Anzeige

Karpathos stränder, på ön Karpathos i Grekland, är helt fantastiska. Ofta ligger stränderna i små vikar, inramade av dramatiska berg, som reser sig mot det grönskimrande havet. Lite av ett paradis helt enkelt!

Zwitschernde
Teilen
Teilen
Stift
Teilen
Teilen

Karpathos stränder – de vackraste enligt oss

Här listar vi de allra vackraste stränderna på Karpathos, enligt oss. Naturligtvis kan det finnas ännu fler pärlor till stränder på ön, som vi inte hann upptäcka, men vi hittade ett helt gäng som var fantastiska.

Är Karpathos stränder sandstränder eller sten? Svaret på den frågan är att de flesta stränder är klapperstensstränder, men det finns också klassiska sandstränder. Framför allt finns det otroligt vackra stränder!

Karpathos stränder

1. Achata Beach

Achata Beach är en vacker liten strand som ligger på östkusten, en bit norr om huvudorten Pigadia. Man får köra längs en mycket slingrig väg för att komma ner till stranden, men det är det väl värt. På plats möter en charmig liten strand med grusstrand, parasoller och en liten servering med ett enkelt utbud av sallader och smörgåsar. Det finns också en grotta att upptäcka från vattnet. Ett avslappnat litet paradis!

2. Kira Panagia

Kira Panagia är en strand som ligger ytterligare en liten bit norr om Achata. Även här får man räkna med slingriga vägar, och även här är det väl värt det. Dessutom bjuder ju bilkörningen på Karpathos på en upplevelse i sig! Några hus, restauranger och butiker ligger strax innan stranden, med grovkornig sand, finns solsängar och parasoll att hyra.

3. Apela Beach

Fortsätter du ännu längre norrut kommer du till Apela (ibland stavat Apella) Beach. Den här grusstranden ligger i en otroligt vacker bukt. Här finns några solsängar med parasoller, men också en stor ”ledig” del av stranden. På vägen ner finns en taverna där man kan äta eller ta något att dricka. I backen, på vägen mot stranden, ligger också den gamla stenkyrkan Saint Lucas, som är mer eller mindre uthuggen ur berget.

4. Agios Nicholaos, Spoa

Agios Nicholaos ligger vid Spoa, relativt långt norrut på östkusten. Här finns en mysig och avslappnad strand med solstolar. Det som förstärkte intrycket var den fantastiska restaurangen To Votsalo. Detta ställe drivs av det varma och härliga paret Pavlos och Popi, och här kan du få färsk fisk och färska skaldjur direkt från havet utanför samt andra grekiska specialiteter såsom grekisk sallad, fava och vindolmar.

5. Palatia Bay, ön Saria

Om du gör en båttur till ön Saria, som ligger längst i norr, kan du få uppleva riktigt fantastiska stränder. Vid Palatia Bay kan man sola och bada vid en fin klapperstensstrand, men också snorkla in i fascinerande grottor. Dessutom finns det en hel del intressanta historiska lämningar här, bland annat i form av ruinerna av en piratby. Här finns inga solstolar eller restauranger, utan enbart vackra vyer, vilda fåglar och kanske en och annan get.

6. Alimounta Beach, ön Saria

Fortsätter man ännu en bit norrut på ön Saria kommer man till Alimounta Beach. Också detta är en vacker klapperstensstrand där man kan sola, bada och snorkla. Vattnet är grönskimrande och kristallklart, och de omgivande klipporna och bergen bjuder på vackra vyer. Det är helt obebott här, så allt man behöver får man ha med sig eller köpa ombord på båten.

7. Lefkos Beach

Lefkos är en av de mest populära turistorterna på ön Karpathos, och det är inte svårt att förstå varför. Här finns flera vackra stränder och en lång rad mysiga restauranger. Lefkos Beach är den ”innersta” av stränderna, där de flesta turisterna hänger. Här har man skydd mot vinden och det finns gott om solstolar att hyra. Dessutom kan man njuta av härlig sandstrand.

8. Frangolimiona Beach, Lefkos

I Lefkos finns som sagt mer än en strand, vilket gör att man kan välja enligt preferenser och önskemål. Längst ut ligger Frangilimiona Beach, och mellan den och Lefkos Beach ligger ytterligare en strand, som vi inte är säkra på namnet på. Dessa yttre stränder erbjuder vackrare vyer och betydligt större möjligheter för avskildhet, men också mer vind och störra vågor. Något finns för alla smaker alltså!

9. Finiki

Finiki är en liten fiskeby, som ligger relativt långt söderut på den västra sidan av Karpathos. Byn erbjuder kanske inte öns vackraste strand, men å andra sidan är det otroligt mysigt här, så orten platsar ändå på listan. Bukten ramas in av mäktiga berg, och nere vid stranden ligger flera mysiga tavernor.

10. Teodoros Beach

Agios Teodoros Beach ligger i den sydvästligaste änden av ön Karpathos. Här finns en otroligt vacker strand omringad vackra klippor. Högst upp, där det också finns en taverna, var det blåsigt, men när man kommer ner till stranden blir det lä. Här finns riktigt fin sandstrand och en del solstolar. Vi slog oss ner på våra handdukar direkt i sanden, och njöt av en picknick med bröd, ost, salami och tomater. Ett väldigt mysigt ställe!

11. Diakoftis

Stranden Diakoftis ligger mycket nära flygplatsen på Karpathos. Detta är ett lite ”undangömt” ställe, utan restauranger eller butiker. När vi kom stod några bilar parkerade ovanför vikarna, och därifrån kunde man hitta ner till ”sitt eget” lilla hörn, av denna otroligt vackra strandremsa. Eftersom det var så få turister här passade flera på att sola och bada utan kläder.

12. Damatria Beach

Damatria Beach ligger på den sydvästra delen av Karpathos. Detta är en lite avskild och väldigt lugn strand med en del solstolar, men utan restauranger nere vid stranden. Det är klappersten på stranden, men fin sandbotten när man kliver ut i havet. En avslappnad plats!

13. Votsalakia Beach

Votsalaki Beach ligger vid Amoopi Bay, och här finns en vacker strand, där du kan hyra en solstol om du vill. På gångavstånd från stranden finns restauranger, och även en charmig liten kyrka, varifrån man har vacker utsikt.

14. Amoopi

Amoopi bjuder på flera stränder, utöver Votsalakia Beach: Mega Amoopi Beach, Perammos Beach och Little Amoopi Beach. Här finns sandstrand, solstolar, kristallklart vatten och flera restauranger.

Mer att se och göra på Karpathos

Karpathos stränder i all ära, men det finns förstås mer att upptäcka på denna grekiska ö. Vi kan tipsa om att att besöka bergsbyn Menetes och bergsbyn Olymbos samt att njuta av grekisk mat.

Karpathos stränder – har du besökt någon?

Karpathos stränder är otroligt vackra. Har du besökt någon av dem? Eller skulle du vilja?

Abonnieren Sie unseren Newsletter