Valikko Sulje

Nestekaasusäiliön kiinnittäminen matkailuautoon - olemme valmiita Eurooppaan!

Hur går det till att montera fast gasoltank i husbilen? Och varför ska man göra det? År 2015 reste vi ett helt år genom Europa med enbart svenska gasoltuber, men det var ett nybörjarfel. Det gör vi inte om!

Twiittaa
Kyllä
Kyllä
nasta
Kyllä
Kyllä

Varför montera fast gasoltank i husbilen?

Varför ska man montera fast gasoltank i husbilen? Jo, det kan vi förklara! De flesta länder i Eurooppa har, av någon outgrundlig anledning, ett eget system för gasol och gasoltuber.

I Sverige har man oftast svenska gasoltuber inkopplade i husbilen. När en gasoltub är slut åker man och byter den, till exempel på Bauhaus eller en bensinmack. Inga problem! Ungefär liknande fungerar det för tyskar i Tyskland och för spanjorer i Spanien. Problemet är att varje land har egna system, så en svensk tub går inte att byta i Tyskland eller Spanien, och en tysk eller spansk tub går inte att byta i Sverige. Opraktisk? Ja, extremt!

Man skulle ju tänka sig att det hela går att lösa med någon slags adapter. Eller kanske genom att man köper en tysk eller spansk gasoltub och kopplar in den. Men nja, inget av det där går smärtfritt. Att tanka med adapter till vanlig tub går oftast inte, och i de flesta länder får man inte köpa en full gasoltub om man inte har en tom gasoltub från samma land att lämna in i utbyte. Moment 22? Ja, definitivt! Men det finns en lösning, och denna stavas ”fast gasoltank”.

Att montera fast gasoltank i husbilen
Vårt resultat – en fast alugastank och en vanlig svensk kompositflaska

Vem behöver en fast gasoltank?

Om du enbart reser i Sverige, då behöver du ingen fast gasoltank. Om du enbart rullar neråt i Europa under några veckor, under den varma årstiden, då klarar du dig sannolikt också utan en fast gasoltank. Om du ska vara utomlands en längre tid, eller om du reser när det är kallt (och använder gasol för värme), ja då kan det vara mycket bra med en fast gasoltank.

Vad är en fast gasoltank?

En vanlig gasoltub är alltså en tub som man byter när den är tom. En fast gasoltank sitter istället fastmonterad. Man behöver aldrig byta den, utan istället tankar man gasol (LPG), på en bensinmack.

Att tanka en vanlig icke fastmonterad gasoltub på egen hand är för farligt och i stort sett alltid förbjudet. Den fasta installationen innebär att man aldrig ens behöver öppna luckan där gasolflaskorna står. Man tankar utifrån, genom en liten öppning, och det går inte att tanka för mycket.

Det bästa med denna lösning är att man kan tanka en fast gasoltank på väldigt många ställen runt om i Europa. För egen del har vi valt att ha en vanlig svensk gasoltub (komposit) och en ny fast gasoltub (aluminium).

Att montera fast gasoltank i husbilen

Att montera fast gasoltank i husbilen är inte nödvändigtvis jättesvårt – men med största sannolikhet relativt pilligt och knepigt. Efter att ha genomlevt hela proceduren kan vi varmt rekommendera att ta in proffshjälp. Förutom att det var trångt och puligt så handlar det hela ju dessutom om gasol. Det är med andra ord viktigt att det blir rätt!

Att montera fast gasoltank i husbilen
Inte helt enkelt … skönt att få proffshjälp av Håkan, från Gasolfyllarna och från Husbilsskolan

Vi handlade alla prylar vi behövde (Alugas-tank, slangar, duo-koppling med mera) hos Torvalla Bil i Haninge. Därefter fick vi hjälp av Håkan, som både representerar Gasolfyllarna i Norrköping och Matkailuautokoulu (en del av Alltomhusbilen), att montera fast tank i husbilen.

gasolslang och duo-regulator
Vi köpte bland annat gasolslang och duo-regulator

Montera fast gasoltank i husbilen – så här gick det till

Håkan, som hjälpte oss att montera fast gasoltank i husbilen, började med att tömma gasolutrymmet.

Att montera fast gasoltank i husbilen

Han monterade därefter en duo-regulator (så att den ena gasoltuben kan slå över till den andra när den tar slut, utan att man behöver gå upp mitt i natten) samt oljefilter och slangar. Det var lite trångt och utmanande att få plats med allt, men Håkan menade att ”det brukar vara så”. Väldigt skönt med någon som är erfaren som hjälper till!

Att montera fast gasoltank i husbilen

Lite senare var det dags att göra hål i husbilsväggen med en dosfräs, för att installera luckan där man ska kunna tanka gasol.

Finliret var sedan att montera fast den runda lilla luckan, där man ska tanka, samt att ladda ner appen ”Dimes SRG”. Med hjälp av denna app kan man se när det är dags att fylla på gasol, så man slipper bli utan. Vi fick också med ett gäng olika adaptrar, så att vi utan problem ska kunna fylla gasol i olika länder runt om i Europa.

Det känns väldigt, väldigt skönt att ha detta på plats!

Att montera fast gasoltank i husbilen - app
Appen som ska tala om när vi behöver fylla på gasol
adaptrar
Olika adaptrar, för gasolsystem i olika länder

Har du funderat på att montera fast gasoltank i husbilen?

Har du funderat på att montera fast gasoltank i husbilen? Eller har du kanske redan gjort det? Vilka är dina erfarenheter? Berätta gärna!

Tilaa uutiskirjeemme