Meny Stäng

Att göra i Dalarna – 90 tips, sevärdheter och upplevelser

Vad kan man se och göra i Dalarna? Detta ursvenska landskap är bland annat känt för dalahästar, Vasaloppet, Falu gruva, Siljan, Anders Zorn, Carl Larsson, Sveriges största midsommarfirande och mycket mer.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Innehållsförteckning

Att göra i Dalarna

Dalarna ligger i nordvästra Svealand i mellersta Sverige. Landskapet gränsar mot Värmland, Västmanland, Gästrikland, Hälsingland och Härjedalen, och här hittar du också sjön Siljan. I somras spenderade vi nästan två månader här, och nu bjuder vi på 90 tips om vad man kan se och göra i Dalarna.

1. Bo på First camp i orsa

First Camp Orsa – Dalarna är naturskönt belägen vid Orsasjöns strand. Här hittar du en härlig lång sandstrand, ett poolområde och äventyrsgolf. Under sommaren erbjuds ett brett utbud av aktiviteter.

2. Gå på långbryggan i Rättvik

Långbryggan, som sträcker sig hela 628 meter, är ett ikoniskt landmärke för Rättvik. Bryggan byggdes 1895, både som en turistattraktion och en ångbåtsbrygga. Dess imponerande längd beror på istiden och meteoritnedslaget i Siljan, eftersom området är mycket långgrunt.

3. Hemestra på mysiga Tällberg camping

I Tällberg hittar du Tällbergs camping, en enkel men vackert belägen camping vid Siljans strand, som erbjuder en fantastisk naturskön miljö. Tällberg är också en charmig by med pittoreska trähus, samt åtta hotell, restauranger och hantverksbutiker.

4. Gör en utflykt till Sollerön

Sollerön är en vacker ö som ligger i den norra delen av Siljan. Här kan du vandra, fiska eller åka skidor under vintern. Ön erbjuder också Sollerö Camping och Sollerö kyrka, samt fornlämningar i form av gravfält från vikingatiden.

5. Upplev skagenröravåffla på café Buffils Anna i Siljansnäs

Precis intill Naturum Dalarna i Siljansnäs ligger det charmiga caféet Buffils Anna. Här kan du sitta i den mysiga trädgården och njuta av en fika med en fantastisk utsikt över Siljan. En av de mest omtyckta rätterna här är våfflan med Skagenröra – en riktig smakupplevelse!

6. Utforska härliga Leksand

Först och främst kan du ta en härlig promenad genom centrala Leksand. En av de vackraste platserna är vid kajen mot Siljan, där du kan beundra de gamla, charmiga båtarna. I staden finns också flera mysiga caféer, som Café Allé och Siljans konditori, där du kan ta en paus och njuta av något gott.

7. Beundra utsikten i Lugnets hoppbackar i Falun

Lugnets hoppbackar är lätta att se på långt håll och gör ett imponerande intryck. Även om du inte är intresserad av backhoppning kan du ta dig upp till toppen av berget för att njuta av den fantastiska utsikten. Faktum är att det går att köra hela vägen upp med bil.

8. Besök romantiska Zorngården i Mora

För att besöka Zorngården måste man boka in sig på en guidad visning, vilket varmt rekommenderas. Anders och Emma Zorn hade det gott ställt och det märks i det fantastiska och unika huset.

9. Kör eller cykla Siljan runt

Siljan runt är en härlig upplevelse och massor att se. Idylliska Dalarna står högt på listan som ett vackert landskap i Sverige. Här passerar vi Rättvik, Nunäs, Orsa, Mora, Gesunda, Sollerön, Siljansnäs, Leksand och Tällberg.

10. Ta del av dalahästar i Nusnäs

Inte mindre än två dalahästtillverkare ligger i Nusnäs, i form av Nils Olsson Hemslöjd och Grannas A Olsson Hemslöjd. Du kan shoppa dalahästar och dalahästprodukter, och också se hur tillverkningen går till.

Att göra i Dalarna

11. Rid på häst i Idre

När vi besökte Idre för många år sedan gav vi oss av på ridtur. Ridturen tog oss genom en fantastisk grön natur, där vi antingen var omgivna av skog eller hade fjällens vidsträckta landskap runt oss.

Hästridning Idre

12. Var med på bäversafari i Grövelsjön

I Grövelsjön finns det gott om bäver, och när vi var här för många år sedan gav vi oss ut på guidad bäversafari. Vi såg tyvärr ingen bäver, men vi hade n trevlig kajaktur och under en fikapaus fick vi också lära oss mycket om bävrarna och deras liv. Intressant!

13. Shoppa gott på Leksands bröd

Leksands knäckebröd har en stor och välfylld butik som verkligen är värd ett besök. Här hittar du inte bara mängder av knäckebröd, utan också ett brett utbud av souvenirer och andra delikatesser. I den så kallade ”knäckerian” kan du dessutom njuta av en knäckemacka eller en knäckepizza.

14. Paddla kajak eller sup i sjön Runn

Runn är en otroligt vacker sjö, och ett härligt sätt att uppleva den är att paddla kanot eller kajak på vattnet. Du kan till exempel hyra SUP eller kajak vid Kayakomat vid Uvbergsviken eller hos Torsångs Kajak & Äventyr.

15. Ät våfflor på Korsnäsgården i Mora

Korsnäsgården, där det serveras våfflor, glass och andra godsaker. Ett annat alternativ kan också vara att titta in på Mora Kaffestuga, med fikabröd från eget bageri.

16. Lyxa till det med en glass från glassbåten i Mora

Gillar du glass kan du göra ett stopp vid Glassbåten i Mora. Du kan sitta på båten eller i båten och det är dåligt väder, och de har en mysig trädgård framför båten. Här serveras riktigt god RättviksGlass i en härlig miljö.

17. Imponeras av Falu Kristine kyrka

Falu Kristine kyrka, belägen vid Stora Torget i Falun, är ett av Sveriges mest imponerande renässansverk. Kyrkan byggdes mellan åren 1642 och 1655, och invändigt kan du beundra barock- och renässansdetaljer i karolinerblått och guld.

18. Handla godsaker på Skedvi bröd

På Skedvi bröd utanför Borlänge kan du köpa det välkända knäckebrödet, samt andra läckra delikatesser som kött, kryddor och marmelader. Vissa dagar i veckan kan du även få se när knäckebrödet bakas på traditionellt sätt i det genuina knäckebrödsbageriet.

19. Kryssa i Siljan med M/S Gustaf Wasa

En båttur på Siljan är en härlig upplevelse. Vi valde att åka på en räkkryssning med M/S Gustaf Wasa, vilket visade sig vara riktigt trevligt. Kryssningen, som tog cirka tre timmar, gick från Leksand till Rättvik och tillbaka. Under turen njöt vi av en räkfrossa med mängder av räkor, bröd och ost – både gott och mysigt!

Att göra i Leksand

20. Fika på Orsa kaffestuga

I hjärtat av Orsa hittar du Orsa Kaffestuga, ett charmigt konditori i en atmosfär som andas 1800-tal. Med en inbjudande uteservering erbjuder de ett utbud av bakverk, smörgåsar och enklare rätter som sallader.

Att göra i Dalarna

21. Res tillbaka i tiden vid Leksands hembygdgårdar

Precis intill Leksands kyrka ligger Leksands hembygdsgårdar, Dalarnas äldsta hembygdsgård. Här kan du uppleva ett friluftsmuseum med flera historiska timmerbyggnader som ger en inblick i äldre tiders liv.

22. Spana in hantverk i Rättviks hemslöjd

För dig som uppskattar hantverk finns det mycket att upptäcka i Rättvik. På torget står ett charmigt timrat hus som rymmer hantverksprodukter från Rättviks Hemslöjd och hantverkskooperativet Handslaget. Här kan du utforska både traditionellt och modernt hantverk!

23. Njut av utsikten vid vidablick utanför Rättvik

Vidablick är en fantastisk plats som verkligen imponerar! Vägen dit slingrar sig uppåt, och på toppen väntar ett 28 meter högt utsiktstorn. Utsikten över Siljan är hänförande, både från tornet och marken. Här finns även ett café, en hantverksbutik, minigolf och fler aktiviteter. Absolut värt ett besök!

24. Lär dig historia i Leksands kulturhus

I centrala Leksand ligger Leksands kulturhus, som rymmer både bibliotek och museum. Museet har världens tredje största samling av dalmålningar, en fascinerande dräktutställning samt olika tillfälliga utställningar. Besöket är helt kostnadsfritt – definitivt värt att kika in!

25. Shoppa tunnbröd på Rättviks tunnbrödsbageri

Här bakas dagligen tunnbröd och tuttul, mjuka tunnbrödssmörgåsar från Siljansbygden. Bageriet erbjuder också andra lokalproducerade delikatesser som ost och drycker.

26. Frossa godsaker i Orsa Saluhall

Precis intill Orsa kaffestuga ligger Orsa Saluhall, där du kan upptäcka ett brett utbud av lokalproducerad mat, färskt kött och ost över disk. Här finns också hantverk och souvenirer att utforska.

27. Smaka en rättsviks glass

Ett måste i Rättvik är att njuta av en glass från Rättviks Glass. Som stora glassälskare passade vi på att prova Rättviksglassen flera gånger under vår vistelse runt Siljan. Den är riktigt god och krämig! Vår favoritsmak blev ägglikör.

28. Promenera runt i Östra Silvberg gruva

Östra Silvberg gruva är en av Sveriges äldsta gruvor, med en blomstrande period redan på 1400-talet då man bröt stora mängder silver här. Idag kan du besöka platsen och fascineras av Storgruvans intensiva turkosa vatten, där klippor och berg speglar sig vackert.

29. Spana in Morakniv concept store

Mora är känt för flera saker, och en av dem är de välrenommerade Moraknivarna. I centrala Mora hittar du Morakniv Concept Store, där du kan utforska ett brett utbud av traditionella och högkvalitativa friluftsknivar.

30. Kliv ner i Falu gruva – UNESCO världsarv

Falu gruva är en historisk koppargruva som ingår i Faluns Unesco världsarv. Gruvan är idag ett mycket populärt besöksmål där du kan följa med på spännande guidade turer under jord. Ovan jord finns ett museum, historiska byggnader och autentiska hem som visar hur gruvarbetarna levde förr i tiden.

Att göra i Dalarna

31. Dansa med i Sveriges största midsommarfirande i Leksand

I Sammilsdal, även kallad Gropen, i centrala Leksand arrangeras varje år Sveriges största midsommarfirande, som lockar omkring 30 000 besökare. Firandet inleds med att spelmanslaget anländer i kyrkbåtar på älven. Därefter reses den imponerande midsommarstången, som är hela 26 meter hög och väger 800 kilo. Förutom detta kan du se fram emot sång, dans och traditionella ringlekar. En verkligen storslagen upplevelse!

32. Titta in på Rättviks konsthall och kulturhus

Mitt i Rättvik, på Storgatan vid Enån, hittar du Rättviks kulturhus. Tyvärr var det stängt under vårt besök, men det rymmer ett bibliotek, en konsthall, ett naturmuseum och ett bildarkiv.

33. Smyg in i Orsa kyrka

Orsa kyrka har sina rötter i medeltiden och är en av de få byggnader som klarade sig från den stora branden i Orsa 1901. Kyrkan har delar som härstammar från 1200-talet, och på 1300-talet fick den sin nuvarande bredd. Under 1400-talet genomgick den ytterligare utbyggnader. Invändigt pryds kyrkan av vackra dalablå detaljer som ger en särskild charm.

34. Testa sommarrodel i Rättviks slalombacke

Under vintern kan du åka slalom i Rättvik Slalombacke, medan sommaren bjuder på ännu mer spänning med sommarrodel. Det här är väldigt populärt i alla åldrar!

35. Se en hockeymatch i Tegera arena med Leksands IF

En annan rolig aktivitet i Leksand är att titta på en match med Leksand IF på deras hemmaarena, Tegera Arena.

36. Stadsvandra i världsarvet Falun

Falun blev ett Unesco världsarv 2001, och förutom Falu gruva ingår även stadens äldre stadsdelar med träbebyggelse. Om du vill kan du utforska stadsdelarna Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors på egen hand, där de röda husen, ofta målade med Falu rödfärg, ger en unik känsla. Här kan du upptäcka platser som Ernst Rolfgården, Thunströms Köpmansgård och Vass Britas Gård. Under sommaren erbjuds även stadsvandringar med olika teman och fokusområden.

37. Se Rättviks kyrkstallar och kyrka

Rättviks kyrka, som ligger vid Siljans strand, har anor från 1200-talet. I december 1520 samlade Gustav Vasa allmogen på kyrkbacken för att få hjälp att störta Kung Kristian. Senare, när Gustav Vasa fortsatte mot Mora, stoppades den danska hären, och för att minnas detta restes Vasastenen på Kyrkudden. Det finns 87 kyrkstallar, varav det äldsta är från 1400-talet.

38. Ha vinterkul på Romme Alpin

En plats som verkligen förknippas med Borlänge är Romme Alpin, beläget cirka tio kilometer utanför staden. Under vintersäsongen kan du njuta av skidåkning i 34 nedfarter från två olika toppar. Anläggningen erbjuder dessutom en juniorpark, skidskola, uthyrning av skidutrustning och flera restauranger för en komplett skidupplevelse.

39. Ta en sväng till kafé Nyfiket vid Rättviks gammelgård

På Rättviks Gammelgård hittar du det charmiga Kafé Nyfiket, där du kan njuta av lunch eller fika. Hembygdsgården rymmer också flera vackra gamla byggnader, och när vi var där höll en teatergrupp på att repetera inför en uppsättning av Emil i Lönneberga.

40. Ta dig till Mora kyrka

I centrala Mora ligger Mora kyrka, där de äldsta delarna härstammar från 1200-talet. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende 1754, och den imponerande tornspiran, som byggdes 1673, når en höjd på 74 meter.

Att göra i Dalarna

41. Shoppa på Orsa fiskecenter

Fiske är en populär aktivitet i området, vilket blir tydligt när man besöker Orsa Fiskecenter – ett riktigt paradis för fiskeentusiaster! Här kan man inte bara hitta ett stort utbud av fiskeutrustning, utan också köpa drag som är designade som dalahästar.

42. Smarra delikatesser i laxbutiken i Leksand

Om du är en fiskälskare bör du definitivt besöka Laxbutiken. Här är fokus på fisk och skaldjur, men de erbjuder också andra läckra delikatesser. Vi passade på att köpa med oss rökt pepparlax, och det var verkligen utsökt!

43. Bli lärd på Dalarnas museum i Falun

Dalarnas museum, beläget i centrala Falun, är definitivt värt ett besök. Här finns både permanenta och tillfälliga utställningar, där du bland annat kan se dalmålningar och en imponerande samling av dalahästar i olika versioner. För tillfället, och fram till augusti 2025, visas även en fantastisk utställning med konst av Carl Larsson och Anders Zorn.

44. Åk skidor eller mountainbike vid lugnet i Falun

På vintern är skidåkning en populär aktivitet, medan mountainbike är minst lika populärt på sommaren. Strax intill hoppbackarna i Lugnet finns flera MTB-leder, med namn som ”Gamla mormor” (ett smeknamn för Falu gruva) och ”Fet-Mats” (uppkallad efter en gruvarbetare som hittades välbevarad över 40 år efter sin död).

45. Handla keramik hos Nittsjö keramik

Nittsjö Keramik utanför Rättvik är ett krukmakeri med över 100 års tradition och är därmed ett av Sveriges äldsta hantverksföretag. Butiken är mycket populär och erbjuder inte bara nyproducerad keramik utan även andrahandsförsäljning. Vi blev verkligen imponerade av den fina keramiken!

46. Lär dig om natur på naturum Dalarna

Naturum Dalarna, beläget på Björkberget i Siljansnäs, erbjuder en fantastisk utsikt över Siljan från sitt utsiktstorn. Här finns också intressanta och lärorika utställningar där man kan upptäcka mer om djurlivet och naturen i området. Ytterligare ett naturum ligger vid Fulufjället.

47. Ta en selfie vid vasaloppsmålet i Mora

Mora är välkänt för Vasaloppet, som hade sin första start 1922 för att minnas den resa Gustav Vasa gjorde 1520, när han flydde undan de danska soldaterna. Idag finns målet i centrala Mora, där en skylt påminner om detta historiska ögonblick med texten: ”I fäders spår för framtids segrar”.

