Är du nyfiken på grottor och gruvor i Europa? Vi tipsar om 16 olika platser under jord som vi själva har besökt. Här hittar du allt från vackra grottrum med imponerande stalagtiter till intressanta gruvor där man brutit silver, salt, järn, kol, koppar och kobolt …
Innehållsförteckning
Grottor och gruvor i Europa
Det finns massor av spännande grottor och gruvor i Europa. Grottor är naturliga och kan bjuda på fantasifulla överraskningar. Gruvor berättar istället människans historia om slit, hårt arbete och – i vissa fall – rikedom. Både grottor och gruvor har en gemensam nämnare i att hittas under jord.
Grottor i Europa
Vi inleder med ett antal grottor i Europa, innan vi fortsätter med gruvor.
1. Postojna, Slovenien
Postojnagrottan är ett 21 kilometer långt grottsystem i Postojna i Slovenien. Grottsystemet har uppstått som en karstbildning och är den näst längsta grottan i Slovenien. Idag är grottan en stor turistattraktion, och man kan uppleva den genom att åka ett turisttåg förbi alla stalagtiter och stalagmiter.
- Var: Postojna, Slovenien
- Längd: Cirka 24,3 kilometer
- Läs mer: Grottan Postojna i Slovenien
2. Kalkberghöhle i Bad Segeberg, Tyskland
Grottan Kalkberghöhle ligger i Bad Segeberg i norra Tyskland. Grottan är 2285 meter lång, och är vintertid hem för cirka 30 000 fladdermöss av sju olika arter. På sommarhalvåret kan man gå guidade turer här, och det finns också ett museum där man kan lära sig mer om fladdermöss.
- Var: Bad Segeberg, Tyskland
- Längd: Cirka 2 kilometer
- Läs mer: Fladdermusgrotta i Bad Segeberg
3. Punkva Caves, Tjeckien
Punkva Caves ligger i Blansko, strax norr om Brno i Tjeckien. De här stora grottorna är fyllda av stalagtiter, stalagmiter och fascinerande bergsformationer. Det som gör denna grotta unik är ett grönt gräsbeklätt område mitt i grottan, samt att man kan åka båt på en underjordisk flod.
- Var: Blansko, norr om Brno, Tjeckien
- Längd: Cirka 4 kilometer
- Läs mer: Punkva Caves i Tjeckien
4. Szemlö-Hegy i Budapest, Ungern
Grottan Szemlö-Hegy upptäcktes på 1930-talet av ett par äventyrliga män samt en flickvän till en av dessa, som vägrade acceptera att grottan tog slut och kravalde sig vidare. Idag finns en störra öppning för besökare. Granngrottan, Pál-Völgyi, bjuder på adventure caving.
- Var: Budapest, Ungern
- Längd: Cirka 2 kilometer
- Läs mer: Grottor i Budapest
5. Isgrottan Eisriesenwelt, Österrike
Eisriesenwelt, ligger nära Salzburg i Österrike och är världens största isgrotta. Denna läckra grotta är ett mycket populärt besöksmål. Du tar dig till grottan genom att först åka linbana, och däreftter vandra ytterligare en sträcka.
- Var: Tennengebirge, utanför Salzburg, Österrike
- Längd: Cirka 42 kilometer
- Läs mer: Eisriesenwelt i Österrike
6. Aillwee Cave, Irland
Aillwee Cave ligger på Irlands västkust och hittades av en bonde 1944, då han letade efter sin bortsprungna hund. Först 30 år senare berättade han om grottan, som idag är en populär sevärdhet. Grottan har formats av en underjordisk flod, och har därför formen av en tunnel med rundat tak.
- Var: Söder om Galway, Irland
- Längd: Cirka 1 kilometer
- Läs mer: Två grottor på Irland
7. Doolin Cave, Irland
Doolin Cave, som ligger strax utanför Doolin på Irlands västkust. Den här grottan upptäcktes 1952 av två grottklättrare som envist ålade sig fram i kompakt mörker. Till slut kom de fram till en stor sal, med Europas största stalaktit, som är 7,3 meter lång och väger runt tio ton.
- Var: Utanför Doolin, Irland
- Längd: Cirka 6,7 kilometer
- Läs mer: Två grottor på Irland
8. Neptunus Grotta, Sardinien
Grotta di Nettuno, Neptunus Grotta, är en grotta som ligger vid havet i närheten av staden Alghero på Sardinien. Grottan upptäcktes av lokala fiskare på 1800-talet, och idag är detta ett populärt utflyktsmål som man tar sig till via olika båtutflykter.
- Var: Utanför Alghero, Sardinien, Italien
- Längd: Cirka 4 kilometer
- Läs mer: Neptunus Grotta på Sardinien
9. Grotte de la Madeleine, Frankrike
Det franska området Ardeche är fullt av grottor, varav vissa är öppna för turister. Vi besökte Grotte de la Madeleine, som är full av stora stalagtiter och stalagmite. I närheten finns grottan Chauvet och en kopia av denna, där man kan se grottmålningar som gjordes för 36 000 år sedan.
- Var: Ardeche, Frankrike
- Längd: Cirka 500 meter
- Läs mer: Ardeche i Frankrike
Gruvor i Europa
Nu fortsätter vi med fler underjordiska rum, i form av gruvor i Europa.
10. Sala silvergruva, Sverige
Sala silvergruva var i drift mellan 1400-talet och tidigt 1900-tal, och är idag ett stort besöksmål. Som besökare kan man göra besök nere i gruvan, där engagerade guider bland annat berättar om gruvarbetarnas liv förr i världen.
- Var: Sala, Sverige
- Typ av gruva: Silver
- Aktiv: Från 1400-talet till 1908
- Läs mer: Sala Silvergruva
11. Falu Gruva, Sverige
Falu gruva är en historisk koppargruva, och idag dessutom ett Unesco världsarv. Man kan följa med på guidade turer ner i gruvan och det finns också flera besöksmål ovan jord, i form av museum och hem som visar hur gruvarbetarna levde en gång i tiden.
- Var: Falun, Sverige
- Typ av gruva: Koppar
- Aktiv: Från cirka 700-talet och fram till 1992
- Läs mer: Falu Gruva i Falun
12. Gruvan i Rammelsberg, Tyskland
Gruvan i Rammelsberg är ett Unesco världsarv i den tyska staden Goslar, i bergsområdet Harz. Att gruvan är ett världsarv beror på att den har mycket att berätta om gruvdriften i Europa, under medeltiden och renässansen. Idag kan man gå guidade turer, och det finns också ett museum.
- Var: Goslar, Tyskland
- Typ av gruva: Metaller
- Aktiv: Fram till 1988
- Läs mer: Gruvan i Rammelsberg
13. Landek Park, Tjeckien
Landek Park är ett intressant gruvmuseum i staden Ostrava i östra Tjeckien, där man förr i tiden bröt kol. Idag är detta ett museum, och man kan utrusta sig med hjälmar och följa med ner under jord. Ovan jord finns olika utställningar, bland annat med räddningsutrustning.
- Var: Ostrava, Tjeckien
- Typ av gruva: Kol
- Aktiv: 1782-1990
- Läs mer: Landek Park Gruvmuseum
14. Loos koboltgruva, Sverige
Loos koboltgruva ligger i Los i Hälsingland och var i drift under 1700-talet. I gruvan bröts malm med kobolt, vilken användes för att framställa en eftertraktad blå färg, som sedan användes för att dekorera porslin. Idag kan man följa med på guidad tur eller spana in museet.
- Var: Los (Hälsingland), Sverige
- Typ av gruva: Kobolt
- Aktiv: 1730-1773
- Läs mer: Att göra i Ljusdal
15. Saltgruvan i Wieliczka, Polen
Saltgruvan i Wieliczka ligger utanför Kraków i södra Polen, rakt under staden Wieliczka. Gravan var i drift ända från 1200-talet fram till 1996. Idag är gruvan ett Unesco världsarv och ett mycket populärt besöksmål, med över en miljon besökare per år.
- Var: Wieliczka, utanför Krakow, Polen
- Typ av gruva: Salt
- Aktiv: Fram till 1996
- Läs mer: Saltgruvan i Wieliczka
16. Kiruna Gruva, Sverige
Kirunagruvan är en järngruva i berget Kiirunavaara i Kiruna, i norra Sverige. LKAB har brutit järnmalm här sedan början av 1900-talet och gruvan är idag världens mest moderna underjordsgruva för järnmalm. Via LKAB:s visitor centre kan man följa med på guidade turer. Jag (Helena) besökte gruvan för många, många år sedan, vilket var mycket intressant.
- Var: Kiruna, Sverige
- Typ av gruva: Järnmalm
- Aktiv: 1892 – pågående
Vilka grottor och gruvor i Europa har du besökt?
Vilka grottor och gruvor i Europa har du besökt? Har du besökt några i listan ovan? Vilka gjorde ett bestående intryck?
Netti Starby säger:
Så många gruvor och grottor det finns i världen och jag har aldrig besökt en gruva. Kramis <3
11 februari 2025 — 6:23
Aberaber säger:
Saltgruvan i Polen, min medresenär med astma kunde andas så lätt därnere. Saltet gjorde någonting med luften. Minns att det fanns ett kapell eller en kyrka där nere. Och att hissturen ner var obehaglig. vÄven besökt ett grottsystem i Belgien mot franska gränsen, minns inte vad det hette. Egentligen gillar jag inte gruvor och grottor så jag skulle kanske inte ta en omväg till dem.
11 februari 2025 — 10:00
Hanneles bokparadis säger:
inte besökt så många, räknas Fröå gruva i Åre.
11 februari 2025 — 10:07
znogge säger:
Gruvor är inte riktigt min grej men jag har ändå besökt en i Spanien och en i Turkiet. Intressanta besök.
11 februari 2025 — 12:48
BP säger:
Måste medge att jag inte besökt en enda av era grottor. Har bara besökt tre grottor i hela mitt liv – Cuevas del Drach, Mallorca; Gorges du Tarn, Frankrike och Lummelundagrottan på Gotland. Den grottan som var mest imponerande var Gorges du Tarn. Vill minnas att jag nämnde den i samband att ni var i närheten och besökte Gorges du Verdon. Kan dock minnas fel – du vet det där med selektivt minne;-)
11 februari 2025 — 18:05
bmlarsreseblogg säger:
Grottor är inte riktigt vår grej men Postojnagrottorna och svenska Lummelunda har vi besökt. Gruvor är lite intressant och de på er lista som vi besökt är Sala, Falun, Kiruna och Loos. Sedan har Lars varit i den polska saltgruvan och våra tyska vänner tog med oss på en guidad tur i en blygruva, söder om Köln. Nu känns det nästan som att det räcker med både gruvor och grottor…
11 februari 2025 — 19:12
Amanda (Swedish Passport) säger:
Har helt missat flera av dessa gruvor så stort tack för tipsen! Besökta saltgruvan i Wieliczka för ett par år sedan och var så fascinerad – speciellt över kristallkronorna av salt 🙂
11 februari 2025 — 20:07