Meny Stäng

Att göra i Hälsingland – 63 tips, sevärdheter och upplevelser

Vad kan man göra i Hälsingland? Hur mycket som helst! Hälsingland bjöd oss på härliga överraskningar när vi reste omkring under en månad förra sommaren, för att uppleva och skriva om landskapet. Här kommer det bästa från Hälsingland!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Innehållsförteckning

Att göra i Hälsingland

Vild och vacker natur, en lång härlig kust och massor av historiska Hälsingegårdar – det är bara lite av det Hälsingland har att bjuda på. Det är med andra ord inte svårt att hitta saker att göra i Hälsingland!

Hälsingland är ett landskap i mellersta Sverige som gränsar till Gästrikland, Dalarna, Härjedalen och Medelpad. Orter är bland annat Bollnäs, Edsbyn, Ljusdal, Färila, Hudiksvall, Järvsö, Söderhamn, Skärså, och Forsa. Prinsessan Madeleine är hertiginna i Hälsingland och Gästrikland.

1. Fördjupa dig i historia på Hälsinglands museum

Hälsinglands museum är ett kulturhistoriskt museum beläget i ett anrikt bankpalats i hjärtat av Hudiksvall. Museet erbjuder en spännande blandning av historia och konst, med både permanenta och tillfälliga utställningar. Ett besök här är både givande och trevligt – och det bästa av allt är att inträdet är helt gratis!

2. Campa vid den trolska Vinströmmen

Om du gillar natur och camping kan vi varmt rekommendera ett besök vid Vinströmmen. Det är väldigt vilt och vackert men ändå aningen organiserat med sophantering och bra ytor för alla som vill campa på något sätt.

3. Imponeras av sveriges största landsortskyrka i Järvsö

Järvsö kyrka, belägen på Kyrkön, är Sveriges största landsortskyrka. Den byggdes mellan åren 1832 och 1838 på platsen där en äldre medeltida kyrka tidigare stod. På kyrkogården vilar bland annat Lill-Babs, en av Sveriges mest älskade artister. Besökare kan även njuta av en naturskön stig som slingrar sig runt ön.

4. Beundra street art i Ljusdal

Trots att Ljusdal är en mindre kommun har de lyckats arrangera en stor gatukonstfestival, ARTSCAPE 2019 LJUSDAL, där internationella konstnärer bidragit med sina verk. Idag kan du beundra 16 stora muralmålningar längs Bagargränd.

5. Njut av Skärså fiskeläge

Skärså fiskeläge är en sann pärla, med idylliska vyer och möjlighet att njuta av läckerheter på fiskrestaurangen Albertina. Här finns även ett rökeri, en lanthandel, ett museum och mycket mer att upptäcka!

Att besöka Skärså i Hälsingland

6. Spana in Rådhuset i Söderhamn

Rådhuset i Söderhamn är en imponerande byggnad från 1800-talet med en rik historia. I den intilliggande Rådhusparken finns en staty föreställande teologen och ärkebiskopen Nathan Söderblom, som år 1930 tilldelades Nobels fredspris för sina insatser för fred.

7. Strosa i centrala Järvsö med kafeer och butiker

Järvsö är en liten ort med en härlig och charmig atmosfär. I centrum möts du av vackra byggnader och ett förvånansvärt brett utbud av restauranger, caféer och butiker. Du kan till exempel njuta av en måltid på Järvsöbaden, Bergshotellet eller Restaurang Sydsidan, eller slå dig ner för en fika på det mysiga Anders-Pers Fikabod.

8. Fika på Café Rådis i Söderhamn

Precis vid Rådhuset hittar du det mysiga Café Rådis, som stoltserar med sin fantastiska originalinredning från 1954. Här kan du njuta av den unika atmosfären samtidigt som du avnjuter en fika eller en god lunch.

9. Titta in i Ljusdals kyrka

Ljusdals kyrka har anor från slutet av 1100-talet, även om den genom åren genomgått stora förändringar. År 1753 drabbades den av en förödande brand, och när kyrkan byggdes upp igen fick den sitt nuvarande utseende. Vid en restaurering 1914–1915 tillkom de vackra målningarna.

10. Se Sjöbodarna i Hudiksvall

I hjärtat av Hudiksvall ligger en rad charmiga sjöbodar som har blivit ett välkänt kännetecken för staden. Liknande sjöbodar var en gång vanliga i norrländska hamnstäder, men Hudiksvall är unikt i att ha bevarat dem på detta sätt. Idag används sjöbodarna för hantverksbutiker och restauranger, såsom Möljen Café & Grill.

Att göra i Hälsingland

11. Beundra Ulrika eleonora kyrka

Ulrika Eleonora kyrka är en imponerande vacker korskyrka med en strålande röd fasad. Den är uppkallad efter drottning Ulrika Eleonora, gemål till Karl XI, och invigdes år 1693. Intill kyrkan står en charmig klockstapel som uppfördes 1748.

12. Ät gott på Creperiet i Järvsö

Ett ställe vi varmt rekommenderar är creperiet i Järvsö – ett charmigt litet matställe där du kan njuta av både söta crêpes och smakrika galetter. Det finns två creperier, ett ”på berget” och ett ”i byn”, och vi testade det som ligger i byn. Vi valde varsin galette och det var både gott och trevligt!

13. Smyg in i Hudiksvalls kyrka

Hudiksvalls kyrka, även kallad Jakobs kyrka invigdes ursprungligen 1672. Kyrkan har genomgått flera förändringar sedan dess, bland annat 1888 då den fick ny inredning i mörk nybarockstil. En unik detalj är den så kallade ”rysskulan”, som avfyrades från en rysk galär mot kyrkan 1721. Originalet stals 1972, och har ersatts av en kopia.

14. Besök ljusdalsbygdens museum

När vi besökte Ljusdal var Ljusdalsbygdens museum stängt, men när museet håller öppet kan du upptäcka kulturarvet från nordvästra Hälsingland genom en rad olika utställningar.

15. Promenera på kärleksstigen i Söderhamn

Mitt i Söderhamn, vid Västra berget, ligger det idylliska promenadstråket Kärleksstigen. Redan i början av 1900-talet började människor promenera här, och namnet har bevarats sedan dess.

16. Upptäck Sjölins bröd i Söderhamn

Sjölins Bröd är Söderhamns äldsta bageri, där taket pryds av nostalgiska fotografier som visar de tidigare ägarna genom åren. Än idag kan du köpa nybakat bröd och läckra bakverk här – eller slå dig ner för en fika i det hemtrevliga caféet.

17. Ät Glass på glasskupan i Järvsö

Är du sugen på glass rekommenderar vi ett besök på Glasskupan, ett mysigt glasscafé mitt i Järvsö. Vi valde varsin läcker mjukglass, men här finns även mer kreativa och spännande glassalternativ att prova.

18. Ta dig runt Lillfjärden i Hudiksvall

I centrala Hudiksvall finner du sjön Lillfjärden, en plats rik på både fiskar och fåglar. Sjön har en omkrets på 2,2 kilometer, och den är ett populärt mål för både promenader och joggingrundor.

19. Beskåda Oscarsborg i Söderhamn

Oscarsborgs utsiktstorn, beläget på Östra Berget i Söderhamn, invigdes 1895 och är idag ett välkänt landmärke för staden. Under sommarens högsäsong är tornet öppet för besökare, medan det resten av året kan beundras från utsidan.

Att göra i Hälsingland

20. Handla delikatesser i Färila

Strax öster om centrala Ljusdal ligger den charmiga byn Färila, som är ett utmärkt stopp för den som älskar delikatesser. Börja gärna på Färila ICA / Delins charkuteri, som är känd för sina korvar, särskilt den berömda ”Färilakorven”. Inte långt därifrån hittar du också Björk & Co, en butik full av delikatesser såsom kött, ostar och marmelader.

21. Sola och bada på Malnbaden i hudiksvall

Malnbaden, som ligger nära centrala Hudiksvall, har en vacker sandstrand. Här hittar du också restaurangen Maln Hav & Krog samt Malnbadens Camping. Vi kan tänka oss att denna plats blir väldigt populär under de varma sommardagarna.

