Menü Schließen

Tio timmar i Åbo för en livsnjutare

Anzeige

Gastautor: Jonathan Gharbi de Maré

Visst hinner man mycket på en dag. Kanske inte en stad som Paris men Åbo hinner man uppleva på en dag. Åker man med Tallink Silja Line Stockholm – Åbo så har man faktiskt 10 timmar på sig innan båten vänder tillbaka. 

Zwitschernde
Teilen
Teilen
Stift
Teilen
Teilen

Perfekt för en mysig kort resa till pärlan Åbo. Tallinks färja Baltic Princess avgår numera 19.00 på tisdagar från Stockholm och man är framme cirka 10.00 på morgonen dagen efter. Båten väntar i hamnen så man kan lämna sina saker i hytten. Därefter åker man tilbaka vid 20.00 från Åbo och är tillbaka kvart över sex dagen efter. Så man hinner tillbaka lagom till jobbet och man behöver således bara en semesterdag för två dagars resa.  

Baltic Princess går från Värtahamnen

Italiensk middag och tango till livemusik på Baltic Princess

Många förknippar båtresor med prisvärda buffeer, och de är absolut ett bra middagsalternativ. Men det finns också några riktigt fina restauranger ombord. Gillar man italienskt finns restaurangen Tavolàta som erbjuder utsökt mat och ett bra urval av italienska viner.

Tavolàta inne på Baltic Princess

Maten var riktigt bra och gifte sig väl med de rekommenderade vinerna. Restaurangen är mysig och perfekt för er som vill ta god tid på er att njuta av god mat, vin och sällskap. 

bredvid Tavolàta finns en liten restaurang fokuserad på havets delikatesser

Ombord finns också bastu, en liten bassäng, shopping och två scener. Det var första gången jag såg folk dansa till finsk tango och det var imponerande. Jag visste inte att tango var så stort i Finland. Även karaoke är stort och är rätt trevligt att lyssna på då många sjunger riktigt bra. Här kan folk sina låtar, inte som när man själv febrilt försöker läsa texten samtidigt som man tänker på hur det ska låta. 

Tango live på Baltic Princess
En drink vid karaokescenen på Tallink Silja Lines Baltic Princess
Mysiga hytter på Baltic princess

Förslag på aktiviteter för 10 timmar i Åbo

Alla har vi olika intressen så här kommer mina tips på ställen som man kan välja att besöka, titta förbi eller fördjupa sig i. Det finns förstås mycket mer att se än det som nämns här (läs även: 30 saker att se och göra i Åbo), men det här är mitt förslag på saker att uppleva. 

Åbo slott och museet för historia och modern konst

När man stiger av båten är det Åbo slott det första man ser och det kan tyckas se litet ut men är fullt av små gångar och rum så här kan man spendera mycket tid.

Åbo slott ser man direkt när man stiger iland

Åbo har en historia från 1200-talet så det är en av Finlands äldsta städer. Har man ett historiskt intresse bör man också besöka Aboa Vetus Ars Nova, ett museum inne i Åbo för både historia och nutida konst. Där finns också posters med det berömda citatet “Varför Paris – vi har ju Åbo” som myntades av svensk press 1964. Något man spunnit vidare på under senare år när man satsat mycket på de kulinariska upplevelserna i Åbo. 

Aboa Vetus Ars Nova. Museet är även barnvänligt och det finns en butik med finsk konst och hantverk.

Saluhall, bryggeripub och fika

Sen tar man enkelt en buss in till Åbo, biljetten köper man med kort och resan tar 10 minuter. Man kliver av vid saluhallen i Åbo som är väldigt mysig och full med kulinariska upplevelser.  

Saluhallen i Åbo

Lunchen kan man ta i saluhallen på anrika Herkkunuotta  som är populärt så det är ofta en liten kö där. De jobbar med lokala råvaror och fokus är fisk, exempelvis gädda som de tillagar på olika smakrika sätt. Man kan också äta på Pizzerian 450°C som fått pris som en av de 30 bästa pizzeriorna i Europa. 

Gäddfärs med rom på ett finskt rågbröd hos Herkkunuotta
Pizzeria 450°C i Åbo saluhall har utsetts som nummer 29 på listan över Europas bästa pizzerior.

Precis vid den stora saluhallen i Åbo ligger bryggeripuben Koulu i en anrik byggnad som 1889 inhyste svenska fruntimmersskolan när den stod klar. Bryggeripuben kallas lokalt för just skolan. Det var italiensk renässans som inspirerade och för inredningsintresserade finns massor av rum och inventarier att reflektera kring.

