Meny Stäng

Vad äter man i Tunisien? – 16 tunisiska maträtter och specialiteter

Annons

Vad äter man i Tunisien? Vi listar 16 tunisiska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av mat från Tunisien. I Tunisien hittar du allt från oliver och kryddiga röror till lamm och fisk. Häng med och smaka på Tunisien!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad äter man i Tunisien?

Vad äter man i Tunisien? Vi har besökt Tunisien två gånger, på två olika pressresor. Den första gången gjorde vi en rundresa med bil, då vi bland annat tog oss till Tozeur, övernattade i tält i Sahara och upptäckte ön Djerba. En otroligt spännande resa! Den andra gången besökte vi de fina och populära turistorterna Sousse och Hammamet.

Vi upplever att vi fått god, kryddrik och färgstark mat i Tunisien, och bland annat minns vi alla förrätter med bröd och oliver, tillsammans med smarriga röror och sallader.

Vad äter man i Tunisien? - Tunisisk mat
En måltid i ett tält i Sahara-öknen

Det tunisiska köket

Det tunisiska köket är en del av det nordafrikanska köket och samtidigt en del av medelhavsköket. Olivolja, citron och vitlök är viktiga ingredienser i matlagningen och den kryddiga purén harissa används både som förrätt med bröd och oliver, och som smaksättare i grytor. Här berättar vi om 16 rätter och specialiteter i det tunisiska köket.

Vad äter man i Tunisien? - Tunisisk mat
Grönsaker på en marknad i Tunisien
Vad äter man i Tunisien? - Tunisisk mat
En vanlig förrätt: Bröd och oliver med olika röror, såser och sallader

1. Couscous

Couscous är vanligt i Nordafrika, och så även i Tunisien. Couscousen tillagas med olja och kryddor och kan serveras med olika tillbehör, såsom grönsaker, kikärtor, kött eller kyckling.

Vad äter man i Tunisien? - Tunisisk mat

2. Brik

En traditionell tunisisk rätt, som vi ätit många gånger som förrätt, är brik. Denna rätt görs på filodeg, som fylls med matigt innehåll, viks ihop och därefter friteras. Fyllningen kan variera, men en av de vanligaste fyllningarna är ägg och tonfisk. Riktigt gott!

Brik

3. Shakshouka

Shakshouka är en nordafrikansk ragu som lagas på tomater, paprika och lök, vari man sedan pocherar ägg. Rätten, som är populär att äta som frukost, kan bland annat kryddas med spiskummin, paprika och harissa.

Nordafrikansk shakshouka. Foto: Pixabay.

4. Tonfisk och fricasse

Det går inte att prata om tunisisk mat utan att nämna tonfisk. Tonfisk serveras överallt och hela tiden, bland annat som förrätt och i sallader. Det finns också en traditionell snabbmatsrätt som heter fricasse, som består av små friterade bröd som man fyller med tonfisk, potatis och grönsaker.

Vad äter man i Tunisien? - Tunisisk mat
Vad äter man i Tunisien? - Tunisisk mat

5. Harissa

Ett mycket vanligt tillbehör vid tunisiska måltider är harissa, vilket är en stark röd sås eller puré, som bland annat görs på chilipeppar och vitlök. Denna puré kan fås i flera nordafrikanska länder, men är extra populär i Tunisien, där den gärna serveras som förrätt tillsammans med oliver och bröd. Harissa används även som smaksättning i grytor, soppor, såser med mera.

Vad äter man i Tunisien? - Tunisisk mat

6. Oliver och olivolja

Väldigt många måltider i Tunisien inleds med oliver, och oliverna är ofta mycket goda. Tunisien är också känt för sin högkvalitativa olivolja.

Oliver

7. Mechouia Salad

Mechouia är en tunisisk sallad, eller röra snarare, som görs på grillade grönsaker såsom tomater, paprika och aubergine. De grillade grönsakerna får svalna. Därefter hackar man dem och blandar röran med olivolja, citronsaft, vitlök, salt och peppar.

Vad äter man i Tunisien? - Tunisisk mat

8. Omek Houria

Omek houria är en tunisisk morotssallad, eller morotsröra snarare. För att göra rätten kokar man morötter nästan mjuka och dessa mosas sedan grovt och smaksätts med vitlök och harissa. Vid servering droppar man gärna olivolja över.

Omek houria

9. Chorba, lablabi och andra soppor

Soppor är populärt i Tunisien, bland annat chorba med exempelvis kött eller lamm och lablabi med kikärtor. Under våra resor serverades vi ibland soppa som förrätt eller som en del av en måltid. Bland annat åt vi fisksoppa.

10. Lamm

I Tunisien äter man gärna kött, i form av nötkött och lamm, samt kyckling. Fläskkött är däremot inte vanligt eftersom Tunisien är ett muslimskt land. Lamm kan till exempel serveras i grytor eller, som på bilden, tillagat i lerkruka.

Vad äter man i Tunisien? - Tunisisk mat

11. Merguez

Merguez är en korv som görs på nötkött och lammkött, och som vanligen kryddas med spiskummin och harissa. Korven kan exempelvis ätas tillsammans med couscous.

Merguez på grillen. Foto: Pixabay.

12. Grillad fisk och andra fiskrätter

Tunisien är ett medelhavsland med en lång kust, och det är därför inte så konstigt att fisk är vanligt på menyerna. Fisken serveras ofta grillad, men du hittar också många andra fiskrätter, liksom rätter med bläckfisk och skaldjur.

grillad fisk och skaldjur

13. Taguella / sandbröd

Taguella är ett bröd som fungerar som stapelvara för tuaregfolk som bor i Sahara. Brödet görs av vetemjöl och tillagas begravt i den heta sanden och kolen från en liten brasa. Mycket, mycket gott!

bröd

14. Bambalouni

En bambalouni är en söt friterad munk, som ofta kan köpas i små stånd på stan. Detta tunisiska snack är ofta sockrat eller doppat i honung. Mums!

Vad äter man i Tunisien? - Tunisisk mat

15. Dadlar

En sak som man absolut inte kan utelämna när man pratar om tunisisk mat är dadlar. Tunisien är en av världens största producenter och exportörer av dadlar, och dadlarna här är fantastiskt goda.

dadlar

16. Frukt

Det finns massor av härlig färsk frukt i Tunisien som du kan njuta av. Du kan till exempel frossa i persikor, aprikoser, granatäpplen, melon, vindruvor och olika citrusfrukter.

Tunisisk mat på restaurang

Du hittar tunisisk mat runt om på restauranger i landet. I städer och turistorter hittar du förstås också snabbmatsrestauranger och restauranger med mat från andra delar av världen. På de stora hotellen i turistorterna är det mycket vanligt med bufférestauranger, där du hittar en stor variation av maträtter.

Drycker i Tunisien

Tunisisk mat i all ära, men vad dricker man då? Till att börja med är det vanligt att släcka törsten med vatten, juice och läsk. Tunisien är ett muslimskt land och det är därför relativt vanligt att inte dricka alkohol, eller att bruka viss måttlighet. Det finns vissa begränsningar kring försäljning av alkohol, men generellt kan du beställa öl och vin på restauranger, särskilt i turistområden förstås.

Öl och vin produceras lokalt i Tunisien. Bland ölen är Celtia det mest populära märket. När det kommer till vin finns många vingårdar, och det produceras både rött och vitt vin. Många gånger kan det vara riktigt gott!

Kaffe och te dricks i stor utsträckning. Om du vill prova något riktigt traditionellt så är det tunisiskt myntate som gäller. Kanske vill du till och med inta ditt myntate tillsammans med vattenpipa?

Vad äter man i Tunisien? Vilka är dina erfarenheter av tunisisk mat?

Summa summarum så bjuder tunisisk mat på härligt kryddiga smaker, och dessutom serveras maten ofta på vackert färgstarkt porslin. Har du besökt Tunisien? Vilka är dina erfarenheter av tunisisk mat?

Alla våra bästa tips om Tunisien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev