Meny Stäng

Vad äter man i Schweiz? – 15 schweiziska specialiteter

Vad äter man i Schweiz? Vi listar 15 schweiziska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av schweizisk mat. I Schweiz hittar du allt från ostfondue och raclette till rösti och schweizisk choklad. Det är dags att smaka på Schweiz i text och bild!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad äter man i Schweiz?

Vad äter man i Schweiz? Vi har besökt Schweiz ett flertal gånger. Vi har rest runt med husbil i Schweiz på egen hand och vi har också besökt landet på olika pressresor.

Schweiz är kanske först och främst ett otroligt vackert land, och vi har berättat om naturupplevelser i Schweiz här. Men det finns förstås också kulinariska upplevelser att ta del av! Detta inlägg kommer handla mycket om ost, men också om potatis och choklad.

Vad äter man i Schweiz? - schweizisk mat
Helena på besök på chokladmuseet hos Maison Cailler i Schweiz

Det schweiziska köket

Det schweiziska köket inkluderar influenser från de tyska, franska och italienska köken, samtidigt som det förstås har sin egen unika karaktär. Bland annat är ost, bröd och potatis viktiga ingredienser. Här berättar vi om 15 maträtter och efterrätter i det schweiziska köket.

Gruyere
Mysiga Gruyere i Schweiz

1. Ostfondue

En av de absolut mest typiska maträtterna i Schweiz är ostfondue. Detta är helt enkelt smält ost, tillsammans med vitt vin och vitlök, som serveras i en gemensam kastrull. Fonduen kan göras på olika sorters ostar (ofta lika delar av två sorter) såsom Gruyère, Comté, Emmentaler eller Vacherin Fribourgeois.

I grytan doppar man antingen brödtärningar eller potatis. Tillbehör kan vara små inlagda gurkor och syltlök. Rena drömmen för alla ostälskare!

Vad äter man i Schweiz? - schweizisk mat

2. Raclette

En annan klassisk maträtt som fokuserar på ost är raclette. Raclette är egentligen både namnet på en speciell sorts ost och namnet på en maträtt. Det traditionella sättet att servera rätten är att man skrapar av smält ost från en större ostbit. Idag finns också färdigskuren raclette som kan värmas upp.

Den smälta osten serveras tillsammans med kokt potatis, inlagda gurkor och syltlök. Ibland kan det också finnas andra tillbehör på bordet, såsom grönsaker och kallskuret kött.

Raclette på traditionellt vis
Raclette på traditionellt vis, på en restaurang i Schweiz.
Vad äter man i Schweiz? - schweizisk mat
Tillbehör vid en raclettemiddag i Schweiz: tre sorters racletteost, kallskuret kött, inlagd gurka, valnötter och syltlök

3. Älplermagronen

Älplermagronen är en traditionell rätt från de schweiziska alperna som görs av pasta, potatis, ost, grädde och lök. Ibland tillsätts också bacon, och rätten brukar serveras med äppelmos.

Foto från Pexels

4. Rösti

Rösti är ytterligare en klassisk maträtt i Schweiz. Detta är helt enkelt små platta kakor som görs av riven potatis och steks i smör. Typiskt för rösti är att man inte använder något bindemedel alls, förutom den stärkelse som naturligt finns i potatisen.

Vad äter man i Schweiz? - schweizisk mat
Rösti med kantareller, under en av våra resor i Schweiz

5. Polenta

Polenta är en populär maträtt i hela Schweiz, och framför allt i den italiensktalande kantonen Ticino. Polenta görs av majsmjöl och blir till ett gult mos. Moset kan ätas som en enkel rätt med smör, ost eller mjölk, eller så kan det serveras som tillbehör till kött eller en köttgryta.

Polenta med kött. Foto: Pixabay.

6. Risotto

En annan rätt som är populär i den italiensktalande delen av Schweiz är risotto, och då i första hand saffransrisotto. Det finns förstås många olika recept på denna rätt, och ibland inkluderas svamp, sparris eller andra grönsaker.

Saffransrisotto. Foto: Pixabay

7. Zürcher Geschnetzeltes och andra kalvrätter

I Schweiz äter man mer kalvkött än i Sverige. Zürcher Geschnetzelte är en gryta från Zürich som görs på kalv, och ibland ingår även kalvlever och svamp. Grytan görs med en gräddig sås och serveras ofta med rösti. Kalvkött används ibland också till rätten Schnitzel Cordon Bleu, som även kan kallas Schweizerschnitzel.

