Meny Stäng

Tysk mat – 25 tyska maträtter och delikatesser

Tysk mat – vad är det egentligen? Vi listar 25 tyska maträtter och delikatesser, och berättar samtidigt om våra erfarenheter av tysk mat. Allt från schnitzel och bratwurst till sauerkraut och flammkuchen. Det är dags att smaka på Tyskland!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad äter man i Tyskland?

Vad äter man i Tyskland? Vi har besökt Tyskland många gånger, och bland annat har vi rest runt länge med husbilen. Under dessa resor har vi hunnit smaka på ett gäng tyska maträtter och delikatesser.

Den traditionella maten i Tyskland är ganska stabbig och innehåller ofta ingredienser såsom kött, korv, potatis och bröd. Landet är också känt för både öl och vitt vin.

Tysk mat - mat i Tyskland - tyska maträtter
Middag på restaurang i Tyskland, under en av alla våra resor i landet.

Det tyska köket

Det tyska köket innehåller maträtter som ofta kryddas med olika örtkryddor, och som ett starkare inslag använder man ibland senap. Tyskland är ett stort land, med många människor, och man kan därför också räkna med olika specialiteter och mattraditioner i olika delar av landet. Här berättar vi om 25 tyska maträtter och efterrätter i det tyska köket.

Restaurang i Quedlinburg

1. Schnitzel

Schnitzel är en centraleuropeisk rätt som är oerhört populär i Tyskland. Säg den tyska restaurang som inte har en schnitzel på menyn!? En så kallad ”wienerschnitzel” görs på kalvkött, medan andra varianter av schnitzel kan göras på fläskkött, kyckling eller kalkon. Ett säkert kort som i stort sett alltid smakar bra!

Tysk mat - mat i Tyskland - tyska maträtter
Wienerschnitzel i Tyskland, som här serverades med champinjonsås.

2. Sauerbraten

Sauerbraten är en klassiskt tysk maträtt, som vi faktiskt inte smakat, men eftersom den ibland beskrivs som Tysklands nationalrätt så måste vi ju nämna den. Denna rätt görs på nötkött som marineras länge i vinäger och kryddor. Rätten serveras ofta med kokt potatis, spätzle eller knödel, tillsammans med sås och rödkål.

Sauerbraten, bild från Pixabay

3. Bratwurst

Bratwurst är en grillad korv som görs av fläsk-, lamm- eller nötkött, och som kryddas med exempelvis vitlök, kryddnejlika, kummin och muskot. Korven serveras gärna tillsammans med senap, sauerkraut och bröd, och är en populär maträtt på enklare restauranger, marknader och festivaler.

Tysk mat - mat i Tyskland - tyska maträtter

4. Currywurst

En av de mest populära korvrätterna i Tyskland är utan tvekan currywurst. Denna gatumat görs av skivad bratwurst tillsammans med tomatsås och currypulver. Tillbehör kan vara pommes frites eller bröd. Över 800 miljoner portioner currywurst konsumeras i Tyskland varje år, och rätten förknippas extra starkt med Berlin.

Tysk mat - mat i Tyskland - tyska maträtter

5. Fler tyska korvar

Tyskland är korvarnas land, och utöver bratwurst och currywurst så finns det många andra korvsorter. Enligt flera källor på nätet finns det inte mindre än 1500 olika sorters korv att välja mellan i Tyskland. Några exempel på korvar du kan prova är Frankfurter, Weisswurst, Thüringer rostbratwurst och Nürnberger Rostbratwurst.

Tysk mat - mat i Tyskland - tyska maträtter
Lokal korv i Würzburg, tillsammans med Würzburger Hofbräu.

6. Schweinhaxe

Schweinshaxe, det vill säga fläsklägg, är också klassiskt tysk mat. Denna rätt tillagas långsamt tills köttet blir mört och saftigt. Tillbehör kan vara potatis, surkål och senap. Rätten är extra populär i Bayern, i den södra delen av landet. Oväntat gott!

Schweinhaxe på Elmia husvagn husbil
Schweinshaxe med pretzel och senap, på Oktoberfesten på Elmia Husvagn Husbil 2024

7. Eintopf

Eintopf är en typisk tysk soppa eller gryta, och tillhör de klassiska tyska rätter som vi inte kan minnas att vi har provat. Ingredienserna kan variera, beroende på var i landet du befinner dig. Du kan räkna med någon form av kött eller korv tillsammas med exempelvis potatis, baljväxter och grönsaker.

Eintopf, AI-genererad bild

8. Sauerkraut

Det går inte att prata om tysk mat utan att nämna sauerkraut, det vill säga fermenerad vitkål. Denna tyska sidorätt är oerhört populär och serveras bland annat tillsammans med olika sorters kött och korv.

Bratwurst och sauerkraut

9. Spätzle

Spätzle är en slags pasta som är populär i bland annat södra Tyskland, Schweiz och Österrike. Pastan kan serveras som tillbehör till kött eller korv alternativt som en vegetarisk ensamrätt, till exempel med rostad lök. Ibland serveras spätzle med ost, och rätten kallas då käsespätzle.

Tysk mat - mat i Tyskland - tyska maträtter

10. Kartoffelpuffer

Kartoffelpuffer är små runda potatisplättar, som görs av riven potatis tillsammans med ägg och lök, och som påminner om det som i Schweiz kallas rösti. Denna rätt kan serveras som sidorätt till kött eller fisk, och vi har bland annat ätit den tillsammans med kallrökt lax flera gånger. Gott!

Tysk mat - mat i Tyskland - tyska maträtter

11. Potatissoppa

Potatis är populärt i Tyskland och kan serveras på många olika sätt. Det är bland annat vanligt att hitta potatissoppa, som en förrätt, på många menyer. Ofta gott i all sin enkelhet!

Potatissoppa

12. Potatissallad

Ytterligare ett sätt att servera potatis är att göra det i form av potatissallad. Tysk potatissallad skiljer sig ofta från den svenska, och den kan också variera från region till region. Potatissalladen kan ätas som tillbehör till kött eller fisk, och ibland kan den toppas med bacon.

Potatissallad och fisk

13. Flammkuchen

Flammkuchen kommer från gränsområdet mellan Tyskland och Frankrike, och kan beskrivas som Tysklands version av pizza. En tunn krispig botten toppas med med exempelvis lök, bacon och crème fraiche. På den franska sidan kallas rätten för ”tarte flambée”.

Tysk mat - mat i Tyskland - tyska maträtter

14. Döner kebab

Döner kebab, vad har det med Tyskland att göra? Denna rätt har turkiskt ursprung, men den moderna varianten i bröd utvecklades faktiskt av turkiska emigranter i Västberlin på 1970-talet. Idag hittar du döner kebab på snabbmatsrestauranger runt om i landet!

Döner kebab

15. Labskaus

Labskaus är en specialitet från norra Tyskland, framför allt från Bremen, Hamburg och Lübeck. Rätten påminner både om svensk lapskojs och om pytt i panna. Ett klassiskt ställe att testa den är restaurangen Old Commercial Room i Hamburg.

Tysk mat - mat i Tyskland - tyska maträtter

16. Sill och matjesfilet

Inlagd sill äts inte enbart i Norden. Om du botaniserar i en tysk mataffär kommer du upptäcka ett stort utbud av sill och matjesfilet. Du kan också hitta dessa rätter på restauranger och snabbmatsställen runt Östersjön. Smaken skiljer sig ofta från Sverige, framför allt genom att vara mindre söt.

Tysk mat - mat i Tyskland - tyska maträtter

17. Fischbrötchen

En annan fiskrätt som är vanlig vid Östersjökusten är ”fischbrötchen”. Detta är helt enkelt bröd som fylls med någon slags fisk, till exempel matjessill, lax eller panerad fisk. Enkelt och ofta gott!

Fischbrötchen

18. Charkuterier och ostar

Gillar du charkuterier och ostar? Jo, sånt kan de i Tyskland! Det är inte ovanligt att du kan beställa in en bricka med lokala delikatesser i form av skinka, sylta, korv och ost. Kom ihåg att portionerna ofta är stora!

Tysk mat - mat i Tyskland - tyska maträtter
Tyska specialiteter i form av skinka, sylta, leverkorv och tysk getost. 

19. Sparris

Sparris, eller spargel, som delikatessen heter på tyska, kallas ofta för ”det vita guldet”. Säsongen för vit sparris i Tyskland startar under mitten av april och pågår till slutet av juni. Under denna tid kan du räkna med att hitta många sparrisrätter på restaurangernas menyer. Dessutom kan du upptäcka sparrisvägar, sparrisfestivaler och sparrisdrottningar! Här kan du läsa mer om sparris i Tyskland.

Vit sparris - det vita guldet

20. Pretzel

Pretzel, eller Brezel som det kan heta på tyska, är också klassiskt tysk mat. Dessa kringlor kan ibland vara söta, men det är vanligt att de är salta, och den salta varianten serveras ofta som tilltugg till en öl. Gott!

Pretzel

21. Apfelstrudel

Apfelstrudel associeras kanske i första hand med Österrike, men detta bakverk är också mycket populärt i Tyskland. Denna sötsak är fylld med äpplen och god som den är, eller tillsammans med glass eller grädde.

Apfelstrudel

22. Marsipan

Den tyska staden Lübeck är känd för delikatessen marsipan, som en gång i tiden bara var till för kungar och andra mäktiga personer. Lübecker marsipan, som till stor del fortfarande produceras för hand, måste bestå av minst 70 procent rå marsipan och högst 30 procent socker. På Café Niederegger kan du både handla och besöka ett marsipanmuseum.

Marsipan på Niederegger i Lubeck
Försäljning av marsipan inne på Café Niederegger

23. Lebkuchen

Lebkuchen är en slags lite tjockare pepparkakor som äts i bland annat Tyskland och Österrike. Kakorna äts gärna på julen, liksom Christstollen som är ett annat populärt bakverk i juletid. Läs gärna mer om jul i Tyskland här.

24. Schwarzwaldtårta

Schwarzwaltårta, eller Schwarzwälder Kirschtorte som den heter på tyska, är en tårta som är uppkallad efter bergsområdet Schwarzwald. I Tyskland är denna tårta en fluffig chokladkaka med mellanlager av körsbär eller körsbärssylt, garnerad med körsbär och grädde.

Schwarzwaldtårta

25. Havtorn

En annan delikatess som du kan hitta i Tyskland, bland annat i det tyska förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern, är havtorn. Detta c-vitaminrika bär är popoulärt som smaksättare i många olika produkter såsom te, juice, sylt, godis, vin och spritdrycker.

Tysk mat på restaurang

I Tyskland är det vanligt att hitta tysk mat på restaurangerna, samtidigt som det förstås också finns fine dining, pizza, asiatiska restauranger med mera. I landet finns för övrigt inte mindre 324 restauranger med minst en Michelin-stjärna (2025). Här hittar du tips om restauranger i Hamburg:

Tysk mat - mat i Tyskland - tyska maträtter

Att kombinera tysk mat med dryck

Så, hur kombinerar man då tysk mat med dryck? Både öl och vin är populärt i Tyskland, liksom olika likörer och varma drycker.

Öl i Tyskland

Öl är kanske den dryck som är allra mest förknippad med Tyskland. Det finns en utbredd ölkultur och massor av små och stora bryggerier runt om i landet – sammanlagt runt 1 300 bryggerier och 5 000 ölmärken.

Det mest sålda ölmärket är Oettinger, som dock mest säljs inom landet. På det svenska Systembolaget hittar du bland annat Beck’s, Erdinger, Löwenbräu, Paulaner och Störtebeker.

Ett speciellt tillfälle för att bekanta sig med öl i Tyskland är Oktoberfest i München, som anses vara världens största folkfest. Läs mer om Oktoberfest i Tyskland här.

Rököl
Rauchbier (rököl) från bryggeripuben Brauerei Heller (Schlenkerla) i Bamberg

Vin i Tyskland

Det finns sammanlagt 13 vinregioner i Tyskland, varav 11 ligger i den sydöstra delen av landet. Landet är framför allt känt för vitt vin och druvan Riesling, men även rött vin och rosévin produceras. Dessutom görs mousserande vin, som i Tyskland kallas sekt.

Det finns en omfattande vinkultur i Tyskland och som turist kan du uppleva de tyska vinerna på många olika sätt. Du kan till exempel besöka en vinregion, såsom Moseldalen, eller ta del av någon av alla de vinfester som arrangeras på hösten. Läs mer om Tysklands vinfester här.

Moseldalen
Vackra Moseldalen i Tyskland

Schnapps, likör med mera

I Tyskland är det populärt att göra schnapps och likör av olika frukter och örter. Bland annat finns körsbärslikören Kirsch, som används till Schwarzwaldtårta. Andra alkoholhaltiga drycker som man kan prova innefattar till exempel Jägermeister och Berliner Weisse (en blandning av öl och saft).

Likör

Tysk mat – vilka är dina erfarenheter av det tyska köket?

Vilka är dina erfarenheter av maten i Tyskland? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev