Luxurious starters - what better way to start a festive feast? We often think that a tasty starter can be the best part of a good dinner. With New Year's Eve just around the corner, we thought we'd share a bunch of tasty appetisers with you.
Table of contents
Lyxiga förrätter för festen
Här följer en lista på lyxiga förrätter för festen eller högtidsdagen. En del av dessa är favoriter, som vi lagat gång på gång. Andra är nyheter för oss – rätter som vi (läs: Peter!) experimenterat fram i år.
1. Hummersoppa
En riktigt lyxig förrätt, som bland annat passar att servera på nyårsafton, är en god hummersoppa. Peter har nu lagat denna soppa flera gånger och landat i ett recept som ser ut som nedan. Alltid mycket uppskattat!
Hummersoppa: Du behöver (4 portioner)
- Hummer, färsk eller fryst och därefter tinad (1 st)
- Matlagningsolja (lite att steka i)
- Schalottenlök (1 st)
- Vitlök (1 klyfta)
- Morot (1 st)
- Palsternacka (en halv)
- Fänkål (en fjärdedel)
- Tomatpuré (en halv msk)
- Chilikrydda (lite)
- Konjak (en halv dl)
- Vitt vin (1,5 dl)
- Vatten (2 dl)
- Tomater (1-2 st)
- Matlagningsgrädde (5 dl)
- Cayennepeppar (en aning)
- Salt and pepper
Do the following
- Split the lobster by slicing straight through the back, and remove the stomach and intestines at the front of the lobster, otherwise it will be bitter. Remove the meat.
- Peel the root vegetables and onions. Cut all the vegetables into pieces (including fennel and tomato).
- Heat the oil in a large pan and fry the lobster shells.
- Add the root vegetables, fennel and onion and sauté to soften the vegetables. Add the tomato puree and some chilli seasoning.
- Häll i lite konjak (vi tog ett nubbeglas som vi fyllde 2/3). Sätt en brinnande tändsticka över kastrullen så att skalen flamberas. Skaka kastrullen samtidigt som lågorna slocknar.
- Add the wine, water and chopped tomatoes. Then let the stew cook gently without a lid for an hour.
- Strain the peel and vegetables. Then bring the soup back to the boil and reduce it to about 2/3 of its volume.
- Pour in the cream and simmer for a further half hour.
- Season with salt, pepper and a small amount of cayenne pepper.
Serve as follows
Lägg lite hummerkött i botten på djupa tallrikar och slå soppan över. Som dryck passar till exempel vitt vin eller bubbel.
2. Skagenröra
Skagenröra är en klassisk förrätt, och den stora fördelen med denna är att röran kan tillredas i lugn och ro innan gästerna kommer. Senast råkade vi ha löjrom hemma och då toppade vi med detta, men det är inte nödvändigt.
Skagenröra: Du behöver (2 portioner)
- Räkor (250 gram, med skal)
- Red onion (one half)
- Dill (lite)
- Crème fraiche eller turkisk yoghurt (en halv dl)
- Majonnäs (en halv dl)
- Citron (en halv)
- Salt and pepper
- Formfranska (en skiva per person)
- Smör att steka i, eller bre på brödet
- Eventuellt löjrom för garnering
Do the following
- Skala räkorna och hacka dem grovt.
- Hacka dillen. (Spara någon kvist för dekoration!)
- Lägg räkorna i en bunke och blanda dem med majonnäs, créme fraiche och hackad dill.
- Smaksätt med salt och peppar.
- Servera på en smörstekt skiva rostbröd (eller rosta brödet i brödrost och bre på lite smör).
- Dekorera med en skiva eller klyfta citron, en dillkvist och eventuellt en klick löjrom.
Serve as follows
Servera på en bit rostad eller smörstekt formfranska, eventuellt skuren i trekanter. En annan variant är att servera röran på en halv avokado.
3. Salt crème brûlée med salmalax
Rå salmalax är både lyxigt och gott. Att servera denna tillsammans med en slags crème brûlée, som är salt istället för söt, är en lite annorlunda variant. Tillsammans med wasabikräm blir detta en intressant start!
Salt crème brûlée med salmalax: Du behöver (4 portioner)
- Rå salmalax (1 st)
- Ägg (3 st)
- Vispgrädde (1,5 dl)
- Mjölk (1,5 dl)
- Salt (1 tsk)
- Socker (en halv tsk)
- Furikake japansk fröblandning (Renée Voltaire)
- Wasabipasta (3 tsk)
- Matlagningsolja (3 tsk)
- Dijonsenap (1 tsk)
- Rödlök, för dekoration (en halv)
- Morot, för dekoration (1 st)
- Spenatblad, för dekoration (några blad)
Do the following
- Blanda mjölk och grädde i en kastrull och låt koka upp.
- Dra gräddblandningen ifrån plattan och låt svalna fem minuter.
- Blanda i tre äggulor, en halv tesked socker, en tesked salt samt ”furikake” fröblandning.
- Häll över gräddblandningen i formar och ställ formarna i en större form eller långpanna, till två tredjedelar fylld med vatten.
- Ställ in i botten av ugnen, på 150 grader i 30-40 minuter.
- Ställ in formarna i kylskåp för att brulén ska få stadga.
- Blanda wasabipasta med matlagningsolja och senap, så att du får en slät wasabikräm.
- Skiva rödlöken (eller välj picklad rödlök), hacka spenaten och hyvla moroten med potatisskalare eller mandolin.
- Värm formarna i ugnen innan servering.
- Lägg 3-5 skivor av rå lax på varje form, droppa över wasabikräm och dekorera med skivor av rödlök och rullad morot, som du fyller med hackad spenat.
Serve as follows
Servera i små portionsformar, och dekorera gärna med något grönt. Vitt vin eller bubbel passar fint till.
4. Gratinerade ostron med spenat
När vi pratar lyxiga förrätter ska vi förstås inte glömma ostron. Dessa är goda att äta precis som de är, men om du vill ha en lite spännande variation kan du testa att gratinera dem i ugnen. Här har vi gratinerat dem med spenat och ost. Mycket gott!
Gratinerade ostron med spenat: Du behöver (2 portioner)
- Ostron (cirka 4 st)
- Red onion (one half)
- Spenatblad (40 gram eller två fulla händer)
- Västerbottensost (0,5 dl)
- Pankopanering (0,5 dl)
- Eggs (1 piece)
- Vispgrädde (0,5 dl)
- Citron (en skvätt)
- Tabasco (lite)
- Smör (att steka i)
Do the following
- Sätt ugnen på 250 grader och grill.
- Öppna ostronen: Sätt in kniven bredvid muskelfästet och för knivbladet bakåt. Använd gärna en ostronkniv eller annan kniv med hårt blad, samt en handduk för att skydda handen.
- Lossa försiktigt ostronet från skalet, och låt det ligga kvar. Häll av vätskan och spara den.
- Ställ ostronen i en ugnssäker form.
- Gör såsen: Skala och hacka lök och fräs löken i smör. Tillsätt grädde och ostronspad och koka upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner en äggula. Smaka av med tabasco och citronsaft.
- Hacka spenaten och blanda med ströbröd och västerbottensost.
- Häll sås över ostronen och toppa med ströbrödsblandningen. Gratinera ostronen högt upp i ugnen i cirka 5 minuter. Ostronen är klara när de har fått lite färg
Serve as follows
Servera de gratinerade ostronen i skalen, tillsammans med en tesked att äta med. Lite bubbel passar utmärkt som dryck!
5. Räksoppa
Hummersoppa i all ära, men räksoppa är också en fantastiskt god och smakrik soppa, som passar utmärkt att nämna bland dessa lyxiga förrätter. Vi tycker att den bli extra god med fileade tomater och fräst spetskål i botten på sopptallriken.
Räksoppa: Du behöver (4-6 portioner)
- Morot (1 st)
- Yellow onion (1 piece)
- Fänkål (1/3 st, 50 gram)
- Räkor (600 gram)
- Tomatpuré (2 tsk)
- Cayenne pepper
- Olive oil (2 tbsp)
- Vitt vin (1,5 dl)
- Vatten (6 dl)
- Matlagningsgrädde (3 dl)
- Citron (1 st)
- Konjak (1 msk)
- Fiskbuljong (1 buljongtärning)
- Salt and pepper
- Spetskål (en bit)
- Tomat (1 stor)
- Dill, för dekoration
Do the following
- Peel the fresh prawns.
- Häll olivolja i en kastrull och fräs räkskalen i 2-3 minuter.
- Cut the carrot, fennel and onion into small pieces.
- In a large saucepan, fry the carrot pieces, chopped onion, tomato paste, one third of the fennel and the prawn shells in a little olive oil.
