Vad är lyxigare och godare än en ost- och charkbricka? För oss är det en favorit och strax före nyår, när vi hade en bjudning, bestämde vi oss för att gå ”all in”. Det blev ett helt bord med ostar, charkuterier, krustader, röror och frukter. Här berättar vi om hela festen!
Innehållsförteckning
Ost- och charkbricka – ett bord fullt av dekorationer
När vi skulle bjuda hem våra vänner – Peters son Robin och hans flickvän Alexandra samt våra goda vänner Lennart och Beata – bestämde vi oss för att satsa på ost- och charkbricka. Peter ville gå all in – bra kvalitet, men också läckert upplägg. Vi dukade upp ett dignande bord, och här är några idéer för dekorationer:
- Använda fat som bygger på höjden
- Lägga upp oliver, inlagda gurkor och annat i små fina skålar
- Skära upp frukt i bitar och lägga ”lite överallt”
- Dekorera med färska örtkryddor
- Ställa fram levande ljus på bordet
- Göra små skyltar med namn på ostar, korvar etc.
Bröd och kex
Bröd och kex utgör på sätt och vis grunden för en ost- och charkbricka. Man kan välja lite vad man önskar förstås. Vi köpte ett paket med blandade kex samt saltiner, rågcrisps (passar bra att lägga röror i) och knäckesticks. Dessutom hade vi estniskt svartbröd i frysen – så gott!
- Saltiner
- Blandade kex (paket för ostbricka)
- Rågcrisps
- Sesam knäckesticks
- Estniskt svartbröd
Ostar
På en ost- och charkbricka måste man förstås också ha ostar. Vi blandade lite – några hårdostar, några mjukare ostar, några mögelostar. Utifrån samma tankesätt valde vi någon svensk ost och några utländska ostar. Dessa ostar hamnade på vårt bord:
- Appenzeller
- Gryuere
- Wrångebäck
- Schweizisk bondost
- Rökt ost
- Stilton
- Saint Agur
- Fransk Brie
- Tryffelbrie
Marmelander, såser och inlagd frukt
Ost kan vara riktigt gott tillsammans med marmelad, och vi satsade på tre sorter: fikon, körsbär och päron. Dessutom införskaffade vi två tillbehör som kan vara goda till paté: cumberlandsås och inlagda mariner.
- Fikonmarmelad
- Körsbärsmarmelad
- Päronmarmelad
- Cumberlandsås
- Inlagda mandariner (på burk)
Charkprodukter
På en ost- och charkbricka måste det förstås också finnas charkprodukter. Vi införskaffade några sorters skinka, salami och paté. Ett hett tips till patéerna är att fylla endiveblad med paté tillsammans med cumberlandsås och/eller inlagda mandariner, eventuellt på en bit bröd. Så gott! Dessa charkprodukter köpte vi:
- Flatrökt skinka
- Proscciutto Crudo
- Lomo
- Tryffelsalami
- Spianata Picanta
- Iberico Fuete salami
- Hjortsalami
- Lantpaté
- Grönpepparpaté
Krustader, rullar och röror
Det är ju också roligt att ha lite krustader, rullar och röror på ost- och charkbrickan. Det finns hur mycket idéer som helst, om man googlar lite. Dessa godsaker hamnade på vårt bord:
Krustader med rökt bacon-kräm
Hacka rökta charkprodukter (till exempel rökt bacon och flatrökt skinka) och blanda med smetana. Lägg röran i krustader och dekorera med bitar av äpple och någon färsk örtkrydda, till exempel röd oxalis.
Krustader med chevrekräm
Skär bort de yttre kanterna på chevreosten och mixa med färskost (cream cheese). Smaka eventuellt av med lite salt och citronjuice. Lägg röran i krustader och toppa med en skvätt balsamvinäger och en liten bit färskt fikon.
Krustader med västerbottensostkräm
Koka upp 1 dl grädde, ta av från plattan och blanda med 100 gram riven västerbottensost. Låt svalna och mixa med två äggulor och 2 dl rapsolja, som du häller i långsamt och försiktigt medan du mixar med stavmixer. Servera röran i krustader och dekorera med timjan.
Kronärtskocksröra
Riv en klyfta vitlök. Sila kronärtskockorna (en burk) från oljan, lägg dem i en skål och mixa dem med stavmixer till en slät kräm. Rör ner färskost, olivolja och riven vitlök. Smaka av med salt, peppar och citron. Servera i en skål tillsammans med kex och/eller små bitar av tunt knäcke.
Rensnittar med pepparrot
Vi använde färdig renköttsröra från Hötorgskallen, men du kan förstås också göra röran själv. Bred ut röran på tunnröd och rulla ihop från kortsidan. Knyt (försiktigt!) ihop rullarna med gräslöksstrån och dekorera med kvistar av färsk rosmarin och enstaka lingon (vi köpte frysta).
Ugnsbakade rätter
Vi serverade några enstaka (två, för att vara mer exakt) ugnsbakade rätter. De baconlindade dadlarna gjorde vi i förväg och lät vara ljumma. Rödbetorna gjorde vi i ordning precis innan alla skulle sätta sig till bords.
Rödbetor med mögelost
Lägg grovhackade bitar av inlagda rödbetor i ugnsformar (en form per person). Strö över blåmögelost och baka i ugnen, i 250 grader, i tio minuter. Ta ut ur ugnen och strö över hackade pistagenötter.
Baconlindade dadlar
Skålla mandlar (om de inte redan är skållade). Kärna ur dadlarna (till exempel med ett krabbverktyg) och stoppa in en mandel i varje dadel. Vira en halv baconskiva runt varje dadel och fäst med en tandpetare. Tillaga dadlarna i ugnen, på 225 grader i cirka 15 minuter.
Frukt, grönsaker och färska örter
Frukt, grönsaker och färska örter utgör en annan viktig del av en chark- och ostbricka. De stora frukterna skar vi i bitar och de mindre fick vara hela. Sedan dekorerade vi charkbrickorna, faten och bordet med alla dessa godsaker:
- Oliver (gröna och svarta)
- Pepinillos (små spanska cornichoner)
- Galiamelon
- Färska fikon
- Päron
- Vindruvor
- Litchie
- Physalis
- Citron och lime
- Endiveblad
- Färska örtkryddor: Basilika, rosmarin, timjan, gräslök och röd oxalis
En trevlig kväll med en lyxig ost- och charkbricka
För oss blev det en otroligt trevlig kväll med denna lyxiga ost- och charkbricka. Våra gäster för kvällen var Peters son Robin och hans fru Alexandra samt våra goda vänner Lennart och Beata.
Gillar du ost- och charkbricka?
Gillar du ost- och charkbricka? Gillar du att duka och göra snygga uppläggningar? Vilka är dina bästa tips?
Anette säger:
Jisses, vilken fantastisk charkbricka! Jag har nog aldrig sett något liknande och då tillbringar jag rätt mycket tid i Italien.
Det finns inte mycket att tillägga, jag tror ni fått med allt.
Helt underbart att få vara gäst hos er 🤗
04 januari 2025 — 8:11
Helena säger:
Vi gick verkligen ”all in” med denna!! En del jobb, men väldigt roligt! (Och det har inte varit fel att äta av resterna heller ;))
04 januari 2025 — 9:31
Madde säger:
Den där ostbrickan gick inte av för hackor. Vilket jobb ni gjort. Såg helt fantastiskt ut.
04 januari 2025 — 8:42
Helena säger:
Ja, vi la ner en del jobb faktiskt, men det var ju väldigt roligt!! 🙂
04 januari 2025 — 9:32
Znogge säger:
Wow, säger jag bara! Här gick ni verkligen all in får man säga. Det såg verkligen tilltalande och gott ut alltihopa. Festligt också precis som det ska vara!
04 januari 2025 — 9:52
Helena säger:
Roligt att du gillar det! 🙂 Ja, det var all in, helt klart 😉
04 januari 2025 — 11:37
Enna säger:
Så bra tips! Tycker det alltid ser så lyxigt ut med charkbricka 🙂
04 januari 2025 — 9:55
Helena säger:
Visst gör det! Och så gott! 🙂
04 januari 2025 — 11:37
Englund Helena säger:
Wau vilken lyxig bricka! Älskar det snygga upplägget 👍
04 januari 2025 — 10:44
Helena säger:
Tack, roligt att du gillar det!! 🙂
04 januari 2025 — 11:38
Äventyret Framtiden säger:
Milda limpa, så mycket gott på en och samma gång. Nu gick jag igång…känner att det kunde vara något för oss när vi ska träffa vänner om en vecka. Var och en plockar vad den vill..smart.
Ha det bra i Marinan med alla änder!😊
04 januari 2025 — 11:03
Helena säger:
Ja, verkligen massor av godsaker! Lite att förbereda innan, men nästan ingen matlagning när gästerna var på plats, och det var skönt 😉
04 januari 2025 — 14:08
bmlarsresebligg säger:
Chark- och ostbricka är alltid gott. Är vi på hemmaplan botaniserar vi gärna på Falbygdens ost och plockmat som det här äter vi gärna i husbilen även om det definitivt inte blir så avancerat om den här kvällen hos er!
04 januari 2025 — 11:20
Helena säger:
Falbygdens ost måste vi besöka vid tillfälle! Och man kan förstås göra det hela betydligt enklare, vid just det här tillfället tog vi i ordentligt 😉
04 januari 2025 — 14:09
Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv säger:
Verkligen så himla gott! God fortsättning!
04 januari 2025 — 11:40
Helena säger:
Tack detsamma!!!
04 januari 2025 — 14:10
JoY säger:
Nu suktas ni verkligen med alla dom gosakerna. Det är verkligen en favorit hos oss att äta kallskuret. Vi hade planerat ett sådant kalas när jag fyllde år men det blev ju inställt när förkylningen slog till.
04 januari 2025 — 12:18
Helena säger:
Så trist med alla förkylningar, hoppas att du mår bra nu!!
04 januari 2025 — 14:11
Carita Liljendahl säger:
Så många och fina tips du bjuder på här! Jag gillar ostbricka. Är ofta ensam vid den, men får jag vänner på besök är det tämligen lätt att fixa en ostbricka med lite marmelader, frukt och annat gott. Är man många är det ju bra med charkvaror också.
04 januari 2025 — 12:44
Helena säger:
Ja, man kan ju välja nivå och storlek på det hela! Kan vara ett ganska enkelt sätt att fixa en festlig måltid!
04 januari 2025 — 14:12
Sara i Barcelona säger:
Wow! Så otroligt gott allt såg ut, verkligen en jättelyxig och smakfull charkbricka på alla vis <3
Satt här och läste innan lunch och blev hungrigare och hungrigare ha,ha 😀
Tack också för alla goda tips, det ska jag definitivt testa, då jag också älskar charkbrickor, mums!
Kram!
04 januari 2025 — 12:55
Helena säger:
Ja, nog blev det lyxigt och gott! Och sedan har vi haft rester ett bra tag, som vi använt till pastasallader och annat 🙂
04 januari 2025 — 14:13
Lillan Kind säger:
Åh milde tid vilken dignande ost- och charkbricka! Det är ingen tvekan om att ni gick all in med den här bjudningen. Det var nästan så att snålvattnet började rinna i mungiporna på mig när jag såg allt gott ni dukade fram:D Krustadernas olika fyllningar var jättebra tips att få, liksom allt det andra förstås::)
Kram!
04 januari 2025 — 12:56
Helena säger:
Roligt att du uppskattade tipsen! Väldigt gott var det! 🙂
04 januari 2025 — 14:13
Ditte säger:
Så mycket gott! Visst gillar jag ost och charkbricka. Och mycket av det jag tycker om serverade ni. Perfekt blandning.
Men jag hade varit supernöjd med hälften. En kan ju bara äta sig mätt. (Och efter min galloperation så vill det till att tänka sig för vad jag stoppar i mig. Inte för mycket av det som är fett.)
Fint med tips på fyllningar till krustader.
Förstår att kvällen blev lyckad.
04 januari 2025 — 17:32
Helena säger:
Du har helt rätt Ditte, hälften räckte! Resterna används i pasta och liknande!! 😉
05 januari 2025 — 16:43
BP säger:
Satsar ofta på ost- och charkbricka, men kan lugnt säga att jag aldrig går all in som Peter. Som vanligt är maten – oavsett vad det är – en ögonfröjd. Och jag gissar att magen var lika nöjd som ögonen.
Oxalis hade jag aldrig hört talas om. Och Litchies är ju så himla goda. En väldig udda smak, men ack så gott:-)
04 januari 2025 — 19:28
Helena säger:
Tror inte att vi hade hört talas om oxalis innan heller, råkade ramla över det i affären … Smakar lite som harsyra, tror att det är släkt med harsyra oxå … 😉
05 januari 2025 — 16:44
Monnah säger:
Milda makaroner, det där ser ut att ha passat på lyxigaste restaurang! Snyggt gjort och helt säkert gott med tanke på vad ni serverade. Jättefint gjort!
04 januari 2025 — 19:29
Helena säger:
Tack, ja det var en lyxig fest, helt klart!!
05 januari 2025 — 16:45
Monica säger:
Säger som alla andra – jösses vilket pådrag! Men för mig, efter elva år i Frankrike är det här inget nytt påfund. Där kallas den här sortens måltid för ”buffé dinatoire” – alltså olika typer av plockmat som tillsammans utgör en hel kvällsmåltid – ”diner”. Det är en mera utvecklad form av det också franska ”apéro” som är apéritif med olika tilltugg som också mättar men inte i lika hög grad.
Den franska varianten innehåller inte alls lika många sorter av varje, en eller två korv- och skinksorter men inköpta på boucherie, dvs slaktaren, två eller tre ostar, oftast brie, camembert och chèvre plus möjligen en hårdost, typ comté. Sen endast en marmelad till osten, nästan alltid fikonmarmelad. Ofta snittar och krustader med olika fantasifulla innehåll och alltid goda oliver, cornichons och de speciella oliv- och sardellrörorna tapenade och anchoïade. Inte så mycket kex utan baguette. Ibland en smördegsrulle men nästan alltid utan skaldjursröror som vi ju äter mycket här. Däremot gärna stora vitlöksräkor t ex. Och faktiskt också ”gravelax”!Någon enstaka varm mindre smårätt men inte alltid. Dessert? Njae, fransmännen äter sin ost istället. Det finns massor med bra franska smårättskokböcker numera men mycket handkar om att man tager vad man haver. Och det kallas definitivt inte för ”ost- och chark” – det har man till ”raclette”!
05 januari 2025 — 12:13
Helena säger:
Tack för att du berättar Monica! Intressant att höra hur man brukar göra i Frankrike! Vi planerar att rulla till Frankrike med husbilen i vår/sommar 🙂
05 januari 2025 — 16:45