48. Prova Hästräka på Torsångs café i Borlänge

Torsångs Café, Dalarnas äldsta café, ligger idylliskt med utsikt över Dalälven. En av caféets specialiteter är den populära smörgåsen ”hästräka”, som toppas med ägg, räksallad och lokalproducerad hästkorv från grannbyn Gustafs.

49. Njut av en kosert i Dalhalla

Dalhalla är en fantastisk och unik arena belägen i ett gammalt kalkbrott, omgiven av skog utanför Rättvik. På denna spektakulära plats hålls ofta konserter, där både nationella och internationella artister uppträder. Vi hade nöjet att vara med på en konsert och fick uppleva musikalen ”We Will Rock You”, som framfördes med låtar från Queen.

50. Besök Carl Larsson-gården i Sundborn

Carl Larsson-gården i Sundborn var hemmet för konstnärsparet Carl och Karin Larsson, där de både bodde och skapade. Idag är gården ett populärt besöksmål och en välbevarad plats, perfekt för den som vill ta del av konstnärernas värld. En guidad tur ger en intressant inblick i deras liv och arbete.

Att besöka Carl Larsson-gården i Sundborn

Att göra i Dalarna

51. Fynda i Hansjö lanthandel anno 1895

Strax utanför Orsa hittar du Hansjö Lanthandel Anno 1895, ett riktigt mysigt ställe! Här kan du botanisera bland både moderna inredningsartiklar och gamla loppisfynd. Det finns också en charmig kaffestuga och ett unikt ”glasskapell”.

52. Fika på Café Slussvaktar’n i Falun

Café Slussvaktar’n är ett mysigt sommarcafé vid vattnet, perfekt för en avkopplande stund. Här kan du njuta av äventyrsgolf, livemusik, goda maträtter och självklart en härlig glass i mängder.

53. Åk skidor på Granbergets skidanläggning

Strax utanför Leksand ligger Granbergets skidanläggning. Under sommaren förvandlas backarna till en grön idyll täckt av ängsblommor, medan det på vintern blir en populär plats för både utförsåkning och längdåkning.

54. Var naturnära vid springkällan utanför Rättvik

Springkällan! Här borrade man år 1869 efter olja, men istället träffade man på en trycksatt grundvattenreservoar. Vattnet sprutade uppåt, och fenomenet har fortsatt oförtrutet sedan dess!

55. Utforska Clas Ohlsons museum i Insjön

Visste du att Clas Ohlson grundades i Insjön, Leksand, och att det hela började som en cykelverkstad och postorderföretag år 1918? I Insjön finns fortfarande en stor Clas Ohlson-butik, och här kan du också besöka ett museum som berättar om företagets historia samt ett café.

56. Glampa på First Camp Moraparken

På First Camp Moraparken finns massor av glampingtält och campingen erbjuder ett brett utbud av aktiviteter, inklusive äventyrsgolf, cykeluthyrning, lekplatser och – under sommaren – ett aktivitetsprogram med träning, barnklubb och underhållning.

57. Ge dig ut till Dalskåpsmuseet utanför Rättvik

Vill du lära dig mer om dalskåp kan du besöka Dalskåpsmuseet i Övre Gärdsjö. Museet, som är inrymt i det gamla mejeriet i Övre Gärdsjö, har guidade turer under högsäsong. Fotografering är inte tillåtet inuti museet.

58. Spana in Strutsar på Sahlins struts

Sahlins Struts utanför Borlänge är ett besöksmål med mycket att upptäcka. På gårdsbutiken kan du till hitta strutsfilé, strutstvål och dammvippor tillverkade av strutsfjädrar. Det finns också restaurang, café, hantverksglass och lokalproducerad öl. Du kan mata strutsarna om köper strutsfoder åt dem i butiken på plats.

59. Roa dig på Leksand sommarland

Leksand Sommarland erbjuder mer än bara camping. Här hittar du ett stort vattenland samt en mängd andra aktiviteter som höghöjdsbanor, zipline, karuseller och studsmattor. För den hungrige finns även flera restauranger att välja mellan.

60. Inpireras vid Fryksås fäbod

Fryksås Fäbod ligger på en höjd av 503 meter över havet och erbjuder en fantastisk utsikt över Siljansbygden. Området är mycket idylliskt, med historisk bebyggelse som har rötter från 1500-talet. Här finns både hotell och stugor för övernattning, samt caféer, restauranger, vandringsleder och skidspår.

