Meny Stäng

Ost- och charkbricka – tips för en lyxig fest

Annons

Vad är lyxigare och godare än en ost- och charkbricka? För oss är det en favorit och strax före nyår, när vi hade en bjudning, bestämde vi oss för att gå ”all in”. Det blev ett helt bord med ostar, charkuterier, krustader, röror och frukter. Här berättar vi om hela festen!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ost- och charkbricka – ett bord fullt av dekorationer

När vi skulle bjuda hem våra vänner – Peters son Robin och hans flickvän Alexandra samt våra goda vänner Lennart och Beata – bestämde vi oss för att satsa på ost- och charkbricka. Peter ville gå all in – bra kvalitet, men också läckert upplägg. Vi dukade upp ett dignande bord, och här är några idéer för dekorationer:

  • Använda fat som bygger på höjden
  • Lägga upp oliver, inlagda gurkor och annat i små fina skålar
  • Skära upp frukt i bitar och lägga ”lite överallt”
  • Dekorera med färska örtkryddor
  • Ställa fram levande ljus på bordet
  • Göra små skyltar med namn på ostar, korvar etc.
Ost- och charkbricka

Bröd och kex

Bröd och kex utgör på sätt och vis grunden för en ost- och charkbricka. Man kan välja lite vad man önskar förstås. Vi köpte ett paket med blandade kex samt saltiner, rågcrisps (passar bra att lägga röror i) och knäckesticks. Dessutom hade vi estniskt svartbröd i frysen – gott!

  • Saltiner
  • Blandade kex (paket för ostbricka)
  • Rågcrisps
  • Sesam knäckesticks
  • Estniskt svartbröd
Ost- och charkbricka

Ostar

På en ost- och charkbricka måste man förstås också ha ostar. Vi blandade lite – några hårdostar, några mjukare ostar, några mögelostar. Utifrån samma tankesätt valde vi någon svensk ost och några utländska ostar. Dessa ostar hamnade på vårt bord:

  • Appenzeller
  • Gryuere
  • Wrångebäck
  • Schweizisk bondost
  • Rökt ost
  • Stilton
  • Saint Agur
  • Fransk Brie
  • Tryffelbrie
Ost- och charkbricka
Ost- och charkbricka

Marmelander, såser och inlagd frukt

Ost kan vara riktigt gott tillsammans med marmelad, och vi satsade på tre sorter: fikon, körsbär och päron. Dessutom införskaffade vi två tillbehör som kan vara goda till paté: cumberlandsås och inlagda mariner.

  • Fikonmarmelad
  • Körsbärsmarmelad
  • Päronmarmelad
  • Cumberlandsås
  • Inlagda mandariner (på burk)
Marmelad
Tre marmelader: Päron, körsbär och fikon

Charkprodukter

På en ost- och charkbricka måste det förstås också finnas charkprodukter. Vi införskaffade några sorters skinka, salami och paté. Ett hett tips till patéerna är att fylla endiveblad med paté tillsammans med cumberlandsås och/eller inlagda mandariner, eventuellt på en bit bröd. gott! Dessa charkprodukter köpte vi:

  • Flatrökt skinka
  • Proscciutto Crudo
  • Lomo
  • Tryffelsalami
  • Spianata Picanta
  • Iberico Fuete salami
  • Hjortsalami
  • Lantpaté
  • Grönpepparpaté
Ost- och charkbricka
Kallskuret (skinkor och salami) serverat på ett högre brickbord
Ost- och charkbricka
Två sorters patéer, samt inlagda mandariner och cumberlandsås
Paté
Små gurkor (pepinillos) är också gott till patéerna

Krustader, rullar och röror

Det är ju också roligt att ha lite krustader, rullar och röror på ost- och charkbrickan. Det finns hur mycket idéer som helst, om man googlar lite. Dessa godsaker hamnade på vårt bord:

Krustader med rökt bacon-kräm

Hacka rökta charkprodukter (till exempel rökt bacon och flatrökt skinka) och blanda med smetana. Lägg röran i krustader och dekorera med bitar av äpple och någon färsk örtkrydda, till exempel röd oxalis.

Krustader
Krustader med rökt bacon-kräm och röd oxalis

Krustader med chevrekräm

Skär bort de yttre kanterna på chevreosten och mixa med färskost (cream cheese). Smaka eventuellt av med lite salt och citronjuice. Lägg röran i krustader och toppa med en skvätt balsamvinäger och en liten bit färskt fikon.

Krustader med västerbottensostkräm

Koka upp 1 dl grädde, ta av från plattan och blanda med 100 gram riven västerbottensost. Låt svalna och mixa med två äggulor och 2 dl rapsolja, som du häller i långsamt och försiktigt medan du mixar med stavmixer. Servera röran i krustader och dekorera med timjan.

Kronärtskocksröra

Riv en klyfta vitlök. Sila kronärtskockorna (en burk) från oljan, lägg dem i en skål och mixa dem med stavmixer till en slät kräm. Rör ner färskost, olivolja och riven vitlök. Smaka av med salt, peppar och citron. Servera i en skål tillsammans med kex och/eller små bitar av tunt knäcke.

Rensnittar med pepparrot

Vi använde färdig renköttsröra från Hötorgskallen, men du kan förstås också göra röran själv. Bred ut röran på tunnröd och rulla ihop från kortsidan. Knyt (försiktigt!) ihop rullarna med gräslöksstrån och dekorera med kvistar av färsk rosmarin och enstaka lingon (vi köpte frysta).

Ost- och charkbricka
Krustader med chevrekräm samt rensnittar med pepparrot

Ugnsbakade rätter

Vi serverade några enstaka (två, för att vara mer exakt) ugnsbakade rätter. De baconlindade dadlarna gjorde vi i förväg och lät vara ljumma. Rödbetorna gjorde vi i ordning precis innan alla skulle sätta sig till bords.

Rödbetor med mögelost

Lägg grovhackade bitar av inlagda rödbetor i ugnsformar (en form per person). Strö över blåmögelost och baka i ugnen, i 250 grader, i tio minuter. Ta ut ur ugnen och strö över hackade pistagenötter.

Rödbetor i ugn med grönmögelost
Rödbetor med mögelost och hackade pistagenötter

Baconlindade dadlar

Skålla mandlar (om de inte redan är skållade). Kärna ur dadlarna (till exempel med ett krabbverktyg) och stoppa in en mandel i varje dadel. Vira en halv baconskiva runt varje dadel och fäst med en tandpetare. Tillaga dadlarna i ugnen, på 225 grader i cirka 15 minuter.

Baconlindade dadlar
Baconlindade dadlar, samt en skål med svarta oliver

Frukt, grönsaker och färska örter

Frukt, grönsaker och färska örter utgör en annan viktig del av en chark- och ostbricka. De stora frukterna skar vi i bitar och de mindre fick vara hela. Sedan dekorerade vi charkbrickorna, faten och bordet med alla dessa godsaker:

  • Oliver (gröna och svarta)
  • Pepinillos (små spanska cornichoner)
  • Galiamelon
  • Färska fikon
  • Päron
  • Vindruvor
  • Litchie
  • Physalis
  • Citron och lime
  • Endiveblad
  • Färska örtkryddor: Basilika, rosmarin, timjan, gräslök och röd oxalis
oliver

En trevlig kväll med en lyxig ost- och charkbricka

För oss blev det en otroligt trevlig kväll med denna lyxiga ost- och charkbricka. Våra gäster för kvällen var Peters son Robin och hans fru Alexandra samt våra goda vänner Lennart och Beata.

Ost- och charkbricka
Robin, Alexandra, Lennart, Beata och Peter

Gillar du ost- och charkbricka?

Gillar du ost- och charkbricka? Gillar du att duka och göra snygga uppläggningar? Vilka är dina bästa tips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev