Vad äter man i Tunisien? Vi listar 16 tunisiska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av mat från Tunisien. I Tunisien hittar du allt från oliver och kryddiga röror till lamm och fisk. Häng med och smaka på Tunisien!
Innehållsförteckning
Vad äter man i Tunisien?
Vad äter man i Tunisien? Vi har besökt Tunisien två gånger, på två olika pressresor. Den första gången gjorde vi en rundresa med bil, då vi bland annat tog oss till Tozeur, övernattade i tält i Sahara och upptäckte ön Djerba. En otroligt spännande resa! Den andra gången besökte vi de fina och populära turistorterna Sousse och Hammamet.
Vi upplever att vi fått god, kryddrik och färgstark mat i Tunisien, och bland annat minns vi alla förrätter med bröd och oliver, tillsammans med smarriga röror och sallader.
Det tunisiska köket
Det tunisiska köket är en del av det nordafrikanska köket och samtidigt en del av medelhavsköket. Olivolja, citron och vitlök är viktiga ingredienser i matlagningen och den kryddiga purén harissa används både som förrätt med bröd och oliver, och som smaksättare i grytor. Här berättar vi om 16 rätter och specialiteter i det tunisiska köket.
1. Couscous
Couscous är vanligt i Nordafrika, och så även i Tunisien. Couscousen tillagas med olja och kryddor och kan serveras med olika tillbehör, såsom grönsaker, kikärtor, kött eller kyckling.
2. Brik
En traditionell tunisisk rätt, som vi ätit många gånger som förrätt, är brik. Denna rätt görs på filodeg, som fylls med matigt innehåll, viks ihop och därefter friteras. Fyllningen kan variera, men en av de vanligaste fyllningarna är ägg och tonfisk. Riktigt gott!
3. Shakshouka
Shakshouka är en nordafrikansk ragu som lagas på tomater, paprika och lök, vari man sedan pocherar ägg. Rätten, som är populär att äta som frukost, kan bland annat kryddas med spiskummin, paprika och harissa.
4. Tonfisk och fricasse
Det går inte att prata om tunisisk mat utan att nämna tonfisk. Tonfisk serveras överallt och hela tiden, bland annat som förrätt och i sallader. Det finns också en traditionell snabbmatsrätt som heter fricasse, som består av små friterade bröd som man fyller med tonfisk, potatis och grönsaker.
5. Harissa
Ett mycket vanligt tillbehör vid tunisiska måltider är harissa, vilket är en stark röd sås eller puré, som bland annat görs på chilipeppar och vitlök. Denna puré kan fås i flera nordafrikanska länder, men är extra populär i Tunisien, där den gärna serveras som förrätt tillsammans med oliver och bröd. Harissa används även som smaksättning i grytor, soppor, såser med mera.
6. Oliver och olivolja
Väldigt många måltider i Tunisien inleds med oliver, och oliverna är ofta mycket goda. Tunisien är också känt för sin högkvalitativa olivolja.
7. Mechouia Salad
Mechouia är en tunisisk sallad, eller röra snarare, som görs på grillade grönsaker såsom tomater, paprika och aubergine. De grillade grönsakerna får svalna. Därefter hackar man dem och blandar röran med olivolja, citronsaft, vitlök, salt och peppar.
8. Omek Houria
Omek houria är en tunisisk morotssallad, eller morotsröra snarare. För att göra rätten kokar man morötter nästan mjuka och dessa mosas sedan grovt och smaksätts med vitlök och harissa. Vid servering droppar man gärna olivolja över.
9. Chorba, lablabi och andra soppor
Soppor är populärt i Tunisien, bland annat chorba med exempelvis kött eller lamm och lablabi med kikärtor. Under våra resor serverades vi ibland soppa som förrätt eller som en del av en måltid. Bland annat åt vi fisksoppa.
10. Lamm
I Tunisien äter man gärna kött, i form av nötkött och lamm, samt kyckling. Fläskkött är däremot inte vanligt eftersom Tunisien är ett muslimskt land. Lamm kan till exempel serveras i grytor eller, som på bilden, tillagat i lerkruka.
11. Merguez
Merguez är en korv som görs på nötkött och lammkött, och som vanligen kryddas med spiskummin och harissa. Korven kan exempelvis ätas tillsammans med couscous.
12. Grillad fisk och andra fiskrätter
Tunisien är ett medelhavsland med en lång kust, och det är därför inte så konstigt att fisk är vanligt på menyerna. Fisken serveras ofta grillad, men du hittar också många andra fiskrätter, liksom rätter med bläckfisk och skaldjur.
13. Taguella / sandbröd
Taguella är ett bröd som fungerar som stapelvara för tuaregfolk som bor i Sahara. Brödet görs av vetemjöl och tillagas begravt i den heta sanden och kolen från en liten brasa. Mycket, mycket gott!
14. Bambalouni
En bambalouni är en söt friterad munk, som ofta kan köpas i små stånd på stan. Detta tunisiska snack är ofta sockrat eller doppat i honung. Mums!
15. Dadlar
En sak som man absolut inte kan utelämna när man pratar om tunisisk mat är dadlar. Tunisien är en av världens största producenter och exportörer av dadlar, och dadlarna här är fantastiskt goda.
16. Frukt
Det finns massor av härlig färsk frukt i Tunisien som du kan njuta av. Du kan till exempel frossa i persikor, aprikoser, granatäpplen, melon, vindruvor och olika citrusfrukter.
Tunisisk mat på restaurang
Du hittar tunisisk mat runt om på restauranger i landet. I städer och turistorter hittar du förstås också snabbmatsrestauranger och restauranger med mat från andra delar av världen. På de stora hotellen i turistorterna är det mycket vanligt med bufférestauranger, där du hittar en stor variation av maträtter.
Drycker i Tunisien
Tunisisk mat i all ära, men vad dricker man då? Till att börja med är det vanligt att släcka törsten med vatten, juice och läsk. Tunisien är ett muslimskt land och det är därför relativt vanligt att inte dricka alkohol, eller att bruka viss måttlighet. Det finns vissa begränsningar kring försäljning av alkohol, men generellt kan du beställa öl och vin på restauranger, särskilt i turistområden förstås.
Öl och vin produceras lokalt i Tunisien. Bland ölen är Celtia det mest populära märket. När det kommer till vin finns många vingårdar, och det produceras både rött och vitt vin. Många gånger kan det vara riktigt gott!
Kaffe och te dricks i stor utsträckning. Om du vill prova något riktigt traditionellt så är det tunisiskt myntate som gäller. Kanske vill du till och med inta ditt myntate tillsammans med vattenpipa?
Vad äter man i Tunisien? Vilka är dina erfarenheter av tunisisk mat?
Summa summarum så bjuder tunisisk mat på härligt kryddiga smaker, och dessutom serveras maten ofta på vackert färgstarkt porslin. Har du besökt Tunisien? Vilka är dina erfarenheter av tunisisk mat?
Znogge säger:
Det låter som mat helt i min smak. Tunisien har jag inte besökt tyvärr.
29 december 2024 — 9:25
Helena säger:
Tunisien är ett väldigt fint och spännande land, med god mat! 🙂
30 december 2024 — 10:09
Netti Starby säger:
Vilka spännande maträtter och allt ser så gott ut. Kramis <3
29 december 2024 — 12:19
Helena säger:
Mycket gott i Tunisien, och så färgstarkt! 🙂
30 december 2024 — 10:09
BP säger:
Då sitter man här igen och dreglar. Fantastiskt presenterade maträtter som är mycket lik maten vi fick i Marocko, och delvis även i Israel (Shakshouka). Soppor minns jag däremot inte från Marocko. Märkligt egentligen med soppor i så varma nordafrikanska länder, men sopporna serveras kanske mest i bergen.
29 december 2024 — 15:08
Helena säger:
Ja, maten påminner ju delvis om maten i Marocko! Förstår din tanke om soppor, men dels är soppa ju billig mat, och dels kan det ju bli lite svalt i både i Marocko och Tunisien, i vissa områden och tider. Jag minns att det var ganska kyligt i Marrakech och i Atlasbergen när vi var där, och även i ökentälten i Sahara på kvällen och natten.
30 december 2024 — 10:14
JoY säger:
Tunisien har vi besökt två gånger, för länge sedan, kommer inte alls ihåg vad vi åt. Däremot när jag tittar på bilderna är det mycket som ser väldigt gott ut, de olika rörorna. Är ingen älskare av lamm precis, inte heller couscous som jag tycker är så torrt. Fast rätt tillagat tror jag att det också kan bli bra.
29 december 2024 — 18:48
Helena säger:
Kul att ni varit i Tunisien! Just röror, bröd, harissa, oliver och sånt som man ofta får som förrätt gillade vi mycket. Couscous kan vara lite olika tycker jag. Tycker också att det kan vara trist ibland, men betydligt bättre andra gånger. Gillade när vi fick det med russin och sånt, i Tunisien.
30 december 2024 — 10:16
Äventyret Framtiden säger:
Mycket nytt på min mathimmel fick jag här…flera rätter kan jag tänka mig att äta..Tack för Tunisien och maträtterna.
29 december 2024 — 20:52
Helena säger:
Härligt att det uppskattades! Önskar allt gott!
30 december 2024 — 10:17
Enna säger:
Väldigt spännande inlägg!
29 december 2024 — 20:55
Helena säger:
Roligt att du gillade det! 🙂
30 december 2024 — 10:17