Att göra i Dalarna

61. Var äventyrlig i Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt är en populär skidanläggning som erbjuder både alpin skidåkning och längdåkning. För familjer finns det en mängd aktiviteter och äventyr, som skotersafari och hundspann. Under sommaren kan du njuta av cykling, trailrunning och paddling på de vackra omgivningarna.

62. Vandra i naturen runt Mora

I och runt Mora finns många vackra vandringsmöjligheter i naturen. Här kan du utforska flera naturreservat, som Alderängarna, Lybergsgnupen, Salunäbb, Svinvallen och Söderberget. Dessutom finns olika vandringsleder att välja på, bland annat den 90 km långa Vasaloppsleden och den kortare Alderängsrundan, som är mellan 7 och 9 km lång.

63. Gör en båtresa med Slussbruden i Falun

Slussbruden är en charmig båt som går turer på sjön Runn, med avgång nära Café Slussvaktar’n. Vi har mest hört om de populära räkkryssningarna och tacokryssningarna, som varar i 3,5 timmar, men det erbjuds även kortare lunchturer.

64. Imponeras av kyrkbron i Dala-Floda

Strax söder om Leksand ligger Dala-Floda, känt för sin imponerande kyrkbro. Med en längd på 158 meter är detta Sveriges längsta trähängbro för biltrafik. Bron, som ursprungligen byggdes 1922, förstördes i en brand 1980 men restaurerades och återinvigdes av kungaparet 1983.

65. Låt barnen springa vilda i sagolandet tomteland

Strax utanför Mora, djupt inne i skogarna, ligger Sagolandet Tomteland. Här kan man utforska magiska platser där älvor, alver, drakar och häxor sägs bo. Eftersom vi inte hade några barn med oss valde vi att inte gå in, men vi tror att detta ställe skulle vara en stor hit för barnfamiljer och alla med ett ungt sinne.

66. Promenera runt vid i Styggforsen

Styggforsen, belägen cirka 19 kilometer norr om Rättvik, är ett vackert utflyktsmål. Trots att vattnet inte var så strömmande under vårt besök, är omgivningarna fortfarande imponerande och dramatiska. En kort och lättillgänglig rundslinga runt fallet ger en fin möjlighet att utforska området.

67. Spana in Älvmötet söder om Leksand

Strax söder om Leksand hittar du Älvmötet, även känt som ”Älvarnas förening”. Här sammanstrålar Västerdalälven och Österdalälven och fortsätter sedan tillsammans som Dalälven.

68. Upptäck storstupet norr om Orsa

Norr om Orsa ligger Storstupet, en imponerande kanjon som sträcker sig längs Ämåns lopp. Väl framme belönas du med en fantastisk utsikt över det forsande vattnet, och du kan även spana på den smala järnvägsbron som Inlandsbanan passerar då och då, 34 meter ovanför vattnet. Bron byggdes 1902 och är en fin historisk detalj i landskapet.

69. Beskåda ornässtugan i Borlänge

Ornässtugan är en en medeltida bergsmansgård som ligger vackert på en udde vid sjön Runn. Förutom sin fascinerande arkitektur är platsen känd för sin dramatiska historia, där Gustav Vasa tvingades fly hastigt med hjälp av den modiga Barbro Stigsdotter. Museet inrättades år 1758 och än idag visas samma utställning, vilket gör detta till världens äldsta bevarade utställning. 

70. Sola och bada vid sjösidan Falun

Bara några kilometer från centrala Falun, vid sjön Runn, hittar du Sjösidan Falun. Här kan du bada eller hyra kanot, SUP-bräda eller bastuflotte. I den historiska byggnaden Villa Herdin serveras buffé och andra rätter under sommaren. Det finns också en liten camping, där man kan bo i campingfordon eller stuga.

Att göra i Dalarna

71. Bestig Getsundaberget

Inte långt från Tomteland ligger Gesundaberget, som sträcker sig 514 meter över havet (353 meter över Siljan). Härifrån sägs utsikten vara fantastisk och vidsträckt. Tyvärr har skidanläggningen vid bergets fot stängt efter en konkurs, och liften är för tillfället stilla. Däremot såg vi att några valde att vandra upp till toppen.

72. Cykla Dalhallarundan i Rättvik

Dalhallarundan är en cykelrunda på 26 kilometer som tar cirka 2-4 timmar att genomföra. Startpunkten är vid Resecentrum, och längs vägen passerar du bland annat Dalhalla, Rättviks Gammelgård och Nittsjö Keramik.

73. Motionera längs vandringsleder runt Siljansbygden

För den som gillar att vandra finns flera alternativ att välja mellan. Du kan exempelvis ge dig ut på Enåleden (4,5 kilometer), Strandvandringen mellan Vikarbyn och Rättvik (9 kilometer), eller den längre Siljansleden som sträcker sig över 340 kilometer.

74. Ät glass vid Gammelgården i Borlänge

Gammelgården i Borlänge är en av Sveriges största hembygdsgårdar och består av hela 35 olika byggnader samt tusentals föremål. Här anordnas aktiviteter som midsommarfirande, julmarknad, danskvällar, teater, café och mycket mer.

75. Fotografera dig vid helvetesfallet

Helvetesfallet är en annan imponerande kanjon vid Ämån, med branta bergväggar som når upp till 30 meter. Från parkeringen är det en promenad på cirka 200 meter, men vägen är delvis brant och stenig. Här möts du av ett brusande vattenfall som är både mäktigt och vackert, och en liten hängbro sträcker sig över fallet och ger en extra fin vy.

76. Ta dig till Siljansfors Skogs- och flottarmuseum

Siljansfors skogs- och flottarmuseum, beläget strax sydväst om Mora, är ett friluftsmuseum som ger en inblick i historien om skogsarbete, flottning, sågning och järnbruk. Här kan man även utforska skogsstigar och besöka ett café för en paus.

77. Semestra på First Camp Lugnet i Falun

I Falun kan man koppla av på First Camp Lugnet – Falun. Om du vill aktivera dig finns idrotts- och fritidsanläggningen Lugnet alldeles intill, där du kan njuta av bland annat motions- och skidspår, cykelleder, sporthall och simhall. Vi såg även många som cyklade mountainbike på de populära lederna.

78. Åk längs vackra turistvägen

Om du inte har bråttom och vill njuta av vacker utsikt, kan du välja Turistvägen istället för E45 på väg mot Mora. Den går på högre höjd och erbjuder flera vackra vyer över Siljan längs vägen. Den vackra vägen startar i Bergkarlås ovan Mora, går förbi utanför Orsa och slutar utanför Kallmora vid Landsvägen.

79. Shoppa i Kupolen i Borlänge

En av de första sakerna vi gjorde i Borlänge var att besöka Kupolen för lite shopping. Det stora köpcentret rymmer mängder av butiker och restauranger, och vi passade på att fynda en del nya kläder.

80. Var med på hockey och vintersport i Mora

Mora är inte bara en populär sommarort, det finns även mycket att göra på vintern. Du kan åka långfärdsskridskor på Saxviken, Siljan eller Orsasjön. För längdskidåkning finns det bra spår både vid Mora skidstadion och Venjans skidstadion. Ett annat alternativ är att ge sig ut på Vasaloppsspåret. Om du gillar slalom finns nerfarter vid Gopshusbacken. Dessutom kan du uppleva hockey på Mora IK:s hemmaarena, Smidjegrav Arena, där det även finns tider för allmänhetens åkning.

Att göra i Dalarna

81. Lek på äventyrsbadet Aqua Nova i Borlänge

Ett uppskattat utflyktsmål i Borlänge, särskilt för barnfamiljer, är äventyrsbadet Aqua Nova. Beläget i Maserhallen erbjuder detta familjevänliga bad spännande aktiviteter som rutschkanor, vildfors, vågbassäng, bubbelpool, klättervägg och en utomhusbassäng.

82. Campa på First Camp i Mellsta i Borlänge

First Camp Mellsta – Borlänge har ett fantastiskt läge vid Dalälven, bara en kort bit från centrala Borlänge. Ta ett dopp i älven, ge dig ut på en vandringstur eller spela en omgång minigolf.

First Camp Mellsta - Borlänge

83. Fascineras av Munthes Hildasholm i Leksand

Hildasholm i Leksand är en byggnad som en gång uppfördes av läkaren och författaren Axel Munthe som morgongåva till sin fru Hilda Pennington Mellor Munthe. Idag är huset ett populärt besöksmål, där man kan ta del av guidade turer, njuta av den vackra trädgården, besöka caféet, ta del av konstutställningar och delta i olika evenemang.

Att besöka Hildasholm

84. Stanna till på Zornmuseet i Mora

På Zornmuseet kan man utforska utställningarna på egen hand under museets öppettider. Här finns ett urval av Zorns målningar, skulpturer och etsningar, samt konst från hans egen samling. Även om man inte är expert på konst är det lätt att känna igen Zorns distinkta stil och några av hans mest kända verk.

85. Åk skidor i Sälen

Sälen är ett oerhört populärt resmål för alla som älskar att åka skidor. Här hittar du skidområdena Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället. Du kan även uppleva Sälen på sommaren då du till exempel kan vandra, fiska, åka mountainbike eller uppleva en klätterpark. Sälen passar för alla.

86. Bo unikt på näsets Marcusgård

Näsets Marcusgård är en mysig gård som du hittar i Furudal, norr om Rättvik. Här finns ett några riktigt unika övernattningsmöjligheter och du kan till exempel övernatta i designkojan ”Oddis Öga” eller i trädhuset ”Supermåne”.

Näsets Marcusgård

87. Våga äventyrsgruvan Adveturemine utanför Borlänge

Adventuremine är en ”äventyrsgruva” som vi ännu inte har haft möjlighet att besöka, men som vi ändå vill lyfta fram för sina spännande aktiviteter. Här kan du boka olika äventyrsupplevelser, som en guidad tur i gruvan, en tur med underjordisk middag, eller varför inte prova på ”gruvfruns basturitual”?

88. Paddla packrafting i Fulufjällets nationalpark

Det här står på vår lista att göra i Dalarna som vi inte har gjort ännu. Paddla runt om små bäckar i Fulufjällets nationalpark. I nationalparken hittar du också världens äldsta träd ”Old Tjikko” som är 9550 år gammal … Vilket äventyr!

89. Imponeras av Njupeskär vattenfall

Vattenfallet Njupeskär, som ligger i Fulufjällets nationalpark utanför Särna, är ett av Sveriges högsta. Detta vattenfall är 93 meter högt och faller fritt 70 meter.

Njupeskär vattenfall, foto: Unsplash

90. Läs om Dalahästar

Känner du till dessa fakta om dalahästar? Dalahästen är en välkänd symbol för Sverige, men vet du hur de ursprungligen skapades, varför de en gång ansågs vara ”djävulens leksak” eller var världens största dalahäst finns?

Bonus: FALUKORV, FALU RÖDFÄRG, FALU RÅGRUT, FALU ÄTTIKA OCH FALUJUNGFRUN

  • Falukorven har sina rötter i Falu gruva, där linor av tvinnad oxhud användes för att hissa upp kopparmalm. Köttet, som var en biprodukt från denna process, saltades och röktes. Under 1500- och 1600-talet lärde tyska arbetare vid gruvan svenskarna hur de skulle tillverka korv av detta kött.
  • Falujungfrun är en svarvad kvinnofigur som har tillverkats i Dalarna sedan åtminstone 1800-talet, och kan faktiskt vara ännu äldre. Figuren blev känd i hela Sverige när Falu ättika började använda en bild av dockan på sina etiketter år 1945.
  • Falu rågrut är ett knäckebrödsmärke från Wasabröd, som ursprungligen tillverkades av Falu spisbrödsfabrik. När Wasabröd köpte fabriken och flyttade produktionen till Filipstad, behöll man ändå namnet Falu rågrut.
  • Falu ättika var ett varumärke för ättika som ursprungligen tillverkades av Perstorp AB. Sedan 1910-talet producerades ättikan vid Falu koppargruva, där bland annat svavelsyra från gruvan ingick i produktionen.
  • Falu rödfärg härstammar från en biprodukt från Falu koppargruva, som användes som rött pigment. Idag får varumärket Falu rödfärg endast användas för färg som innehåller pigment från just Falu koppargruva.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev