Menu Close

Juhannusperinteet - pidetäänkö niitä yllä ja muuttuvatko ne?

Advertisement

Midsommartraditionerna känns viktiga, troligen för de flesta svenskar. Traditionerna väcker minnen från barndomen, bidrar med länkar till historien och får oss svenskar att känna att vi har något gemensamt. Men kommer de hållas vid liv, och förändras de?

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Viktiga midsommartraditioner

De traditionella midsommarfirandena, på hembygdsgårdar runt om i landet, lockar varje år massor av människor. Samtidigt försöker många utlandsboende svenskar hålla traditionerna vid liv med svenska flaggor, jordgubbar och sill från IKEA.

Vi firade i år traditionell (jättefin!) midsommar på Forsa forngård utanför Hudiksvall, och begav oss därefter till den fina ställplatsen Urö Gård Ställplats. Alla bilder i inlägget är från dessa platser!

Vad behövs för att midsommartraditionerna ska hållas vid liv?

En person skrev till oss att ”måtte denna tradition bevaras” och vi tror nog att den kommer göra det, åtminstone in i överskådlig framtid. Sånt som människor gillar hålls ofta vid liv helt enkelt!

För att ordna de stora firandena krävs förstås engagemang, till exempel i form av föreningsliv på hembygdsgårdarna, och vi har inte koll på hur det ser ut bakom kulisserna. Har du?

Förändras midsommartraditionerna?

Vi började hur som helst fundera lite. Även om midsommartraditionerna hålls vid liv … förändras de? Och i så fall hur? De flesta traditioner har ju förändrats över tid. Även om vi firat jul och påsk i ”evighet” så har ju firandet inte sett likadant ut. ”Det enda som är konstant är förändring”, säger man ibland, och det är nog sant.

När vi tänker tillbaka på hur midsommar firades när vi var barn ser vi inga större skillnader alls. Kanske misstänker vi att mattraditionerna förändrats en aning: något fler som väljer vin istället för öl och något fler som väljer räkor och lax istället för sill.

Kanske har maträtterna ”piffats” lite och kanske har det tillkommit en del trendiga efterrätter. Men i övrigt upplever vi att traditionen förändras i maklig, och helt enkelt ganska långsam, takt.

Vår midsommarlunch vid Urö Gård ställplats utanför Hudiksvall

Några funderingar …

Det vi vill fråga dig om är …

  1. Har midsommartraditionerna förändrats sedan du var barn? Är något annorlunda nu jämfört med då?
  2. Ser du några utmaningar med att hålla midsommarfirandet vid liv?

Tilaa uutiskirjeemme