Vad äter man i Schweiz? - schweizisk mat
En maträtt med smördeg, kalv, fläsk, ris och ärtor, på restaurang i Luzern.

8. St. Galler bratwurst och andra korvar

Korv är populärt i Schweiz, och en korv som är extra känd är St. Galler bratwurst. Denna bratwurst innehåller kalvkött och fläsk och har en vit färg, vilket delvis beror på tillsatsen av mjölk, och den äts gärna tillsammans med en brödbulle. Naturligtvis finns många andra sorters korvar också!

Vad äter man i Schweiz? - schweizisk mat
Vit korv med oststuvade makaroner och äppelmos, på en restaurang i Schweiz

9. Soupe de Chalet

Soupe du Chalet (stugsoppa) är en soppa som bland annat görs på grädde och grönsaker. Till exempel kan soppan innehålla potatis, lök, morötter, spenat och pasta.

Soupe de chalet, en AI-genererad bild

10. Cheese tart

Har vi hunnit berätta att man gillar ost i Schweiz? Schweizisk cheese tart är en slags ostpaj som finns i olika storlekar och för olika sammanhang. Pajerna passar för picknick och för fester, och kan smaksättas och garneras på många olika sätt.

11. Malakoff

En malakoff är en rund boll fylld med smält ost. Malakoffen serveras vanligtvis som en förrätt och avnjuts ofta med inlagda små cornichons, picklad lök och senap.

Friterade ostbollar, foto: Unsplash

12. Schweizisk ost

Som sagt så handlar schweizisk mat i stor utsträckning om ost. Varje region och varje område har sina egna ostar, som de är stolta över. En av våra favoriter är osten Appenzeller från orten Apenzell. En annan ost som är världskänd är Gruyère från byn med samma namn. Du kan prova ostarna på många olika sätt, och ett sätt är förstås en klassisk ost- och charkbricka!

Vad äter man i Schweiz? - schweizisk mat
Ost- och charkbricka under en av våra resor i Schweiz

13. Birchermüesli

Den schweiziske läkaren Maximilian Oskar Bircher-Brenner utvecklade runt år 1900 en müsli som sedan blivit populär. Müslin innehåller bland annat havregryn, rivna äpplen och hasselnötter eller mandel.

14. Zuger Kirschtorte

Zuger Kirschtorte är en läcker körsbärstårta som kommer från staden Zug. Huvudingredienserna är sockerkaksbottnar, hasselnötsmaräng, kirschwasser (som tillverkas av körsbär) och smörkräm.

Körsbär som behövs för Zuger Kirschtorte, foto: Pixabay

15. Schweizisk choklad

Schweiz är känt i hela världen för sin högkvalitativa choklad, vilken bland annat är förknippad med Rodolphe Lindt. Andra kända chokladmärken i Schweiz är bland annat Toblerone, Cailler och Frey.

Chokladpraliner från Cailler

Schweizisk mat på restaurang

Du hittar traditionell schweizisk mat på restauranger i Schweiz, även om utbudet kan variera lite i olika delar av landet. Samtidigt finns förstås allt från fine dining till snabbmat och mat från andra länder i världen.

Vad äter man i Schweiz? - schweizisk mat
Peter på restaurangen Auberge du Raisin i Lavaux i Schweiz

Öl, vin och andra drycker i Schweiz

Så, hur kombinerar man då schweizisk mat med dryck? Det är vanligt att dricka både öl och vin i Schweiz, och det finns också olika lokala spritdrycker. Dessutom kan du smaka den populära läsken Rivella.

Öl är en omtyckt dryck i Schweiz, inte minst i de tysktalande delarna, och det finns många hantverksbryggerier runt om i landet.

Bryggeri Appenzell
Öl från lokalt bryggeri i Appenzell

Vin produceras i relativt stor utsräckning Schweiz, men exporten är försvinnande liten. Det kan alltså vara värt att passa på att prova vinet när man är på plats! De viktigaste druvorna är Pinot Noir, Chasselas, Gamay och Merlot. Landets allra viktigaste vinkanton är Valais, som står för ungefär en tredjedel av produktionen. Vi har beseökt vindristriktet Lavaux, som ligger vackert intill Genèvesjön.

Vinregionen Lavaux
Vinregionen Lavaux i Schweiz

Spritdrycker som tillverkas i Schweiz är bland annat absint, Zuger Kirsch och Appenzeller Alpenbitter.

Appenzeller Alpenbitter
Appenzeller Alpenbitter

Vad äter man i Schweiz? Vilka är dina erfarenheter av det schweiziska köket?

Vilka är dina erfarenheter av maten i Schweiz? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev