Meny Stäng

Skidåkning och restauranger i den georgiska skidorten Gudauri

Annons

Skribent: Jonathan Gharbi de Maré

Apollo, som man oftast kanske förknippar med sol- och badresor är också Nordens största researrangör av sport- och träningsresor. Apollo Sports organiserar även skidresor till en rad destinationer, där skidorten Gudauri i Georgien tillkom i januari 2025.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Det är en helt ny destination, och säsongen för resorna började i januari och slutar nu i mars. Här kommer lite praktisk information och tips om resmålet. 

Pister och liftsystem i Gudauri

Gudauri har cirka 75 kilometer med spår och 14 liftar. Den högsta punkten man kan nå med lift ligger på 3 279 meters höjd och den lägsta liften startar på 2000 meters höjd. Den längsta liften är 2 750 meter lång och tar dig upp från 2 200 till 2 700 meters höjd.

På väg upp till 3 279 meters höjd ser man även även en av de svårare backarna.
Utsikt från 3 279 meters höjd, den högsta punkten en lift kan ta dig i Gudauri.

Det finns både gondoler och öppna liftar av det österrikiska företaget Doppelmayr eller franska Poma. Majoriteten av pisterna är blå men för de som åker på områdena för off pist så finns väldigt mycket att välja på, vilket är Gudauris stora charm. 

Det många lyfter fram är möjligheterna till väldigt stora områden off pist. Man kan också se skärmflygare som startat från toppen.

Hela berget är i söderläge så man har sol hela dagen. Om man besöker Gudauri i slutet på säsongen, nu i mars så kan det vara skönt med solen i ryggen och då kan man ta liften till Kobi-passet på cirka 2 900 meters höjd och åka ned med solen i ryggen. Så glöm inte solkräm med hög solskyddsfaktor, den kostar otroligt mycket på plats.  

Med solen i ryggen tar man sig ned på andra sidan berget via Kobipasset. En väldigt vacker och lång nedfart.
Säsongen är snart slut, solen och värmen i mars är påtaglig men det är riktigt skönt väder.

Vad säger erfarna skidåkare?

Jag pratade med några svenskar som åkt mycket och fick tag i Claes Eriksson som bland annat varit skidinstruktör i Sankt Anton. 

Hur upplever du Gudauri nu efter några dagars skidåkning?

När det snöar kan det vara rejäla mängder, över en meter och man kan då åka på helt orörda områden. Det finns relativt få liftar men när det är nysnö kan man enkelt ta sig från liftarna till otroligt många områden. Det är annars en enkel terräng och väldigt bra för medelbra skidåkare.  

Från vänster, Gert och Claes från Sverige tar sig en picknick med öl och macka i solen på 2 800 meters höjd.

Praktiska saker att tänka på

Liftkort kostar runt 1300 för sex dagar, man kan också köpa dagspass för cirka 280 kronor och 150 kronor för barn. De flesta hotellen har gratis shuttle till närmaste lift och liftarna är öppna från 10 till 17.00. Det finns även kvällsåkning mellan 20 och 22 på helgerna i en av pisterna. 

Hyra av utrustning kostar lite olika så har man pjäxor och hjälm blir det billigare att bara hyra skidor. Själv hyrde jag allt och man kan förhandla priserna på en del ställen medan det i nya Gudauri är fasta priser på ca 240 kronor per dag för allt. Hyr man flera dagar kan priset förhandlas ned och landa på 170-180 kronor. 

Det finns en bana med gupp nedanför den högsta punkten på 3 279 meter. Det är väldigt många som åker snowboard i Gudauri
Utsikt från en nybörjarbacke. Det finns även en kortare backe anpassad för barn med rullband istället för lift.

Att ta sig runt i Gudauri och restauranger

Gudauri består av utspridda hotell och restauranger på olika höjd men i nya Gudauri är allt samlat på ett ställe och där kan man enkelt promenera runt. Det finns två liftar därifrån där den längsta är 2 380 meter lång och tar dig 540 meter upp från startpunkten på 2 160 meters höjd. 

Det finns förstås massor av restauranger då det finns ett 60-tal hotell i Gudauri. Det man får beakta är att det är stora höjdskillnader mellan en del hotell och restauranger och det finns inga trottoarer längs den smala bilvägen. Så många tar taxi och den app som används främst är Bolt. 

Till vänster ser man nya Gudauri och till höger det mer utspridda gamla Gudauri, höjdskillnaden mellan delarna syns också.
Två liftar startar från nya Gudauri där även de flesta restaurangerna finns samlade. Där finns även vin och matbutiker.

Restauranger och barer i backen

Det finns flera restauranger uppe vid 2 700 meters höjd och ställen som passar för både lunch och after ski. Exempelvis White Rabbit är bra för afterski medan det finns flera andra som grillar allt från spett till burgare. 

Några av restaurangerna och liftarna på 2 700 meters höjd

Prisnivån i Gudauri för en rätt ligger på runt 150 kronor och en öl på 50-80 kronor. En del ställen tar 10-15 procent i serviceavgift om man beställer vid bordet. Lustigt nog kan man ibland beställa en öl i baren och slipper då serviceavgiften jämfört med om man beställer den via bordet. Generellt kan det vara bra att fråga om det tillkommer serviceavgift eller skatt innan ni beställer. 

Det finns också livsmedelsbutiker i både gamla och nya Gudauri där man kan köpa snacks och dryck om man hellre har en egen picknick någonstans på berget under dagen. 

Lunchdags i Gudauri, längre bort skymtar kupolen vid baren White Rabbit.

Några restauranger att besöka i nya Gudauri

En restaurang känd för både god mat och fest senare på kvällen är Drunk Cherry med mysig inredning och olika DJs som spelar. De flesta som jobbar i Gudauri kommer från Tbilisi för att jobba under skidsäsongen och talar bra engelska. 

Restaurang Drunk Cherry ligger i nya Gudauri och är lugnt i veckan men festligt till helgen.

På andra sidan torget ligger La Suite som har en fin restaurangdel men också en del fester på deras terrass utanför. 

Folk samlas även utanför för att lyssna på musiken och umgås med en drink i handen, längre bort till höger syns Drunk Cherry.
Fest och dans på La Suites uteservering, som tillsammans med Drunk Cherry är de två ställen där det brukar vara drag.

Restaurangen Friends har fokus på georgisk mat och dryck samt försöker leva upp till namnet med bra bemötande och trevlig personal. 

Georgisk öl serveras inne på Friends som ligger i nya Gudauri, nära både La Suite och Drunk Cherry

Är man ute efter georgisk hantverksöl så finns ipa, stout och annat i tapparna på Black dog bar. 

Efter flera dagar i backarna så har jag mött väldigt många trevliga människor och man känner sig lite exotisk som svensk för en gångs skull. Det känns förstås exotiskt att vara i Georgien med så det är en skön känsla och det känns att man befinner sig långt hemifrån. 

Vill ni se lite mer av både backar och restauranger i Gudauri finns en kort video här:

Utsikten från Soliko som ligger några hundra meter upp i backen är ett bra ställe för en drink precis innan man ska ner.
Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan har bott runt 10 år utomlands men bor nu i Stockholm och driver jbwtravels.com med fokus på hantverksöl och vin och där hittar ni en samling av alla hans publikationer. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är reporter för ölfrämjandets tidning Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev