Vad äter man i Schweiz? Vi listar 15 schweiziska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av schweizisk mat. I Schweiz hittar du allt från ostfondue och raclette till rösti och schweizisk choklad. Det är dags att smaka på Schweiz i text och bild!
Innehållsförteckning
Vad äter man i Schweiz?
Vad äter man i Schweiz? Vi har besökt Schweiz ett flertal gånger. Vi har rest runt med husbil i Schweiz på egen hand och vi har också besökt landet på olika pressresor.
Schweiz är kanske först och främst ett otroligt vackert land, och vi har berättat om naturupplevelser i Schweiz här. Men det finns förstås också kulinariska upplevelser att ta del av! Detta inlägg kommer handla mycket om ost, men också om potatis och choklad.
Det schweiziska köket
Det schweiziska köket inkluderar influenser från de tyska, franska och italienska köken, samtidigt som det förstås har sin egen unika karaktär. Bland annat är ost, bröd och potatis viktiga ingredienser. Här berättar vi om 15 maträtter och efterrätter i det schweiziska köket.
1. Ostfondue
En av de absolut mest typiska maträtterna i Schweiz är ostfondue. Detta är helt enkelt smält ost, tillsammans med vitt vin och vitlök, som serveras i en gemensam kastrull. Fonduen kan göras på olika sorters ostar (ofta lika delar av två sorter) såsom Gruyère, Comté, Emmentaler eller Vacherin Fribourgeois.
I grytan doppar man antingen brödtärningar eller potatis. Tillbehör kan vara små inlagda gurkor och syltlök. Rena drömmen för alla ostälskare!
2. Raclette
En annan klassisk maträtt som fokuserar på ost är raclette. Raclette är egentligen både namnet på en speciell sorts ost och namnet på en maträtt. Det traditionella sättet att servera rätten är att man skrapar av smält ost från en större ostbit. Idag finns också färdigskuren raclette som kan värmas upp.
Den smälta osten serveras tillsammans med kokt potatis, inlagda gurkor och syltlök. Ibland kan det också finnas andra tillbehör på bordet, såsom grönsaker och kallskuret kött.
3. Älplermagronen
Älplermagronen är en traditionell rätt från de schweiziska alperna som görs av pasta, potatis, ost, grädde och lök. Ibland tillsätts också bacon, och rätten brukar serveras med äppelmos.
4. Rösti
Rösti är ytterligare en klassisk maträtt i Schweiz. Detta är helt enkelt små platta kakor som görs av riven potatis och steks i smör. Typiskt för rösti är att man inte använder något bindemedel alls, förutom den stärkelse som naturligt finns i potatisen.
5. Polenta
Polenta är en populär maträtt i hela Schweiz, och framför allt i den italiensktalande kantonen Ticino. Polenta görs av majsmjöl och blir till ett gult mos. Moset kan ätas som en enkel rätt med smör, ost eller mjölk, eller så kan det serveras som tillbehör till kött eller en köttgryta.
6. Risotto
En annan rätt som är populär i den italiensktalande delen av Schweiz är risotto, och då i första hand saffransrisotto. Det finns förstås många olika recept på denna rätt, och ibland inkluderas svamp, sparris eller andra grönsaker.
7. Zürcher Geschnetzeltes och andra kalvrätter
I Schweiz äter man mer kalvkött än i Sverige. Zürcher Geschnetzelte är en gryta från Zürich som görs på kalv, och ibland ingår även kalvlever och svamp. Grytan görs med en gräddig sås och serveras ofta med rösti. Kalvkött används ibland också till rätten Schnitzel Cordon Bleu, som även kan kallas Schweizerschnitzel.
8. St. Galler bratwurst och andra korvar
Korv är populärt i Schweiz, och en korv som är extra känd är St. Galler bratwurst. Denna bratwurst innehåller kalvkött och fläsk och har en vit färg, vilket delvis beror på tillsatsen av mjölk, och den äts gärna tillsammans med en brödbulle. Naturligtvis finns många andra sorters korvar också!
9. Soupe de Chalet
Soupe du Chalet (stugsoppa) är en soppa som bland annat görs på grädde och grönsaker. Till exempel kan soppan innehålla potatis, lök, morötter, spenat och pasta.
10. Cheese tart
Har vi hunnit berätta att man gillar ost i Schweiz? Schweizisk cheese tart är en slags ostpaj som finns i olika storlekar och för olika sammanhang. Pajerna passar för picknick och för fester, och kan smaksättas och garneras på många olika sätt.
11. Malakoff
En malakoff är en rund boll fylld med smält ost. Malakoffen serveras vanligtvis som en förrätt och avnjuts ofta med inlagda små cornichons, picklad lök och senap.
12. Schweizisk ost
Som sagt så handlar schweizisk mat i stor utsträckning om ost. Varje region och varje område har sina egna ostar, som de är stolta över. En av våra favoriter är osten Appenzeller från orten Apenzell. En annan ost som är världskänd är Gruyère från byn med samma namn. Du kan prova ostarna på många olika sätt, och ett sätt är förstås en klassisk ost- och charkbricka!
13. Birchermüesli
Den schweiziske läkaren Maximilian Oskar Bircher-Brenner utvecklade runt år 1900 en müsli som sedan blivit populär. Müslin innehåller bland annat havregryn, rivna äpplen och hasselnötter eller mandel.
14. Zuger Kirschtorte
Zuger Kirschtorte är en läcker körsbärstårta som kommer från staden Zug. Huvudingredienserna är sockerkaksbottnar, hasselnötsmaräng, kirschwasser (som tillverkas av körsbär) och smörkräm.
15. Schweizisk choklad
Schweiz är känt i hela världen för sin högkvalitativa choklad, vilken bland annat är förknippad med Rodolphe Lindt. Andra kända chokladmärken i Schweiz är bland annat Toblerone, Cailler och Frey.
Schweizisk mat på restaurang
Du hittar traditionell schweizisk mat på restauranger i Schweiz, även om utbudet kan variera lite i olika delar av landet. Samtidigt finns förstås allt från fine dining till snabbmat och mat från andra länder i världen.
Öl, vin och andra drycker i Schweiz
Så, hur kombinerar man då schweizisk mat med dryck? Det är vanligt att dricka både öl och vin i Schweiz, och det finns också olika lokala spritdrycker. Dessutom kan du smaka den populära läsken Rivella.
Öl är en omtyckt dryck i Schweiz, inte minst i de tysktalande delarna, och det finns många hantverksbryggerier runt om i landet.
Vin produceras i relativt stor utsräckning Schweiz, men exporten är försvinnande liten. Det kan alltså vara värt att passa på att prova vinet när man är på plats! De viktigaste druvorna är Pinot Noir, Chasselas, Gamay och Merlot. Landets allra viktigaste vinkanton är Valais, som står för ungefär en tredjedel av produktionen. Vi har beseökt vindristriktet Lavaux, som ligger vackert intill Genèvesjön.
Spritdrycker som tillverkas i Schweiz är bland annat absint, Zuger Kirsch och Appenzeller Alpenbitter.
Vad äter man i Schweiz? Vilka är dina erfarenheter av det schweiziska köket?
Vilka är dina erfarenheter av maten i Schweiz? Berätta gärna!
Netti Starby säger:
Av alla dessa maträtter så har jag bara hört talas om rösti och risotto. Så många spännande maträtter och det var väldigt mycket ost. Kramis <3
30 januari 2025 — 6:22
Helena säger:
Det är verkligen mycket ost i Schweiz, på längden och tvären … Gott! 🙂
30 januari 2025 — 10:42
BP säger:
Nu blev jag riktigt hungrig igen;-) Ost är ju egentligen det man mest förknippar med Schweiz, som i sin tur ofta förväxlas med Sverige.
Ostfondue gillade jag inte speciellt mycket, däremot är Raclette ost en riktig favo. Har gjort den faktiskt några gånger här i ugnen, men doften, eller rättare stanken satt i väggarna i minst en vecka.
Älplermagronen har jag aldrig hört talas om. Den där träskylten är lite rolig då den faktiskt visar maträtterna på Schwiizertüütsch, schweizertyska alltså. Det är Schweiz modersmål som ingen annan än den tyskspråkiga delen av landet förstår.
30 januari 2025 — 19:16