Tysk mat – vad är det egentligen? Vi listar 25 tyska maträtter och delikatesser, och berättar samtidigt om våra erfarenheter av tysk mat. Allt från schnitzel och bratwurst till sauerkraut och flammkuchen. Det är dags att smaka på Tyskland!
Innehållsförteckning
Vad äter man i Tyskland?
Vad äter man i Tyskland? Vi har besökt Tyskland många gånger, och bland annat har vi rest runt länge med husbilen. Under dessa resor har vi hunnit smaka på ett gäng tyska maträtter och delikatesser.
Den traditionella maten i Tyskland är ganska stabbig och innehåller ofta ingredienser såsom kött, korv, potatis och bröd. Landet är också känt för både öl och vitt vin.
Det tyska köket
Det tyska köket innehåller maträtter som ofta kryddas med olika örtkryddor, och som ett starkare inslag använder man ibland senap. Tyskland är ett stort land, med många människor, och man kan därför också räkna med olika specialiteter och mattraditioner i olika delar av landet. Här berättar vi om 25 tyska maträtter och efterrätter i det tyska köket.
1. Schnitzel
Schnitzel är en centraleuropeisk rätt som är oerhört populär i Tyskland. Säg den tyska restaurang som inte har en schnitzel på menyn!? En så kallad ”wienerschnitzel” görs på kalvkött, medan andra varianter av schnitzel kan göras på fläskkött, kyckling eller kalkon. Ett säkert kort som i stort sett alltid smakar bra!
2. Sauerbraten
Sauerbraten är en klassiskt tysk maträtt, som vi faktiskt inte smakat, men eftersom den ibland beskrivs som Tysklands nationalrätt så måste vi ju nämna den. Denna rätt görs på nötkött som marineras länge i vinäger och kryddor. Rätten serveras ofta med kokt potatis, spätzle eller knödel, tillsammans med sås och rödkål.
3. Bratwurst
Bratwurst är en grillad korv som görs av fläsk-, lamm- eller nötkött, och som kryddas med exempelvis vitlök, kryddnejlika, kummin och muskot. Korven serveras gärna tillsammans med senap, sauerkraut och bröd, och är en populär maträtt på enklare restauranger, marknader och festivaler.
4. Currywurst
En av de mest populära korvrätterna i Tyskland är utan tvekan currywurst. Denna gatumat görs av skivad bratwurst tillsammans med tomatsås och currypulver. Tillbehör kan vara pommes frites eller bröd. Över 800 miljoner portioner currywurst konsumeras i Tyskland varje år, och rätten förknippas extra starkt med Berlin.
5. Fler tyska korvar
Tyskland är korvarnas land, och utöver bratwurst och currywurst så finns det många andra korvsorter. Enligt flera källor på nätet finns det inte mindre än 1500 olika sorters korv att välja mellan i Tyskland. Några exempel på korvar du kan prova är Frankfurter, Weisswurst, Thüringer rostbratwurst och Nürnberger Rostbratwurst.
6. Schweinhaxe
Schweinshaxe, det vill säga fläsklägg, är också klassiskt tysk mat. Denna rätt tillagas långsamt tills köttet blir mört och saftigt. Tillbehör kan vara potatis, surkål och senap. Rätten är extra populär i Bayern, i den södra delen av landet. Oväntat gott!
7. Eintopf
Eintopf är en typisk tysk soppa eller gryta, och tillhör de klassiska tyska rätter som vi inte kan minnas att vi har provat. Ingredienserna kan variera, beroende på var i landet du befinner dig. Du kan räkna med någon form av kött eller korv tillsammas med exempelvis potatis, baljväxter och grönsaker.
8. Sauerkraut
Det går inte att prata om tysk mat utan att nämna sauerkraut, det vill säga fermenerad vitkål. Denna tyska sidorätt är oerhört populär och serveras bland annat tillsammans med olika sorters kött och korv.
9. Spätzle
Spätzle är en slags pasta som är populär i bland annat södra Tyskland, Schweiz och Österrike. Pastan kan serveras som tillbehör till kött eller korv alternativt som en vegetarisk ensamrätt, till exempel med rostad lök. Ibland serveras spätzle med ost, och rätten kallas då käsespätzle.
10. Kartoffelpuffer
Kartoffelpuffer är små runda potatisplättar, som görs av riven potatis tillsammans med ägg och lök, och som påminner om det som i Schweiz kallas rösti. Denna rätt kan serveras som sidorätt till kött eller fisk, och vi har bland annat ätit den tillsammans med kallrökt lax flera gånger. Gott!
11. Potatissoppa
Potatis är populärt i Tyskland och kan serveras på många olika sätt. Det är bland annat vanligt att hitta potatissoppa, som en förrätt, på många menyer. Ofta gott i all sin enkelhet!
12. Potatissallad
Ytterligare ett sätt att servera potatis är att göra det i form av potatissallad. Tysk potatissallad skiljer sig ofta från den svenska, och den kan också variera från region till region. Potatissalladen kan ätas som tillbehör till kött eller fisk, och ibland kan den toppas med bacon.
13. Flammkuchen
Flammkuchen kommer från gränsområdet mellan Tyskland och Frankrike, och kan beskrivas som Tysklands version av pizza. En tunn krispig botten toppas med med exempelvis lök, bacon och crème fraiche. På den franska sidan kallas rätten för ”tarte flambée”.
14. Döner kebab
Döner kebab, vad har det med Tyskland att göra? Denna rätt har turkiskt ursprung, men den moderna varianten i bröd utvecklades faktiskt av turkiska emigranter i Västberlin på 1970-talet. Idag hittar du döner kebab på snabbmatsrestauranger runt om i landet!
15. Labskaus
Labskaus är en specialitet från norra Tyskland, framför allt från Bremen, Hamburg och Lübeck. Rätten påminner både om svensk lapskojs och om pytt i panna. Ett klassiskt ställe att testa den är restaurangen Old Commercial Room i Hamburg.
16. Sill och matjesfilet
Inlagd sill äts inte enbart i Norden. Om du botaniserar i en tysk mataffär kommer du upptäcka ett stort utbud av sill och matjesfilet. Du kan också hitta dessa rätter på restauranger och snabbmatsställen runt Östersjön. Smaken skiljer sig ofta från Sverige, framför allt genom att vara mindre söt.
17. Fischbrötchen
En annan fiskrätt som är vanlig vid Östersjökusten är ”fischbrötchen”. Detta är helt enkelt bröd som fylls med någon slags fisk, till exempel matjessill, lax eller panerad fisk. Enkelt och ofta gott!
18. Charkuterier och ostar
Gillar du charkuterier och ostar? Jo, sånt kan de i Tyskland! Det är inte ovanligt att du kan beställa in en bricka med lokala delikatesser i form av skinka, sylta, korv och ost. Kom ihåg att portionerna ofta är stora!
19. Sparris
Sparris, eller spargel, som delikatessen heter på tyska, kallas ofta för ”det vita guldet”. Säsongen för vit sparris i Tyskland startar under mitten av april och pågår till slutet av juni. Under denna tid kan du räkna med att hitta många sparrisrätter på restaurangernas menyer. Dessutom kan du upptäcka sparrisvägar, sparrisfestivaler och sparrisdrottningar! Här kan du läsa mer om sparris i Tyskland.
20. Pretzel
Pretzel, eller Brezel som det kan heta på tyska, är också klassiskt tysk mat. Dessa kringlor kan ibland vara söta, men det är vanligt att de är salta, och den salta varianten serveras ofta som tilltugg till en öl. Gott!
21. Apfelstrudel
Apfelstrudel associeras kanske i första hand med Österrike, men detta bakverk är också mycket populärt i Tyskland. Denna sötsak är fylld med äpplen och god som den är, eller tillsammans med glass eller grädde.
22. Marsipan
Den tyska staden Lübeck är känd för delikatessen marsipan, som en gång i tiden bara var till för kungar och andra mäktiga personer. Lübecker marsipan, som till stor del fortfarande produceras för hand, måste bestå av minst 70 procent rå marsipan och högst 30 procent socker. På Café Niederegger kan du både handla och besöka ett marsipanmuseum.
23. Lebkuchen
Lebkuchen är en slags lite tjockare pepparkakor som äts i bland annat Tyskland och Österrike. Kakorna äts gärna på julen, liksom Christstollen som är ett annat populärt bakverk i juletid. Läs gärna mer om jul i Tyskland här.
24. Schwarzwaldtårta
Schwarzwaltårta, eller Schwarzwälder Kirschtorte som den heter på tyska, är en tårta som är uppkallad efter bergsområdet Schwarzwald. I Tyskland är denna tårta en fluffig chokladkaka med mellanlager av körsbär eller körsbärssylt, garnerad med körsbär och grädde.
25. Havtorn
En annan delikatess som du kan hitta i Tyskland, bland annat i det tyska förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern, är havtorn. Detta c-vitaminrika bär är popoulärt som smaksättare i många olika produkter såsom te, juice, sylt, godis, vin och spritdrycker.
Tysk mat på restaurang
I Tyskland är det vanligt att hitta tysk mat på restaurangerna, samtidigt som det förstås också finns fine dining, pizza, asiatiska restauranger med mera. I landet finns för övrigt inte mindre 324 restauranger med minst en Michelin-stjärna (2025). Här hittar du tips om restauranger i Hamburg:
Att kombinera tysk mat med dryck
Så, hur kombinerar man då tysk mat med dryck? Både öl och vin är populärt i Tyskland, liksom olika likörer och varma drycker.
Öl i Tyskland
Öl är kanske den dryck som är allra mest förknippad med Tyskland. Det finns en utbredd ölkultur och massor av små och stora bryggerier runt om i landet – sammanlagt runt 1 300 bryggerier och 5 000 ölmärken.
Det mest sålda ölmärket är Oettinger, som dock mest säljs inom landet. På det svenska Systembolaget hittar du bland annat Beck’s, Erdinger, Löwenbräu, Paulaner och Störtebeker.
Ett speciellt tillfälle för att bekanta sig med öl i Tyskland är Oktoberfest i München, som anses vara världens största folkfest. Läs mer om Oktoberfest i Tyskland här.
Vin i Tyskland
Det finns sammanlagt 13 vinregioner i Tyskland, varav 11 ligger i den sydöstra delen av landet. Landet är framför allt känt för vitt vin och druvan Riesling, men även rött vin och rosévin produceras. Dessutom görs mousserande vin, som i Tyskland kallas sekt.
Det finns en omfattande vinkultur i Tyskland och som turist kan du uppleva de tyska vinerna på många olika sätt. Du kan till exempel besöka en vinregion, såsom Moseldalen, eller ta del av någon av alla de vinfester som arrangeras på hösten. Läs mer om Tysklands vinfester här.
Schnapps, likör med mera
I Tyskland är det populärt att göra schnapps och likör av olika frukter och örter. Bland annat finns körsbärslikören Kirsch, som används till Schwarzwaldtårta. Andra alkoholhaltiga drycker som man kan prova innefattar till exempel Jägermeister och Berliner Weisse (en blandning av öl och saft).
Tysk mat – vilka är dina erfarenheter av det tyska köket?
Vilka är dina erfarenheter av maten i Tyskland? Berätta gärna!
Znogge säger:
Min erfarenhet är att det tyska köket är underskattat för visst finns det mycket god mat. Förvisso ganska så kraftig men en sak är säker, man behöver inte lämna matbordet hungrig.
Själv älskar jag marsipanen från Niederegger.
19 januari 2025 — 10:23
Helena säger:
Marsipan från Niederegger är det verkligen inget fel på, sååå gott! 🙂
19 januari 2025 — 17:18
Channal säger:
Hej Helena! Vilket roligt inlägg! Ja, jag tycker det är kul med mat och mat är verkligen kultur!! Jag är alltid nyfiken på att pröva något nytt när jag kommer utomlands. Jag har väldigt mkt fördomar ang tysk mat! Just att den är som surkål och kartnaglar: beige och brun! Men det är den ju! Jag gillar inte korv, panerat eller friterat. Det blir stabbigt som du skriver. Finns säkert mkt gott och en perfekt panerad schnitzel är inte helt fel någon gång ibland. Eller en korv med bröd. Där ser man, de gillar matjessill! Så gott!
