Lyxiga förrätter – vad kan vara en bättre start på en festlig bjudning? Vi tycker ofta att en smarrig förrätt kan vara det allra bästa under en god middag. Det är snart nyår, och vi passar på att tipsa om ett gäng smakrika smårätter.
Inhaltsübersicht
Lyxiga förrätter för festen
Här följer en lista på lyxiga förrätter för festen eller högtidsdagen. En del av dessa är favoriter, som vi lagat gång på gång. Andra är nyheter för oss – rätter som vi (läs: Peter!) experimenterat fram i år.
1. Hummersoppa
En riktigt lyxig förrätt, som bland annat passar att servera på nyårsafton, är en god hummersoppa. Peter har nu lagat denna soppa flera gånger och landat i ett recept som ser ut som nedan. Alltid mycket uppskattat!
Hummersoppa: Du behöver (4 portioner)
- Hummer, färsk eller fryst och därefter tinad (1 st)
- Matlagningsolja (lite att steka i)
- Schalottenlök (1 st)
- Vitlök (1 klyfta)
- Morot (1 st)
- Palsternacka (en halv)
- Fänkål (en fjärdedel)
- Tomatpuré (en halv msk)
- Chilikrydda (lite)
- Konjak (en halv dl)
- Vitt vin (1,5 dl)
- Vatten (2 dl)
- Tomater (1-2 st)
- Matlagningsgrädde (5 dl)
- Cayennepeppar (en aning)
- Salz und Pfeffer
Tun Sie dies
- Schneiden Sie den Hummer am Rücken auf und entfernen Sie den Magen und die Eingeweide, die sich im vorderen Teil des Hummers befinden, da der Hummer sonst verdorben ist. Entfernen Sie das Fleisch.
- Das Wurzelgemüse und die Zwiebeln schälen. Alle Gemüsesorten in Stücke schneiden (auch Fenchel und Tomate).
- Das Öl in einer großen Pfanne erhitzen und die Hummerschalen darin anbraten.
- Das Wurzelgemüse, den Fenchel und die Zwiebel hinzufügen und anbraten, bis das Gemüse weich ist. Das Tomatenmark und ein wenig Chilipulver hinzufügen.
- Häll i lite konjak (vi tog ett nubbeglas som vi fyllde 2/3). Sätt en brinnande tändsticka över kastrullen så att skalen flamberas. Skaka kastrullen samtidigt som lågorna slocknar.
- Den Wein, das Wasser und die gehackten Tomaten dazu gießen. Dann den Topf eine Stunde lang ohne Deckel leicht kochen lassen.
- Die Schale und das Gemüse abgießen. Dann die Suppe erneut zum Kochen bringen und köcheln lassen, bis etwa 2/3 der Menge übrig sind.
- Mit der Sahne aufgießen und eine weitere halbe Stunde köcheln lassen.
- Mit Salz, Pfeffer und ein wenig Cayennepfeffer würzen.
So servieren
Lägg lite hummerkött i botten på djupa tallrikar och slå soppan över. Som dryck passar till exempel vitt vin eller bubbel.
2. Skagenröra
Skagenröra är en klassisk förrätt, och den stora fördelen med denna är att röran kan tillredas i lugn och ro innan gästerna kommer. Senast råkade vi ha löjrom hemma och då toppade vi med detta, men det är inte nödvändigt.
Skagenröra: Du behöver (2 portioner)
- Räkor (250 gram, med skal)
- Rote Zwiebel (eine Hälfte)
- Dill (lite)
- Crème fraiche eller turkisk yoghurt (en halv dl)
- Majonnäs (en halv dl)
- Citron (en halv)
- Salz und Pfeffer
- Formfranska (en skiva per person)
- Smör att steka i, eller bre på brödet
- Eventuellt löjrom för garnering
Tun Sie dies
- Skala räkorna och hacka dem grovt.
- Hacka dillen. (Spara någon kvist för dekoration!)
- Lägg räkorna i en bunke och blanda dem med majonnäs, créme fraiche och hackad dill.
