Meny Stäng

Kaffe jorden runt – Tant Annas kaffedrömmar

Annons

Skribent: Anna Nilsson Spets

Jag var aldrig nån lattemorsa, jag blev en kaffetant direkt liksom. Min dag börjar med minst två muggar starkt kaffe, en skvätt mjölk och en dunst socker, en ostmacka, sen är jag fit for fight. Under alla resor jag gjort har jag provat kaffe i olika former, kaffe jag kan drömma om ibland.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela
Kaffe i Paris

Kaffe, vilken gudabenåd dryck och det finns kaffe som är så gott så att det krullar sig och gör kullebyttor på tungan, då är jag nästan i himmelriket. 

I Belgien där jag bor är kaffet vad man kallar för blask dvs brunt vatten, många dricker decakaffe, alltså utan koffein, det är inget för mej.

Kaffets ursprungsland: Etiopien

Kaffe kommer ursprungligen från Etiopien och sägnen säger att en herde såg sina getter beta av kaffebönorna och blev pigga, herden introducerade kaffebönorna för munkarna och på den vägen är det.

Och ja, Etiopien har ett alldeles underbart gott kaffe, mellanlandar jag i Addis Abeba rusar jag till ett av kaffeställena där och njuter innan nästa flight.

I Etiopien serveras kaffe, buna, på traditionellt vis, en kaffefru/fröken rostar bönorna över öppen eld, maler med en trämortel, kokar och häller emellan flera kaffekannor, kaffekanna heter jebena.

Sista omgången silas kaffet genom tagel som sitter i kaffepipen, serveras i små öronlösa koppar, cini. Tre koppar med olika innebörd ska drickas.

Kaffe, Coffea arabica växer vilt i Etiopien och själva drycken har varit känd i mer än 2000 år.

En kaffeslurk i Djibouti, ett av Etiopiens grannländer

Kaffe i Tanzania och Uganda

I Tanzania kan man också låta sina smaklökar dansa, kaffe är landets största exportvara och odlas bland annat på de gröna bergsluttningarna av Kilimanjaro och Mount Meru.

Kaffet i Uganda var heller inte alls tokigt, odlingarna är viktiga för småbönder och en källa till inkomst. Man odlar först och främst Arabica och Robustakaffe. 

Herr schimpans smaskar på kaffebönor, Uganda.

Det är fantastiskt att sippa på sitt delikata kaffe emedan diverse primater klänger i trädtopparna. 

Kaffe i Europa

Bästa kaffet i Europa hittar man utan tvivel i Bosnien. Kavu/kafa serveras i små koppar och drycken ger en smakupplevelse du kan leva länge på. Kaffet är tjockt och sumpigt, en sockerbit i mungipan och slurp …

Bosniskt kaffe härstammar så långt tillbaks som till den Ottomanska tiden då turkiskt kaffe introducerades på Balkan. Världsklass är hemrostade bönor som mals i en mlin, en slags handkvarn. Bönorna kokas i en džezva, en kopparkanna och sumpen får sjunka.

Och ja, visst spår man i kaffesumpen, det är kul och spännande !

Skillnaden mellan turkiskt o bosniskt kaffe är hur man tillreder, kaffet är det samma. För bosnierna är kaffet en viktig ingrediens både till vardag och fest och inget är som att sitta på en kaffebar och njuta av kaffe med en bit baklava eller en bit lokum.

Turkiskt kaffe är som sagt lika gott, helst i Istanbul med en gokaka till.

Annorlunda kaffe i Asien

Världens mest överreklamerade kaffe är Kopi luwak, också kallat sibetkaffe/palmmårdskaffe med kilopris upp till 8000 spänn. Palmården äter de färska kaffebönorna, bajsar ut dom, de samlas in, torkas och rostas.

Palmmård, foto: Pixabay.

Och ja, jag har provat och det skäms jag för då jag insåg att många palmmårdar sitter i burar. Det är inte ok.

Kaffe, Socotra

I Thailand ska det visst finnas elefantbajskaffe …

Mitt livs sämsta kaffe var på Borneo, teplantagen vi bodde på hade endast små pappersrör med kaffepulver o torrmjölk från 1800-talet typ, det smakade allt annat än kaffe.

Kaffe här hemma …

Jag har nog sedan ungdomen gått igenom de flesta varianterna med bryggkaffe, neskaffe, Don pedro, presso, kokkaffe och jag vet inte inte allt. Nu kör vi Dolce gusto Espresso och det smakar finemang, en termos med pulverkaffe till jobbet tas med varje dag.

Fika gör man ju inte här i Belgien, jag kämpar på med introducering av Sveriges viktigaste grej. FIKA !

Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60+ årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev