Skribent: Helena Bergström
Packrafting på Alsterån är ett naturskönt äventyr som vi länge velat uppleva. Det började med att vi besökte Vidinge gård med husbilen för några år sedan. Den gången blev det cykeltur och middag på gårdspuben, men nyfikenheten på packrafting startade … och nu äntligen har det blivit av!
Innehållsförteckning
Vidinge Gård i Småland
Vidinge Gård är ett hundvänligt pensionat och fiskecenter i Glasriket i Småland, med ställplatser för husbilar. Gården drivs av Johan och Eva-Lena, som vi träffade första gången när vi besökte gården 2021. Ända sedan dess har vi planerat att någon dag komma tillbaka!
Förutom att vi vid det första besöket fick ett väldigt trevligt och personligt mottagande (och väldigt god mat!), så fick vi ”låna” gårdens hund Kenny (numer änglahund) som guidade oss genom skogarna på vår skogspromenad. Ett så fint minne!

Gården ligger i Älghult i de småländska skogarna, på bekvämt avstånd från allehanda sevärdheter och upplevelser i Glasriket.
Ställplats på Vidinge Gård
Vidinge Gård är alltså ett pensionat, och det går bra att boka rum eller lägenhet för övernattning. Dessutom finns sex ställplatser för husbil eller husvagn, med el och tillgång till toalett, dusch och kök i pensionatet.

Att göra sig redo för packrafting i Alsterån
Den här gången hade vi alltså bokat in oss på det äventyr som vi missade förra gången – packrafting i Alsterån. Vi startade med packning och genomgång av utrustningen på gården, samtidigt som vi fick lite instruktioner inför dagen. Vädret var hundra procent på vår sida, med strålande aprilsol.

Etapp 1: Bilresa till starten
Man kan på sätt och vis säga att turen är indelad i tre etapper. Den första etappen (6 kilometer på skogsvägar) kan man om man vill ta med cykel. I så fall blir hela turen en slag ”mini-triathlon” – cykel, vandring och packraft. Den första delen av turen går också bra att ta med bil, vilket vi gjorde.

Vid starten för vandringen finns en liten parkeringsplats med toalett, och här lämnade vi vår husbil för att ge oss in i äventyret.

Etapp 2: Vandring
Instruktionen för vandringen var relativt enkel. Vi skulle vandra uppströms, först på höger sida om ån, och efter den första bron skulle vi passera över till vänster sida om ån. En stig följde längs hela vägen, först markerad gul och blå, och därefter markerad gul och orange.

Vi vandrade med både packraft och padel i varsin ryggsäck. Det är helt otroligt att man kan bära med sig hela utrustningen på ryggen, utan att det blir speciellt tungt.


Det var en otroligt fin vandring. Naturen här är fantastiskt vacker, och inte minst rofylld. De enda ljuden man hör när man vandrar är fåglarnas sång.

Större delen av vandringen gick vi med utsikt över ån, där träden och molnen speglade sig i det stilla vattnet.



Förberedelser för packrafting i Alsterån
Efter en dryg timmes vandring var vi framme vid ”startplatsen”, där Johan mötte upp oss för att hänga med på packrafting-turen. När man bokar den här turen gör man det i grunden som en tur på egen hand, men om man vill, och om tillgänglighet finns, kan man boka till en guide.

Johan visade oss hur man blåser upp packraften, vilket man gör enkelt på cirka tio minuter.

Därefter var det dags för lite instruktioner. Johan visade bland annat hur man ibland måste luta sig bakåt, för att lättare glida över stenar när vattennivån är låg. Vi utrustades också med neoprenbyxor, så att vi skulle hålla oss torra och varma. Sommartid kan man göra äventyret i badkläder om man vill, men i april månad var detta en bättre utstyrsel!


Etapp 3: Packrafting i Alsterån
Så var det till slut dags för den mest spännande, och mest natursköna, delen av äventyret. Vi hoppade i varsin packraft och började paddla.

Större delen av turen nedströms var härligt lugn och rogivande. Eftersom vi följde vattnets riktning var det en ganska enkel paddling, och vi kunde fokusera på att njuta av naturen och lugnet. Tänk vad tyst det kan vara på en sådan här plats!




På några ställen var det lite mer utmanande att paddla, eftersom man behövde kryssa mellan (eller glida över) steniga partier, eller för att vattnet forsade lite mer. På två ställen behövde vi också resa oss ur packraften och dra den förbi grunda och steniga partier.

Därefter kunde vi fortsätta det behagliga och avslappnande paddlandet i den natursköna miljön. Faktum är att man möter extremt få människor här. Ibland kan någon enstaka fiskare stå i vattnet, men man möter inga andra båtar. Eftersom det är så grunt så kan man inte åka med vanlig kanot här – det är packraft som gäller!

När man stannar upp hör man alltså bara tystnad, och kanske några av skogens ljud, såsom en och annan fågel som kvittrar.

Det var en fantastiskt fin tur, och efteråt kände vi oss mycket, mycket nöjda med vår dag.

Vi kan även visa upp den fina blomman mosippa, som är en fridlyst art, och som vi såg på vägen tillbaka.


Avslutning på kvällen: Middag på puben
På kvällen blev det middag i den otroligt mysiga lilla puben, som ligger i ett eget litet hus mitt på gården. Vad kan vara bättre än att äta och dricka gott här, efter en hel dag med vandring och paddling i naturen …?

Detta är andra gången som vi äter på Vidinge gårds pub, och vi kan varmt rekommendera maten här. Det märks att det finns en stor kärlek för mat, och fokus ligger på mat lagad från grunden, med utgångspunkt i lokalproducerade råvaror. Restaurangen har fulla rättigheter och du kan till exempel hitta lokal hantverksmässigt bryggd öl från Emmaboda bryggeri.

Mer att uppleva på Vidinge Gård
Vidinge Gård är en riktig pärla i Småland! Hit kan du komma bara för att uppleva naturen och lugnet, kanske i kombination med god lokalproducerad mat. Du kan också cykla, fiska och plocka svamp (beroende på årstid förstås).
I vår nya resebyrå FREEDOM Xplore hittar du flera fina upplevelsepaket på Vidinge Gård för dig med husbil (annonslänk). Med tiden kommer ännu fler paket – Johan och Eva-Lena har många spännande idéer på gång. Missa inte att hålla utkik efter det!


Mer att se och uppleva i närområdet
Vidinge Gård ligger i det småländska Glasriket, där det finns massor att se och upptäcka. Om du gillar äventyr så hittar du Europas längsta zipline precis i närheten. Dessutom finns det förstås många fina glashyttor och glasbruk i Glasriket. Ett väldigt fint område i Småland, som passar bra att upptäcka året runt!

Eval8 säger:
Vilket fint ställe. Fina bilder!
Trevlig söndag!
13 april 2025 — 9:38
JoY säger:
Såg väldigt mysigt ut att flyta iväg där i solen. Fint fotat med drönaren.
13 april 2025 — 10:25
Netti Starby säger:
Vilken fin gård och så härliga utflykter. Kramis <3
13 april 2025 — 12:36
bmlarsreseblogg säger:
Vilken härlig upplevelse ni fick och självklart gjorde det fina vädret den ännu bättre. Fina bilder bjuder ni på också. Pubmiljön ser också mysig ut efter en heldag med frisk luft! Här ägnar vi helgen åt att bära möbler men ni får ha det fortsatt fint! Det ska vi snart också ha!
13 april 2025 — 16:07
BP säger:
Vilka fina bilder och vilket roligt äventyr. För min egen del kan jag dock säga att jag aldrig kommer att bli en skogsmulle utan jag förblir en asfaltbonde;-)
13 april 2025 — 19:52