- Add the water, fish stock cube and white wine and cook for about 12 minutes. (Do not overcook, as the shrimp shells may give off a bitter flavour).
- Strain the prawn shells and vegetables.
- Häll i matlagningsgrädde och låt småkoka i 5-8 minuter.
- Smaka av med salt och peppar, citronsaft, cayennepeppar och eventuellt lite konjak. Du ska känna citron, hetta och styrka i en härlig balans.
- Filea tomaten: Skär bort skalet på tomaten och skär tomaten i fyra delar. Ta bort kärnorna och vätskan i tomaten. Det som återstår är filén.
- Skär spetskålen i strimlor och fräs i lite smör eller olja, på hög värme i någon minut.
- Lägg tomat och spetskål i botten på tallrikar, tillsammans med några skalade räkor, och slå soppan över.
Serve as follows
Servera i djupa tallrikar eller små skålar, med räkor, spetskål och filead tomat i botten. Dekorera gärna med lite dill. Vitt vin passar utmärkt som dryck.
6. Lyxig mini-Jansson
Janssons Frestelse är en klassisk maträtt, som framför allt är populär på julbordet, eller som vickning. Här har vi experimenterat med att göra en lyxig minivariant, som kan serveras som förrätt.
Lyxig mini-Jansson: Du behöver (4 portioner)
- Fast potatis (1 kg)
- Yellow onion (1 piece)
- Butter or margarine for frying
- Ansjovisfileer på burk (125 gram)
- Vispgrädde (3,5 dl)
- Orökt kaviar (1 msk)
- Panko ströbröd (0,5 dl)
- Riven västerbottensost (0,5 dl)
- Färska spenatblad (2 nävar eller cirka 40 gram)
- Grönkål, för garnering
- Olive oil
- Salt and pepper
Do the following
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala löken. Skiva den tunt och fräs den i smör eller margarin, i en stekpanna, på svag värme i tio minuter så den blir glansig.
- Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
- Varva potatis, lök och ansjovis i små portionsformar. Potatis ska vara underst och överst. (Spara ansjovisspadet!)
- Blanda grädde, ansjovisspad och orökt kaviar.
- Häll gräddblandningen i portionsformarna.
- Ställ in portionsformarna i ugnen, i 40 minuter.
- Blanda ihop ströbröd, riven västerbottensost och finhackade spenatblad.
- Skölj och torka av ett antal grönkålsblad, och riv i mindre bitar. Blanda in olja, salt och peppar i kålen och lägg ut glest på en plåt, med bakplåtspapper.
- Efter 25 minuter: Stoppa in grönkålsblad i ugnen.
- Efter ytterligare 15 minuter: Ta ut både Jansson och grönkålen ur ugnen.
- Höj ugnens värme till 200 grader.
- Strö lite ströbrödsblandning över Jansson och ställ återigen in i ugnen, i cirka 1o minuter.
- Ta ut Jansson ur ugnen och garnera med grönkålen.
Serve as follows
Servera i små portionsformar och dekorera med grönkålsblad. Öl passar bra som dryck, men självklart går det bra att kombinera med vin också.
7. Räkcocktail
Räkcocktail är en klassisk förrätt med räkor, ägg, grönsaker och rhode islandsås. Det går bra att variera grönsakerna lite efter tycke och smak, så här har man möjlighet att vara lite kreativ.
Räkcocktail: Du behöver (2 portioner)
- Räkor (250 gram, med skal)
- Eggs (1 piece)
- Spetskål eller isbergssallad (en halv dl)
- Gurka (en bit)
- Körsbärstomater (några stycken)
- Sparris eller ärtor (2 st sparrisar eller motsvarande mängd ärtor)
- Rhode Islandsås (1 dl majonnäs, 1 dl gräddfil och 0,5 dl chilisås samt eventuellt konjak)
- Dill (lite)
- Citron (1 st)
Do the following
- Skala räkorna.
- Koka äggen, låt dem svalna av och skär dem i ”båtar”.
- Blanda alla ingredienserna till Rhode Islandsåsen: majonnäs, gräddfil och chilisås. Om du vill kan du ha i en tsk konjak.
- Hacka spetskål eller sallad, och skär gurka och tomat i mindre bitar.
- Koka sparrisen (eller ärtorna) lätt. Skär sparrisen i bitar.
- Lägg upp spetskål/sallad och grönsaker i fina portionsskålar eller glas.
- Lägg ägg och räkor på salladen.
- Ringla över Rhode Islandsås.
- Dekorera med dill och citron.
Serve as follows
Servera i portionsskålar eller, kanske ännu hellre, i hög glas på fot. Vitt vin eller bubbel passar fint som dryck.
8. Carpaccio på hälleflundra
Carpaccio på hälleflundra är en spännande och god förrätt, med en lite exotisk touch. Tänk på att hälleflundran måste ha varit fryst i minst tre dygn, om du planerar att äta den rå.
Carpaccio på hälleflundra: Du behöver (4 portioner)
- Hälleflundra, halvtinad, som varit fryst minst tre dygn (200 gram)
- Lime (1 st)
- Wasabipasta (3 tsk)
- Vitvinsvinäger (4 tsk)
- Matlagningsolja (4 tsk)
- Salladslök, för garnering (en bit)
- Röd pepparfrukt, för garnering (1 st)
- Spenatblad (10 gram)
Do the following
- Skär den halvtinade fisken i tunna skivor.
- Pressa limejuice över fiskskivorna och vänd runt.
- Blanda wasabi, vinäger och olja till en slät sås.
- Lägg fiskskivorna på en tallrik och droppa över wasabisåsen.
- Låt stå i 15 minuter.
- Skär salladslök och pepparfrukt i bitar. Hacka spenatbladen.
- Garnera med salladslök, pepparfrukt och spenatblad.
Serve as follows
Servera på en flat tallrik med garnering över. Eventuellt kan du bjuda på en bit bröd som tillbehör. Vitt vin passar bra som dryck.
9. Löjromstoast
Löjromstoast är en förrätt som är mycket lyxig och fantastiskt god, samtidigt som den är enkel att tillreda. Om man vill kan man till och med ställa fram ingredienserna i skålar och låta gästerna göra sin egen toast.
Löjromstoast: Du behöver (2 portioner)
- Formbröd (en skiva per person)
- butter
- Smetana (en klick per person)
- Löjrom (en klick per person)
- Red onion (one half)
- Citron (1 st)
- Dill, för garnering
Do the following
- Finhacka rödlöken.
- Smörstek brödet på medelhög värme, på båda sidorna, tills det blir härligt gyllenbrunt. Eller: rosta i brödrost och bred på smör.
- Lägg brödskivorna på assietter och skeda upp smetana och löjrom.
- Strö över hackad rödlök.
- Dekorera med dillkvist och citronskiva.
Serve as follows
Servera varsin toast på en assiett. Eller lägg upp ingredienserna i skålar och låt gästerna ”bygga” sin egen toast. Ett glas bubbel passar utmärkt till!
10. Pilgrimsmusslor i ärtpuré
Vi älskar pilgrimsmusslor och vi älskar ärtpuré. Tillsammans blir det helt divine. Vi har gjort den här rätten många gånger och det är en riktig favorit. Den röda kaviaren är ett frivilligt tillbehör, som bjuder på en härlig färgklick!
Pilgrimsmusslor i ärtpuré: Du behöver (2 portioner)
- Pilgrimsmusslor (4-6 st)
- Smör eller margarin (lite, att steka i)
- Gröna ärtor (125 gram)
- Crème fraiche eller liknande produkt (cirka 1,5 dl)
- Salt and pepper
- Eventuellt röd kaviar, för dekoration (några klickar)
- Citron (1 st)
- Gräslök, för dekoration
Do the following
- Boil the peas and drain the water.
- Mix the peas with the crème fraiche, some squeezed lemon and some grated lemon zest. Blend with a blender to make a smooth cream. Season to taste with salt and pepper.
- Divide the cream into two serving bowls.
- Cut away the hard edge (a white muscle) on one side of the scallops (it can be a bit tough otherwise).
- Stek pilgrimsmusslorna, cirka 45 sek – 1 minut på varje sida. Låt dem droppa av lite på en bit hushållspapper och lägg dem sedan på ärtpurén.
- Decorate with red rum, chives and perhaps a slice of lemon.
Serve as follows
Serve as a starter in small serving bowls. White wine works well as a beverage.
11. Kräftsoppa
Skaldjurssoppor passar bra bland lyxiga förrätter och vi fortsätter där för med ett receöpt på kräftsoppa. Om du vill göra en enklare variant går det också bra att göra soppa på kräftost. I detta recept använder vi kräftskal, till exempel från en kräftfest dagen innan.
Kräftsoppa: Du behöver (4 portioner)
- Kräftor (ett halvt kilo)
- Morot (en halv)
- Gul lök (en halv)
- Fänkål (en fjärdedel)
- Matlagningsolja (2 msk)
- Tomatpuré (1-2 msk)
- Paprikapulver (en halv msk)
- Cayenne pepper
- Vitt vin (1,5 dl)
- Fiskbuljong (en halv liter)
- Matlagningsgrädde (1,5 dl)
- Konjak och portvin
- Salt and pepper
Do the following
- Peel the crayfish and save the tails for garnish.
- Peel and cut the carrot, onion and fennel into small pieces.
- Heat the oil in a large pan. Add the crayfish shells and chopped vegetables and fry for a few minutes, stirring occasionally.
- Add the tomato paste and spices and continue to cook, stirring, for a while longer.
- Add the fish stock and wine. Bring to the boil and simmer, covered, for 15-20 minutes.
- Strain the crayfish shells and vegetables from the soup.
- Reduce the soup to about two-thirds of its volume to give it a stronger flavour.
- Pour in the cream and bring to a slow boil. Stir occasionally. Let the soup cook gently for 5-10 minutes.
- Flavour with brandy, port wine, salt and pepper.
Serve as follows
Serve in small appetiser bowls. Place a few crayfish tails in the bottom and decorate with a few on the edge. We also added a few chives to the dish. White wine is a great accompaniment.
Fler lyxiga förrätter
Har vi ännu fler tips på lyxiga förrätter? Tja, oyster kan man ju med fördel äta som de är – färska med till exempel citron eller tabasco. Om det är en mingeltillställning kan det passa bra med olika incision.
Dina tips på lyxiga förrätter
Vilka är dina bästa tips på lyxiga förrätter för festen? Berätta gärna!
The Adventure of the Future says:
Tack för alla tipsen och recepten!
Idag blir det inte förrätt av men i slutet av veckan är det ett gäng vänner på väg och då ska jag titta lite närmare, ännu närmare på alternativen som ni bjuder på. Det är fint att få tips, inspiration.
Ha en god i dubbel bemärkelse juldag!
Här skiner solen, det vindar på rejält men det är fint, fastän troligen har flygen svårt att landa dock.
25 December 2024 - 12:53
Helena says:
Roligt om det uppskattades! Önskar en god fortsättning på julen!!!
25 December 2024 - 15:58
Ditte says:
Mycket gott som ni presenterar,
Ofta hos oss när vi är flera till middagen så blir det ofta olika tilltugg som också blir förrätt och serverade med ett glas bubbel. Kan förberedas i god tid. Numer kan jag inte stå så långa stunder i taget och då är det bra med det som är klart innan. Är vi färre kan det även förrätt vid bordet, som är förberedd. . Men oftast blir förrätten just tilltugg.
Jag tittar ofta en till Köket.se för inspiration. Här har i mitt tycke Erik Videgård, Catarina König och Jennie Waldén många bra tips.
25 December 2024 - 15:01
Helena says:
Olika små tilltugg, tillsammans med bubbel, är ju supertrevligt! Sånt gillar vi oxå! Önskar god fortsättning på julen!!
25 December 2024 - 15:59
JoY says:
Många bra tips på förrätter. Pilgrimsmusslor med ärtpure tror jag vi ska testa. Hummersoppa gillar vi och har köpt fryst, då latmasken kom över mig, och sedan tillsatt lite extra gosaker..
Annars är jag mer för efterrätt.
Ha en fortsatta fina helgdagar.
25 December 2024 - 15:19
Helena says:
Just den rätten, pilgrimsmusslor med ärtpuré, är nog min favorit. Jättegott! Önskar god fortsättning på julen!!
25 December 2024 - 15:59
BP says:
Är aningen avis på dig Helena. Vilken mästerkock du har i köket. Bara att gratulera! PIlgrimsmusslor och ostron tillhör också till mina favon. Tål att tänkas på inför nyårssupén:-) Tusen tack för recepten. Gillar när er blogg byter skepnad och blir till en matblogg. Så inspirerande:-)
God fortsättning önskar jag er, gärna med mera mat:-)
25 December 2024 - 16:37
Helena says:
Ja, ibland blir det matblogg här, haha. Jag har en känsla av att det brukar inträffa under december 😉 Och ja, jag blir verkligen bortskömd med god mat!! Önskar god fortsättning på julen!!
25 December 2024 - 17:24
Annie Jansson says:
Så lyxiga rätter! 🙂
25 December 2024 - 17:16