helg
28 december 2024 — 12:15
Helena säger:
Vad kul att du satsar på pilgrimsmusslorna och ärtorna! 🙂 Vi kommer faktiskt laga kalkonen på nyår i år, det är en av våra favoriträtter!
28 december 2024 — 18:18
Äventyret Framtiden säger:
Jag säger som Joy här ovan, jag blir sugen jag också, har ju kalkon …nyårsaftonsmenyn är räddad..Tack!
28 december 2024 — 14:59
Helena säger:
Om vi kan inspirera är vi väldigt glada!! Tack för din kommentar! 🙂
28 december 2024 — 18:18
BP säger:
Att fota mat är bland det svåraste som finns säger många. Kan lugnt säga att du och/eller Peter är proffs på det. Era matinlägg kunde lätt platsa in hos Jamie Oliver och/eller Tareq Taylor. Även om man inte gillar självaste maten njuter ögonen för fullt:-)
28 december 2024 — 17:16
Helena säger:
Tack BP, vilken fin kommentar!! Det är oftast jag (Helena) som fotar, men en stor del i det hela är ju uppläggningen av maten, vilket Peter står för 😉
28 december 2024 — 18:19