Meny Stäng

Skidresa med Apollo till Georgien

Skribent: Jonathan Gharbi de Maré

Skidsäsongen i Sverige är fortfarande igång och visst kan man åka skidor ett bra tag till i norra Sverige.  Men jag och många andra skandinaver valde att istället satsa på en skidvecka i Georgien och kombinera skidåkning med äventyr.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Apollo, som man oftast kanske förknippar med solresor, organiserar även skidresor till en rad destinationer där skidorten Gudauri i Georgien tillkom i januari 2025. Det är en helt ny destination och säsongen för resorna började i januari och slutar nu i mars. 

Resan dit sker med air Baltic från Stockholm via Riga och på vår resa fanns rätt många skandinaver med men mest svenskar och norrmän. Air Baltics flygflotta består av nya airbus A220-300, lite mindre plan men nya och fräscha. Flygrutten går över Polen och därefter längs den turkiska Svarta Havskusten. Vi landar strax utanför Georgiens huvudstad Tbilisi. 

Air Baltic ägs av Estland, Lettland och Litauen. De har nya och fräscha plan.

Väl framme i Tbilisi väntade ett par bussar som tog oss upp till Gudauri som ligger på ca 2100 meters höjd. Eu-medborgare är viseringsfria och passkontrollen är snabb och smidig så det är inget man behöver tänka på direkt. 

Det tar runt 2,5 timme att ta sig de 140 kilometrarna till Gudauri. Vi möttes av Apollos lokala destination manager på plats och kunde köpa simkort på bussen vilket var väldigt smidigt. Jag glömmer ibland hur skönt det är att åka på organiserade resor. 

Apollos lokala representant Alexander Mikalsen möter upp alla resenärer på flygplatsen i Tbilisi

Jag besökte Georgien 2022 men reste då själv för att skriva om den lokala ölkulturen. Det var så många bryggerier så jag missade helt att Georgien har en 8 000 år gammal vinkultur som ni givetvis bör bekanta er med.

Men Helena och Peter var här förra året och bilade runt, se artikelsamlingen om Georgien om ni vill veta mer om landet. Georgien har blivit alltmer populärt senaste åren och turismen utvecklas så det är intressant att uppleva. 

Vy över Gudauri innan man slänger sig ned med skidorna

Gudauri – en skidort känd för många men inte i Sverige

Det var först på 80-talet som den första liften tillkom men det är under de senaste åren som turismen hit exploderat. Från ett fåtal hotell till ett 60-tal.

Området nere till vänster kallas för nya Gudauri och är fullt med hotell och restauranger
Nya Gudauri i bakgrunden
Ett av de större hotellen i Gudauri

Den högsta punkten man kan åka nedför är cirka 3 300 meter hög och det finns många pister att välja mellan på väg ned till starten på cirka 2 000 meters höjd. Man märker av att luften är lite tunnare uppe på toppen men man vänjer sig snabbt. Mer om pistarna och liftsystemet i nästa artikel. 

Det är en lång väg ner från högsta punkten så man behöver stanna lite då och då för att njuta av vyerna och samla kraft.

Gudauri ligger i bergskedjan Kaukasus där det högsta berget är över 5 000 meter. I Kaukasus möttes även våra förfäder för länge sen och gav upphov till europeer, araber och perser, därav namnet “kaukasisk”. 

Det är också en upplevelse i sig att träffa på andra nationaliteter i backarna som man inte är van vid, kanske inte i en antropologisk bemärkelse men det är helt andra skidåkare än i Italien och Schweiz.  Hit kommer bland annat kineser, indier, israeler och en och annan besökare från Dubai där Gudauri är en av de närmare skidorterna. 

Förutom en liten del skandivaner är det mest asiater samt besökare från närliggande länder

Skidor och liftkort innan man kastar sig nedför backen

En av de stora fördelarna är förstås att man kan köpa liftkort för cirka 1 300 kronor – för sex dagar. Hyra av pjäxor och skidor går på runt 150-200 per dag beroende på om man köper vid liften eller lite längre bort.

En av liftarna längst ned innan man början färden uppåt
Det finns både gondoler och vanliga sittliftar i Gudauri
Sittlift på väg uppåt

Maten är något billigare liksom dryck men i Gudauri som är en turistmetropol så är priserna högre än i övriga landet, inte bara för att det ligger högre upp – utan för att orten helt byggts för turism. 

Små barer och restauranger finns lite här och var och bjuder på fina vyer
Det är rätt trångt under lunchen, bakom syns även sjukstugan
Överallt serveras förstås kall öl men även glögg och georgiskt vin.
En av de georgiska klassikerna, khachapurri som man bör smaka minst en gång man är här.
Glöm inte solglasögon om du ska sitta på uteserveringarna på 2 700 meters höjd, solen bränner på rätt bra

Det fanns även ett program för alla resenärer med introduktion av liftsystemen och alla nedfarter. Alexander från Apollo mötte upp oss på förmiddagen och körde en heldag med organiserad lunch och afterski vilket var väldigt uppskattat. Senare under veckan finns även fler aktiviteter inplanerade med pistar som ligger lite längre bort samt sociala aktiviteter. 

t.v. Alexander Mikalsen från Apollo guidar genom de olika liftsystemen under den första dagen

Området är känt för off pist åkning och om man vill utforska riktigt ordentligt kan man hyra en guide för en heldag som åker med och visar. 

Det är fantastiskt att bara stanna till ibland och njuta av utsikten.

Det är eurovision-tider så man måste också nämna att Georgien varit med sen 2007 men aldrig lyckats att komma med ett bidrag som nått särskilt långt. Det ska bli spännande att se vilken artist och låt som representerar dem i år. Kanske är det just i år de slår igenom, då kan ni planera en resa i eurovisions tecken till nästa säsong. 

Det finns många skäl att resa till Georgien. Ett av dem kan vara att uppleva historiens vingslag eller att forska kring varför det inte går så bra för dem i Eurovision. Eller så åker man hit för att åka skidor och bara njuta av härliga vyer samt god mat och dryck – ni väljer själva. 

Lokal apa. (american pale ale) och after ski efter dagens introduktion sitter perfekt i vårsolen
Afterski uppe på berget med utsikt över Kaukasus bergsmassiv
Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan har bott runt 10 år utomlands men bor nu i Stockholm och driver jbwtravels.com med fokus på hantverksöl och vin och där hittar ni en samling av alla hans publikationer. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är reporter för ölfrämjandets tidning Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev