Lucia närmar sig och därför berättar vi om nio platser som på olika sätt är förknippade med högtiden Lucia. Häng med på en resa från Sverige och ända till Karibien!
Innehållsförteckning
Platser förknippade med Lucia
Vilka platser är förknippade med Lucia egentligen? Faktum är att Sverige är en av de allra viktigaste destinationerna, för att inte säga den viktigaste, men det finns också helt andra platser som är värda att nämna.
1. Skandinavien
Skandinavien har en stark koppling till Lucia. Redan under tiden före Kristendomen firade man årets växlingar här, och vintersolståndet uppmärksammades förr i tiden den 13 december. Kanske har den ljusbringande gestalten ett ursprung i en hednisk ljusgudinna som åkallades för att bringa ljus i mörkret? Skandinaviens natur kan bjuda på helt rätt Luciakänsla!
2. Sverige
Luciafirandet är absolut starkast och mest traditionstyngt i Sverige, även om högtiden i viss utsträckning också firas på andra håll, till exempel i våra grannländer. Det Luciafirande vi känner till idag började utvecklas runt förra sekelskiftet, och firandet tog fart när Stockholms Dagblad arrangerade en tävling år 1928.
Om man vill uppleva ett traditionellt Luciafirande, ja då är Sverige definitivt det rätta resmålet att besöka! Här kan man se Luciatåg, lyssna på Luciakonserter och frossa i lussekatter och pepparkakor.
3. Västergötland
När man läser på om Lucia visar det sig att vårt Luciafirande har sitt ursprung i Västsverige. Den allra äldsta vitklädda Lucian man känner till, enligt Nordiska museet, är från år 1764, från ett högreståndshem i Västergötland. Om du befinner dig i denna del av Sverige kan du känna att du är i ett historiskt centrum för traditionen!
4. Skansen, Stockholm
Friluftsmuseet Skansen har haft stor betydelse för att sprida och utforma det moderna svenska Luciafirandet. År 1892 började Skansen arrangera Luciafirande, med syfte att visa upp lokala svenska festseder. På den tiden var fenomenet fortfarande ganska okänt för vanliga stockholmare, men det ändrades med tiden. Fortfarande idag hålls traditionerna vid liv och du kan läsa mer om Lucia på Skansen här.
5. Syrakusa
Lucia är ett katolskt helgon som avrättades i början på 300-talet, på grund av sin tro. Lucia, som var en troende katolik, levde i Syrakusa på Sicilien i slutet av 200-talet. Den kristna tron var straffbar under romartiden, och Lucia avrättades därför, och genom martyrdöden blev hon ett helgon.
Syrakusa är för övrigt ett intressant resmål, med lång historia. Staden grundades redan år 734 före Kristus, och är idag upptagen på Unescos världsarvslista. Och ja, den 13 december kan man nog förvänta sig att helgonet Lucia uppmärksammas, till exempel i form av en procession.
6. Tyskland
Luciafirandets anor är spretiga, och vissa av traditionerna härstammar från Tyskland. Traditionen att klä sig i vitt och bära ljus, som uppstod i Västergötland på 1800-talet, tros delvis ha lånats från Tyskland där man klädde upp flickor till Christkindlein (Jesusbarnet).
En annan tradition som troligtvis kommer från Tyskland (och Nederländerna) är det söta bröd som kallades ”duivekater”. Dessa associerades senare med Luciafirandet och fick namnet lussekatter. Idag är Tysklands alla fina julmarknader kanske ett av de bästa sätten att hitta stämning inför jul.
7. Jerusalem
Nu måste vi blanda in lite Jerusalem i bilden också! Staffan Stalledräng, som det sjungs om i sångerna, var egentligen diakonen och martyren St Stefan (Stefanos) som dog i Jerusalem runt år 35 efter Kristus. Kanske var han inte ens stalledräng, men när legenderna togs till Norden förstärktes kopplingen till hästar, eftersom dessa djur hade en stor betydelse i den nordiska traditionen.
Israel är för närvarande inte ett lämpligt resmål på grund av säkerhetsläget, men vi besökte Israel 2018 och att promenera runt i Jerusalem gav oss gåshud. Så otroligt många berättelser det finns från denna plats, som berör så många människor!
8. Iran
Iran har kanske inte så mycket med Lucia att göra, men desto starkare koppling finns till kryddan saffran. Landet är nämligen den största producenten av saffran i världen.
Lussekatterna bakades faktiskt länge helt utan saffran, men i slutet av 1800-talet började man tillsätta denna exklusiva krydda. Tyvärr är Iran inte heller ett resmål som är lämpligt att besöka för tillfället, och vi säger tyvärr. Vi tror att det finns fantastiskt mycket spännande och värdefull kultur i Iran.
9. Saint Lucia
Saint Lucia är ett land i Västindien som huvudsakligen omfattar en ö med samma namn, lokaliserad mellan Martinique och Saint Vincent. Från början bodde indianer här, och de kallade ön ”Hewanorra” (där det finns iguaner), men när européer kom till ön på 1500-talet gav de den namnet Saint Lucia, efter det välkända helgonet på Syrakusa.
Öns starkaste koppling till Lucia är dess namn, och enligt vissa källor uppmärksammas också helgonet den 13 december. Dessutom bjuder ön på vackra stränder, frodig grönska och karibisk stämning med mat och dans.
Fler platser som är förknippade med Lucia?
Kan du tänka på fler platser som är förknippade med Lucia? Planerar du att fira Lucia på något sätt i år?
Anna Nilsson Spets säger:
Intressant. i Belgien har man ingen aning om Lucia. I Sverige skulle jag så oerhört gärna vilja se Lussi brud som verkar vara fantastiskt att få vara med om. Tittar på SVTs Lucia varje år och blir tårögd av nostalgi.
12 december 2024 — 6:14
Helena säger:
Lucia är en speciell högtid verkligen! Jag är fascinerad av hur den här traditionen kommit till, olika trådar som lett fram till en fin och speciell tradition. Lussibrud hade jag inte så bra koll på, men googlade nu, så tack för det! 🙂
12 december 2024 — 8:35
Anna Nilsson Spets säger:
Ja men bara att SE kläderna… Och den vackra traditionella musiken…
12 december 2024 — 16:52
Helena säger:
Ja jättefina kläder verkligen! 🙂
13 december 2024 — 8:41
Netti Starby säger:
Så intressant och det var mycket jag inte visste. Kramis <3
12 december 2024 — 8:16
Helena säger:
Roligt att det uppskattades! Önskar en fin dag!!
12 december 2024 — 8:35
Hannas krypin säger:
Mycket intressant läsning. Fick lära mig en hel del nytt. Har svårt att se lussekatter utan saffran. Saffran är ju grejen.
12 december 2024 — 20:20
Helena säger:
Idag har jag också svårt att tänka mig lussekatter utan saffran, men när jag växte upp gjorde min mamma alltid två satser – en med saffran och en utan. Den med saffran var för de finare tillfällena 😉
13 december 2024 — 8:42