Gastautorin: Anna Nilsson Spets

Oktobersolen lyste från en alldeles knallblå himmel, vildvinet sprakade
i färgkartans alla röda nyanser den förmiddagen vi kom fram till
kringelstaden Södertälje.

Zwitschernde
Teilen
Teilen
Stift
Teilen
Teilen

Det var dags för höstens hemliga utflykt med barnbarnen Alice, snart 7 och
Elsa dryga 4 år. Faster Emma var naturligtvis med. En vuxen per barn var perfekt.

Det var svårt att komma på ledtrådar för denna utflykt, barnbarnen hade fått EN; ”SÅPBUBBLOR” vilket gjorde det omöjligt att lista ut var vi skulle.

Naturligtvis skulle vi till Tom Tits experimentmuseum.

Museet har varit i gång sedan 1985 och konstigt nog har jag aldrig varit där så det var lite spännande även för en gammal farmor.

Tom Tits ligger i Svenska Centrifugs gamla lokaler på Storgatan, det finns gott om parkeringsplatser och när vi kliver in i den gamla fabriksbyggnaden blir vi varmt mottagna av unga medarbetare.

Fyra våningar med bara experiment, jösses, tur att Faster Emma var med! Alice och Elsa vill ju testa allt!

Hur ska vi kunna ta oss igenom 500 experiment?

De olika temana är fysik, teknik, matematik, naturgeografi, biologi, människan och illusioner, allt indelat på olika våningar. Varje station har en informativ skylt vad det är och hur man gör.

På första våningen handlar det om kulor och block och just såpbubblor, tänk att man kan göra en hel såpbubblevägg! Coolt tycker Elsa. Alice gör en megastor bubbla.

Vi bänkar oss för första showen som handlar om rymden och lufttryck, publiken är lika engagerad som killen som utför experimenten.
Vilket driv och engagemang !

När man suger ur luften ur en kokosboll får jag onekligen flashbacks från fysiklektionerna i högstadiet.

Vi tar en paus i den ljusa och fräscha matsalen, standardrätter som passar barn och fräscha supergoda mackor till oss vuxna.

Barnbarnen provar klätterväggen, vi testar det mesta som finns att göra.

Så var det dags för såpbubbleshowen! Vi får lära oss att fyrkantiga såpbubbleringar ger runda bubblor och att kolsyreisen gör rökiga bubblor.
Showen avslutas med en jättesuperduperstor bubbla. Vi applåderar.

Ett våningsplan handlar om människokroppen, vi lyssnar på hjärtat, testar syn och hörsel och skådar olika former av kroppsvätskor och bajskorvar. Jättespännande.

Tom Tits har något som passar de flesta, vissa saker är naturligtvis svårt för små barn att förstå men då finns det annat att se och göra. Sommartid finns också en utedel med flera aktiviteter.

Att gå igenom hela museumet tar flera timmar, man kan nog lätt spendera en heldag här i alla fall med lite större barn. För oss räckte dryga fyra timmar och de små söta barnbarnen slocknar omgående i bilen hem.

Vi gör ett fikastopp vid Taxinge slott med sin fantastiska kakbuffé, vad vore livet utan fika ? Och vad vore livet utan barn och barnbarn … Väldigt fattigt!

Bra att veta om Tom Tit’s Experiment

  • Standort: Storgatan 33, Södertälje, cirka 35 kilometer sydväst om Stockholm
  • Website: www.tomtit.se

Bra att veta om Taxinge slott

  • Standort: Nykvarns kommun, Södermanlands län, cirka 60 kilometer sydväst om Stockholm
  • Website: www.taxingeslott.se

Foto: Emma Karlström Spets / Anna Nilsson Spets

Anna Nilsson Spets

Folgen Sie Anna hier:

Sverige

Anna Nilsson Spets

Eine über 60 Jahre alte Frau mit einer lebenslangen Liebe zu Afrika. Sie ist nach Flandern in Belgien ausgewandert und arbeitet täglich mit Pflanzen. Schreibt, fotografiert und versucht, andere zu inspirieren, auf eigene Faust zu reisen. Blogs auf "Anna's mix" über Reisen, Arbeit, Pflanzen, Schreiben und vieles mehr.

Abonnieren Sie unseren Newsletter