Här bryggs klassiska tyska öltyper tillsammans med en del modern öl och cider. Är ni ett större sällskap är det perfekt, det finns massor av rum att sitta i och gott om plats. Bryggningen sker inne i lokalerna och har man turen att vara där när vörten kokas så man kan känna doften av humlen.

Här brygger de ölen, precis bakom baren på Koulu

När man är mätt och har avnjutit en god öl promenerar man till Åbos stora torg två minuter bort och där säljs de lokala grönsakerna som är kända för sin kvalitet. 

Stora torget i Åbo
Kolla in hyllan med lakrits, för den invigde finns massor att köpa

Om man sen tvistar om något sött till kaffet eller en cocktail på en av stadens takbarer så kan man dela på sällskapet eller singla slant. Precis vid torget finns det stora varuhuset Sokos Wiklund och ovanför det ligger Walo roof top bar. Inne på varuhuset kan man köpa både lokal hantverksöl, mängder med lakrits och andra finska specialiteter. 

En drink på walo roof top bar med utsikt över stora torget.

För er sötsugna på jakt efter mysfaktor är Cafe Qwensel en fullträff. Trots att det ligger mitt i stan så känns det som att man befinner sig på en lantlig gård. Den gamla stugan som kafeet ligger i är från 1700-talet och inredningen är gammaldags. Där eller i saluhallen bör man smaka en piispis, en lokal bakelse med rosa glasyr. 

Michelinmat, konst och bryggeri med 16 öl på tapp

Är man intresserad av de lokala råvarorna och hur de kan förfinas och presenteras, planera in ett besök på Smör. Restaurangen Smör aspirerar till att få en michelin-stjärna och den dagen de får det kan man säga hejdå till de bra priserna de har idag. Vill ni uppleva en mysig kväll så boka ett bord innan resan. Deras signaturmeny med cirka tio små rätter kostar 98 euro. Ett helt otroligt pris för den mat som serveras där.

Restaurang Smör hoppas få sin Michelinstjärna så passa på medan priserna är låga. När stjärnan kommer blir det dyrt.
Michelinskylten utanför restaurang Smör vittnar om den höga ambition de har.

Det finns också ett litet område med gallerier för den konstintresserade. Konstens hus ligger i närheten av historie- och konstmuseet Aboa Vetus Ars Nova. Där hittar man både klassiska konststilar men också riktiga fritänkare som ställer ut konst med uttryck och filosofiska resonemang.

När man är klar inne i stan är det dags att röra sig bortåt hamnen men man bör göra ett litet stopp på vägen om man är intresserad av hantverksöl eller kanske en drink på ett trendigt ställe. Man får dessutom åka en 200 meter bergsbana (gratis) från busshålplatsen upp till området där Kakola brewing company ligger. Det är ett modernt bryggeri med 16 öl på tapp men de har också drinkar och mat. 

Kakola brewing company eller KBC taproom som de kallar bryggeripuben
Kakola brygger allt från ipa till porter, suröl och vanlig lager

Bryggeriet ligger i ett nybyggt område och där finns lite andra ställen som kan vara intressanta att titta på. Men är man ölintresserad så kommer de 16 tapparna att hålla en sysselsatt lagom till att man får bege sig till båten. Är det fint väder har de en trevlig uteservering man kan sitta på. 

Kakola har en fin terrass där man kan avnjuta en provningsbricka med öl eller någon av deras drinkar

Åbo är mysigt och det är en perfekt stad att besöka under en dag för en livsnjutare. Båtresorna är smidiga och går ganska fort då det finns mycket att göra ombord.

Jonathan Gharbi de Maré

Folgen Sie Jonathan hier:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan betreibt das Start-up-Unternehmen abudhabibeer.com, das sich mit Bier in den Vereinigten Arabischen Emiraten und in den Nachbarregionen befasst. Jonathan eröffnete die erste Handwerksbrauerei in Burkina Faso und schrieb das Buch Bierführer für Vietnam. Er schreibt regelmäßig für die Bierzeitschrift Maltesen. Neben seinem Interesse für Bier interessiert er sich auch für die Natur und ungewöhnliche Reiseziele. Er hat Artikel für eine Reihe von Zeitungen und Zeitschriften geschrieben.

Abonnieren Sie unseren Newsletter