Meny Stäng

Limburg i Belgien – Tant Anna och spirituosan

Annons

Skribent: Anna Nilsson Spets

I Belgien, landet där jag bor sedan snart 16 år, är landet uppdelat i tio stycken provinser. Jag bor på gränsen mellan två; Antwerpen och Limburg.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Limburg har mycket att erbjuda, både för mej som boende men också för den som vill upptäcka Belgien utanför turiststråken.

Så här på våren besöker vi naturligtvis fruktodlingar för att se den fantastiska blomningen.

Limburg är känt för sina äppel- och päronodlingar. Rad på rad som stolta soldater står träden fulla med vitrosa blommor, det är verkligen som hämtat ur en Astrid Lindgrenbok.

April är den stora blomningsmånaden, exakt när är svårt att sia om, men Limburgs turistinformation har en uppdaterad blomningskalender. Reser man i området efter mörkrets inbrott kan man se små små eldar i odlingarna, är det kalla nätter måste knopparna skyddas.

Bästa sättet att ta sig runt mellan fruktodlingarna är naturligtvis med cykel, det finns många fina cykelleder. Terrassväder som vi kallar bra väder för, inbjuder till att inta en god öl på något café utmed vägen.

En av de största turistmagneterna i Limburg är den genomskinliga kyrkan, ett konstverk som ligger utanför Borgloon.

Konstverket har namnet Reading between the lines och är byggd av 30 ton stålplattor och syftet är att man ska få olika upplevelser av landskapet runt om genom att titta genom kyrkväggarna. Själva kyrkan är bara 10 meter lång och ligger en kortare vandring från de anvisade parkeringsplatserna.

Kyrkan i Limburg. Foto: Pixabay.

Staden Hasselt är provinshuvudstad är känd för två saker; Spekulaas (en kaka som påminner lite om pepparkaka) samt Genever, spritdrycken.

Spekulaas

Genever från Hasselt är så pass välkänt så den förärats sitt eget museum. Museet ligger i det vi kallar en begijnhof, ett muromgärdat område där kvinnor i kyrkans tjänst bodde.

Museum Limburg

Dessa byggnader har anor från 1700-talet och på en av smågatorna ligger det gamla geneverbränneriet som i dag tjänar som museum.

Museum Limburg

Här finns stora samlingar av spritkuriosa, allt i från foton, filmer till flaskor och gamla maskiner.

Museum Limburg
Elixir är en annan känd och gammal dryck med kryddor.

Man följer en rutt som börjar med hur mäsken sätts (råg, jäst och majs), fortsätter sen genom proceduren med upphettning, destillering och avkylning.

Museum Limburg
Museum Limburg

Sedan följer hur olika smakämnen tillsätts vilket är det fina i kråksången.

Alla genevertillverkare har sina egna hemliga kryddningar men den viktigaste är enbär.

Museum Limburg
Museum Limburg
Etikettskåp och flaskpåfyllningsmaskin

Enar växer inte vilt här längre, bären importeras från Balkan. Andra vanligt förekommande kryddor är malört, koriander, kummin och johannesört.

Museum Limburg

Vi får lära oss massor om spritförbud, illegal tillverkning och smuggling. Det är en hel vetenskap det här med genever, olika benämningar vartefter ålder, smaksättning och provins.

Turen avslutas … i baren där man bjuds på en borrel, alltså ett litet 4 cl glas med en slurk genever. Massor med sorter finns att prova eller köpa med sig hem, vi testade den alkoholfria som smakade friskt av citron.

Museum Limburg

Ett mycket lärorikt besök i den historiska staden Hasselt.

Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60+ årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev