Mainos

Vieraileva kirjoittaja: Maria Frid Selin

Jag sitter nu mitt i vimlet på årets bokmässa i Göteborg. Jag har letat reseböcker och reseskildringar för att kunna bjuda er på något nytt läsvärt i höst och kanske några av tipsen nedan kan ge er nya uppslag och resmål.

Twiittaa
Kyllä
Kyllä
nasta
Kyllä
Kyllä

Bokmässans teman 2024

Årets två tema på mässan var om Sápmi och om Rymden.

Bildkälla: Bokmässan

Sápmi hade många intressanta föreläsningar och böcker om deras kultur, historia och filosofi. Vid en monter sålde de även sina underbara hantverk, sami duodji. Om jag skulle dela ut pris till bästa utställningsplats skulle det vara till deras scen. Man kommer in i miljön med renskinn, tyger med samiska motiv och färger, trädgrenar i dess naturliga former och flera vardagsföremål.

Katarina Spik Skum är konstnären som skapat denna lilla oas som är mycket inbjudande. Jag skulle gärna sett att det hade fått ta större plats. Känslan av att vilja resa uppåt landet blev starkt. Det hamnar överst på vår bucketlist över nästa resa! Har du varit där?

Det andra temat på mässan var Rymden.

Då jag antar att detta inte är någons närmaste reseplaner så går jag inte mer in på det ämnet.

Jag skulle gissa att dom som rest längst på mässan är Christer Fuglesang och Marcus Wandt, våra två svenska astronauter. Jag lyssnade på föredrag med Wandt och han fick faktiskt frågan vart han ville resa härnäst: Europa blev hans svar.

Travelmaniac

En av de författare jag mötte på mässgolvet var Martin Källstrand som nog är en av de mer resvana!

Hans bok ” Travel Maniac” kom precis från tryckeriet lagom till bokmässan och trots hans unga ålder har han varit i alla världens länder, 195 stycken! (de av FN självständiga stater). Vissa längre tid och andra kortare av naturliga skäl.

En bråkdel av det han varit med om har han nu sammanfattat i en rolig, lättläst bok. Han ger sina bästa tips om vad han gillar med att resa i sin bok samt bra fakta. I slutet finns till exempel en bra packlista redo att checka av.

Jag frågade vilket av alla länder som är hans favorit och det blev helt klart Palau. Det bjuder på underbar natur och gillar man snorkling och dykning som han gör så är här perfekt! Andra ställen som han gillar är Japan, Colombia, Filippinerna, med flera. Om man frågar om städer hamnar München och Visby överst. Han ger sina topp tio-listor i boken som han upplevt som sevärda samt att efter varje land ger han ”Missa inte”- tips, missa inte dom!

Med boken vill han inspirera andra att göra resan till mer än semester med sol och bad, utan lägga till sin passion på resan också och läsa på innan. Till exempel om man har ett stort matintresse kan man upptäcka andra länders matkultur och historia, eller vad man nu har för intresse. Vinresor och retreat är ju populära men varför inte en stickresa eller frimärksresa eller vad som helst som lockar dig.

Själv är han intresserad av politik och militärhistoria och han läser på mycket om landet han ska till innan. Just förberedelserna poängterar han är för honom viktigt och tar ibland längre tid än själva resan. Han vill hinna se mycket och det är full fart när han väl är framme vid resmålet.

Vad står då på tur för denne bereste man undrar man ju då? Kortare turer till Rom och norra Ungern är närmast i tiden. Det som annars planeras för är att besöka alla länders huvudstäder. Han känner att han kanske missade det när han tog alla länder. Kan vi räkna med en bok om det framöver då?

Reseböcker inom Sverige

Det finns många böcker om platser och upplevelser i Sverige. Bland annat en bok om övergivna hus som man som vandrare kan övernatta i. Den lät väldigt spännande!

Jag hittade ingen om husbilsresor tyvärr. Kanske sitter du på det manuset tills nästa bokmässa?

Många böcker om havet och båtar och resor med båtar fanns.

Andra som fanns på mässan var Sveriges pilgrimsleder. Det är ju en annan sorts resa, den inre och till fots. Vi har ju många vackra vandringsleder i vårt land och det anordnas även vandring i grupp.

Bucketlist

När jag gjorde research inför mässan hittade jag två böcker jag tyckte verkade roliga: Bucket list …

Jag hittade inte heller dom här på mässa men tar med dom som boktips. Verkade lite kul vägvisare och inspiration.

Har ni några bra böcker om resor eller reseberättelser? Tipsa gärna nedan!

Fakta om bokmässan 2024

  • Startade: 1985
  • Ohjelma: 320 seminarier och 4 000 programpunkter
  • Antal medverkande: 2 500+
  • Besökare: 80 000+ (40 % bransch och 60 % allmänhet)
  • Länder på mässan: 40
Jöran och Maria Selin

Seuraa Jörania ja Mariaa täällä:

Sverige

Jöran ja Maria Selin

Jöran ja Maria ovat entisen Magnolia Magis -blogin takana. He myivät talon ja asuivat 3 vuotta ulkona ensin matkailuautossa ja sitten asuntovaunussa. He matkustivat pääasiassa Ruotsissa ja Euroopassa. Nykyään he ovat vaihtaneet pieneen mökkiin metsässä ja retkeilyyn varusteltuun Land Rover Defenderiin, jolla he toivovat monia mukavia matkoja.

Tilaa uutiskirjeemme