Rhodos stränder, på ön Rhodos i Grekland, är fantastiskt fina. Du hittar stränder runt om på hela ön, allt från populära stränder med massor av restauranger till stillsamma små vikar, för dig som vill ha lugn och ro.

Twiittaa
Kyllä
Kyllä
nasta
Kyllä
Kyllä

Rhodos stränder – våra bästa tips

Vi besökte Rhodos i september, då klimatet är riktigt behagligt och då det är lite mindre folk, jämfört med högsäsong. En bra tid på året!

Vi spenderade först två dagar i Rhodos stad, och därefter tog vi båten till ön Karpathos. När vi efter en vecka kom tillbaka till Rhodos hyrde vi bil och tog oss runt hela ön. Under denna resa hann vi spana in ett gäng fina stränder, och här bjuder vi på våra bästa tips. Naturligtvis kan det finnas ännu fler pärlor – detta är de bästa stränderna på Rhodos som vi hann upptäcka.

Rhodos stränder

1. Elli Beach och Windy Beach, Rhodos stad

I Rhodos stad finns dels Elli Beach (på den östra sidan) och dels Windy Beach (på den västra sidan). Den senare av dessa två kan, vilket namnet antyder, vara ganska blåsig.

Båda stränderna är täckta med grus eller klappersten och på flera ställen finns solsängar att hyra. Det finns också gott om restauranger längs vattnet på flera håll. Dessutom kan man få se riktigt fina solnedgångar här!

2. Ialyssos

Ialyssos ligger på den nordvästliga delen av Rhodos, bara åtta kilometer från Rhodos stad. Detta är en populär turistort och här finns många semesterhotell. Delar av stranden är privata och tillhör olika hotell, men det finns också allmänna delar, där man kan hyra solstolar och parasoller. Räkna med grus eller klappersten.

Ialyssos

3. Kameiros Beach

Kameiros strand ligger på Rhodos nordvästliga kust, cirka 30 kilometer från Rhodos stad. Stranden ligger vackert omgiven av grönska, och här finns också några strandrestauranger med fint läge. Alldeles i närheten hittar man dessutom ruinerna av den 3000 år gamla staden Kameiros. En intressant sevärdhet för alla som gillar antik historia!

4. Alyki Beach

Monolithos Castle ligger vid Rhodos västra kust, och utgör ruinerna efter en 1400-talsborg på en dramatisk klippa. Vid borgen finns ett litet café, och härifrån kan man sedan fortsätta på slingriga bilvägar för att komma ner till stränderna Alyki och Fourni.

Alyki Beach är den första av dessa två stränder. Denna grusstrand är mycket vacker och när vi var här, i september månad, var det också relativt få besökare på stranden. En lugn och vacker liten oas!

5. Fourni Beach

Om man kör lite till kommer man till Fourni Beach. Detta är också en lite mindre, och mycket lugn strand, inramad av vackra vita klippor. En mycket fin plats om man gillar lite lugnare stränder! Dessutom finns som sagt borgruinen, Monolithos Castle, i närheten.

6. Prassonisi Beach

Allra längst i söder på ön Rhodos ligger stranden Prassonisi. Detta är en bred och riktigt fin sandstrand, som är speciell eftersom man på ett ställe har strand på två sidor.

Prassonisi Beach är i första hand populär bland surfare, både vindsurfare och kite-surfare. När vi var här såg vi både erfarna duktiga surfare, och nybörjare som övade tillsammans med instruktörer.

7. Pefkos Beach

Semesterorten Pefkos ligger på den östra sidan av Rhodos, strax söder om den större orten Lindos. Här finns en fin sandstrand med solsängar som kan hyras, samt restauranger och tavernor där man kan få sig en bit mat.

8. Lindos

Den populära semesterorten Lindos ligger cirka 48 kilometer söder om Rhodos stad. Orten har en lång historia och här finns ett av Rhodos största turistmål, i form av det antika templet Akropolis, som ligger på en klippa 116 meter ovanför byn. 

Att detta är en populär plats märktes bland annat på att detta var det enda stället, under vår rundresa runt ön, då vi behövde betala parkeringsavgift. Det var också otroligt trångt med turister, trots att vi var inne i mitten av september. Lindos Main Beach är den största stranden här, men det finns också flera mindre stränder.

9. Stegna Beach

Stegna Beach ligger vid turistorten Stegna, på Rhodos östkust. En slingrig väg ledde oss ner mot stranden och under resan mötte vi bland annat en get, som passerade vägen i jakt på skugga.

Det var nästan proppfullt på parkeringsplatserna, men ändå en ganska lugn och avslappnad stämning på den långa sandstranden. Längs med vägen ovanför ligger många tavernor och matställen.

10. Tsambika Beach

Tsambika Beach har ibland ansetts som den allra vackraste stranden på Rhodos, och det är inte svårt att förstå varför. Denna fina sandstrand ligger vackert mellan höga berg. Vi gillade också stämningen här, med musik från högtalare och en restaurang där man sitter med fötterna mer eller mindre i sanden.

Den som vill kan boka massage på stranden och det finns också en stor ”vattenpark” ute i vattnet, där den som vill kan hoppa och leka. I närheten finns också ett kloster men namnet Tsambika monastery.

11. Anthony Quinn Bay

En av Rhodos stränder som du inte vill missa är Anthony Quinn Bay, som ligger cirka 18 kilometer söder om Rhodos stad. Här finns flera små stränder, med charmiga klippor, promenadstigar och utsiktspunkter. Vattnet är kristallklart och platsen passar också fint för att snorkla.

Strax ovanför stränderna finns en liten restaurang/bar där man kan beställa något att dricka. Här hade vi gärna stannat ännu längre, om det inte varit så att detta var vårt sista stopp innan flygplatsen …

12. Kallithea Springs

Ytterligare en plats som är värd att tipsa om är Kallithea Springs, eller källorna i Kallithea. Ända sedan antiken har källorna i områden varit omtalade för sina välgörande krafter, och under den första halvan av 1900-talet uppfördes ett flertal vackra byggnader runt källorna.

Idag är det populärt att göra en utflykt hit för att vistas i de vackra och gröna omgivningarna. Det finns också gott om solsängar och det finns servering av mat och dryck. Bada kan man göra både från strand och från klippor.

Mer att se och göra på Rhodos

Rhodos stränder i all ära, men det finns förstås mer att upptäcka på denna grekiska ö. Vi kan tipsa om att besöka Rhodos stad och Rodoksen kaupungin linna. Andra sevärdheter på ön inkluderar bland annat Seven Springs och Valley of Butterflies. Du kan också fortsätta med båt till andra öar, exempelvis den fina ön Karpathos.

Borgen i Rhodos stad

Rhodos stränder – har du besökt någon?

Rhodos stränder är otroligt fina. Har du besökt någon av dem? Eller skulle du vilja?

Tilaa uutiskirjeemme