Valikko Sulje

Att köra bil på Karpathos i Grekland – vindlande bergsvägar

Mainos

Hur är det att köra bil på Karpathos i Grekland? Karpathos är en bergig och vacker medelhavsö med fantastiskt fina stränder. Vi tog oss hit med båt från Rhodos, och har därefter tagit oss runt på ön med hyrbil.

Twiittaa
Kyllä
Kyllä
nasta
Kyllä
Kyllä

Ön Karpathos i Grekland

Karpathos är en härlig semesterdestination, som är lite lugnare och mer rofylld jämfört med exempelvis Rhodos. Här kan man uppleva otroligt vacker natur och en hel del intressant historia, samtidigt som det finns gott om mysiga hotell, restauranger och butiker.

Karpathos ligger i Egeiska havet, mellan Rhodos och Kreta. Den avlånga ön är den näst störst i ögruppen Tolvöarna och här bor runt 6 000 bofasta invånare.

Att hyra bil på Karpathos

Om du besöker Karpathos är det en god idé att hyra bil, en eller flera dagar, för att på så sätt kunna upptäcka lite mer av den långsträckta ön. Vi hämtade upp en hyrbil redan den första dagen, på en firma som heter Euromoto, och har sedan haft bilen under hela vistelsen. På så vis har vi kunnat utforska stora delar av ön, vilket varit lite av ett äventyr.

Varför köra bil på Karpathos?

Att hyra och köra bil på Karpathos gör att man har möjlighet att utforska stora delar av ön på egen hand. På så vis kan man ta sig till små vackra stränder och upptäcka mysiga bergsbyar och fiskebyar. Dessutom är själva bilresan en upplevelse i sig självt.

Hur är vägarna på Karpathos?

Vägarna på Karpathos är generellt av utmärkt kvalitet. Det finns förstås en och annan mindre grusväg, i form av små avtagsvägar, som är av sämre kvalitet (och där man ibland behöver fyrhjulsdrift), men dessa behöver man ju inte välja att köra på.

Det som utmärker vägarna på Karpathos är att de slingrar sig fram bland bergen, med kurva efter kurva efter kurva. Det är otroligt vackert att köra här, men man kan inte köra så fort, eftersom det är så slingrigt. Å andra sidan vill man kanske inte heller gasa på semestern, eftersom man vill njuta av vyerna!

Hur är det att köra bil på Karpathos?

Så, hur är det att köra bil på Karpathos? Det är otroligt vackert! För oss har just bilresorna varit en av de stora upplevelserna här. Landskapet varierar i olika delar av ön, men för det mesta har man utsikt över hav eller berg, eller hav och berg samtidigt. Vissa vägar slingrar sig fram längs höga bergskanter.

Att komma upp till den norra delen av ön, runt den lilla orten Ólymbos, är kanske extra speciellt. Här är vyerna om möjligt ännu mer dramatiska.

Man måste också vara beredd på att möta djur på vägen. Dels katter och hundar förstås, men också får och getter.

På den norra delen av ön fick vi sakta ner och tillfälligt stanna när vi mötte en stor flock getter på vägen.

En av dem, ”the leader of the gang” tror vi, var mycket intresserad av oss i bilen. Strax efter vi tog fotot nedan försökte han ta sig in genom bilrutan, med horn och klövar och allt. Vi fick bestämt mota bort honom …

Att köra bil på Karpathos – att tänka på

Så, vad behöver man tänka på när man ska köra bil på Karpathos? Nja, inte så mycket egentligen. Det kan vara bra att vara medveten om att man inte kan köra så fort. Vår upplevelse är att det nästan alltid tar lite längre tid att köra sträckorna än vad Google Maps anger.

Det kan också vara bra att veta att täckningen för internet kan försvinna på vissa platser. Man kan alltså inte alltid räkna med att kunna följa en karta online. Som komplement kan det vara bra att ha en papperskarta. Dessutom kan man förstås läsa skyltar.

Matställen och butiker finns lite överallt, ofta även på förvånande avlägsna platser. Samtidigt är det förstås bra att ha med sig vatten och kanske lite snacks i bilen.

Att köra bil på Karpathos – vart kan man resa?

Vart vill man köra på Karpathos då? Faktum är att det finns massor av fantastiska platser att upptäcka. Här är några förslag:

  • Diafani är en trevlig liten ort, varifrån man kan göra båtturer till ön Saria, längst i norr.
  • Finiki är en mysig liten fiskeby med strand och restauranger.
  • Lefkos är en trevlig ort med mysiga restauranger och flera olika vackra stränder.
  • Menetes är liten bergsby med fascinerande läge, där du hittar restauranger, butiker och även en vingård som tar emot besökare.
  • Ólymbos är en otroligt charmig bergsby med vackra vyer, restauranger, kultur, hantverk och butiker.
  • Pigadia är huvudort på Karpathos och här finns ett stort utbud av butiker och mysiga restauranger.
  • Stränder på Karpathos – Det finns många vackra stränder runt om på ön, som passar att upptäcka med bil.
Det finns gott om vackra stränder runt om på Karpathos

Tilaa uutiskirjeemme