Skribent: Anna Nilsson Spets
Jag var aldrig nån lattemorsa, jag blev en kaffetant direkt liksom. Min dag börjar med minst två muggar starkt kaffe, en skvätt mjölk och en dunst socker, en ostmacka, sen är jag fit for fight. Under alla resor jag gjort har jag provat kaffe i olika former, kaffe jag kan drömma om ibland.

Kaffe, vilken gudabenåd dryck och det finns kaffe som är så gott så att det krullar sig och gör kullebyttor på tungan, då är jag nästan i himmelriket.

I Belgien där jag bor är kaffet vad man kallar för blask dvs brunt vatten, många dricker decakaffe, alltså utan koffein, det är inget för mej.

Innehållsförteckning
Kaffets ursprungsland: Etiopien
Kaffe kommer ursprungligen från Etiopien och sägnen säger att en herde såg sina getter beta av kaffebönorna och blev pigga, herden introducerade kaffebönorna för munkarna och på den vägen är det.

Och ja, Etiopien har ett alldeles underbart gott kaffe, mellanlandar jag i Addis Abeba rusar jag till ett av kaffeställena där och njuter innan nästa flight.
I Etiopien serveras kaffe, buna, på traditionellt vis, en kaffefru/fröken rostar bönorna över öppen eld, maler med en trämortel, kokar och häller emellan flera kaffekannor, kaffekanna heter jebena.




Sista omgången silas kaffet genom tagel som sitter i kaffepipen, serveras i små öronlösa koppar, cini. Tre koppar med olika innebörd ska drickas.



Kaffe, Coffea arabica växer vilt i Etiopien och själva drycken har varit känd i mer än 2000 år.

Kaffe i Tanzania och Uganda
I Tanzania kan man också låta sina smaklökar dansa, kaffe är landets största exportvara och odlas bland annat på de gröna bergsluttningarna av Kilimanjaro och Mount Meru.


Kaffet i Uganda var heller inte alls tokigt, odlingarna är viktiga för småbönder och en källa till inkomst. Man odlar först och främst Arabica och Robustakaffe.


Det är fantastiskt att sippa på sitt delikata kaffe emedan diverse primater klänger i trädtopparna.

Kaffe i Europa
Bästa kaffet i Europa hittar man utan tvivel i Bosnien. Kavu/kafa serveras i små koppar och drycken ger en smakupplevelse du kan leva länge på. Kaffet är tjockt och sumpigt, en sockerbit i mungipan och slurp …

Bosniskt kaffe härstammar så långt tillbaks som till den Ottomanska tiden då turkiskt kaffe introducerades på Balkan. Världsklass är hemrostade bönor som mals i en mlin, en slags handkvarn. Bönorna kokas i en džezva, en kopparkanna och sumpen får sjunka.

Och ja, visst spår man i kaffesumpen, det är kul och spännande !
Skillnaden mellan turkiskt o bosniskt kaffe är hur man tillreder, kaffet är det samma. För bosnierna är kaffet en viktig ingrediens både till vardag och fest och inget är som att sitta på en kaffebar och njuta av kaffe med en bit baklava eller en bit lokum.

Turkiskt kaffe är som sagt lika gott, helst i Istanbul med en gokaka till.


Annorlunda kaffe i Asien
Världens mest överreklamerade kaffe är Kopi luwak, också kallat sibetkaffe/palmmårdskaffe med kilopris upp till 8000 spänn. Palmården äter de färska kaffebönorna, bajsar ut dom, de samlas in, torkas och rostas.

Och ja, jag har provat och det skäms jag för då jag insåg att många palmmårdar sitter i burar. Det är inte ok.


I Thailand ska det visst finnas elefantbajskaffe …

Mitt livs sämsta kaffe var på Borneo, teplantagen vi bodde på hade endast små pappersrör med kaffepulver o torrmjölk från 1800-talet typ, det smakade allt annat än kaffe.

Kaffe här hemma …
Jag har nog sedan ungdomen gått igenom de flesta varianterna med bryggkaffe, neskaffe, Don pedro, presso, kokkaffe och jag vet inte inte allt. Nu kör vi Dolce gusto Espresso och det smakar finemang, en termos med pulverkaffe till jobbet tas med varje dag.
Fika gör man ju inte här i Belgien, jag kämpar på med introducering av Sveriges viktigaste grej. FIKA !


Lena - gott för själen säger:
Hehe, du har verkligen gått all in på kaffe du. Jag gillar också kaffe, men kanske inte riktigt på din nivå :-). Dricker alltid med mjölk så jag känner nog inte lika stor skillnad som man skulle göra utan mjölk. Men visst, ibland kan man verkligen bli nockad av en första sipp av en kopp. Och morgonkoppen innan dagen börjar är viktigast.
Ha en fin påsk!
Kram Lena
17 april 2025 — 10:11
BP säger:
Ja, tänk vad jag har lärt mig nu igen:-) Etiopien hade jag aldrig förknippat med kaffe, utan med te, ungefär som de nordafrikanska länder. Så tack för den lektionen!
Jag älskar kaffe, men inte blask. Jag kör med Nespresso och en pytteliten skvätt mellangrädde i kaffet. Aldrig socker. Men det är ju en smaksak.
Kaffe som palmmårdarna bajsar ut – nej tack. Spelar ingen roll om de sitter i bur eller lever i det fria.
Sämsta kaffet jag druckit är med bred marginal i England, följt av Tyskland och USA. I dessa länder kröp jag till korset efter första kaffekoppen och bytte till te – av ren självbevarelsedrift alltså;-)
Ett jättekul inlägg och som alltid fantastiska bilder:-)
17 april 2025 — 18:42
Anna Nilsson Spets säger:
Tack för din trevliga kommentar. Håller fullständigt med om värstakaffetländerna.
Glad påsk.
18 april 2025 — 6:48
Anna Nilsson Spets säger:
Tack Lena, glad påsk o hälsa Enkpg.
17 april 2025 — 18:51