Menü Schließen

7 Restaurants auf Karpathos in Griechenland - gutes griechisches Essen

Anzeige

Auf Karpathos in Griechenland gibt es viele gemütliche Restaurants, in denen man wirklich gut griechisch essen kann. Hier erzählen wir Ihnen von einigen netten Restaurants, die wir auf unserer letzten Reise besucht haben.

Zwitschernde
Teilen
Teilen
Stift
Teilen
Teilen

Restauranger på Karpathos

Det är egentligen inte svårt att hitta restauranger på Karpathos. Det ligger små tavernor och matställen i vartenda hörn i varenda by, liksom vid de flesta stränder, ibland även på avlägsna platser där man knappt förväntar sig att kunna hitta en servering. Vi tipsar om några restauranger på Karpathos där vi hade riktigt bra upplevelser.

Pigadia
Restaurangerna ligger tätt vid vattnet i huvudorten Pigadia

1. Maxim, Pigadia

Maxim är en av alla de restauranger som ligger längs med vattnet i huvudorten Pigadia. Här fick vi ett bord längst ut, med riktigt fin utsikt över vattnet och alla kvällsflanörer.

Maten här var mycket bra. Till förrätt beställde vi ugnsbakad fetaost (så gott så vi provade att göra en repris på detta när vi kom hem till Sverige!) samt friterade zucchinikroketter. Peter åt räkor till huvudrätt, som serverades med en mycket god sås och jag (Helena) valde maträtten pastitsio, som kan beskrivas som Greklands svar på lasagne.

2. Oraia, Pigadia

En annan kväll åt vi på restaurang Oraia, som också ligger centralt vid vattnet i Pigadia. Här valde vi ”karpathisk sallad” till förrätt – en sallad som är vanlig på Karpathos och som bland annat innehåller potatis och ägg. Till huvudrätt valde vi två olika rätter med räkor, vilket kanske inte var helt genomtänkt eftersom de var lite lika, men båda smakade utmärkt. Den godaste versionen var ”Räkor Saganaki”, där räkorna serverades i stekpanna med en mycket god sås.

På Oraia serverades vinet i ett litet metallkrus, tillsammans med ett dricksglas i mindre storlek. Det var vanligt på många ställen att få vinet på detta sätt, och vi kom att tycka om det. Dessutom blev det en god ouzo här!

3. Sofia’s Place, Pigadia

En tredje restaurang som vi kan rekommendera, vid vattnet i centrala Pigadia, är Sofia’s Place. Detta ställe gillade vi mycket, dels på grund av maten men också på grund av den härliga och energirika ägarinnan (Sofia gissar vi?) som bidrog med en härlig stämning.

Vi beställde ”bara” några förrätter när vi var här, men det blev mycket mat ändå. Tallriken med friterade små piroger, ostbollar och zucchinibollar påminde lite om libaneisk mat, vilket vi älskar. Allra godast var nog ändå den ugnsbakade osten, mums! Som avslutning blev det små friterade degbollar tillsammans med frisk och söt vattenmelon.

4. Maistrali, Pigadia

I Pigadia kan vi också rekommendera restaurang Maistrali, som ligger vid en fin strand, i den norra änden av staden, inte långt ifrån det stora hotellet Konstantinos Palace. Detta är en stor restaurang som nu, i slutet av säsongen när charterhotellen börjat stänga ner, var lite halvtom. Men oj vilket vackert läge, och vilken god mat!

Vi var extremt nöjda med allt vi åt här. Till förrätt blev det tzatziki, honungsbakad ost och friterade auberginestänger (oj så gott!). Som huvudrätt valde Peter bläckfisk och jag den grekiska köttgrytan stifado.

5. To Votsalo, Agios Nikolaos, Spoa

En knapp timme norr om Pigadia ligger Spoa och det lilla kustsamhället Agios Nikolaos. Här hittar du restaurangen To Votsalo, som bjöd på en av våra allra bästa måltidsupplevelser på hela Karpathos. Stället drivs av det härliga paret Pavlos och Popi, som bidrog till att göra besöket trevligt och personligt.

Restauranger på Karpathos - To Votsalo

Men framför allt serverades vi otroligt god mat här! Restaurangen har extra stort fokus på fisk och skaldjur, och det mesta fiskas från egna fiskebåtar, direkt utanför kusten. Vi fick bland annat prova pyttesmå goda räkor, bläckfisk och en riktigt god fisk lagad i en sås med tomat och lök.

Andra höjdpunkter under måltiden var en god grekisk sallad, vällagade vinbladsdolmar och en röra gjord på favabönor (sååå gott, vi har handlat favabönor på ICA nu och ska prova själva). Avslutningsvis blev det karpathisk variant av baklava. Missa inte denna pärla till restaurang, där det också finns möjlighet till övernattning!

6. Rahati, Diafani

När vi besökte den norra delen av Karpathos bodde vi två nätter i orten Diafani, varifrån man kan göra båtturer till ön Saria. Nere vid vattnet ligger de mysiga restaurangerna vägg i vägg, och det är inte helt lätt att välja. Vi åt en kväll middag på restaurang Rahati, och här satt vi med otroligt fin utsikt över vattnet.

Denna kväll ville vi ha något enklare och vi startade med tzatziki med pitabröd, vilket var mycket gott. Restaurangen bjöd dessutom på ytterligare tre små röror, som var mycket goda och kanske utgjorde måltidens höjdpunkt. Moussakan var inte den bästa vi ätit, men vi var ändå nöjda med besöket.

7. Blue Garden, Olymbos

Inte långt från Diafani ligger den otroligt charmiga bergsbyn Ólymbos, som bjuder på traditionell kultur och framför allt dagtid lockar turister till sina vindlande gator, inspirerande butiker och charmiga tavernor. Det finns många matställen att välja på, men vi var mycket nöjda med valet att äta på Blue Garden.

På restaurangen har man fin utsikt, och dessutom är maten bra. Vi tackade ja till förslaget att beställa en slags ”prova på”-tallrik, som innebär att vi fick smaka många grekiska och lokala specialiteter på en gång. Både intressant och gott!

På tallriken fanns bland annat fava-röra, tzatziki, karpathiska makarounes med karamelliserad lök och ost, kyckling samt friterade små bollar med zucchini och tomat. Efteråt blev det grekisk yoghurt med honung!

Fler bra restauranger på Karpathos

Finns det fler bra restauranger på Karpathos? Ja, det gör det förstås, vi har ju inte hunnit prova alla … I centrala Pigadia blev vi bland annat nyfikna på restaurangen Acropilis. Vi pratade en stund med ägarna, och de verkade så otroligt engagerade och kunniga kring mat. Du får kanske testa och berätta för oss om det är bra!

Restauranger på Karpathos

Fler mat- och dryckesupplevelser på Karpathos

Redan första kvällen, när vi kom till Karpathos, arrangerades en liten gourmetfestival strax intill vårt hotell. Eftersom vi kom så sent så hann vi bara uppleva lite av den, men vi fick genast känslan av att man gillar god mat här.

Vinet på bilden då? Ja, det kommer från en lokal vingård i byn Menetes, som från och med i år välkomnar besökare på vinprovningar.

Gourmetfestival

Mer att se och göra på Karpathos

Utöver restauranger på Karpathos finns det förstås mer att se och göra. Framför allt är det fantastiskt att upptäcka alla Karparhos stränder. Det är också en upplevelse att köra bil på Karpathos vindlande bergsvägar.

Alle unsere besten Tipps für Griechenland. Klicken Sie auf das Bild!

Abonnieren Sie unseren Newsletter