Det finns många trevliga restauranger i Innsbruck i Österrike. Vi har besökt ett flertal restauranger, och här kommer några tips för dig som är sugen på att äta gott i staden – traditionellt, modernt eller kanske med utsikt.

Twiittaa
Kyllä
Kyllä
nasta
Kyllä
Kyllä

Restauranger i Innsbruck

Vi har precis kommit hem från en riktigt fin resa i Innsbruck – en stad som verkligen överraskade oss. Bergen bjuder på en fantastisk fond i denna stad, och dessutom finns gott om vackra byggnader, historiska sevärdheter, god mat och, inte minst, goda viner.

Restauranger i Innsbruck
Baren 360 i Innsbruck, med utsikt över staden och bergen

Det finns förstås många restauranger i Innsbruck, i olika prisklasser. Vi hann med att besöka ett gäng, som alla var bra på olika sätt. En del för att de var mysiga med traditionell mat från Alperna, andra för att serverar modern och kreativ mat och ytterligare andra för att de kombinerar god mat med dramatiska vyer. Sammanlagt kan vi tipsa om åtta trevliga restauranger i Innsbruck.

Restauranger i Innsbruck
Uteserveringarna var populära även i oktober – när solen tittade fram

1. Die Wilderin

En av kvällarna i Innsbruck åt vi på restaurang Die Wilderin, som ligger på en av de centrala gatorna mitt i den gamla stadsdelen. Detta är en mysig och populär restaurang, med modern atmosfär och bra service.

Restauranger i Innsbruck - Die Wilderin

Menyn var riktigt spännande måste vi säga, med kreativa kött- och grönsaksrätter. Peter startade med en förrätt på rå lammfilé och jag (Helena) valde en rödbetstartar. Till huvudrätt blev det lammgryta respektive hästköttbullar mad tagliatelle. Särskilt förrätterna var extra goda här!

Osoite: Sellergasse 5, Innsbruck

2. Das Kofel, Patscherkofel

Das Kofel är en restaurang som ligger på toppen av berget Patscherkofel. Man tar sig hit med linbanan Patscherkofelbahn, vilken man når med buss ”J”, och den stora behållningen är bland annat läget och den fantastiska utsikten. När vi var här var det i och för sig både molnigt och ruggigt, men det var ändå läckert att sitta och äta uppe bland molnen.

Restauranger i Innsbruck - Das Kofel

På den här restaurangen är det traditionell tyrolermat som gäller. Redan innan vi kom in serverades glühwein och därefter blev det bröd och röror innan det var dags för krämig och god pumpasoppa. Huvudrätten var en rejält tilltagen portion (för två) med olika sorters kött, skinka och korv, vilket serverades tillsammans med knödel, senap och pepparrot.

Denna typ av mat är väldigt stabbig och kanske inte vår favoritmat egentligen, men det hör ju till att testa när man är i Tyrolen och här var allt vällagat och av bra kvalitet. Måltiden avslutades med bakverk, kastanjer, nötter och frukt, och därefter var vi rejält mätta kan vi lova …

Osoite: Patscherkofelbahn Bergstation, Innsbruck

3. Das Brahms

En av de lite finare restauranger i Innsbruck som vi åt på var Das Brahms. Den här restaurangen bjuder på en exklusiv och lite lyxigare atmosfär, med inredningsdetaljer i koppar och enorma blomsterkreationer.

Restauranger i Innsbruck - Das Brahms

Vi inledde båda med en laxtartar som var mycket god, om än lite väl stor för att vara en förrätt. Därefter fortsatte vi båda på fisktemat. Peter valde gös och jag valde röding, som serverades på en bädd av läckert röd risotto. En mycket trevlig restaurangkväll med lyxig känsla!

Osoite: Universitätsstrasse 1, Innsbruck

4. Weinhaus Tyrol

En av kvällarna i Innsbruck var vi med om en vinprovning på Weinhaus Tyrol, vilket var en fantastiskt trevlig upplevelse. Här sitter man mitt i den lilla vinbutiken, alternativt i det mysiga vinprovningsrummet, om man är ett lite större sällskap.

Weinhaus Tyrol

Butiken har bland många österrikiska och italienska viner, och vi valde en provning med fokus på österrikiskt vin. Tjejen som guidade oss igenom provningen var både kunnig och glatt avslappnad, och bidrog till att vi fick en väldigt trevlig kväll.

Efter de första vinerna serverades den beställda middagen, som bestod av en charkbricka från en lokal marknad i närheten, tillsammans med bröd. Helt fantastinen gott! Vi klarade inte att äta upp allt och fick med oss resterna som en doggybag – vilket blev en perfekt matsäck till tågresan hemåt lite senare.

Osoite: Herzog-Friedrich-Strasse 32/1, Innsbruck

5. Speckeria

En lite enklare variant av vin med charkbricka åt vi en dag till lunch på Speckeria, i de centrala delarna av den gamla stadsdelen. Här kliver man in i en liten, och otroligt charmig, charkbutik, där det också finns ett mindre antal bord. Vi beställde helt enkelt varsitt glas vitt och en bricka med chark. Mycket, mycket gott!

Osoite: Hofgasse 3, Innsbruck

6. Seegruube, Nordkette

Om du gillar det där med berg och utsikter är det också väl värt att äta på restaurang Seegrube, på berget Nordkette. Man tar sig enkelt hit med bergbana från kongresshuset i centrala Innsbruck, och därefter linbana upp till restaurangen på 1 905 meters höjd. Vid restaurangen finns utsiktsplatser med vida vyer åt alla håll och, om det inte är dimma, har man också fantastisk utsikt direkt från matbordet.

Restauranger i Innsbruck - seegrube

Restaurangen har framför allt traditionella maträtter från Tyrolen och Österrike på menyn, men också en del mer kreativa maträtter. Vi slog till på en ganska klassisk måltid här, med soppa till förrätt, schnitzel till huvudrätt och därefter en bit sachertårta att dela på. Allt smakade mycket bra!

Osoite: Nordkette, Innsbruck

7. Daniels, Swarovski Kristallwelten

Om du gör ett besök vid Swarovski Kristallwelten (och det kanske du vill göra om du besöker Innsbruck!) kan du passa på att äta på restaurang Daniels. Detta är en restaurang med maträtter i den lite högre prisklassen, men å andra sidan smakade allt vi åt här mycket, mycket bra.

Restauranger i Innsbruck - Daniels

Peter beställde in en köttbit med grönsaker, tillsammans med sötpotatisfries. Jag valde sous vide-lagad majskyckling med polenta. Detta var en av de allra bästa måltiderna vi åt i Innsbruck.

Osoite: Swarowski Kristallwelten, Kristallweltenstrasse 1, Wattens

8. Lehnberghaus alpstuga

En av dagarna i Innsbruck gjorde vi en bussutflykt till Mötz, cirka en timme väster om Innsbruck. Härifrån gjorde vi en vandring (i regn!) förbi Arzkasten Gasthaus och därefter vidare uppåt, med slutmål Lehnberghaus alpstuga.

Det är inte så att maten är speciell här, men att uppleva naturen i Tyrolen och att inta en enkel och traditionell måltid på någon av alla alpstugor som finns (vilket förstås smakar väldigt bra efter en ansträngande vandring!) kan absolut rekommenderas.

Restauranger i Innsbruck - Lehnberghaus

På Lehnberghaus serveras traditionella rätter såsom korv, knödel och sauerkraut. Vi valde båda käsespätzle, det vill säga en slags pasta som serveras med ost och rostad lök. Gott i all sin enkelhet! Efteråt valde vi att dela på en apfelstrudel. Mycket gott det också!

Osoite: Lehnberg, Österrike

Fler restauranger i Innsbruck?

Det finns förstås många fler bra restauranger i Innsbruck, även om vi inte hann testa några fler. Ett tips som vi fick av vår guide är att kika långt in genom de öppna portarna – eller att spana uppför trapporna. Ofta ligger de restauranger som enbart lokalbefolkningen hittar till långt in, eller någon trappa upp.

Restauranger i Innsbruck
Glöm inte att kika uppför trapporna – där kan en restaurang ligga!

Om du gillar mat kan vi också rekommendera att göra ett besök på Markthalle, där det finns massor av lokalproducerade godsaker i form av chark, ostar, bröd, bakverk samt frukt och grönsaker. Dessutom bjuds det ofta på härlig stämning här med till exempel underhållning och vinprovning.

Mer att se och göra i Innsbruck

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Innsbruck och i övriga Itävalta. Trots att Innsbruck är en lite mindre stad så finns det många pampiga och fascinerande historiska sevärdheter såsom kyrkan Hofkirche, palatset Hofburg, Gyllene taket, Dom St. Jakob och slottet Ambras.

Du kan också besöka Swarovskis kristallvärld eller backhoppningsarenan Bergisel Ski Jump, samt förstås vandra eller åka skidor.

Restauranger i Innsbruck

Tips på restauranger i Innsbruck?

Har du kanske några fler tips på restauranger i Innsbruck? Berätta gärna!

Tilaa uutiskirjeemme