Annons

Skribent: Helena Bergström

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg hittas strax utanför Borlänge i Dalarna. Här kan man följa med 80 meter under jord, på ett riktigt äventyr. Vad sägs om via ferrata, hängbroar, kristallklart vatten och en underjordisk zipline? Nere i gruvan finns till och med en stor scen, där man kan uppleva opera eller en rockkonsert.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg gör skäl för namnet. Detta är en gruva som bjuder på spännande äventyr. Det finns förvisso en lite enklare tur – där man går i trappa och guidningen fokuserar på spännande berättelser – men det är ändå äventyr gruvan är mest känd för. Via ferrata, dykning och zipline … ja, detta är en riktig äventyrsgruva!

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg - Adventuremine Dalarna

Äventyrsgruvan, eller Adventuremine som den också kallas, ligger i Idkerberget, 25 kilometer söder om centrala Borlänge, i Dalarna.

Äventyrsgruvan – en före detta järnmalmsgruva

Tuna Hästbergs gruva är en numera nedlagd järnmalmsgruva. Verksamheten började någon gång på 1400-talet och fortsatte fram till 1968. Efter att gruvan lades ner lämnades den och stod länge övergiven.

Platsen började så småningom utforskas av några nyfikna 16-åringar och istället för att bara skälla på tonåringarna för deras tilltag valde man att lyssna. Kunde man kanske utveckla den gamla gruvan till något intressant?

Att besöka Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg

Idag drivs guidad turistverksamhet i gruvan, av en förening. Vi bokade in oss på den tur som heter ”Äventyrstur”, vilken tar cirka fyra timmar och inkluderar via ferrata, hängbro, zipline, underjordiska sjöar, två guider och fika under turen.

Guidning
En av våra guider, Sara, berättar om gruvans historia.

Turen startade med att en av våra kunniga guider berättade om gruvans historia och om annat som är bra att veta – till exempel att man bör knacka i berget när man går ner för att hålla sig väl med gruvfrun. Vi fick också veta att gruvfrun kan visa sig i ljus gestalt (då vill hon väl) eller i mörk gestalt (viket inte bådar gott) …

Efter introduktionen var det dags för säkerhetsgenomgång och övning. Vi fick lära oss hur man använder karbinhakarna i utrustningen på ett säkert sätt, och vi övade på en vajer och en stege ovan jord.

80 meter ner i gruvan

Nu var det dags att kliva ner i gruvan! Oj, ska vi ner där? Ja, tydligen! Jag (Helena) är ju höjdrädd, men vad gör man inte för ett reportage?

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg - Adventuremine Dalarna

Det gick brant nedåt, trappsteg efter trappsteg, tills vi var nere på 20 meters djup, därefter 40 meters djup och slutligen 80 meters djup.

Gruvan är egentligen ännu djupare, men 80 meter är den djupaste torra delen. På de djupare nivåerna är gruvan fylld av vatten.

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg - Adventuremine Dalarna

När det är brant finns det trappsteg och vajer, där man spänner fast sig enligt instruktioner. Klättringen är inte överdrivet svår, så länge man tar det hela i lugn takt.

Det som behövs är normal rörlighet och kondition, och det finns också ett krav på att man måste väga mellan 36 och 120 kilo, vilket är en förutsättning för att säkerhetsutrustningen ska fungera. Om man är höjdrädd, som jag, blir det kanske lite mer utmanande, men det gick bra!

Mycket att upptäcka under jord

Miljön under jord är olik det mesta vi sett förut, trots att vi besökt ett helt gäng grottor och gruvor i Europa. Djupa schakt stupar rakt ner i underjorden, och åt sidorna breder olika orter ut sig.

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg - Adventuremine Dalarna

Stora delar av gruvan är utforskad och kartlagd, men det finns också ständigt nytt att upptäcka. Våra engagerade guider berättade att den största personalförmånen är att de på fritiden – alltid två och två förstås – får lov att utforska gruvan. Nu hade de hittat nya utrymmen igen, och de var redan igång med planer för utforskningarna.

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg - Adventuremine Dalarna

Det är inte enbart gruvhistorien som är intressant. Det är också spännande att se alla formationer i berg och is.

Isformationer
Isformationer

Guidning i Äventyrsgruvan

Då och då stannade våra guider upp, för att berätta om gruvan och dess historia. Både Nichlas och Sara är erfarna guider som brinner för gruvan. Under den här guidningen hade de dessutom sällskap av Linnea, som gick med som en del i sin utbildning till gruvguide.

Äventysgsruvan i Tuna Hästberg - Adventuremine Dalarna

På sina håll finns många rester från gruvdriftens dagar, och med hjälp av föremål och fantasi kan man försöka föreställa sig hur det gick till på den tiden då det begav sig.

Gruvdrift

Kristallklart vatten i gruvan – för dykare

Vattnet i Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg är grönskimrande och kristallklart. Kvaliteten på vattnet är så bra att det går utmärkt att dricka.

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg - Adventuremine Dalarna
Via ferrata i gruvan. Foto: Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg.

Bara att titta på vattnet är fantastiskt, men det också möjligt att dyka här, för den som har Padi Advanced Water Diver-nivå eller motsvarande.

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg - Adventuremine Dalarna

Det är tydligen så speciellt att dyka här att en del reser över hela världen, bara för att ta del av denna upplevelse.

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg - Adventuremine Dalarna

Zipline under jord

Zipline då? Ja, vår tur inkluderade faktiskt zipline som exalterande avslutningen. Åkturen är inte så lång, men går över grönfärgat vatten i ett landskap som ser ut att komma från en annan planet. Jag (Helena) hoppade över, men Peter och de andra i gänget gav sig av, och alla såg glada ut efter åkturen!

Flera typer av turer i Äventyrsgruvan

Turen ”Äventyrstur” tog sammanlagt nästan fyra timmar, och efter halva tiden hade vi paus i ett uppvärmt rum, med kaffe, smörgåsar, chokladbollar och möjlighet till toalettbesök på vattentoalett. Det finns också andra turer att välja mellan såsom ”Familjegruvtur” (2 timmar, man går i trappor, med fika) och ”Gruvfruns basturitual” (3,5 timme med basturitual och ost- och charkbricka).

Dessutom arrangeras emellanåt olika konserter (!) på den läckra scenen nere i gruvan och olika event, som till exempel Luciafirande. Om man är en lite större grupp kan man också boka olika skräddarsydda turer, efter önskemål och intressen.

Mer att se och göra i närheten

Inte så långt från Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg kan du spana in Östra Silvberg gruva. Dessutom finns det förstås mer att se och uppleva i Borlänge. Om du gillar gruvor vill du kanske också besöka Falu gruva, som är ett Unesco världsarv.

Att göra i Borlänge i Dalarna
Östra Silvberg gruva

Har du besökt Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg?

Har du besökt Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg? I så fall, hur var din upplevelse? Och om inte – hade du hört talas om den?

Fakta om Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg

  • Adress: Tuna Hästberg – Äventyrsgruvan, Krongruvvägen 50, Idkerberget
  • Kommun: Borlänge kommun
  • Län: Dalarnas län
  • Landskap: Dalarna

Bra att veta inför besöket

  • Turer: Det finns olika turer att välja på, i olika svårighetsgrad. Äventyrsturen går under sommaren normalt två gånger om dagen alla dagar i veckan. Under lågsäsong går turerna mer sällan.
  • Temperatur i gruvan: Cirka 4 grader.
  • Klädsel: Stabila skor gärna kängor, underställ, varma oömma byxor och jacka samt mössa som funkar under hjälm. Handskar är ett krav.
  • För vem? För äventyrsturen krävs normal kondition och rörlighet och vikt: 36-120 kg. Besökare under 15 år går i målsmans sällskap och under målsmans ansvar. Familjegruvturen rekommenderas från 6 år, max 120 kg.
  • Ställplats för husbil: Man kan stanna över natten med husbil för 100 kronor. Torrdass finns, men ingen övrig service.
  • Mer info: För mer info om olika turer, priser etc. se webbplatsen adventurmine.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev