Meny Stäng

Marockansk mat – 15 marockanska maträtter och specialiteter

Annons

Marockansk mat! Vi listar 15 marockanska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av marockansk mat. I Marocko hittar du bland annat tagine, couscous och massor av härliga kryddor. Häng med och smaka på Marocko!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad äter man i Marocko?

Vad äter man i Marocko? Vi har besökt Marocko tre gånger. Den första gången besökte vi Marrakech, den andra gången tog vi oss till Saharas öken och den tredje gången upplevde vi semesterorten Agadir.

Vid alla resor har vi upplevt maten som färgstark och smakrik, även om det kan bli en viss upprepning med mycket couscous och tagine. Matkulturen ingår delvis i medelhavsköket, samtidigt som det finns influenser från många olika kulturer, såsom berber, Mellanöstern och övriga Afrika. Spännande med andra ord!

Marockansk mat - Tagine med nötkött, ägg och plommon
Tagine med nötkött, ägg och plommon, i Marocko

Det marockanska köket

En måltid i Marocko inleds gärna med sallader och bröd, följt av tagine och couscous. Som avslutning kan man räkna med myntate. Rätterna är inte nödvändigtvis starka, men ofta fyllda av kryddor och smaker.

Föreställ dig innehåll såsom lök, citroner, oliver, granatäpplen, dadlar, fikon, nötter, koriander och mynta. Det finns också en kryddblandning som heter Ras el hanout, som traditionellt består av upp till 30 ingredienser. Här berättar vi om 15 maträtter och specialiteter i det marockanska köket.

Kryddor på marknad

1. Couscous

Det blir inte mer marockanskt än så här. Couscous kan närmast beskrivas som Marockos nationalrätt, och varje region har sin speciella variant. Recepten bygger på couscousgryn, som lagas tillsammans med olja och kryddor. Olika couscousrätter kan också innehålla exempelvis grönsaker, rotfrukter, kikärter, kyckling och fisk.

Marockansk mat - couscous
Couscous med kokta grönsaker och kikärter

2. Marockanskt bröd

Det marockanska brödet är väl värt att smaka! Det finns flera olika traditionella bröd i landet, såsom khobz. Ofta serveras bröd tillsammans med måltiden, särskilt tillsammans med förrätterna. Ibland har vi fått bröd serverat med olja, honung eller nötkräm att doppa i. Sååå gott!

Bröd och olja

3. Sallader och grönsaksröror

Utöver bröd är det vanligt att man serveras olika sallader och grönsaksröror som inledning på en marockansk måltid. Dessa sallader och röror kan göras på olika grönsaker, råa såväl som tillagade, såsom tomat, paprika, zucchini, okra eller aubergine. Ofta en god och trevlig start på måltiden!

4. Harira-soppa

Marockansk mat inkluderar också soppa, såsom den populära soppan harira. Denna soppa görs bland annat av tomater, linser, kikärter, lök, ris och kött i form av nötkött, lamm eller kyckling.

Kikärter ingår i soppan Harira. Foto: Pixabay.

5. Tagine

En annan typ av marockansk mat som du inte vill missa är tagine. Det är egentligen kärlet som ger namn till maträtten och ingredienserna kan variera. Tagine är helt enkelt en gryta eller karott i keramik eller stengods, med ett konformat lock. Det är vanligt att tagine innehåller lamm, fågel, fisk eller kikärter, tillsammans med sådant som rotsaker, grönsaker, ägg, citron och torkad frukt.

Marockansk mat - Tagine med fisk

6. Lamm

När det kommer till kött kan du framför allt vänta dig nötkött, kyckling och lamm. Lamm är mycket populärt och kan tillredas på många olika sätt, till exempel långkokt, i en gryta eller i en tagine. Ofta är köttet mört och gott!

Marockansk mat - Tagine
Tagine med lamm, rotfrukter och grönsaker

7. Kefta

Kefta är marockanska köttbullar som kan göras på nötkött eller lammkött, och som exempelvis kan kryddas med vitlök och spiskummin. Dessa kan ätas med olika tillbehör, eller i en ”kefta tagine”, det vill säga en marockansk maträtt med köttbullar i tomatsås med ägg.

Marockansk mat - kefta
Kefta Tagine – lammköttbullar i tomatsås med ägg

8. Merguez

Merguez är en liten korv som görs på nöt- och lammkött, och som vanligtvis kryddas med spiskummin och harissa. Korven har sitt ursprung i Nordafrika och äts bland annat i Marocko.

Merguez görs på lamm- eller nötkött. Foto: Pixabay.

9. Grillad fisk

Marocko har en lång kust, och fiske har en lång tradition. Det är med andra ord vanligt att fisk och skaldjur serveras på restaurangerna, ofta i form av grillad fisk.

Grillad fisk

10. Pastilla

Pastilla är en slags paj som ofta fylls med kyckling eller duva, alternativt skaldjur. Pajen innehåller också mandel, nötter och torkad frukt.

Pastilla. Foto: Pixabay.

11. Arganolja

I Marocko tillverkas den fina arganoljan, vilken görs av arganfrukt. Oljan används både för olika skönhetsprodukter och som matolja, och det är bland annat gott att doppa bröd i matoljan. Arganolja är en relativt dyr olja, vilket beror på att den tillverkas för hand genom en procedur som kräver många arbetstimmar för varje deciliter olja.

Arganolja
Arganolja tillverkas för hand

12. Oliver

Om du går på en marknad i Marocko ser du oliver precis överallt, i olika färger och storlekar. Oliver serveras ofta som förrätt eller tillbehör vid måltider, eller kan ingå i grytor och tagine.

Marockansk mat - oliver

13. Pannkakor

Pannkakor är populärt i Marocko, inte minst på frukostbordet. Det finns en sort som heter baghrir, vilket är en rund, tunn och fluffig pannkaka. En annan sort är m’smmen, som kan vara mer fyrkantig till formen. Pannkakorna kan exempelvis serveras med olja, honung eller sylt och är ofta mycket goda.

Pannkakor till frukost

14. Dadlar

Dadlar är ett vanligt inslag i marockansk mat. Du hittar dem i överflöd på marknaderna och du kan äta dem som ett snack, precis som de är. Det är också vanligt att inkludera dadlar i olika maträtter.

Dadlar

15. Apelsiner

Apelsiner är en viktig råvara i Marocko, och under våra resor har vi ofta serverats apelsin som efterrätt. Apelsinen serveras många gånger skivad och kryddad med kanel, alltid mycket gott!

Apelsiner

Marockansk mat på restaurang

På restauranger i Marocko hittar du ofta traditionell mat, framför allt i form av couscous och tagine. I städer och turistområden kan du förstås hitta internationell mat också. Bufféer är vanligt på hotell.

Drycker i Marocko

Marockansk mat i all ära, men vad dricker man? Marocko är ett huvudsakligen muslimskt land och det är därför vanligt i befolkningen att inte dricka alkohol. Alkohol serveras heller inte på alla restauranger, utan endast på licensierade restauranger, barer och hotell, främst i turistområden.

Juice är populärt och ofta mycket gott. Du kan till exempel hitta färsk fruktjuice gjord på apelsiner, vattenmelon eller granatäpple.

Buffé på hotell

En specialitet i Marocko är marockanskt myntate, som görs på grönt te och mynta, blandat med mycket socker. Upphällningen är minst lika viktig som smaken. Man använder en tekanna med långsmal pip och häller, högt uppifrån, ner i små dricksglas.

Te

Vilka är dina erfarenheter av det marockanska köket?

Vilka är dina erfarenheter av maten i Marocko? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev