Skribent: Anna Nilsson Spets
Nej, jag har aldrig varit i Japan och kommer förmodligen aldrig att åka dit, i så fall för att se snöaporna.
Japansk kultur finner jag dock intressant och är ganska uppdaterad både på bonsais, origami och ikebana, det är dock det hela.

I Hasselt dricker man inte bara genever och knaprar speculaas, det finns en japansk park också, det var den vi åkte till, gubben och jag.


Det är precis i början på blomningssäsongen och jag kan ju säga att vi inte var ensamma där …

Tiden för att beskåda körsbärsblomning kallas för Hanami och betyder just det, att beskåda blommor.


Körsbärsblomman symboliserar det korta och förgängliga livet och det passar ju bra, träden blommar inte särskilt länge. Den är också Japans nationalblomma.

I den japanska trädgården har sakuras’s (körsbärsblom) precis börjat sin blomning, det är olika sorters prydnadskörsbär i vitt till mörkrosa.


I vinden fladdrar kronbladen i väg som små fjärilsvingar och lägger sig som snöflingor på marken eller flyter bort på vattnet.


Många söker sig hit för fotoshooting, andra för en stunds meditation.


Ytorna täcks inte av gräs, det är bara mossa, mjuka kullar som skiftar i gulgrön skala.

Det finns vattenfall och gångbryggor, små vattendrag som slingrar sig igenom hela parken, i vattnet rör sig megastora koikarpar.


Japanerna äter ju mycket fisk, men just koien odlas enbart för sin estetiska skönhet. Det finns t o m. koisamlare, en riktigt vacker koi kan kosta upp till en miljon kronor! Denna symboliska fisk representerar mod, uthållighet, mod och kärlek.

Vi slår oss ner och fikar, tyvärr finns inget café här men för dagen stod en japansk foodtruck uppställd där man kunde köpa te förstås men också japanska kakor, dorayaki som är som en dubbel rund liten pannkaka fylld med azukibönpasta. Tack och lov fanns det kaffe !

Från ett hörn ljuder gonggongen Waniguchi, fredsklockan.

Mitt emot ligger det lilla bönehuset, en skylt visar hur man ska hälsa innan man kliver fram.

I bönehuset finns ett par tallrikar och vackra origamifåglar. Jag minns från min barndom hur vi vikte just origami som är en urgammal tradition. Den vanligaste origamifiguren är tranan.

Det finns naturligtvis andra träd att beskåda, magnolior och kamelia blommar för fullt och de japanska lönnarna har börjat visa sina skira ljusgrön blad som skimrar i solen.




Japanska trädgården i Hasselt är öppet året runt, vid olika tider på året är det olika evenemang som till exempel en helg för japanska hundraser och krysantemumfestival. Vissa helger erbjuds workshops som saképrovning och hantverk.


Hasselt kan också stoltsera med Europas största japanska trädgård, är du i närheten är det värt ett besök.

För uppdatering och info: Visit Hasselt: Japanse Tuin

Netti Starby säger:
Min dröm är att få uppleva våren i Japan men får njuta av det istället på min balkong. Där har jag pyntat med fejkade körsbärsblommor och får fira Hanami där. Kramis <3
09 april 2025 — 7:57
Anna Nilsson Spets säger:
Tack för att du läste, din balkong är säkert superfin.
09 april 2025 — 16:48
Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv säger:
Ser inget inlägg? Vet inte om det är något fel?
09 april 2025 — 13:21
Helena säger:
Hej! Det låter ju konstigt! Vi kan inte se något fel på någon av våra enheter, det kanske var något tillfälligt som hände? Om någon annan har problem så hojta gärna!
09 april 2025 — 15:56
BP säger:
Har aldrig hört talas om Hasselt, men nu så. Så fint där är, och det verkar bara vara vita körsbärsträd där, inte de så karakteristiska rosa blommorna. Men hur fint som helst. Vet ju hur vi nollåttor allt skryter med Kungsträdgården och körsbärsblomningen, men jämfört med Hasselt är det ju en ”mini show.
Är din man före detta HD fantast, eller han kanske är återfallsknutte och åker fortfarande runt på vägarna med sin HD. Coolt i så fall:-)
09 april 2025 — 20:37
Anna Nilsson Spets säger:
Det var många rosa och röda sorter med men kom kanske inte med i bild. Min man är en old biker, han kör ff och han har en HD och en chopper. som han susar runt på.
Tack för att du läser.
10 april 2025 — 6:13