KRAM till dig! Anna
19 januari 2025 — 14:48
Helena säger:
Vad roligt att du uppskattar inlägget!! Jag tycker oxå att mat och kultur är intressant! Liksom du är jag inte superförtjust i panerat och friterat, men jag kan gilla det i mindre mängd, särskilt om det kombineras på något bra sätt 😉
19 januari 2025 — 18:56
Sara i Barcelona säger:
Oj vad intressant! Tysk mat har jag ytterst lite koll på även om man känner till vissa rätter förstås, Bratwurst och Wienerschnitzel är ju inte helt obekant☺️ Surkål älskar jag och köper ofta här.. Labskaus (nr15) påminner lite om Norrlandspölsa som jag faktiskt älskade när jag var barn😃 Nu har jag inte ätit det sen jag lämnade barndomshemmet dock…
Tack för en snabbkurs i tysk mat!
19 januari 2025 — 15:04
Helena säger:
Roligt att du uppskattade inlägget! Norrlandspölsa har jag inte provat … Labskaus var lite speciellt. Jag gillade smakerna och tillbehören, men inte riktigt texturen 😉
19 januari 2025 — 18:57
Monnah säger:
Maken är halvtysk och har släkten i Bayern. Överlag är ju den sydtyska maten mycket ”stabbigare” än den nordtyska. Älskar den ändå. En perfekt surkålsgryta liknande den maken gör – fläskkarré som får koka länge i surkål med hårda korvslantar, mums! Hans faster hade krog i alla år och hennes mat var fantastiskt god. Nu var det nog kocken som lagade, men ändå. Mittenwald, bayersk mat och bergen, då mår jag gott…
19 januari 2025 — 17:46
Helena säger:
Tack för din reflektion! Intressant att höra om dina erfarenheter!
19 januari 2025 — 18:58
BP säger:
Efter att ha bott och jobbat nästan sju år i München känner jag igen de flesta rätter. Säg som så, man åker inte till Tyskland och speciellt inte till Bayern om man vill gå ner i vikt. Precis som i England serveras de flesta rätter med en stabbig men ack så gott sås.
Grillat fläsklägg tyckte jag var riktigt gott. Det såldes precis överallt, inte bara i restauranger. Istället för våra grillade kycklingar hos ICA såldes det grillade fläsklägg i många mataffärer.
Labskaus har jag faktiskt aldrig sett, men det ser ut som Pölsa. Flammkuchen har jag heller aldrig sett.
Kartoffelpuffer eller Reibekuchen är ju en blandning av vår råraka och raggmunk, fast krispigare. Gott! Kartoffelpuffer serverade ofta tillsammans med äppelmos, nåt jag inte gillade.
Kul med ett matigt inlägg från Tyskland:-)
19 januari 2025 — 18:04
Helena säger:
Jag förstår att du har bra koll på den tyska maten, och inte minst i Bayern då!! Det skiljer ju lite i olika delar … Men det finns det som är gott, helt klart!! 🙂
19 januari 2025 — 18:59
Herr Nilssons fru säger:
Mat går ann att äta i Tyskland, har smakat på en del när vi varit där även deras frukostbuffé på hotellen är helt okey. MEN deras kakor är förfärliga. Har nog aldrig funnit någon jag tycker är god 🙂
Kramiz
19 januari 2025 — 19:55
Lillan Kind säger:
Jag får erkänna att jag inte tycker om något annat än apfelstrudel och marsipan i Tyskland. Förutom resor på semestern så har jag varit där på tjänsteresor, konferenser och utbildningar i arbetet, och ätit i både finrestauranger och vanliga personalrestauranger. Men maten är för tung för mig. Men en rejäl apfelstrudel brukade sitta fint:D
20 januari 2025 — 1:22
Hanneles bokparadis säger:
Vi har Gourmetkorv på ett par ställen i Göteborg som serverar kvalitetskorvar, gärna med surkål, egen senap och annat.
20 januari 2025 — 16:34