- Smaksätt med salt och peppar.
- Servera på en smörstekt skiva rostbröd (eller rosta brödet i brödrost och bre på lite smör).
- Dekorera med en skiva eller klyfta citron, en dillkvist och eventuellt en klick löjrom.
So servieren
Servera på en bit rostad eller smörstekt formfranska, eventuellt skuren i trekanter. En annan variant är att servera röran på en halv avokado.
3. Salt crème brûlée med salmalax
Rå salmalax är både lyxigt och gott. Att servera denna tillsammans med en slags crème brûlée, som är salt istället för söt, är en lite annorlunda variant. Tillsammans med wasabikräm blir detta en intressant start!
Salt crème brûlée med salmalax: Du behöver (4 portioner)
- Rå salmalax (1 st)
- Ägg (3 st)
- Vispgrädde (1,5 dl)
- Mjölk (1,5 dl)
- Salt (1 tsk)
- Socker (en halv tsk)
- Furikake japansk fröblandning (Renée Voltaire)
- Wasabipasta (3 tsk)
- Matlagningsolja (3 tsk)
- Dijonsenap (1 tsk)
- Rödlök, för dekoration (en halv)
- Morot, för dekoration (1 st)
- Spenatblad, för dekoration (några blad)
Tun Sie dies
- Blanda mjölk och grädde i en kastrull och låt koka upp.
- Dra gräddblandningen ifrån plattan och låt svalna fem minuter.
- Blanda i tre äggulor, en halv tesked socker, en tesked salt samt ”furikake” fröblandning.
- Häll över gräddblandningen i formar och ställ formarna i en större form eller långpanna, till två tredjedelar fylld med vatten.
- Ställ in i botten av ugnen, på 150 grader i 30-40 minuter.
- Ställ in formarna i kylskåp för att brulén ska få stadga.
- Blanda wasabipasta med matlagningsolja och senap, så att du får en slät wasabikräm.
- Skiva rödlöken (eller välj picklad rödlök), hacka spenaten och hyvla moroten med potatisskalare eller mandolin.
- Värm formarna i ugnen innan servering.
- Lägg 3-5 skivor av rå lax på varje form, droppa över wasabikräm och dekorera med skivor av rödlök och rullad morot, som du fyller med hackad spenat.
So servieren
Servera i små portionsformar, och dekorera gärna med något grönt. Vitt vin eller bubbel passar fint till.
4. Gratinerade ostron med spenat
När vi pratar lyxiga förrätter ska vi förstås inte glömma ostron. Dessa är goda att äta precis som de är, men om du vill ha en lite spännande variation kan du testa att gratinera dem i ugnen. Här har vi gratinerat dem med spenat och ost. Mycket gott!
Gratinerade ostron med spenat: Du behöver (2 portioner)
- Ostron (cirka 4 st)
- Rote Zwiebel (eine Hälfte)
- Spenatblad (40 gram eller två fulla händer)
- Västerbottensost (0,5 dl)
- Pankopanering (0,5 dl)
- Ägg (1 st)
- Vispgrädde (0,5 dl)
- Citron (en skvätt)
- Tabasco (lite)
- Smör (att steka i)
Tun Sie dies
- Sätt ugnen på 250 grader och grill.
- Öppna ostronen: Sätt in kniven bredvid muskelfästet och för knivbladet bakåt. Använd gärna en ostronkniv eller annan kniv med hårt blad, samt en handduk för att skydda handen.
- Lossa försiktigt ostronet från skalet, och låt det ligga kvar. Häll av vätskan och spara den.
- Ställ ostronen i en ugnssäker form.
- Gör såsen: Skala och hacka lök och fräs löken i smör. Tillsätt grädde och ostronspad och koka upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner en äggula. Smaka av med tabasco och citronsaft.
- Hacka spenaten och blanda med ströbröd och västerbottensost.
- Häll sås över ostronen och toppa med ströbrödsblandningen. Gratinera ostronen högt upp i ugnen i cirka 5 minuter. Ostronen är klara när de har fått lite färg
So servieren
Servera de gratinerade ostronen i skalen, tillsammans med en tesked att äta med. Lite bubbel passar utmärkt som dryck!
5. Räksoppa
Hummersoppa i all ära, men räksoppa är också en fantastiskt god och smakrik soppa, som passar utmärkt att nämna bland dessa lyxiga förrätter. Vi tycker att den bli extra god med fileade tomater och fräst spetskål i botten på sopptallriken.
Räksoppa: Du behöver (4-6 portioner)
- Morot (1 st)
- Gul lök (1 st)
- Fänkål (1/3 st, 50 gram)
- Räkor (600 gram)
- Tomatpuré (2 tsk)
- Cayennepfeffer
- Olivenöl (2 Esslöffel)
- Vitt vin (1,5 dl)
- Vatten (6 dl)
- Matlagningsgrädde (3 dl)
- Citron (1 st)
- Konjak (1 msk)
- Fiskbuljong (1 buljongtärning)
- Salz und Pfeffer
- Spetskål (en bit)
- Tomat (1 stor)
- Dill, för dekoration
Tun Sie dies
- Die frischen Garnelen schälen.
- Häll olivolja i en kastrull och fräs räkskalen i 2-3 minuter.
- Die Karotte, den Fenchel und die Zwiebel in kleine Stücke schneiden.
- In einer großen Kasserolle die Karottenstücke, die gehackte Zwiebel, das Tomatenmark, ein Drittel des Fenchels und die Garnelenschalen in etwas Olivenöl anbraten.
- Wasser, Fischbrühwürfel und Weißwein hinzufügen und etwa 12 Minuten kochen lassen. (Nicht zu lange kochen, da die Krabbenschalen einen bitteren Geschmack abgeben können).
- Die Krabbenschalen und das Gemüse abgießen.
- Häll i matlagningsgrädde och låt småkoka i 5-8 minuter.
- Smaka av med salt och peppar, citronsaft, cayennepeppar och eventuellt lite konjak. Du ska känna citron, hetta och styrka i en härlig balans.
- Filea tomaten: Skär bort skalet på tomaten och skär tomaten i fyra delar. Ta bort kärnorna och vätskan i tomaten. Det som återstår är filén.
- Skär spetskålen i strimlor och fräs i lite smör eller olja, på hög värme i någon minut.
- Lägg tomat och spetskål i botten på tallrikar, tillsammans med några skalade räkor, och slå soppan över.
So servieren
Servera i djupa tallrikar eller små skålar, med räkor, spetskål och filead tomat i botten. Dekorera gärna med lite dill. Vitt vin passar utmärkt som dryck.
6. Lyxig mini-Jansson
Janssons Frestelse är en klassisk maträtt, som framför allt är populär på julbordet, eller som vickning. Här har vi experimenterat med att göra en lyxig minivariant, som kan serveras som förrätt.
Lyxig mini-Jansson: Du behöver (4 portioner)
- Fast potatis (1 kg)
- Gul lök (1 st)
- Butter oder Margarine zum Braten
- Ansjovisfileer på burk (125 gram)
- Vispgrädde (3,5 dl)
- Orökt kaviar (1 msk)
- Panko ströbröd (0,5 dl)
- Riven västerbottensost (0,5 dl)
- Färska spenatblad (2 nävar eller cirka 40 gram)
- Grönkål, för garnering
- Olivenöl
- Salz und Pfeffer
Tun Sie dies
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala löken. Skiva den tunt och fräs den i smör eller margarin, i en stekpanna, på svag värme i tio minuter så den blir glansig.
- Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
- Varva potatis, lök och ansjovis i små portionsformar. Potatis ska vara underst och överst. (Spara ansjovisspadet!)
- Blanda grädde, ansjovisspad och orökt kaviar.
- Häll gräddblandningen i portionsformarna.
- Ställ in portionsformarna i ugnen, i 40 minuter.
- Blanda ihop ströbröd, riven västerbottensost och finhackade spenatblad.
- Skölj och torka av ett antal grönkålsblad, och riv i mindre bitar. Blanda in olja, salt och peppar i kålen och lägg ut glest på en plåt, med bakplåtspapper.
- Efter 25 minuter: Stoppa in grönkålsblad i ugnen.
- Efter ytterligare 15 minuter: Ta ut både Jansson och grönkålen ur ugnen.
- Höj ugnens värme till 200 grader.
- Strö lite ströbrödsblandning över Jansson och ställ återigen in i ugnen, i cirka 1o minuter.
- Ta ut Jansson ur ugnen och garnera med grönkålen.
So servieren
Servera i små portionsformar och dekorera med grönkålsblad. Öl passar bra som dryck, men självklart går det bra att kombinera med vin också.
7. Räkcocktail
Räkcocktail är en klassisk förrätt med räkor, ägg, grönsaker och rhode islandsås. Det går bra att variera grönsakerna lite efter tycke och smak, så här har man möjlighet att vara lite kreativ.
Räkcocktail: Du behöver (2 portioner)
- Räkor (250 gram, med skal)
- Ägg (1 st)
- Spetskål eller isbergssallad (en halv dl)
- Gurka (en bit)
- Körsbärstomater (några stycken)
- Sparris eller ärtor (2 st sparrisar eller motsvarande mängd ärtor)
- Rhode Islandsås (1 dl majonnäs, 1 dl gräddfil och 0,5 dl chilisås samt eventuellt konjak)
- Dill (lite)
- Citron (1 st)
Tun Sie dies
- Skala räkorna.
- Koka äggen, låt dem svalna av och skär dem i ”båtar”.
- Blanda alla ingredienserna till Rhode Islandsåsen: majonnäs, gräddfil och chilisås. Om du vill kan du ha i en tsk konjak.
- Hacka spetskål eller sallad, och skär gurka och tomat i mindre bitar.
- Koka sparrisen (eller ärtorna) lätt. Skär sparrisen i bitar.
- Lägg upp spetskål/sallad och grönsaker i fina portionsskålar eller glas.
- Lägg ägg och räkor på salladen.
- Ringla över Rhode Islandsås.
- Dekorera med dill och citron.
So servieren
Servera i portionsskålar eller, kanske ännu hellre, i hög glas på fot. Vitt vin eller bubbel passar fint som dryck.
8. Carpaccio på hälleflundra
Carpaccio på hälleflundra är en spännande och god förrätt, med en lite exotisk touch. Tänk på att hälleflundran måste ha varit fryst i minst tre dygn, om du planerar att äta den rå.
Carpaccio på hälleflundra: Du behöver (4 portioner)
- Hälleflundra, halvtinad, som varit fryst minst tre dygn (200 gram)
- Lime (1 st)
- Wasabipasta (3 tsk)
- Vitvinsvinäger (4 tsk)
- Matlagningsolja (4 tsk)
- Salladslök, för garnering (en bit)
- Röd pepparfrukt, för garnering (1 st)
- Spenatblad (10 gram)
Tun Sie dies
- Skär den halvtinade fisken i tunna skivor.
- Pressa limejuice över fiskskivorna och vänd runt.
- Blanda wasabi, vinäger och olja till en slät sås.
- Lägg fiskskivorna på en tallrik och droppa över wasabisåsen.
- Låt stå i 15 minuter.
- Skär salladslök och pepparfrukt i bitar. Hacka spenatbladen.
- Garnera med salladslök, pepparfrukt och spenatblad.
So servieren
Servera på en flat tallrik med garnering över. Eventuellt kan du bjuda på en bit bröd som tillbehör. Vitt vin passar bra som dryck.
9. Löjromstoast
Löjromstoast är en förrätt som är mycket lyxig och fantastiskt god, samtidigt som den är enkel att tillreda. Om man vill kan man till och med ställa fram ingredienserna i skålar och låta gästerna göra sin egen toast.
Löjromstoast: Du behöver (2 portioner)
- Formbröd (en skiva per person)
- Butter
- Smetana (en klick per person)
- Löjrom (en klick per person)
- Rote Zwiebel (eine Hälfte)
- Citron (1 st)
- Dill, för garnering
Tun Sie dies
- Finhacka rödlöken.
- Smörstek brödet på medelhög värme, på båda sidorna, tills det blir härligt gyllenbrunt. Eller: rosta i brödrost och bred på smör.
- Lägg brödskivorna på assietter och skeda upp smetana och löjrom.
- Strö över hackad rödlök.
- Dekorera med dillkvist och citronskiva.
So servieren
Servera varsin toast på en assiett. Eller lägg upp ingredienserna i skålar och låt gästerna ”bygga” sin egen toast. Ett glas bubbel passar utmärkt till!
10. Pilgrimsmusslor i ärtpuré
Vi älskar pilgrimsmusslor och vi älskar ärtpuré. Tillsammans blir det helt göttlich. Vi har gjort den här rätten många gånger och det är en riktig favorit. Den röda kaviaren är ett frivilligt tillbehör, som bjuder på en härlig färgklick!
Pilgrimsmusslor i ärtpuré: Du behöver (2 portioner)
- Pilgrimsmusslor (4-6 st)
- Smör eller margarin (lite, att steka i)
- Gröna ärtor (125 gram)
- Crème fraiche eller liknande produkt (cirka 1,5 dl)
- Salz und Pfeffer
- Eventuellt röd kaviar, för dekoration (några klickar)
- Citron (1 st)
- Gräslök, för dekoration
Tun Sie dies
- Die Erbsen kochen und das Wasser abgießen.
- Die Erbsen mit Crème fraîche, einem Spritzer Zitrone und einer abgeriebenen Zitronenschale mischen. Mit einem Mixer pürieren, bis eine glatte Creme entsteht. Mit Salz und Pfeffer abschmecken.
- Die Creme auf zwei Schüsseln verteilen.
- Den harten Rand (weißer Muskel) an einer Seite der Jakobsmuscheln abschneiden (er könnte sonst etwas zäh sein).
- Stek pilgrimsmusslorna, cirka 45 sek – 1 minut på varje sida. Låt dem droppa av lite på en bit hushållspapper och lägg dem sedan på ärtpurén.
- Mit rotem Rum, Schnittlauch und eventuell einer Zitronenscheibe garnieren.
So servieren
Als Vorspeise in kleinen Schälchen servieren. Weißwein ist ein gutes Getränk.
11. Kräftsoppa
Skaldjurssoppor passar bra bland lyxiga förrätter och vi fortsätter där för med ett receöpt på kräftsoppa. Om du vill göra en enklare variant går det också bra att göra soppa på kräftost. I detta recept använder vi kräftskal, till exempel från en kräftfest dagen innan.
Kräftsoppa: Du behöver (4 portioner)
- Kräftor (ett halvt kilo)
- Morot (en halv)
- Gul lök (en halv)
- Fänkål (en fjärdedel)
- Matlagningsolja (2 msk)
- Tomatpuré (1-2 msk)
- Paprikapulver (en halv msk)
- Cayennepfeffer
- Vitt vin (1,5 dl)
- Fiskbuljong (en halv liter)
- Matlagningsgrädde (1,5 dl)
- Konjak och portvin
- Salz und Pfeffer
Tun Sie dies
- Die Flusskrebse schälen und die Schwänze zum Garnieren aufbewahren.
- Die Karotte, die Zwiebel und den Fenchel schälen und in kleine Stücke schneiden.
- Das Öl in einem großen Kochtopf erhitzen. Die Flusskrebsschalen und das gehackte Gemüse hinzufügen und einige Minuten unter Rühren anbraten.
- Das Tomatenmark und die Gewürze untermischen und unter Rühren eine Weile weiterbraten.
- Den Fischfond und den Wein dazu gießen. Zum Kochen bringen und zugedeckt 15-20 Minuten köcheln lassen.
- Die Flusskrebsschalen und das Gemüse aus der Suppe nehmen.
- Die Suppe auf etwa zwei Drittel einkochen, damit sie einen kräftigeren Geschmack bekommt.
- Die Sahne dazugeben und langsam aufkochen lassen. Gelegentlich umrühren. Die Suppe 5-10 Minuten leicht kochen lassen.
- Mit Brandy, Portwein, Salz und Pfeffer abschmecken.
So servieren
In kleinen Schälchen servieren. Legen Sie einige Flusskrebsschwänze in den Boden und verzieren Sie den Rand mit einigen. Außerdem haben wir noch ein paar Schnittlauchzweige dazugelegt. Weißwein passt gut dazu.
Mehr Luxusvorspeisen
Har vi ännu fler tips på lyxiga förrätter? Tja, Austern kan man ju med fördel äta som de är – färska med till exempel citron eller tabasco. Om det är en mingeltillställning kan det passa bra med olika schneidet.
Dina tips på lyxiga förrätter
Vilka är dina bästa tips på lyxiga förrätter för festen? Berätta gärna!
Das Abenteuer der Zukunft sagte:
Tack för alla tipsen och recepten!
Idag blir det inte förrätt av men i slutet av veckan är det ett gäng vänner på väg och då ska jag titta lite närmare, ännu närmare på alternativen som ni bjuder på. Det är fint att få tips, inspiration.
Ha en god i dubbel bemärkelse juldag!
Här skiner solen, det vindar på rejält men det är fint, fastän troligen har flygen svårt att landa dock.
25. Dezember 2024 - 12:53
Helena sagte:
Roligt om det uppskattades! Önskar en god fortsättning på julen!!!
25. Dezember 2024 - 15:58
Ditte sagte:
Mycket gott som ni presenterar,
Ofta hos oss när vi är flera till middagen så blir det ofta olika tilltugg som också blir förrätt och serverade med ett glas bubbel. Kan förberedas i god tid. Numer kan jag inte stå så långa stunder i taget och då är det bra med det som är klart innan. Är vi färre kan det även förrätt vid bordet, som är förberedd. . Men oftast blir förrätten just tilltugg.
Jag tittar ofta en till Köket.se för inspiration. Här har i mitt tycke Erik Videgård, Catarina König och Jennie Waldén många bra tips.
25. Dezember 2024 - 15:01
Helena sagte:
Olika små tilltugg, tillsammans med bubbel, är ju supertrevligt! Sånt gillar vi oxå! Önskar god fortsättning på julen!!
25. Dezember 2024 - 15:59
JoY sagte:
Många bra tips på förrätter. Pilgrimsmusslor med ärtpure tror jag vi ska testa. Hummersoppa gillar vi och har köpt fryst, då latmasken kom över mig, och sedan tillsatt lite extra gosaker..
Annars är jag mer för efterrätt.
Ha en fortsatta fina helgdagar.
25. Dezember 2024 - 15:19
Helena sagte:
Just den rätten, pilgrimsmusslor med ärtpuré, är nog min favorit. Jättegott! Önskar god fortsättning på julen!!
25. Dezember 2024 - 15:59
PO sagte:
Är aningen avis på dig Helena. Vilken mästerkock du har i köket. Bara att gratulera! PIlgrimsmusslor och ostron tillhör också till mina favon. Tål att tänkas på inför nyårssupén:-) Tusen tack för recepten. Gillar när er blogg byter skepnad och blir till en matblogg. Så inspirerande:-)
God fortsättning önskar jag er, gärna med mera mat:-)
25. Dezember 2024 - 16:37
Helena sagte:
Ja, ibland blir det matblogg här, haha. Jag har en känsla av att det brukar inträffa under december 😉 Och ja, jag blir verkligen bortskömd med god mat!! Önskar god fortsättning på julen!!
25. Dezember 2024 - 17:24
Annie Jansson sagte:
Så lyxiga rätter! 🙂
25. Dezember 2024 - 17:16