22. Ta en båttur med M/S Moa i Söderhamn

Somrarna i Söderhamn bjuder på härliga turer i skärgården med den charmiga båten M/S Moa. Under högsäsong går dagsturer flera gånger i veckan till Enskärsorn, där du kan koppla av med sol, bad och vacker natur. Ombord serveras både lunch och glass, och vissa kvällar kan du njuta av en räkkryssning eller tacokryssning.

23. Upplev Stenegård i Järvsö

Ett måste i Järvsö är att besöka Stenegård, en plats som ger en autentisk hälsingemiljö. Här kan du utforska hantverksbutiker, vandra genom en vacker trädgårdspark, delta i kulturaktiviteter och besöka besökscentret för världsarvet Hälsingegårdar. Du kan även upptäcka Lill-Babs Museum, delta i barnaktiviteter, fika och fira midsommar.

24. Fiska och bada i Färssjön i Söderhamn

Vid den här vackra badplatsen i Söderhamn har man gjort iordning badbryggor, omklädningsrum och toaletter. Sola och bada vid Färssjön eller prova fisket kanske …

25. Spana in Alirs öga i Söderhamn

Alirs öga är Sveriges största landskapsskulptur och ligger i anslutning till motionsspåret Hällmyra i Söderhamn. Platsen används ibland för olika evenemang, men skulpturens unika form upplevs bäst från ovan. Namnet ”Alir” har sitt ursprung i medeltiden och syftar på södra Hälsingland, ett namn som kan spåras tillbaka till början av 1300-talet.

26. Besök Hälsingegården bortom Åa

Hälsingegården Bortom Åa – Fågelsjö Gammelgård – är en av de sju hälsingegårdar som ingår i världsarvet. Gården är både imponerande och lätt att besöka, med regelbundna guidade turer under sommaren. Här kan du beundra de vackra väggmålningarna, höra historien om ”Amerikahuset” och fascineras av det unika ”sjulåshärbret”, ett matförråd med sju lås.

27. Kika in i Bergviks industrimuseum

I Bergvik grundades världens första sulfitpappersmassefabrik redan 1874. Idag rymmer en del av den gamla fabriksbyggnaden både museum och servering. När vi var på plats var museet tyvärr stängt, men det kan säkert vara intressant att kika in.

28. fascineras av Lill-babs museum

Det som vi tyckte var mest fascinerande på Stenegård var Lill-Babs Museum. Anledningen till att museet finns just här är att Lill-Babs växte upp i Järvsö och senare hade ett hus i trakten. Museet är litet men innehållsrikt och ger en inblick i stjärnans liv, både på scenen och privat. Här kan du se allt från hennes scenkläder till målningar och andra nostalgiska föremål.

29. Utforska vackra Skatön i Söderhamn

Skatöns naturreservat är en pärla för friluftsliv, där du kan njuta av både vandringsleder och härliga badplatser. Trots att Skatön ligger på en ö är den lätt att nå – parkera bilen vid fastlandet och ta en kort promenad över den idylliska hängbron som leder dig dit.

Att göra i Hälsingland

30. Upptäck Hornslandet och Kuggören fiskeläge

Hornslandet är en vidsträckt halvö i Bottenhavet, belägen cirka 15 kilometer öster om Hudiksvall. På denna plats hittar du bland annat det charmiga fiskeläget Kuggören, där du kan njuta av vackra vyer, bada eller köpa färsk fisk. Vi passade också på att besöka ”Labyrinten på Kuggörarna”.

31. Bo på hälsingegården Erik-Anders

Erik-Anders är en av de sju hälsingegårdar som 2012 blev listade som Unesco-världsarv under namnet ”Decorated Farmhouses of Hälsingland”. På sommaren har du möjlighet att besöka gården, antingen på egen hand eller med en guide som berättar mer om platsen. Här finns café och butik, och det är även möjligt att boka rum.

32. Kliv in på F15 flygmuseum

På F15 Flygmuseum får du en inblick i den fascinerande historien bakom flygplan, krigsflygplan och skolflygplan som har varit stationerade här sedan 1945. Ett utmärkt besöksmål för alla flygplansintresserade, både unga och gamla!

33. Fika hos Systrarna Söderström

Vi fick flera rekommendationer om Systrarna Söderström, och trots att det var stängt när vi körde förbi på väg mot Skärså, ville vi ändå tipsa om stället. Här erbjuds musik, mat, provningar och olika evenemang, och under sommaren är det ofta öppet.

34. Tidsres på Karlsgården i Järvsö

I Järvsö hittar du Karlsgården, även känd som ”Karls i Bondarv'” en hälsingegård med en rik historia. Av de åtta gårdarna som fanns här på 1500-talet, finns idag fem kvar, och Karlsgården ger en inblick i hur gårdarna såg ut innan de målades röda. Hembygdsföreningen anordnar ibland aktiviteter, och det går även att boka en guidad visning.

35. Smaka god mat på Albertina i Skärså

En av de verkliga höjdpunkterna i Skärså är Restaurang Albertina. Under vår långresa lagar vi oftast maten själva i husbilen, men vissa restauranger är helt enkelt för lockande för att missa – och Albertina var en sådan! Vi valde att njuta av musslor med pommes frites, och oj, så gott det var!

36. Kliv ner i Loos koboltgruva

Loos koboltgruva, belägen i Los socken, var i drift under en kort period från 1730-talet till 1773. I gruvan bröts kobolthaltig malm som användes för att tillverka en eftertraktad blå färg. Idag kan man besöka museet och gruvan.

37. Res i tiden vid Trönö gamla kyrka

Trönö Gamla kyrka anses vara Norrlands bäst bevarade medeltida kyrka. De äldsta delarna härstammar från slutet av 1100-talet, medan andra delar är från 1500- och 1700-talen. Cirka 500 meter från kyrkan ligger Söderblomsgården, och här föddes ärkebiskopen och nobelpristagaren Nathan Söderblom 1866. Museet och gården har öppet på högsäsong.

38. Aktivera dig på Kasberget

Kasberget reser sig 202 meter över havet, och på toppen står ett utsiktstorn som byggts av Mo Hembygsförening. Tornet är uppfört med telefonstolpar som släpades upp av medlemmarna i hembygdsföreningen. Du kan ta dig upp till toppen genom att följa en stig.

Att göra i Hälsingland

39. Prova champagne på Järvsö champangnebar

En champagnebar i Järvsö? Ja, faktiskt! I denna lilla by hittar du världens nordligaste champagnebar som erbjuder hela Taittingers sortiment. Baren är öppen på fredags- och lördagskvällar under sommaren, där du kan smaka på champagne och njuta av delikata tilltugg som ost- och charkbrickor. Nära baren finns också en ölbar, boule och ett mysigt gårdsbageri.

40. Bo på Stenö & havsbad och camping

Stenö Havsbad & Camping är en vacker campingplats som också fungerar som en mötesplats för både turister och lokalbor. Här kan du njuta av sol och bad, delta i olika utomhusaktiviteter, äta gott på restaurang och umgås.

41. Njut av Hamra Nationalpark

Strax utanför Hälsingegården Bortom Åa hittar du Hamra nationalpark. Detta skyddade område är mest känt för sin orörda urskog, där ett rikt djur- och växtliv frodas i de gamla och döda träden. Nationalparken består också till stor del av myrmarker med kärr, bäckar och små tjärnar.

42. Öppna dina sinnen i Trönö nya kyrka

Trönö Gamla kyrka fick senare sällskap av Trönö Nya kyrka, som färdigställdes år 1895 enligt ritningar av arkitekten Axel Fredrik Nyström. Denna imponerande landsortskyrka drabbades av en förödande brand år 1998 men har sedan dess blivit återuppbyggd.

43. Fotografera i vackra Hölick

Vid Hölick på Hornslandet hittar du de vackra sandstränderna Storsand och Östra havsbadet. Vid Storsand ligger även restaurangen Sand & Kök, som har öppet under högsäsong och erbjuder imponerande utsikter. Vi tog också en titt på Hölick Havsresort & Spa, som verkade vara en avkopplande plats.

44. Klättra i Hölicksgrottorna

Vid Hölicks naturreservat, på Hornslandets sydspets, ligger Hölicksgrottorna, som stoltserar med Europas näst längsta system av urbergsgrottor, hela 1 340 meter långt. Vi vandrade hit, en kort men trevlig tur, och fann en grottöppning med ett rep. Vi vågade oss inte så långt in, men grottan kan utforskas med erfarenhet, rätt utrustning, och kanske guide.

45. Lär dig mer om 7 Unesco Världsarvsgårdar i Hälsingland

Det finns runt tusen fina Hälsingegårdar med det är bara sju som är utvalda som Unesco världsarvs, och vi bestämde oss för att besöka alla sju. Det var inte helt enkelt eftersom en del är privata, och en hel del kostar ganska mycket pengar för att få se och bli guidade. Nedan hittar du en länk för all information om vad det kostar, öppettider, guidade visningar, var alla 7 gårdar ligger, Service, bilder, video, ja allt som du behöver veta. Här är Unesco-arven.

  • Erik-Anders, Söderala (Söderhamn)
  • Gästgivars, Vallsta (Bollnäs)
  • Kristofers, Järvsö (Ljusdal)
  • Bommars, Letsbo (Ljusdal)
  • Bortom Åa, Loos (Ljusdal)
  • Pallars, Alfta (Ovanåker)
  • Jon-Lars, Alfta (Ovanåker)

46. Semestra i Mellanfjärden

Mellanfjärden är en pittoresk liten ort vid havet, belägen i Nordanstigs kommun, cirka 38 kilometer norr om Hudiksvall. Här finner du ett charmigt fiskeläge med restaurangen Sjömärket, samt ett café, butik, hotell och camping.

47. Låt barnen springa vilda i Trolska skogen

Inte långt från Mellanfjärden ligger Trolska skogen, en plats där du kan boka in teateräventyr för barnen. Här erbjuds musik- och teaterföreställningar samt andra kulturella aktiviteter mitt i skogens magiska atmosfär.

48. campa vid Stocka gästhamn

Om du reser med husbil (eller båt) rekommenderar vi ett stopp vid Stocka Gästhamn. Vi stod vackert vid vattnet och tillbringade flera timmar i solstolarna, njutande av solen. På ställplatsen finns all nödvändig service, inklusive tvättmaskin och möjlighet att diska utomhus.

49. Cykla dressin på Dellenbanan

Är du nyfiken på att prova dressincykling? På Dellenbanan kan du cykla dressin längs en 54 kilometer lång järnvägssträcka mellan Hudiksvall och Hybo. All cykling börjar vid Delsbo station, där du även hittar ett stationscafé och information.

Att göra i Hälsingland

50. Åka skidor i Järvsöbacken

Under vintermånaderna är Järvsöbacken en populär destination för skidåkning. Här finns något för hela familjen, med 23 nedfarter, nio liftar, fem rullband, två stora barnområden och en snöpark.

51. Var naturnära i Blacksås naturreservat

Blacksås naturreservat lockar med vacker natur och en spektakulär utsikt från Blacksåsbergets topp. För att nå berget tog vi husbilen till den västra sidan, där det sägs finnas en enklare vandringsled upp. Vägen dit visade sig dock vara en utmaning för husbilen, med smala, slingrande grusvägar som krävde både tålamod och försiktighet.

52. Ta dig till Bodagrottorna

I Bodagrottornas naturreservat ligger en imponerande urbergsgrotta, som med sina drygt 2 900 meter är världens näst längsta i sitt slag. Vi tog oss till grottan via en kort vandringsled som delvis gick över stora stenblock.

53. Fira midsommar i Forsa

I Forsa, på en udde i Långsjön i Fränö, ligger Forsa forngård – en plats som erbjuder en resa tillbaka till 1800-talet. Här finns flera historiska byggnader som visar hur livet såg ut förr. Hembygdsföreningen anordnar regelbundet aktiviteter, och på midsommarafton kan du njuta av spelmansmusik, dans runt midsommarstången och försäljning av klassisk hälsingeostkaka.

54. Prova Hälsingeostkaka

Vi köpte hälsingeostkaka när vi var med på midsommarfirande i Forsa i Hälsingland. Den här kan ju göras på många olika sätt i olika landskap. Hälsingeostkakan skär man i skivor och värms tillsammans med grädde i ugnen. Den serveras med någon sylt oftast hjortronsylt och vispad grädde. Eller med saftsås. Gott var det!

55. Testa downhill cykling

Under sommaren är Järvsö en populär plats för mountainbike och downhill-cykling. Järvsö Bergscykel Park, eller Järvsö Bikepark, har ett stort utbud av spännande och äventyrliga cykelleder.

56. Upplev vildriket

Vildriket, tidigare känt som Järvzoo, är en djurpark i Järvsö som fokuserar på nordiska djur. Här kan du bland annat möta de fyra stora rovdjuren – varg, lo, björn och järv.

57. Ta en selfie vid Öjeberget

Mitt i Järvsö hittar du Öjeberget, där utsiktspunkten ’Öjebergets utsiktsplats’ erbjuder en fantastisk vy. Du kan köra nästan hela vägen upp genom att följa Alpvägen till den översta parkeringsplatsen. När du har parkerat ska du inte gå uppåt (som vi gjorde!), utan istället leta efter skyltar med texten ’Trappstigen’, som leder dig till utsiktspunkten bakom parkeringen.

58. Bestig Järvsö klack

Järvsö Klack är ett berg med en utsiktspunkt som fungerar som ett landmärke för Järvsöbygden. För att nå toppen vandrar man cirka 1,4 kilometer. Vandringen är inte särskilt tuff, men eftersom den går uppför kan det vara skönt att ta en paus längs vägen. Väl uppe på toppen belönas man med en fantastisk utsikt.

Att göra i Hälsingland

59. Bada i Orbaden

Orbaden är en liten ort i Bollnäs kommun, nära Järvsö. Här hittar du en kilometerlång sandstrand vid Orsjön, som ofta kallas ”Hälsinglands Riviera”. På platsen finns även Orbaden Spa & Resort samt Orbadens Camping. En fantastiskt vacker plats!

60. Följ med på guidad tur i Bommars Hälsingegård

Hälsingegården Bommars är en av de sju gårdar som ingår i världsarvet Hälsingegårdar, vilket togs upp på Unescos lista år 2012. Bommars ligger i byn Letsbo och är särskilt känd för sina vackra tapeter, där schablonmålningar pryder ytan mellan våderna. Gården är privatägd och kan endast besökas genom förbokning.

61. Hemestra på Järvsö camping

Järvsö Camping har ett utmärkt läge mitt i centrala Järvsö. Detta är en relativt liten och trevlig camping med både stugor och campingplatser.

62. Vandra i Hälsingland

Hälsingland bjuder på fantastisk natur, och det är därför populärt att vandra. Du kan till exempel vandra den berömda Hälsingeleden, och du kan också vandra längs älvarna Ljusnan och Voxnan. Dessutom finns pilgrimsleder, såsom Stråsjöleden.

63. Fiska i Ljusdal

Fiske är en populär aktivitet i området, och Ljusdals kommun erbjuder hela åtta fiskevårdsområden. Här kan du fiska både i Ljusnan och på andra platser som Svartsjöområdet, Örasjön, Leån, Storsjön och Bäckesjön.

Fler tips på saker att göra i Hälsingland?

Har du fler tips på saker att göra i Hälsingland? Berätta gärna i en kommentar!

Att se och göra i Hälsingland – info och fakta

  • Landsdel: Norrland
  • Län: Gävleborgs län, Jämtlands län, Västernorrlands län
  • Största sjö: Dellensjöarna
  • Största vattendrag: Ljusnan, 443 km lång
  • Högsta punkt: Garpkölen – 671 meter över havet
  • Landskapsdjur: Lodjur
  • Landskapsfågel: Slaguggla
  • Landskapsblomma: Lin
  • Landskapsvapen: En sköld med svart fält, och en bock i guld med röda horn och klövar.
  • Nationalpark: Hamra nationalpark i Ljusdals kommun
  • Naturreservat: Agön-Kråkön naturreservat, Kölbergets naturreservat, Bodagrottorna Iggesund, Kölbergets naturreservat, Kyrköns naturreservat
  • Kulturreservat: Västeräng kulturreservat i Hudiksvalls kommun och Våsbo fäbodar i Ovanåkers kommun.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev